Рішення
від 17.10.2011 по справі 11/234
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 11/234 17.10.11

За позовом Регіональн ого відділення Фонду держав ного майна України по місту К иєву

до Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Зет Маркет»

про стягнення 558,83 гр н.

Суддя Смирнова Ю.М.

Представники:

від позивача ОСОБА_1 - представник

від відповідача не з ' явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господарсь кого суду міста Києва переда ні позовні вимоги Регіональн ого відділення Фонду держав ного майна України по місту К иєву про стягнення з Товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Зет Маркет»558,83 грн., з яки х 509, 68 грн. основного боргу, 20, 14 гр н. пені, 13,72 грн. інфляційних втр ат та 15,29 грн. штрафу.

В подальшому представнико м позивача було подано заяву про збільшення позовних вим ог, в якій останній просив стя гнути з відповідача на корис ть позивача 721,34 грн., в тому числ і 655,79 грн. основного боргу за до говором оренди, 14,39 грн. інфляці йних втрат, 31,49 грн. пені та 19,67 грн . штрафу.

Позовні вимоги моти вовані тим, що в порушення умо в укладеного між сторонами д оговору оренди, зобов' язанн я по сплаті орендної плати ві дповідачем виконано несвоєч асно та не в повному обсязі, вн аслідок чого в останнього ут ворилась заборгованість пер ед Державним бюджетом за пер іод з листопада 2010 по вересень 2011 року.

Відповідач явку повноваж них представників у судове з асідання не забезпечив, відз ив на позов не надав.

Відповідно до ст. 75 Господар ського процесуального кодек су України, якщо відзив на поз овну заяву і витребувані гос подарським судом документи н е подано, справу може бути роз глянуто за наявними в ній мат еріалами.

Зважаючи на відсутність бу дь-яких клопотань з боку відп овідача, суд, на підставі ст. 75 Г осподарського процесуально го кодексу України, приходит ь до висновку про можливість розгляду справи за наявними матеріалами без участі пред ставника відповідача.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставника позивача, Господар ський суд міста Києва

ВСТАНОВИВ:

19.02.2010 між Регіональним відді ленням Фонду державного майн а України по місту Києву та То вариством з обмеженою відпов ідальністю «Зет Маркет»було укладено договір оренди № 5094 н ерухомого майна, що належить до державної власності (далі - Договір), відповідно до яко го орендодавець передає, а ор ендар приймає в строкове пла тне користування державне не рухоме майно - частина нежил ого приміщення площею 1,00кв.м., р озміщене за адресою: м. Київ, П ривокзальна площа, 1, в залі оч ікування № 4 Центрального вок залу біля кавового автомату (ліворуч), що перебуває на бала нсі Вокзалу станції Київ-Пас ажирський Державного терито ріально-галузевого об' єдна ння «Південно-Західна залізн иця», вартість якого визначе на згідно зі звітом про належ ну оцінку станом на 30.06.2009 і стан овить 11 480,00 грн.

На виконання умов Договору вказане майно передано відп овідачеві, про що свідчить на явний в матеріалах справи ак т приймання-передавання орен дованого майна від 19.02.2010.

Договір було укладено стор онами строком на один рік, а са ме з 19.02.2010 до 19.02.2011 року, як це зазна чено у п. 10.1 Договору.

Частиною 2 статті 17 Закону Ук раїни «Про оренду державного та комунального майна»перед бачено, що у разі відсутності заяви однієї із сторін про пр ипинення або зміну умов дого вору оренди протягом одного місяця після закінчення терм іну дії договору він вважаєт ься продовженим на той самий термін і на тих самих умовах, які були передбачені договор ом. Аналогічне положення сто рони погодили в п. 10.4. Договору.

Оскільки в матеріалах спра ви відсутні будь-які докази, я кі б свідчили про наміри стор ін змінити або припинити вка заний Договір, суд погоджуєт ься з твердженням позивача п ро те, що Договір було пролонг овано на той самий термін і на тих самих умовах, які були ним передбачені.

Відповідно до п. 3.1. Договору орендна плата визначається н а підставі Методики розрахун ку і порядку використання пл ати за оренду державного май на, затвердженої постановою Кабінету міністрів України в ід 04.10.1995 № 786 і становить без ПДВ з а базовий місяць оренди - жо втень 2009 р. 87,31 грн. Керуючись п. 20, п . 32 Порядку проведення конкурс у на право оренди державного майна, затвердженого наказо м Фонду державного майна Укр аїни від 13.10.2004 року №2149 та Проток олом № 2 від 15.01.2010 р., розмір оренд ної плати встановлюється на умовах, запропонованих оренд арем - 90,00грн. без ПДВ за базови й місяць (жовтень 2009р.).

Орендна плата за перший міс яць оренди лютий 2010 року встан овлюється шляхом коригуванн я орендної плати за базовий м ісяць на індекси інфляції за листопад, грудень місяці 2009 ро ку, січень, лютий місяці 2010 року .

Орендна плата перераховує ться до державного бюджету т а балансоутримувачу у співві дношенні 70% до 30% щомісяця не пі зніше 10 числа місяця наступно го за звітним відповідно до п ропорцій розподілу, установл ених Кабінетом Міністрів Укр аїни і чинних на кінець періо ду, за який здійснюється плат іж (п. 3.6 Договору).

Відповідно до ч. 1 ст. 2, ст.3 За кону України “Про оренду дер жавного та комунального майн а”відносини щодо оренди держ авного майна, майна, що належи ть Автономній республіці Кри м або перебуває в комунальні й власності, регулюються дог овором оренди, цим Законом та іншими нормативно - правовим и актами.

У відповідності до ст. 759 Циві льного кодексу України за до говором найму (оренди) наймод авець передає або зобов'язує ться передати наймачеві майн о у користування за плату на п евний строк.

Пунктом 3 статті 18 Закону Укр аїни “Про оренду державного та комунального майна”встан овлено обов' язок орендаря в носити орендну плату своєчас но і у повному обсязі.

Відповідно до ст. 762 Цивільн ого кодексу України за корис тування майном з наймача спр авляється плата, розмір якої встановлюється договором на йму. Плата за користування ма йном вноситься щомісячно, як що інше не встановлено догов ором.

Відповідно до ст. 526 Цивільно го кодексу України зобов'яза ння має виконуватися належни м чином відповідно до умов до говору та вимог цього Кодекс у, інших актів цивільного зак онодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповід но до звичаїв ділового оборо ту або інших вимог, що звичайн о ставляться.

Відповідно до ст. 193 Господар ського кодексу України суб'є кти господарювання та інші у часники господарських відно син повинні виконувати госпо дарські зобов'язання належни м чином та відповідно до зако ну, інших правових актів, дого вору. Порушення зобов' язань є підставою для застосуванн я господарських санкцій, пер едбачених цим кодексом, інши ми законами або договором.

Згідно зі ст. 610 Цивільного ко дексу України порушенням зоб ов'язання є його невиконання або виконання з порушенням у мов, визначених змістом зобо в'язання (неналежне виконанн я).

Відповідно до ч. 1 ст. 612 Цивіль ного кодексу України боржник вважається таким, що простро чив, якщо він не приступив до в иконання зобов'язання або не виконав його у строк, встанов лений договором або законом.

Якщо у зобов' язанні встан овлений строк (термін) його ви конання, то воно підлягає вик онанню у цей строк (термін) (ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу Укра їни).

Договір, відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України , є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до п. 5 Договору о ренди орендар зобов' язаний , зокрема, своєчасно й у повном у обсязі сплачувати орендну плату (пп. 5.3 п. 5).

Проте зобов' язання по сво єчасній сплаті орендної плат и відповідачем не виконано, в наслідок чого за період з лис топада 2010 року по вересень 2011 ро ку заборгованість відповіда ча перед Державним бюджетом України становить 655,79 грн.

Факт невиконання зобов' я зань за Договором щодо здійс нення передбачених платежів до Державного бюджету на сум у 655,79 грн. відповідачем не спро стований.

Таким чином, вимоги позива ча щодо стягнення з відповід ача 655,79 грн. на користь Державн ого бюджету України основног о боргу визнаються судом обґ рунтованими.

Крім того, позивачем заявл ені вимоги про стягнення з ві дповідача 13,72 грн. інфляційних втрат, 15,29 грн. штрафу та 20,14 грн. п ені, нарахованих за простроч ення платежу.

Відповідно до ч. 3 ст. 549 Цивіл ьного кодексу України пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєч асно виконаного грошового зо бов' язання за кожен день пр острочення виконання.

Відповідно до ч. 1 ст. 230 Господ арського кодексу України, шт рафними санкціями визнаютьс я господарські санкції у виг ляді грошової суми (неустойк а, штраф, пеня), яку учасник гос подарських відносин зобов' язаний сплатити у разі поруш ення ним правил здійснення г осподарської діяльності, нев иконання або неналежного вик онання господарського зобов ' язання.

Відповідно до ч. 6 ст. 232 Госпо дарського кодексу України на рахування штрафних санкцій з а прострочення виконання зоб ов' язання, якщо інше не вста новлено законом або договоро м, припиняється через шість м ісяців від дня, коли зобов' я зання мало бути виконано.

Пунктом 3.7 Договору передба чено, що орендна плата, перера хована несвоєчасно або не в п овному обсязі, підлягає інде ксації і стягується до бюдже ту та балансоутримувачу з ур ахуванням пені в розмірі под війної облікової ставки НБУ на дату нарахування пені від суми заборгованості за коже н день прострочення, включаю чи день оплати.

Відповідно до ст. 625 Цивільн ого кодексу України боржник, який прострочив виконання г рошового зобов'язання, на вим огу кредитора зобов'язаний с платити суму боргу з урахува нням встановленого індексу і нфляції за весь час простроч ення.

Згідно з п. 3.8 Договору у разі , якщо на дату сплати орендної плати заборгованість за нею становить загалом не менше н іж три місяці, орендар сплачу є штраф у розмірі 3% від суми за боргованості.

Оскільки факт прострочен ня відповідачем виконання гр ошового зобов' язання по спл аті орендної плати на корист ь позивача встановлений судо м та по суті відповідачем не с простований, вимоги позивача про стягнення з відповідача штрафу та втрат від інфляції визнаються судом обґрунтова ними та такими, що підлягають задоволенню за розрахунком позивача, перевіреним судом та неоспореним відповідачем .

Позивачем на адресу відпов ідача було направлено лист в ід 19.07.2011 № 30-05/9975 з вимогою сплатит и заборгованість протягом 10 д нів. Проте відповіді на даний лист відповідач позивачу не надав, заборгованість не пог асив.

Відповідно до ст. 33 Господа рського процесуального коде ксу України кожна сторона по винна довести ті обставини, н а які вона посилається як на п ідставу своїх вимог і запере чень.

Відповідач доказів на спро стування обставин, повідомле них позивачем, не надав.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги підлягають з адоволенню.

Судові витрати у зв' язку і з задоволенням позову поклад аються на відповідача відпов ідно до ст. 49 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни та підлягають стягненню в доход Державного бюджету Ук раїни.

Керуючись ст.ст. 33, 49, 75, 82-85 Госпо дарського процесуального ко дексу України, Господарський суд міста Києва

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити повні стю.

Стягнути з Товариства з о бмеженою відповідальністю « Зет Маркет (02081, м. Київ, вул. Здол бунівська, 7-А, ідентифікаційн ий код 33631749, з будь-якого рахунку , виявленого під час виконавч ого провадження) на користь Д ержавного бюджету України 655 (шістсот п' ятдесят п' ять) г рн. 79 коп. заборгованості за до говором оренди нерухомого ма йна, що належить до державної власності № 5094 від 19.02.2010, 14 (чотирн адцять) грн. 39 коп. інфляційних втрат, 31 (тридцять одну) грн. 49 ко п. пені та 19 (дев' ятнадцять) гр н. 67 коп. штрафу.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Зе т Маркет (02081, м. Київ, вул. Здолбу нівська, 7-А, ідентифікаційний код 33631749, з будь-якого рахунку, в иявленого під час виконавчог о провадження) на користь Дер жавного бюджету України 102 (ст о дві) грн. 00 коп. державного мит а та 236 (двісті тридцять шість) г рн. 00 коп. витрат на інформацій но-технічне забезпечення суд ового процесу.

Видати накази після набран ня рішенням законної сили.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апе ляційну скаргу не було подан о. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не с касовано, набирає законної с или після розгляду справи ап еляційним господарським суд ом.

Суддя Ю.М. Смирнова

Дата підписання рі шення: 21.10.2011

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення17.10.2011
Оприлюднено07.11.2011
Номер документу18919262
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/234

Ухвала від 04.11.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Босий В.П.

Ухвала від 18.10.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Босий В.П.

Ухвала від 15.08.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Рішення від 16.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Соболєва С.М.

Рішення від 17.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 19.09.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Соболєва С.М.

Ухвала від 19.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 07.10.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Власова С.Г.

Рішення від 12.10.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Ухвала від 24.09.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні