Рішення
від 18.10.2011 по справі 18/261
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 18/261 18.10.11

За позовом Комуна льного підприємства виконав чого органу Київради (Київсь кої міської

державної адміністраці ї) «Київреклама»;

до Товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Укрпром - Торг»;

про стягненн я 50 217,87 грн.;

Суддя Мандриченко О.В.

Представники:

Від позивача: ОСОБА _1., представник, довіреність №196-506/КР

від 16.02.2011 р.;

Від відповідача: не з'явились;

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач у поданій до г осподарського суду позовній заяві просить стягнути з від повідача суму боргу з урахув анням встановленого індексу інфляції у розмірі 41 652,08 грн. (41 34 3,29 грн. основного боргу + 308,79 грн. інфляційних втрат), 1 980,89 грн. пе ні, 6 201,50 грн. штрафу, 383,40 грн. трьох процентів річних з простроч еної суми, 502,18 грн. витрат по спл аті держмита та 236,00 грн. витрат на інформаційно-технічне за безпечення судового процесу з мотивів, вказаних у позовні й заяві.

У судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримав, просив позов за довольнити у повному обсязі.

Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю «Укрпром - Торг», повноважних представників в судове засі дання не направив, відзив на п озов не надав, позовні вимоги по суті не заперечив. Керуючи сь статтею 75 ГПК України, госп одарський суд вважає за можл иве розглянути справу і вирі шити спір по суті за наявними у справі матеріалами.

Розглянувши документи і ма теріали, додані до позовної з аяви, заслухавши пояснення п редставника позивача, всебіч но і повно з' ясувавши всі об ставини справи, оцінивши док ази, які мають значення для ви рішення спору, господарський суд

В С Т А Н О В И В:

10.01.2011 р. між сторонами укла дений договір №336/767/11 на право ти мчасового користуванням міс цем (-ями) для розміщення рекла много (-их) засобу (-ів), що переб уває (-ють) у комунальній власн ості територіальної громади м. Києва, його районі або повн оваження щодо розміщення яки м (-и) здійснюють органи місцев ого самоврядування м. Києва, з а умовами якого, на підставі в ідповідного наказу робочого органу про встановлення прі оритету на місця для розміще ння рекламних засобів, дозво лів на розміщення зовнішньої реклами на певний строк та у п евному місці, наданих на підс таві розпорядження виконавч ого органу Київської міської ради (Київської міської держ авної адміністрації), відпов ідачеві надається право тимч асового користування місцям и для розміщення рекламних з асобів, що перебувають у кому нальній власності територіа льної громади м. Києва, його ра йонів або повноваження щодо розпорядження якими здійсню ють органи місцевого самовря дування м. Києва, за умовами по вного дотримання відповідач ем цього договору та Порядку розміщення зовнішньої рекла ми в м. Києві, затвердженого ро зпорядженням виконавчого ор гану Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 27.09.2010 р. №767.

Пунктом 5.2. договору визначе ні обов' язки відповідача, а саме:

- виконувати умови д оговору, дотримуватись вимог Порядку розміщення зовнішнь ої реклами в м. Києві, затвердж еного розпорядженням викона вчого органу Київської міськ ої ради (Київської міської де ржавної адміністрації) від 27.0 9.2010 р. №767, положень чинного зако нодавства про рекламу (п. 5.2.1. до говору);

- не встановлювати рекламні засоби та не розміщ увати зовнішню рекламу до мо менту видання виконавчим орг аном Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) розпорядженн я про надання дозволу (п. 5.2.2. дог овору).

10.01.2011 р. між сторонами погод жена адресна програма на прі оритет №1, згідно з якою за від повідачем установлений пріо ритет на місця розташування рекламних засобів за адресам и: м. Київ, просп. Героїв Сталін граду, 16-в (електроопора 150); м. Ки їв, просп. Оболонський, 10 (елект роопора 73); м. Київ, просп. Оболо нський, 40 (електроопора 162).

10.01.2011 р. між сторонами погодже на адресна програма на пріор итет №2, за умовами якої за від повідачем установлений пріо ритет на місце розташування рекламного засобу за адресою : м. Київ, просп. Героїв Сталінг раду, 23-г (електроопора 153).

21.03.2011 р. між сторонами погодже на адресна програма на пріор итет №3, згідно з якою за відпо відачем установлений пріори тет на місця розташування ре кламних засобів за адресами: м. Київ, просп. Героїв Сталінг раду, 16-в (електроопора 150); м. Киї в, просп. Героїв Сталінграду, 1 2-г (електроопора 153); м. Київ, прос п. Оболонський, 10 (електроопор а 73), м. Київ, просп. Оболонський , 40 (електроопора 162).

Оцінюючи наявні в матері алах справи документи та дос ліджені в засіданні суду док ази, господарський суд вважа є позовні вимоги позивача бе зпідставними, необґрунтован ими та такими, що не підлягают ь задоволенню, виходячи з нав еденого нижче.

Як визначено абзацом 1 ча стини 1 статті 193 Господарсько го кодексу України, суб' єкт и господарювання та інші уча сники господарських відноси н повинні виконувати господа рські зобов' язання належни м чином відповідно до закону , інших правових актів, догово ру, а за відсутності конкретн их вимог щодо виконання зобо в' язання - відповідно до ви мог, що у певних умовах звичай но ставляться.

Відповідно до абзацу 2 части ни 1 статті 193 Господарського к одексу України до виконання господарських договорів зас тосовуються відповідні поло ження Цивільного кодексу Укр аїни з урахуванням особливос тей, передбачених цим Кодекс ом.

Як визначено частиною 2 стат ті 193 Господарського кодексу У країни, кожна сторона повинн а вжити усіх заходів, необхід них для належного виконання нею зобов' язання, враховуюч и інтереси другої сторони та забезпечення загальногоспо дарського інтересу. Порушенн я зобов' язань є підставою д ля застосування господарськ их санкцій, передбачених цим кодексом, іншими законами аб о договором.

Згідно зі статтями 525, 526 Цивіл ьного кодексу України зобов' язання має виконуватися нале жним чином відповідно до умо в договору та вимог цього Код ексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутно сті таких умов та вимог - від повідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що зв ичайно ставляться. Односторо ння відмова від зобов' язанн я або одностороння зміна йог о умов не допускається, якщо і нше не встановлено договором або законом.

Статтею 629 Цивільного кодек су України передбачено, що до говір є обов' язковим для ви конання сторонами.

Постановою Кабінету Мініс трів України від 29.12.2003 р. №2067 затв ерджені Типові правила розмі щення зовнішньої реклами (да лі - Типові правила), якими вр егульовані відносини, що вин икають у зв'язку з розміщення м зовнішньої реклами у насел ених пунктах, та визначають п орядок надання дозволів на р озміщення такої реклами.

Відповідно до пункту 2 Типов их правил дозвіл - документ установленої форми, виданий розповсюджувачу зовнішньої реклами на підставі рішення виконавчого органу сільсько ї, селищної, міської ради, який дає право на розміщення зовн ішньої реклами на певний стр ок у певному місці.

Пунктом 3 Типових правил пер едбачено, що зовнішня реклам и розміщується на підставі д озволів та у порядку, встанов леному виконавчими органами сільських, селищних, міських рад відповідно до цих Правил .

Пунктом 6 Типових правил виз начено, що до повноважень роб очого органу належать, зокре ма:

- розгляд заяв розповсюдж увачів зовнішньої реклами на надання дозволу, внесення зм ін у дозвіл, переоформлення д озволу та продовження строку його дії;

- прийняття рішення про вс тановлення пріоритету заявн ика на місце розташування ре кламного засобу, продовження строку, на який встановлено з азначений пріоритет, або про відмову в установленні тако го пріоритету.

На підставі законів Україн и «Про місцеве самоврядуванн я в Україні», «Про рекламу», по станови Кабінету Міністрів У країни від 29.12.2003 р. №2067 «Про затве рдження Типових правил розмі щення зовнішньої реклами»ро зпорядженням виконавчого ор гану Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 27.09.2010 р. №767 за тверджений Порядок розміщен ня зовнішньої реклами у м. Киє ві.

Відповідно до частини 1 пунк ту 1.3. Порядку розміщення зовн ішньої реклами у м. Києві, затв ердженого розпорядженням ви конавчого органу Київської м іської ради (Київської міськ ої державної адміністрації) від 27.09.2010 р. №767, дозвіл - документ у становленої форми, виданий р озповсюджувачу зовнішньої р еклами на підставі розпорядж ення виконавчого органу Київ ської міської ради (Київсько ї міської державної адмініст рації), який дає право на розмі щення зовнішньої реклами на певний строк та у певному міс ці.

Статтею 33 ГПК України перед бачено, що кожна сторона пови нна довести ті обставини, на я кі вона посилається як на під ставу своїх вимог та запереч ень.

Згідно зі статтею 34 ГПК Укра їни господарський суд прийма є тільки ті докази, які мають з начення для справи.

Обставини справи, які відпо відно до законодавства повин ні бути підтверджені певними засобами доказування, не мож уть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Як визначено п. 6.3. договору, п ідставою для нарахування пла ти за право тимчасового кори стування є відповідні рішенн я робочого органу та/або вико навчого органу Київської міс ької ради (Київської міської державної адміністрації).

Позивачем до матеріалів сп рави не додані відповідні рі шення робочого органу та/або виконавчого органу Київсько ї міської ради (Київської міс ької державної адміністраці ї), які є підставою для нарахув ання плати за право тимчасов ого користування місцями. По зивачем також не надано нака з робочого органу про встано влення пріоритету на місця д ля розміщення рекламних засо бів, дозволів на розміщення з овнішньої реклами на певний строк та у певному місці, нада них на підставі розпорядженн я виконавчого органу Київськ ої міської ради (Київської мі ської державної адміністрац ії), а тому позивачем не доведе ні обставини, на які останній посилається як на підставу с воїх вимог.

Враховуючи вищезазначені обставини, у господарського суду відсутні правові підст ави для задоволення позову.

Відповідно до статті 49 ГПК У країни судові витрати поклад аються на позивача.

Враховуючи викладене та ке руючись статтями 43, 49, 82-85 ГПК Укр аїни, господарський суд

В И Р І Ш И В:

1. У позові відмо вити повністю.

2. Рішення господарськ ого суду набирає законної си ли після закінчення строку п одання апеляційної скарги, я кщо апеляційну скаргу не бул о подано. У разі подання апеля ційної скарги рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після розгляду сп рави апеляційним господарсь ким судом.

Суддя О.В. Мандриченко

Дата складання рішення 28.10.2011 р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення18.10.2011
Оприлюднено11.11.2011
Номер документу19048676
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/261

Ухвала від 08.02.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Судовий наказ від 21.02.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Овсяннікова О.В.

Рішення від 25.01.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Овсяннікова О.В.

Ухвала від 12.01.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Овсяннікова О.В.

Ухвала від 01.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Овсяннікова О.В.

Рішення від 18.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 30.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Постанова від 02.02.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Колядко Т.М.

Ухвала від 11.01.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Колядко Т.М.

Рішення від 29.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні