Постанова
від 17.08.2011 по справі 19/226
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81



ПОСТ АНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.08.11 Справа № 19/226

Львівський апеляційний господарський суд, в складі колегії:

головуючого-судді: Бойко С.М.,

суддів: Бонк Т.Б.,

Марко Р.І.,

при секретарі Томкевич Н.,

з участю представників:

від скаржника (відповідач а) - не з”явився,

позивача - не з»явився ,

розглянув апеляційн у скаргу приватного підприєм ства «Колорит», смт.Куликів Ж овківського району

на рішення господ арського суду Львівської об ласті від 23.05.2011 року, суддя Леви цька Н.Г., у справі № 19/226

за позовом: відкритого а кціонерного товариства «Агр осервіс», м.Кам»янка-Бузька Л ьвівської області

до відповідача приватн ого підприємства «Колорит», смт.Куликів Жовківського рай ону

про визнання недійсним договору,

ВСТАНОВИВ:

рішенням господарсько го суду Львівської області в ід 23.05.2011 року задоволено позовн і вимоги відкритого акціоне рного товариства «Агросерві с»до приватного підприємств а «Колорит»про визнання неді йсним договору доручення №1-29/ 07-08 від 29.07.2008 року, укладеного мі ж ВАТ "Arpocepвic" та ПП "Колорит" в ре дакції підписаній ОСОБА_1

Рішення суду мотивоване ти м, що сторонами в момент уклад ення спірного договору не до тримано вимог, встановлених частиною 2 ст.203 ЦК України, а са ме укладено ОСОБА_1 без на даних йому на те повноважень та без наступного схвалення цього договору, що відповідн о до ч.1 ст.215 ЦК України, є підста вою для визнання його недійс ним.

В апеляційній скарзі відпо відач просить рішення суду п ершої інстанції скасувати та прийняти нове рішення, яким в ідмовити в задоволенні позов них вимог, в зв”язку з неповни м з»ясуванням судом обставин , що мають значення для справи , апелюючи тим, що судом не дос ліджувався факт виконання ст оронами оскаржуваного догов ору, що свідчить про наступне схвалення цього договору.

Скаржник не погоджується з висновком суду про те, що стор онами виконувалися умови вка заного договору, який наявни й в матеріалах справи в інших примірниках, оскільки примі рник договору, підписаний ві д імені позивача ОСОБА_2., є підробленим, оскільки не під писувався директором відпов ідача та не скріплювався йог о печаткою, що підтверджуєть ся висновком судової експерт изи технічного дослідження д окументів №2507/2508 від 09.03.2011 року, а до іншого примірника цього д оговору відсутній звіт броке рської контори.

Скаржник покликається на т е, що оригінал печатки ВАТ «Аг росервіс»передано ГО «Агенц ія розвитку малого та середн ього бізнесу»на підставі укл аденого між ними договору пр о надання послуг від 18.06.2008 року та акту приймання-передачі в ід 18.06.2008 року, яку отримав предс тавник агенції ОСОБА_1, а т ому останній при підписанні оскаржуваного договору був п редставником ВАТ «Агросерві с», хоча і підписував його з пе ревищенням наданих повноваж ень.

Проте, скаржник вважає, що в становлений судом факт підпи сання оскаржуваного договор у від імені позивача не ОСО БА_2., а ОСОБА_1 не може бут и підставою для визнання йог о недійсним з цих підстав, оск ільки матеріалами справи пі дтверджується факт наступно го схвалення сторонами цього договору шляхом виконання й ого умов.

У відзиві на апеляційну ска ргу позивач просить в її задо воленні відмовити, мотивуючи тим, що сторонами в момент укл адення спірного договору не дотримано вимог, встановлени х частиною 2 ст.203 ЦК України, а с аме укладено від імені позив ача не ОСОБА_2., а ОСОБА_1 без наданих йому повноважен ь та без наступного схваленн я цього договору позивачем, щ о відповідно до ч.1 ст.215 ЦК Укра їни, є підставою для визнання його недійсним.

Позивач також зазначає, що ОСОБА_1 ніколи не був предс тавником позивача на укладен ня договорів-доручення з ПП « Колорит»та жодних довіренос тей ОСОБА_1 на вчинення та ких дй від імені та на користь позивача останнім не надава лися.

В судове засідання на прого лошення постанови представн ики сторін не з»явилися, хоча належним чином були повідом лені про час та місце судовог о засідання, а тому суд вважає за можливе розгляд справи за вершити за наявними в справі документами про права і обов ”язки сторін.

Суд, заслухавши пояснення п редставників сторін з їх уча стю на засіданні, які підтрим али свої позиції, пояснення д али аналогічні, викладені в п исьмових поясненнях та дослі дивши наявні докази по справ і, вважає, що апеляційна скар га задоволенню не підлягає.

Судом встановлено, що 29.07.2008р . від імені сторін, ВАТ "Arpocepвic" (кл ієнт) та ПП "Колорит" (брокерсь ка контора) підписано догові р-доручення №1-29/07-08 щодо надання брокерських послуг (а.с.195-196), зг ідно п.1 якого клієнт доручае, а брокерська контора зобов'я зується зареєструвати спото вий експортний біржовий конт ракт від імені та за рахунок к лієнта на товарній біржі "Льв івська Універсальна", а також підписано Звіт брокерської контори №5 ЛУТБ в1д 30.07.2008 р. (а.с.194). З гідно п.4.3. договору за виконан ня даного договору-доручення клієнт оплачує послуги брок ерської контори у posмірі 0,3% від суми зареєстрованого спотов ого експертного біржового ко нтракту, але не менше 200 грн. Від імені відповідача (ПП "Колори т") вищевказаний договір підп исано брокером ОСОБА_3, а в ід імені BAT "Arpocepвic" договір підпи сано ОСОБА_1

Підставою визнання вказан ого договору недійсним позив ач вважає укладення спірног о договору всупереч вимогам діючого законодавства, оскіл ьки зі сторони позивача дани й договір підписано п.ОСОБА _1, який діяв без жодних та на лежних повноважень на вчинен ня такого правочину. Що дослі джено судом першої інстанції і даний висновок суду відпов ідає встановленим обставина м по справі.

За приписами ст.204 ЦК Украї ни встановлена презумпція правомірності правочинів, т обто правочин є правомірн им, якщо його недійсність прямо не встановлена зак оном або якщо він не визнаний судом недійсним.

Правочин може бути визнани й недійсним з підстав передб ачених законом.

В частині першій ст.215 ЦК Укра їни визначено, що підставою н едійсності правочину є недод ержання в момент вчинення пр авочину сторонами вимог, які встановлені частинами першо ю - третьою, п'ятою та шостою ст атті 203 цього Кодексу, зокрема , зміст правочину не може супе речити цьому Кодексу, іншим а ктам цивільного законодавст ва, а також моральним засадам суспільства, особа, яка вчиня є правочин, повинна мати необ хідний обсяг цивільної дієзд атності, волевиявлення учасн ика правочину має бути вільн им і відповідати його внутрі шній волі, правочин має бути с прямований на реальне настан ня правових наслідків, що обу мовлені ним.

Відповідно до п.8.4.5. статуту В АТ "Arpocepвіc" голова правління кер ує роботою правління товарис тва, вправі без довіреності з дійснювати дiї від імені това риства, уповноважений керува ти поточними справами товари ства, представляти товариств о в його відносинах з іншими ю ридичними особами, укладати угоди від імені товариства, т ощо. Головою правління ВАТ "Arpoce pвіc" є ОСОБА_2 який має повн оваження на укладення правоч инів від імені BAT "Arpocepвіc".

Проте, підписи від iмeni ОСОБ А_2, які містяться на оскаржу ваному договорі-дорученні №1 -29/07-08 від 29.07.2008р. (а.с.195-196) та Звіті бро керської контори №5 ЛУТБ від 30 .07.2008 року (а.с.194), виконані не ОС ОБА_2., a іншою особою, із наслі дуванням підпису ОСОБА_2, що підтверджується висновко м №2506 судової почеркознавчої експертизи. Тобто, оскаржува ний договір-доручення підпис ано не головою правління ВАТ "Arpocepвic" ОСОБА_2., а іншою особо ю з наслідуванням його підпи су. З пояснень сторін вбачаєт ься, що оскаржуваний договір підписано ОСОБА_1

Як вбачається з матеріалів справи, 01.07.2008 р. ВАТ "Arpocepвic" видано д овіреність №18 з терміном дії з 01.07.2008 року по 31.12.2008 року, зi змісту якої вбачається, що позивач д оручив ОСОБА_1 подавати до кументи пов'язані з організа цією відправки насіння pіпaкy н а експорт по Львівській митн иці, карантинній інспекції, д ержхлібінспекції, торгово-пр омисловій палаті, Львівресур си, тощо. Проте, інших повноваж ень, в тому числі, на укладення договору-доручення від імен і ВАТ "Arpocepвic", ОСОБА_1 позивач ем надано не було, повноважен ня на укладення договорів-до ручення в довіреності від №18 в ід 01.07.2008р. відсутні, доказів в сп ростування наведеного скарж ником не подано. Вказана дові реність в1д 01.07.2008 р. №18 видана в ме жах та на виконання договору про надання послуг від 18.0б.2008 р. , укладеного між ВАТ "Arpocepвic" та ГО "Агенц1я розвитку малого та се реднього бізнесу". За актом пр иймання-передачі ОСОБА_1 о тримав печатку ВАТ "Arpocepвic" №1, що т акож встановлено судовими рі шеннями у cnpaвi №30/225 та cnpaвi №26/109.

Крім цього, згідно п.5.1 оскарж уваного договору визначено, що належною особою за ним вис тупае саме голова правління п.ОСОБА_2 Право укладення договорів належить п.ОСОБА _3 (директор ПП "Колорит") та п. ОСОБА_2 (голова правл1ння В АТ "Arpocepвic"), що передбачено і п.5.1, п .5.2 cnipнoro договору. В матеріалах с прави наявні також договір-д оручення №1-29/07-08 щодо надання бр окерських послуг від 29.07.2008р. (а.с .205-207), звіт брокерсько! контори № 5 ЛУТБ (а.с.208) та догов1р.-дорученн я №1-29/07-08 щодо надання брокерськ их послуг від 29.07.2008р. (а.с.197-198), які б ули предметом експертного до слідження. Вказані договори підписані п.ОСОБА_2 і вико нувалися ВАТ "Arpocepвic" як такі, на п ідставі яких виникають взаєм ні права та обов'язки.

Наведене свідчить про те, що оскаржуваний договір-доруче ння №1-29/07-08 щодо надання брокерс ьких послуг від 29.07.2008р. (а.с.195-196) під писано неуповноваженою для ц ього особою ОСОБА_1, хоча н алежною та повноважною особо ю на вчинення правочингв від імені позивача виступае гол ова правл1ння ОСОБА_2 Оска ржуваний договір не відповід ае вимогам закону та не місти ть волевиявлення ВАТ "Arpocepвic", як е такого договору не укладал о та не підписувало.

Таким чином, оскільки особа , яка підписала оскаржуваний договір від імені BAT "Arpocepвic" не ма ла необхідного обсягу цивіль ної дієздатності, волевиявле ння ВАТ "Arpocepвic" не було вільним i н е відповідало волі товариств а, підписання такого договор у неуповноваженою особою сві дчить про те, що договір не с с прямований на реальне настан ня правових наслідків, що є пі дставою для визнання оскаржу ваного договору-доручення пр о надання брокерських послуг №1-29/07-08 в1д 29.07.2008р. (а.с.195-196) недійсним.

Покликання скаржника на те , що укладення оскаржуваного договору ОСОБА_1 з переви щенням наданих йому повноваж ень не може бути підставою дл я визнання цього договору не дійсним, оскільки виконання його сторонами підтверджує п одальше схвалення позивачем факту укладення договору, сп ростовується наступним.

Відповідно до п.1 ст.92 ЦК Укра їни юридична особа набуває ц ивільних прав та обов'язків і здійснює їх через свої орган и, які діють відповідно до уст ановчих документів та закону , а згідно ст.241 ЦК України право чин, вчинений представник ом з перевищенням повнова жень, створює, змінює, припиня є цивільні права та обов'язки особи, яку він представляє, л ише у разі наступного схва лення правочину цією особою .

Оскаржуваний догов1р-дору чення №1-29/07-08 від 29.07.2008 року ВАТ "Arpocepв іc" схваленим не був, оскільки не був вчинений представнико м ВАТ "Arpocepвic" з перевищенням пов новажень. ВАТ "Arpocepвic" не визнача ло представником ОСОБА_1 н а вчинення оскаржуваного дог овору i не наділяло його будь-я кими іншими повноваженнями.

Згідно висновку №2506 судової почеркознавчої експертизи в бачається, що підписи від іме ні ОСОБА_2, які містяться н а договорі-дорученні №1-29/07-08 від 29.07.2008 року (а.с.195-196) та Звіті брокер ської контори №5 ЛУТБ від 30.07.2008 р оку (а.с.194), виконані однією осо бою, і не ОСОБА_2, a іншою осо бою, iз наслідуванням підпису ОСОБА_2 Таким чином, наслі дування підпису ОСОБА_2, а не вчинення особистого підп ису ОСОБА_1, свідчить про в ідсутність представника i ві дсутність повноважень на вчи нення такого правочину, оскі льки виключає можливість пер евищення таких повноважень. Представник діючи в інтереса х особи, яку представляє, юрид ичні дії вчиняє особисто. В сп ірному випадку особа, яка під писала договір, наслідувала підпис ОСОБА_2, а не діяла я к представник від імені та в і нтересах особи, яку представ ляє.

Наявне в матеріалах справи плат!жне-доручення №193 в1д 26.09.2008 р оку про оплату ВАТ "Arpocepвic" ПП "Кол орит" грошових коштів у розмі рі 2500 грн. також не є належним т а допустимим доказом та не св ідчить про схвалення оскаржу ваного договору-доручення №1 -29/07-08 щодо надання брокерських послуг в1д 29.07.2008 року, оскільки з його змісту не вбачається да них про те, що така оплата відб улася саме за оскаржуваним д оговором. В матер!алах справи наявний інший договір-доруч ення про надання брокерських послуг №1-29/07-08 в!д 29.07.2008р. (а.с.197-198), під писаний головою правління В АТ "Arpocepвic" ОСОБА_2, який не м 1стить розбіжностей в п.4.3. та п рийнятий ВАТ "Arpocepвic" до виконанн я. Статтею 204 ЦК України передб ачено презумпцію правомірно сті правочину - правочин с пра вом!рним, якщо його недійсніс ть прямо не встановлена зако ном або якщо в1н не визнаний су дом нед1йсним. Доказів викона ння саме оскаржуваного догов ору, а не вищевказаного скарж ником не подано та судом не вс тановлено.

Оскільки докази схваленн я спірного договору скаржник ом не представлено, місцевий суд прийшов до правильного в исновку про визнання його не дійсним на підставі п.2 ст.203, п.1 с т.215 ЦК України.

Покликання скаржника на в становлені висновком техніч ного дослідження документів №2507/2508 від 09.03.2011р. факту виконання підписів від iмені ОСОБА_3 на договорі-доручення №1-29/07-08 щ одо надання брокерських посл уг від 29.07.2008р. (а.с.205-207) та звіті бро керської контори №5 ЛУТБ (а.с.208) не рукописним способом, а за д опомогою факсиміле підпису і ншої особи та наявність іншо ї печатки не спростовують по зовних вимог i не підтверджую ть дійсність чи наступне схв алення оскаржуваного догово ру-доручення №1-29/07-08 щодо наданн я брокерських послуг від 29.07.2008р . (а.с.195-196).

З вищенаведеного доводи скаржника про скасування рі шення місцевого суду є безпі дставними.

Рішення місцевого суду при йняте у відповідності з вимо гами діючого законодавства , а тому підстав для його скасу вання апеляційний суд не вба чає.

Керуючись ст.ст. 99, 101, 103, 105 ГПК Ук раїни, суд,

постановив:

рішення господарськ ого суду Львівської області від 23.05.2011 року в справі за номер ом 19/226 - залишити без змін , а апеляційну скаргу приватн ого підприємства «Колорит» - без задоволення.

Постанова набирає законно ї сили з дня її прийняття і мож е бути оскаржена в касаційно му порядку.

Матеріали справи повернут и в місцевий господарський с уд.

Головуючий -суддя: С.М.Бойко

Судді: Т.Б.Бонк

Р.І.Марко

СудЛьвівський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення17.08.2011
Оприлюднено24.10.2011
Номер документу18684152
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —19/226

Ухвала від 07.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шаптала Є.Ю.

Ухвала від 12.05.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Левицька Н.Г.

Рішення від 18.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шаптала Є.Ю.

Ухвала від 14.03.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Плюшко І.А.

Ухвала від 17.04.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Плюшко І.А.

Постанова від 16.11.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Васищак І.М.

Постанова від 17.08.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Бойко С.М.

Ухвала від 06.07.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Бойко С.М.

Ухвала від 20.09.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Кролевець O.A.

Ухвала від 09.09.2009

Господарське

Господарський суд Луганської області

Косенко Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні