Рішення
від 11.10.2011 по справі 30/275
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 30/275 11.10.11

За позовом Інститут у гідромеханіки Національно ї Академії Наук України

До Товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Українські портативн і системи»

про стягне ння 13 848,57 грн.

Суддя Ващенко Т.М.

Представники сторін:

Від позивача ОСО БА_1 - представник за довір еністю № 54-109-17/1 від 23.03.11.

Від відповідача не з' яви вся

Обставини справи:

На розгляд Господарсько го суду міста Києва передані позовні вимоги Інституту гі дромеханіки Національної Ак адемії Наук України до Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Українські портатив ні системи» про стягнення з в ідповідача 13 848,57 грн. за Договор ом оренди №6 від 01.01.09.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач не виконав свої зобов' язання перед по зивачем по сплаті орендної т а комунальної плати за корис тування нежилим приміщенням , внаслідок чого у Товариства з обмеженою відповідальніст ю «Українські портативні сис теми»виникла заборгованіст ь перед позивачем.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 2109.11. порушен о провадження у справі № 30/275, ро згляд справи було призначено на 11.10.11. о 10-30.

В судовому засіданні 11.10.11. поз ивач підтримав свої позовні вимоги та просить суд позов з адовольнити повністю.

Представник відповідача в судове засідання 11.10.11. не з' яв ився, письмового відзиву на п озов не надав, про поважні при чини неявки суд не повідомив , про час і місце проведення су дового засідання був повідом лений належним чином.

Особи, які беруть участь у с праві, вважаються повідомлен ими про час і місце розгляду ї ї судом, якщо ухвалу про поруш ення провадження у справі на діслано за поштовою адресою, зазначеною в позовній заяві (Роз' яснення Президії Вищо го Арбітражного суду України від 18.07.97. № 02-5/289 із змінами «Про де які питання практики застосу вання Господарського процес уального кодексу України»).

Відомості про місцезнаход ження відповідача є правомір ними, оскільки підтверджені витягом з Єдиного державного реєстру підприємств та орга нізацій України № 13-3407/1 від 23.08.11.

Відповідно до ст. 75 Господар ського процесуального кодек су України, справа розглядає ться за наявними в ній матері алами.

За результатами досліджен ня доказів, наявних в матеріа лах справи, суд у нарадчій кім наті, у відповідності до ст. ст . 82-85 Господарського процесуал ьного кодексу України, ухвал ив рішення по справі № 30/275.

Розглянувши подані мате ріали справи, та заслухавши п ояснення представника позив ача, Господарський суд міста Києва, -

ВСТ АНОВИВ:

01.01.09. між Інститутом гідр омеханіки Національної Акад емії наук України (Орендодав ець) та Товариством з обмежен ою відповідальністю «Україн ські портативні системи»(Оре ндар) укладено Договір оренд и № 6 нерухомого майна, що знах одяться на балансі НАН Украї ни та віднесених до її віданн я установ, організацій та під приємств (далі - Договір), відп овідно до умов якого (п. 1.1) Орен додавець передає, а Орендар п риймає в строкове платне кор истування нерухоме державне майно (кім. 419, 426) площею 50,20 кв. м, ро зміщене за адресою: м. Київ, ву л. Желябова, 8/4, на 4 поверсі в лаб ораторному корпусі, що переб уває на балансі інституту (да лі - Балансоутримувач).

Згідно п. 2.1 Договору передба чено, що Орендар вступає в стр окове платне користування ма йном у термін, вказаний в Дого ворі, але не раніше дати підпи сання сторонами цього Догов ору та акту приймання-переда чі майна.

Відповідно до п. 3.1 Договору, сторонами було погоджено, що орендна плата визначається на підставі Методики розраху нку і порядку використання п лати за оренду державного ма йна, затвердженого постаново ю Кабінету Міністрів України від 01.10.95. № 786 зі змінами, або за ре зультатами конкурсу на право оренди державного майна і ст ановить без ПДВ за базовий мі сяць розрахунку - грудень 2008 р. 72,00 грн. за 1 кв. м, а за всю оренд овану площу - 3614,40 грн. та ПДВ - 722,88 грн., а всього 4337,28 грн.

Крім орендної плати Оренда р сплачує Орендодавцю по роз рахункам Орендодавця: відшко дування комунальних платежі в; відшкодування податку на з емлю; витрати на утримання бу динку та прилеглої території ; інші витрати.

Пунктом 3.3 Договору встанов лено, що орендна плата перера ховується Орендарем відпові дно до вимог чинного законод авства за весь час фактичног о користування приміщенням щомісячно не пізніше 20 числа п оточного місяця. Орендна пла та за кожний наступний місяц ь визначається шляхом кориг ування орендної плати за поп ередній місяць на індекс інф ляції за наступний місяць.

Згідно п. 5.1 та п. 7.1 Договору, Ор ендодавець зобов' язався пе редати відповідачу в оренду, а Орендар - прийняти орендова не майно за актом приймання-п ередачі.

На виконання умов Договору , 01.01.09. між сторонами було підпис ано акт прийому-передачі спі рного майна в оренду.

У відповідності до п. 5.1.4 Дого вору, Орендар зобов' язався своєчасно та у повному обсяз і сплачувати орендну плату т а інші платежі за цим Договор ом.

Згідно п. 10.1 Договору, сторон ами погоджено строк його дії з 01.01.09. по 31.12.09. включно.

З матеріалів справи вбачає ться, що 01.03.10. між сторонами було укладено Договір оренди № 7 не рухомого майна, що знаходять ся на балансі НАН України та в іднесених до її відання уста нов, організацій та підприєм ств (далі - Договір-1), відпові дно до умов якого (п. 1.1) Орендод авець передає, а Орендар прий має в строкове платне корист ування нерухоме державне май но (кім. 426) площею 34,00 кв. м, розміщ ене за адресою: м. Київ, вул. Жел ябова, 8/4, на 4 поверсі в лаборат орному корпусі, що перебуває на балансі інституту (далі - Б алансоутримувач).

На виконання умов Договору -1, 01.03.10. між сторонами було підпи сано акт прийому-передачі сп ірного майна в оренду.

Згідно п. 3.1 Договору-1, сторон ами погоджено, що орендна пла та визначається на підставі Методики розрахунку і порядк у використання плати за орен ду державного майна, затверд женого постановою Кабінету М іністрів України від 01.10.95. № 786 зі змінами, або за результатами конкурсу на право оренди дер жавного майна і становить бе з ПДВ за базовий місяць розра хунку - грудень 2009 р. 75,00 грн. за 1 кв. м, а за всю орендовану площ у - 2550,00 грн. та ПДВ - 510,00 грн., а вс ього 3060,00 грн.

Обґрунтовуючи свої позовн і вимоги, позивач вказує на те , що в зв' язку з неналежним ви конанням відповідачем своїх зобов' язань за Договорами в частині внесення орендних та комунальних платежів, заб оргованість Товариства з обм еженою відповідальністю «Ук раїнські портативні системи »перед позивачем за період з 01.10.09. по 31.12.09. та за березень 2010 р. ст ановить 13 848,57 грн.

З матеріалів справи вбачає ться, що позивач звертався до відповідача з листом-претен зією № 54-77-17/1 від 01.03.11. з вимогою пог ашення заборгованості за Дог оворами в розмірі 13 848,57 грн.

Але відповідач вказаної ви ще суми боргу не погасив.

Також позивач зазначає, що з гідно акту звірки взаємних р озрахунків від 30.06.10., відповіда ч визнав свою заборгованість перед позивачем у сумі 15 867,36 гр н. Зазначений вище акт було пі дписано представниками стор ін та скріплено печатками пі дприємств.

Оцінюючи подані позиваче м докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтуєтьс я на всебічному, повному і об' єктивному розгляді в судовом у засіданні всіх обставин сп рави в їх сукупності, суд вваж ає, що вимоги позивача підляг ають задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст. 32 Господарського процесуального кодексу Укра їни доказами у справі є будь-я кі фактичні дані, на підставі яких господарський суд у виз наченому законом порядку вст ановлює наявність чи відсутн ість обставин, на яких ґрунту ються вимоги і заперечення с торін, а також інші обставини , які мають значення для прави льного вирішення господарсь кого спору.

Як визначено абз. 1 ч. 1 ст.193 Го сподарського кодексу Україн и, суб' єкти господарювання та інші учасники господарськ их відносин повинні виконува ти господарські зобов' язан ня належним чином відповідно до закону, інших правових акт ів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо викон ання зобов' язання - відпов ідно до вимог, що у певних умов ах звичайно ставляться.

Як визначено ч. 2 ст. 193 Господа рського кодексу України, кож на сторона повинна вжити усі х заходів, необхідних для нал ежного виконання нею зобов' язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечен ня загальногосподарського і нтересу. Порушення зобов' яз ань є підставою для застосув ання господарських санкцій, передбачених цим кодексом, і ншими законами або договором .

Згідно ст. 629 Цивільного коде ксу України, договір є обов' язковим для виконання сторон ами.

Відповідно до ст. 525 Цивільн ого кодексу України, односто роння відмова від зобов' яза ння або одностороння зміна й ого умов не допускається, якщ о інше не встановлено догово ром або законом.

Статтею 526 Цивільного код ексу України передбачено, що зобов' язання має виконуват ись належним чином відповідн о до умов договору та вимог Ци вільного кодексу України, ін ших актів цивільного законод авства, а за відсутності таки х умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту аб о інших вимог, що звичайно ста вляться.

Відповідно до ч. 1 ст. 759 Циві льного кодексу України, за до говором найму (оренди) наймод авець передає або зобов'язує ться передати наймачеві майн о у користування за плату на п евний строк.

Відповідно до ч. 1 ст. 762 Цивіль ного кодексу України, за кори стування майном з наймача сп равляється плата, розмір яко ї встановлюється договором н айму.

Згідно ч. 1 ст. 286 Господарсько го кодексу України, орендна п лата - це фіксований платіж, як ий орендар сплачує орендодав цю незалежно від наслідків с воєї господарської діяльнос ті.

Судом встановлено, що на вик онання умов Договору, позива чем було виставлено відповід ачу рахунки на сплату орендн их та комунальних послуг за Д оговорами оренди: № 696 від 07.10.09. на суму 2209,92 грн., № 670 від 07.10.09. на суму 1 581,54 грн., № 786 від 30.11.09. на суму 2229,84 грн ., № 785 від 30.11.09. на суму 1581,54 грн., № 846 ві д 16.12.09. на суму 2254,38 грн., № 845 від 16.12.09. н а суму 1581,54 грн., № 197 від 09.03.10. на суму 1657,50 грн., № 221 від 10.03.10. на суму 752,31 грн ., всього: 13 848,57 грн.

Матеріалами справи підтве рджується, що відповідач в по рушення покладеного на нього законом та Договором обов' язку по сплаті орендної та ко мунальної плати за користува ння спірним нежитловим примі щенням за період з 01.10.09. по 31.12.09. та за березень 2010 р. не виконав, в з в' язку з чим заборгованість відповідача перед позивачем становить 13 848,57 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 Цивіл ьного кодексу України передб ачено, що якщо у зобов'язанні в становлений строк (термін) йо го виконання, то воно підляга є виконанню у цей строк (термі н).

Відповідно до ст. 610 Цивільно го кодексу України, порушенн ям зобов'язання є його невико нання або виконання з поруше нням умов, визначених змісто м зобов'язання (неналежне вик онання).

За таких обставин, судом вст ановлено, що відповідач в пор ушення покладеного на нього законом та Договором, обов' язку по перерахуванню на кор исть позивача орендної та ко мунальної плати за період з 01. 10.09. по 31.12.09. та за березень 2010 р. не в иконав.

Відповідно до ст. 33 Господар ського процесуального кодек су України, кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог і запереч ень.

Доказів повної оплати забо ргованості, про яку заявлено в позовній заяві, відповідач ем до матеріалів справи не на дано.

Крім того, суд приймає до ув аги той факт, що у відповіднос ті до акту звірки взаємних ро зрахунків від 30.06.10., підписаног о з боку позивача та відповід ача, Товариство з обмеженою в ідповідальністю «Українськ і портативні системи»визнал о свою заборгованість перед позивачем.

Таким чином, суд дійшов висн овку, що позовні вимоги Інсти туту гідромеханіки Націонал ьної Академії наук України є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 49 Господар ського процесуального кодек су України, витрати по сплаті державного мита та витрати н а інформаційно-технічне забе зпечення судового процесу по кладаються на відповідача.

На підставі викладеного т а керуючись ст. ст. 32, 33, 44, 49, 75, 82 - 85 Г осподарського процесуально го кодексу України, Господар ський суд міста Києва, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов Інститу ту гідромеханіки Національн ої Академії Наук України зад овольнити повністю.

2. Стягнути з Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Українські портативні си стеми»(02218, м. Київ, вул. Райдужна , 39, кв. 8, код ЄДРПОУ 30973252) на корист ь Інституту гідромеханіки На ціональної Академії Наук Укр аїни (03680, м. Київ, вул. Желябова, 8/4 , код ЄДРПОУ 05417354) 13 848 (тринадцять тисяч вісімсот сорок вісім) г рн. 57 коп. - заборгованості, 138 (с то тридцять вісім) грн. 48 коп. - державного мита та 236 (двісті т ридцять шість) грн. 00 коп. - вит рат на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су.

3. Після вступу ріше ння в законну силу видати нак аз.

4. Рішення господар ського суду набирає законної сили після закінчення строк у подання апеляційної скарги , якщо апеляційну скаргу не бу ло подано. У разі подання апел яційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає за конної сили після розгляду с прави апеляційним господарс ьким судом.

Суддя Т.М. Ващенко

Повне рішення

складено 18.10.11.

Дата ухвалення рішення11.10.2011
Оприлюднено01.11.2011
Номер документу18781761
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/275

Рішення від 11.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 21.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Рішення від 04.11.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 19.10.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 05.10.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 17.09.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Судовий наказ від 15.12.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Рішення від 01.12.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 11.11.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 28.10.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні