Рішення
від 02.11.2011 по справі 5015/5001/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВС ЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківськ а, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.11.11 С права№ 5015/5001/11

Суддя О.Запотічняк пр и секретарі Р.Джус розгл янула матеріали справи

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю “Інститут геоінформаційних систем”, м. Львів,

до відповідача: Миколаї вської районної державної ад міністрації, м. Миколаїв,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на сторон і відповідача: Миколаївсь ка районна рада Львівської о бласті , м.Миколаїв

про стягнення 76 480,00 грн.

За участю представникі в:

Від позивача: ОСОБА_1 (довіреність у справі);

Від відповідача: ОСОБ А_2, ОСОБА_3(довіреність в матеріалах справи);

Від третьої особи: не з' явився.

Стороні роз' яснено зміст ст. 22 ГПК України, а саме її процесуальні права та обо в' язки, зокрема, право заявл яти відводи. За клопотанням п редставника позивача техніч на фіксація судового процесу не здійснювалась.

Суть спору: Позов заявлено Товариством з обмеж еною відповідальністю “Інст итут геоінформаційних систе м” до відповідача Миколаївсь кої районної державної адмін істрації про стягнення 76 480,00 г рн.

Розглянувши подані матер іали суд визнав їх достатнім и для прийняття заяви до розг ляду і ухвалою від 01.09.2011 року по рушив провадження у справі т а призначив судове засідання на 14.09.2011року.

В судовому засіданні 14.09.11р. ро згляд справи було відкладено до 29.09.11р. у зв' язку з неявкою п редставника відповідача.

В судове засідання 29.09.11р. з'яв ився представник позивача,на ддав пояснення по суті предм ету спору, позовні вимоги пі дтримав, просив їх задоволит и в повному обсязі.

Відповідач явку уповноваж еного представника в судове засідання не забезпечив, под ав клопотання про відкладенн я розгляду справи у зв' язку з участю юриста в судових зас іданнях Львівського окружно го адміністративного суду.

Розгляд справи було відкла дено на 11.10.11р.

В судове засідання з' явив ся представник позивача, про сив позовні вимоги задоволит и з мотивів, викладених в позо вній заяві, матеріалах справ и та наданих в судовому засід анні поясненнях.

Представник відповідача в судовому засіданні 11.10.11р. пода ла клопотання про залучення до участі у справі Миколаївс ької районної ради Львівсько ї області (81600, вул. В. Великого, 6, м . Миколаїв, Львівська область ) в якості третьої особи, яка н е заявляє самостійних вимог на стороні відповідача, оскі льки Миколаївська районна ра да Львівської області прийня ла рішення № 253 від 31.07.2008 року „Пр о перелік вільних земельних ділянок для продажу у власні сть та продажу права оренди ш ляхом проведення земельних т оргів у формі аукціону”, на ос нові якого виконувалися робо ти та укладалися договори пр о розроблення технічної доку ментації, які є предметом спо ру.

Ухвалою від 11.10.11р. розгляд спр ави було відкладено на 25.10.11р. та залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог н а стороні відповідача Микола ївську районну раду Львівськ ої області.

В судове засідання 25.10.11р. з' я вилися представники позивач а та відповідача, надали пояс нення по суті спору.

Представник позивача підт римав позовні вимоги в повно му обсязі, просив суд їх задов олити та стягнути з відповід ача заборгованість в сумі 97 588, 48 грн. (з яких:76 480,00 грн. основного боргу, 3% річних в сумі 4 588,80 грн., і нфляційні нарахування в сумі 16 519,68 грн.)

Представник відповідача п озовні вимоги заперечив, вва жає, що оплачувати вартість р обіт з виготовлення технічно ї документації повинна не ті льки Миколаївська района дер жавна адміністрація а й Мико лаївська районна рада, оскіл ьки Миколаївська районна рад а Львівської області прийнял а рішення № 253 від 31.07.2008 року „Про перелік вільних земельних д ілянок для продажу у власніс ть та продажу права оренди шл яхом проведення земельних то ргів у формі аукціону”, на осн ові якого виконувалися робот и та укладалися договори про розроблення технічної докум ентації, які є предметом спор у.

Миколаївська район на рада не забезпечила в судо ве засідання явку уповноваже ного представника, направила на адресу суду клопотання пр о неможливість явки представ ника в судове засідання, оскі льки 25.10.11р. відбуватиметься ч ергова сесія районної ради, в роботі якої задіяні працівн ики ради.

Розгляд справи було відк ладено на т02.11.р. та зобов' язан о позивача надати суду доказ и направлення відповідачу ви моги про оплату вартості вик онаних робіт на суму 76 480,00 грн.

25.10.11р. через канцелярію суду п озивачем було подано Лист ві д 11.10.11р. №95/11 який направлявся від повідачу з вимогою оплати ва ртості робіт по договору №21/08-01 в сумі 76 480,00 грн. Факт направлен ня листа підтверджено описом вкладення.

В судове засідання 02.11.11р. зяви вся представник позивача та представник відповідача.

Представник позивача пода в заяву про уточнення позовн их вимог в якій просить суд ст ягнути з відповідача заборго ваність в сумі 76 480,00 грн.

Представник відповідача п озовні вимоги не заперечила.

В судовому засідан ні оголошено вступну та резо лютивну частини рішення.

Суд заслухавши пояс нення представників сторін, дослідивши матеріали спра ви, та оцінивши докази в їх су купності, встановив наступне :

Товариство з обмеженою в ідповідальністю «Інститут г еоінформаційних систем»є юр идичною особою, яка відповід но до своїх установчих докум ентів здійснює підприємниць ку діяльністю у сфері викона ння землевпорядних та геодез ичних робіт.

Між Товариством з обмежено ю відповідальністю «Інститу т геоінформаційних систем»(в иконавець) та Миколаївською районною державною адмініст рацією (замовник) було укладе но Договір від 21 серпня 2008р № 21/08 - 01 про розроблення технічно ї документації щодо відведен ня земельної ділянки яка вис тавляється на аукціон

Виконання робіт здійснюєт ься товариством на підставі ліцензії виданої Державним комітетом України із земель них ресурсів на проведення р обіт із землеустрою від 31.07.2008р. та ліцензією на виконання то пографо-геодезичних, картогр афічних робіт виданої Держа вною службою геодезії, карто графії та кадастру від 03.06.2008р. С таном на сьогодні ліцензія н а виконання землевпорядних р обіт переоформлена.

Відповідно до п. 1.1.Договор у, замовник доручає, а викона вець зобов'язується виконати власними силами та засобами комплекс робіт з виготовлен ня технічної документації дл я продажу на аукціоні земель ної ділянки загальною площею 4 га., що знаходиться на терито рії Пісочнянської сільської ради Миколаївського району під будівництво логістично го комплексу, а саме: міст обудівне обґрунтування, ма теріали вибору земельної діл янки, топографо-геодезичну з йомку, проект землеустрою, по годження і державну землевпо рядну експертизу, оцінку зем ельної ділянки, перенесення проекту в натуру та організа цію генерального підряду з п ідготовки матеріалів для про дажу прана власності земельн ої ділянки та виконання інши х видів робіт.

На виконання умов догово ру, Товариством з обмеженою в ідповідальністю «Інститут г еоінформаційних систем»вик онано роботи, а саме виготовл ено технічну документацію дл я продажу на аукціоні земель ної ділянки загальною площею 4 га. що знаходиться на терито рії Пісочнянської сільської ради Миколаївського району під будівництво виробничої б ази з виготовлення та склада ння будівельних конструкцій , що підтверджується актом пр иймання - передачі робіт від 3 вересня 2008р.(а.с. 13).

З боку Замовника до виконан их робіт зауважень не було.

Однак, земельна ділянка щод о якої виготовлялась технічн а документація продана не бу ла, роботи по виготовленню те хнічній документації оплаче ні не були.

Відповідно до п.11.2. Договору у разі, якщо аукціон не відбув ся або об'єкт аукціону за цим Д оговором не був проданий, обо в'язок проведення розрахункі в згідно п.2.1. цього Договору по кладається на Замовника та з дійснюється у термін визнач ений сторонами в договорі. Ва ртість робіт відповідно до п .2.1. Договору становить 76 480,00 гри.

Товариство зверталося з л истом № 186/09 від 09 грудня 2009р. до Ми колаївської районної держав ної адміністрації в якому на гадувало адміністрації, що т овариством згідно Договору про розроблення технічної д окументації щодо відведення земельної ділянки яка виста вляється на аукціон від 21 серп ня 2008р. № 21/08 - 01 розроблено технічну документацію варті сть якої становить 76 480,00 грн.

Миколаївська районна де ржавна адміністрація надала відповідь (лист № 02-18/3006-3660/03 від 23.12. 2009р.), в якій зазначила, що питан ня про оплату виконаних робі т передано на вирішення сесі ї Миколаївської районної рад и.

Станом на дату подання поз ову до суду вартість виконан их робіт не оплачена, у зв' яз ку з чим за відповідачем числ иться заборгованість в сумі 76 480,00 грн.

Після подання позову до су ду, а саме 11.10.11р. позивачем було направлено відповідачу лис та №95/11 з вимогою оплатити варт ість робіт по договору №21/08-01 в с умі 76 480,00 грн. до 21.10.11р. Факт напра влення листа підтверджено оп исом вкладення від 12.10.11р.

Суд розглядає спір в межах у точнених позовних вимог.

Приймаючи рішення у дані й справі суд виходив з наступ ного:

Згідно ст. 526 ЦК України, зобо в' язання має виконуватися н алежним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільн ого законодавства, а за відсу тності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділово го обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до п. 1 ст. 193 ГК Укра їни суб' єкти господарюванн я та інші учасники господарс ьких відносин повинні викону вати господарські зобов' яз ання належним чином відповід но до закону, інших правових а ктів, договору, а за відсутнос ті конкретних вимог щодо вик онання зобов' язання - відп овідно до вимог, що у певних ум овах звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 610 ЦК Україн и, порушенням зобовязання є й ого невиконання або виконанн я з порушенням умов, визначен их змістом зобов' язання.

Як вбачається з матеріал ів справи, на виконання умов д оговору від 21 серпня 2008р № 21/08 - 01 про розроблення технічної д окументації щодо відведення земельної ділянки яка виста вляється на аукціон, Товарис твом з обмеженою відповідаль ністю «Інститут геоінформац ійних систем», як виконавцем згідно умов договору, було ви конано роботи, а саме виготов лено технічну документацію д ля продажу на аукціоні земел ьної ділянки загальною площе ю 4 га. що знаходиться на терит орії Пісочнянської сільсько ї ради Миколаївського району під будівництво виробничої бази з виготовлення та склад ання будівельних конструкці й, що підтверджується актом п риймання - передачі робіт від 3 вересня 2008р.(а.с. 13).

Однак, земельна ділянка що до якої виготовлялась техніч на документація продана не б ула, роботи по виготовленню т ехнічній документації оплач ені не були.

Відповідно до п.11.2. Д оговору у разі, якщо аукціон н е відбувся або об'єкт аукціон у за цим Договором не був прод аний, обов'язок проведення ро зрахунків згідно п.2.1. цього До говору покладається на Замов ника та здійснюється у термі н визначений сторонами в дог оворі.

Згідно з п. 11.1 договору , замовник при затвердженні у мов аукціону на продаж чи оре нду земельної ділянки зобов' язується в обов' язковому по рядку в умовах аукціону пере дбачити обов' язок перемож ця аукціону оплатити повну в артість землевпорядної доку ментації протягом 3 банківсь ких днів з дня визначення пер еможця у розмірі передбачено му п. 2.1 договору.

Вартість робіт відповідн о до п.2.1. Договору становить 76 48 0,00 гри.

Товариство зверталося з л истом № 186/09 від 09 грудня 2009р. до Ми колаївської районної держав ної адміністрації в якому на гадувало адміністрації, що т овариством згідно Договору про розроблення технічної д окументації щодо відведення земельної ділянки яка виста вляється на аукціон від 21 серп ня 2008р. № 21/08 - 01 розроблено технічну документацію варті сть якої становить 76 480,00 грн.

Миколаївська районна де ржавна адміністрація надала відповідь (лист № 02-18/3006-3660/03 від 23.12. 2009р.), в якій зазначила, що питан ня про оплату виконаних робі т передано на вирішення сесі ї Миколаївської районної рад и.

Станом на дату подання поз ову до суду вартість виконан их робіт не оплачена, у зв' яз ку з чим за відповідачем числ иться заборгованість в сумі 76 480,00 грн.

Після подання позову до су ду, а саме 11.10.11р. позивачем було направлено відповідачу лис та №95/11 з вимогою оплатити варт ість робіт по договору №21/08-01 в с умі 76 480,00 грн. до 21.10.11р. Факт напра влення листа підтверджено оп исом вкладення від 12.10.11р.

Відповідно до ст. 530 ЦК Україн и, якщо у зобов'язанні встанов лений строк (термін) його вико нання, то воно підлягає викон анню у цей строк (термін).

Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка немин уче має настати, підлягає вик онанню з настанням цієї поді ї.

Якщо строк (термін) виконанн я боржником обов'язку не вста новлений або визначений моме нтом пред'явлення вимоги, кре дитор має право вимагати йог о виконання у будь-який час. Бо ржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, я кщо обов'язок негайного вико нання не випливає із договор у або актів цивільного закон одавства.

Таким чином, враховуючи, що лист позивача з вимогою опла тити вартість робіт по догов ору №21/08-01 в сумі 76 480,00 грн. до 21.10.11р. в сумі 76 480,00 грн. було направлен о 12.10.11р., у відповідача виник об ов' язок по поверненню кошті в тільки через 7 днів з моменту отримання вимоги позивача, а відтак з врахуванням термін у поштового перебігу та 7-ми де нного строку встановленого н аведеною вище статтею закону , відповідач зобов' язаний б ув повернути авансовий платі ж до 21.10.11р.

Однак, станом на 02.11.11р. забо ргованість відповідачем не п огашена.

Враховуючи наведене, суд п рийшов до висновку, що заборг ованість відповідача в сумі 76 480,00 грн. є обгрунтованою, підт вердженою матеріалами справ и, відповідачем не спростова на а тому підлягає до задовол ення в повному обсязі.

Судові витрати суд поклада є на винну сторону відповіда ча в сумі 764,80 грн. державного ми та та 236,00 грн. витрат на інформа ційно технічне забезпечення судового процесу.

Керуючись ст.ст. 526, 530, 610 ЦК У країни, 193 ГК України, ст. ст.28, 33 ,43, 44, 48, 49, 80, 82-85 ГПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Позовні вимоги за доволити повністю.

2. Стягнути з Миколаївсько ї районної державної адмініс трації (81600, Львівська область,м .Миколаїв, вул. В.Великого,6, код ЄДРПОУ 04056339) на користь Товарис тва з обмеженою відповідальн істю “Інститут геоінформаці йних систем” (79018, м.Львів, вул..Го родоцька, 147/5, код ЄДРПОУ 32409075) 76 480,00 грн. - основного боргу, 764,80 грн. д ержавного мита та 236,00 грн. витр ат на інформаційно технічне забезпечення судового проце су.

3. Накази видати згідно ст.116 ГПК України.

4. Рішення суду може б ути оскаржено згідно ст.ст. 91-95 ГПК України.

Повний текст ріше ння виготовлено та підписано 04.11.2011р.

Суддя Запотічняк О.Д.

Дата ухвалення рішення02.11.2011
Оприлюднено10.11.2011
Номер документу19023475
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5015/5001/11

Ухвала від 30.05.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Запотічняк О.Д.

Ухвала від 23.05.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Запотічняк О.Д.

Ухвала від 25.10.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Запотічняк О.Д.

Ухвала від 05.01.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Давид Л.Л.

Ухвала від 16.12.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Давид Л.Л.

Ухвала від 06.12.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Запотічняк О.Д.

Ухвала від 17.11.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Запотічняк О.Д.

Рішення від 02.11.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Запотічняк О.Д.

Ухвала від 25.10.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Запотічняк О.Д.

Ухвала від 11.10.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Запотічняк О.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні