Постанова
від 18.10.2011 по справі 18/106/09
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"18" жовтня 2011 р. Справа № 18/106/09

Вищий господарський су д України у складі колегії су ддів:

головуючого - Панової І.Ю.,

суддів - Білошкап О.В.,

Хандуріна М.І.,

за участю представникі в сторін:

ПАТ "ОТП Банк" - Лиштв и Ю.В., ТОВ " Флагман-авто" - Ко чнєва Д.В.,

Ліквідатора ТОВ "Фаєтон - а вто" - Протасової О.М.,

ТОВ Телерадіокомпанія "Воз рождение" - Розніна А.Ю.,

ліквідатора ТОВ "Автомир" - Шульги Д.Л.,

ДПІ у Ленінському районі м. Миколаєва - Бойка О.В.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Києві к асаційну скаргу Публічного а кціонерного товариства "ОТП Банк" на ухвалу господарс ького суду Миколаївської обл асті від 23.05.2011р. та постанову Од еського апеляційного господ арського суду від 29.06.2011р. по спр аві № 18/106/09 за заявою Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Флагман-авто" про банкрутст во Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Автомир", -

в с т а н о в и в:

Ухвалою господарсь кого суду Миколаївської обла сті від 23.05.2011р. затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційни й баланс ТОВ "Автомир", ліквідо вано боржника, провадження п о справі припинено.

Постановою Одеського апел яційного господарського суд у від 29.06.2011р. апеляційну скаргу Публічного акціонерного тов ариства "ОТП Банк" залишен о без задоволення. Ухвалу гос подарського суду Миколаївсь кої області від 23.05.2011р. залишено без змін.

Публічне акціонерне товар иство "ОТП Банк" звернулос ь до Вищого господарського с уду України з касаційною ска ргою, в якій просить ухвалу го сподарського суду Миколаївс ької області від 23.05.2011р. та пост анову Одеського апеляційног о господарського суду від 29.06.20 11р. скасувати та направити спр аву до господарського суду М иколаївської області для роз гляду на стадію ліквідаційно ї процедури, посилаючись на п орушення та неправильне заст осування судами попередніх і нстанцій норм матеріального та процесуального права.

Заслухавши доповідь судді Білошкап О.В., вислухавши пояс нення представників сторін, перевіривши матеріали справ и та обговоривши доводи каса ційної скарги, колегія судді в прийшла до висновку, що каса ційна скарга не підлягає зад оволенню з наступних підстав .

Відповідно до ч. 2 ст. 4-1 ГПК Ук раїни, провадження у справах про банкрутство здійснюєтьс я у порядку, передбаченому ци м Кодексом з врахуванням осо бливостей, встановлених Зако ном України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ".

Як вбачається з матеріалів справи, ухвалою господарськ ого суду Миколаївської облас ті від 03.08.2009р. порушено провадже ння по справі про банкрутств о ТОВ "Автомир" за заявою ТОВ "Ф лагман-авто".

Ухвалою суду від 03.09.2009р. введе но процедуру розпорядження м айном боржника та призначено розпорядником майна арбітра жного керуючого Шульгу Д.Л.

Ухвалою господарського су ду Миколаївської області від 05.11.2009р. затверджено реєстр вимо г кредиторів ТОВ "Автомир" на з агальну суму 29149120,84 грн.

Постановою суду першої інс танції від 18.11.2009р. боржника визн ано банкрутом та відкрито лі квідаційну процедуру, ліквід атором банкрута призначено а рбітражного керуючого Шул ьгу Д.Л.

28.11.2009р. в газеті "Голос України " опубліковано оголошення пр о визнання ТОВ "Автомир" банкр утом та відкриття ліквідацій ної процедури.

Судами встановлено, що зага льна сума кредиторських вимо г до банкрута складає 39105195,92 грн .

12.11.2009р. відбулися збори креди торів ТОВ "Автомир", на яких бу ло обрано комітет кредиторів в кількості семи кредиторів в наступному складі: ПАТ "ОТП Банк", ВАТ "Райффайзен Ба нк Аваль", ПАТ "ПУМБ", ДПІ у Ленінському районі м. Микола єва, ТОВ "Фаєтон- авто", ТОВ ТР К "Возрождение", ТОВ "Флагман-а вто".

За результатами проведено ї работи,ліквідатором подано до суду звіт та ліквідаційни й баланс боржника станом на 16. 05.2011 р.

Затверджуючи звіт ліквіда тора, ліквідаційний баланс т а ліквідуючи ТОВ "Автомир" як юридичну особу, суд першої ін станції, з яким погодився суд апеляційної інстанції, вихо див з того, що ліквідатором зд ійснені всі заходи з ліквіда ції банкрута, за результатам и ліквідаційного балансу вс тановлено відсутність майна у боржника, тому відповідно д о ст. 32 Закону України "Про відн овлення платоспроможності б оржника або визнання його ба нкрутом" господарський суд в иносить ухвалу про ліквідаці ю юридичної особи - банкрута.

Статтями 24, 25 Закону України "Про відновлення платоспром ожності боржника або визнанн я його банкрутом" передбачен о, що ліквідатор є повноважни м з дня свого призначення.

Відповідно до ст. 25 Закону Ук раїни "Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом" лікві датор з дня свого призначенн я здійснює такі повноваження : приймає до свого відання май но боржника, вживає заходів п о забезпеченню його збережен ня; виконує функції з управлі ння та розпорядження майном банкрута; здійснює інвентари зацію та оцінку майна банкру та згідно з законодавством; а налізує фінансове становище банкрута; виконує повноваже ння керівника (органів управ ління) банкрута; очолює лікві даційну комісію та формує лі квідаційну масу, вживає захо дів спрямованих на пошук, вия влення та повернення майна б анкрута, що знаходиться у тре тіх осіб, реалізує майно банк рута для задоволення вимог, в ключених до реєстру вимог кр едиторів, у порядку, передбач еному цим Законом.

Згідно із ст. 26 Закону Україн и "Про відновлення платоспро можності боржника або визнан ня його банкрутом" усі види м айнових активів (майно та м айнові права) банкрута, які належать йому на праві влас ності або повного господарс ького відання на дату відкр иття ліквідаційної процедур и та виявлені в ході ліквідац ійної процедури, включаютьс я до складу ліквідаційної ма си, за винятком об'єктів житл ового фонду, в тому числі гурт ожитків, дитячих дошкільни х закладів та об'єктів комун альної інфраструктури, які в разі банкрутства підприєм ства передаються в порядку, в становленому законодавств ом, до комунальної власнос ті відповідних територіал ьних громад без додаткових умов і фінансуються в устано вленому порядку.

Відповідно до ст.32 Закону Ук раїни "Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом" після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор по дає до господарського суду з віт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: показник и виявленої ліквідаційної ма си (дані її інвентаризації); ві домості про реалізацію об' є ктів ліквідаційної маси з по силанням на укладені договор и купівлі-продажу; копії дого ворів купівлі-продажу та акт и приймання-передачі майна; р еєстр вимог кредиторів з дан ими про розміри погашених ви мог кредиторів; документи, як і підтверджують погашення ви мог кредиторів. Господарськи й суд після заслуховування з віту ліквідатора та думки чл енів комітету кредиторів або окремих кредиторів виносить ухвалу про затвердження зві ту ліквідатора та ліквідацій ного балансу.

Як встановлено судами попе редніх інстанцій, ліквідатор ом проведено інвентаризацію майна ТОВ "Автомир", проведено зняття фактичних залишків н а рахунках банкрута та виявл ено дебіторську заборговані сть згідно інвентаризаційни х описів. Всього за даними бух галтерського обліку на підпр иємстві було виявлено майнов их активів на загальну суму 856 0895,31 грн.

Також в ході проведення лік відаційної процедури, ліквід атором здійснено продаж майн а банкрута на загальну суму 568 6219,3 грн., отримано перехідний з алишок коштів з розрахункови х рахунків при їх закритті на суму 49877,11 грн., стягнуто дебітор ської заборгованості на зага льну суму 238690,05 грн. та забезпече но надходження від реєстраці йного збору від учасників ау кціонів в сумі 153,0 грн.

Таким чином, в результаті пр оведення ліквідаційної проц едури, погашені грошові вимо ги кредиторів першої черги н а загальну суму 5274210,51 грн., друго ї черги - на загальну суму 13196,07 г рн., третьої черги - на загальн у суму 301188,68 грн., вимоги четверт ої черги - на загальну суму 390000,0 грн.

Решта вимог кредиторів, зок рема частково вимоги четверт ої черги в сумі 22556549,99 грн. та повн істю вимоги шостої черги в су мі 10621149,02 грн., залишились не пога шені через відсутність майн а банкрута.

Згідно з ч.6 ст.31 Закону Украї ни "Про відновлення платоспр оможності боржника або визна ння його банкрутом" вимоги кр едиторів, які не задоволені внаслідок недостатності ма йна вважаються погашеними.

Як вірно встановлено судам и, отримані показники провед еної ліквідаційної процедур и відображені у звіті та лікв ідаційному балансі ТОВ "Авто мир" та свідчать про відсутні сть у банкрута оборотних зас обів для ведення господарськ ої діяльності, своєчасного п огашення грошових зобов'язан ь, відсутність можливість ві дновити платоспроможність б оржника.

Тому посилання заявника ка саційної скарги на те, що лікв ідатор не вжив заходів, необх ідних для завершення ліквіда ційної процедури, є безпідст авними.

Також не заслуговують на ув агу доводи заявника про те, що він не ознайомлений із зві том та ліквідаційним балансо м ТОВ "Автомир", оскільки лікві датор продовж всієї ліквідац ійної процедури звітував про проведену ним роботу на засі даннях комітету кредиторів, на яких був присутній в склад і комітету кредиторів і ПАТ "О ТП Банк".

Крім того, як вбачається з м атеріалів справи та встановл ено судами попередніх інстан цій, інвентаризаційні описи основних засобів ТОВ "Автоми р" від 14.01.2010р., грошових коштів на поточних рахунках підприємс тва від 01.02.2010р., орендованих осн овних засобів ТОВ "Автомир" ві д 26.01.2010р., інших матеріальних ці нностей належним чином підтв ерджують здійснення ліквіда тором дій щодо пошуку та вста новлення майна боржника.

Вище вказані документи зат верджені на засіданнях коміт ету кредиторів ТОВ "Автомир" в ідповідно до протоколів № 4 ві д 17.02.2010р. і № 5 від 19.02.2010р., підписані ліквідатором та членами комі сії, в тому числі представник ом ПАТ "ОТП Банк", що свідчи ть про його погодження із зді йсненою інвентаризацію майн а банкрута.

Відповідно до ч.1 ст.32 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом" гос подарський суд після заслухо вування звіту ліквідатора та думки членів комітету креди торів або окремих кредиторів виносить ухвалу про затверд ження звіту ліквідатора та л іквідаційного балансу.

Як вбачається зі оскаржува ної ухвали господарського с уду Миколаївської області, п рисутні в судовому засіданні представники кредиторів по годили звіт ліквідатора та п ідтвердили неможливість по гашення боргів через відсутн ість будь-якого рухомого та н ерухомого майна банкрута, гр ошових коштів та інших актив ів банкрута.

Посилання заявника касаці йної скарги на те, що ліквіда тором не були здійснені всі д ії по пошуку майна ТОВ "Автом ир" колегія суддів вважає без підставними, оскільки судам и попередніх інстанцій встан овлено, що ліквідатор вжив вс і необхідні заходи для завер шення ліквідаційної процеду ри, а додаткові документи бул и надані ліквідатором суду апеляційної інстанції з мето ю підтвердження правомірно сті своїх дій щодо пошуку та повернення майна боржника та з метою спростування доводі в банку в цій частині.

Згідно ст.32 Закону України "П ро відновлення платоспромож ності боржника або визнання його банкрутом", якщо за резу льтатами ліквідаційного бал ансу після задоволення вимог кредиторів не залишилося ма йна, господарський суд винос ить ухвалу про ліквідацію юр идичної особи.

Відповідно до п.6 ст.40 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом" про вадження у справі про банкру тство підлягає припиненню, я кщо затверджено звіт ліквіда тора у порядку, передбаченом у ст.32 цього Закону.

Отже, ухвала суду про затвер дження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу є суд овим актом, який не тільки вс тановлює обставини відсутно сті майна боржника для задов олення вимог кредиторів, дає оцінку повноті дій ліквідат ора в ході ліквідаційної про цедури, вона підсумовує тако ж хід процедури банкрутства та припиняє провадження у сп раві про банкрутство.

Суди попередніх інстанцій дійшли вірного висновку про ліквідацію юридичної особи - банкрута та припинення про вадження по справі відповідн о до ст. ст. 32, 40 Закону України "П ро відновлення платоспромо жності боржника або визнання його банкрутом", оскільки за р езультатами ліквідаційного балансу у банкрута відсутнє майно для задоволення вимог кредиторів, надані ліквідат ором документи свідчать про завершення ліквідаційної пр оцедури.

За таких обставин, перевіри вши застосування судами поп ередніх інстанцій норм матер іального та процесуального п рава, колегія суддів Вищого г осподарського суду прийшла д о висновку, що оскаржувані су дові рішення прийняті з дотр иманням вимог чинного законо давства, відповідають нормам матеріального та процесуаль ного права і підстави для їх с касування відсутні.

Доводи касаційної скарги н е спростовують висновків суд ів, які викладені в оскаржува них рішеннях.

На підставі викладеного, ке руючись ст. ст. 1115, 1117, 1119 - 11111 Госпо дарського процесуального ко дексу України, Вищий господа рський суд України, -

П О С Т А Н О В И В :

Касаційну скаргу Пу блічного акціонерного товар иства "ОТП Банк" залишити без задоволення.

Ухвалу господарського суд у Миколаївської області від 23.05.2011р. та постанову Одеського а пеляційного господарського суду від 29.06.2011р. по справі № 18/106/09 з алишити без змін.

Головуючий: Панова І.Ю.

Судді: Білошкап О.В.

Хандурін М.І.

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення18.10.2011
Оприлюднено28.10.2011
Номер документу18762175
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/106/09

Ухвала від 16.01.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Заріцька А.О.

Постанова від 18.10.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Білошкап О.В.

Ухвала від 26.09.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Білошкап О.В.

Ухвала від 03.08.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Воронюк О.Л.

Постанова від 29.06.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Пироговський В.Т.

Ухвала від 14.06.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Пироговський В.Т.

Ухвала від 23.05.2011

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 16.05.2011

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 25.01.2011

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 27.01.2011

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні