Рішення
від 07.11.2011 по справі 21/136-11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСП ОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛ АСТІ

01032, м. Київ, вул. Комі нтерну, 16 тел. 235-24-26

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Р І Ш Е Н Н Я

"07" листопада 2011 р. Справа № 21/136-11

Господарський суд Київськ ої області у складі судді Яре ми В.А., розглянувши матеріали справи

за позовом Заступник а прокурора Києво-Святошинсь кого району Київської област і в інтересах держави в особі :

1. Інспекції державного архі тектурно-будівельного контр олю у Київській області, м. Київ

2. Петропавлівсько-Борщагів ської сільської ради Києво-С вятошинського району Київсь кої області, Київська обл., с. П етропавлівська Борщагівка

до Товариства з обмежен ою відповідальністю «Володи мир», Київська обл., с. Петропавлівська Борща гівка

про заборону вчинення п евних дій

за участю представників :

від прокуратури: Набок Ю.В . (посвідчення №196 від 06.11.2008р.)

від позивача 1: ОСОБА_1 (до віреність №7/10-703 від 05.10.2011р.)

від позивача 2: не з'явився

від відповідача: не з'явивс я

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Заступник прокурора Ки єво-Святошинського району Ки ївської області в інтересах держави в особі Інспекції де ржавного архітектурно-будів ельного контролю у Київській області (далі-позивач 1) та Пет ропавлівсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святош инського району Київської об ласті (далі-позивач 2) звернувс я до господарського суду Киї вської області з позовом до Т овариства з обмеженою відпов ідальністю «Володимир»(далі -ТОВ «Володимир»/відповідач) про заборону відповідачу ек сплуатувати нежитлове примі щення, що розташоване за адре сою: Київська обл., с. Петропав лівська Борщагівка, вул. Окса митова, 14 А, та використовуєть ся під столярний цех, до введе ння його в експлуатацію відп овідно до вимог чинного зако нодавства.

Відповідач не скористався правом, наданим ст. 59 Господар ського процесуального кодек су України, та відзив на позов ну заяву не надав.

Ухвалою господарського су ду Київської області від 12.10.2011р . порушено провадження у спра ві №21/136-11 та призначено справу д о розгляду на 24.10.2011р.

Ухвалою господарського су ду Київської області від 24.10.2011р . розгляд даної справи відкла дено на 07.11.2011р.

В судові засідання 24.10.2011р. та 07 .11.2011р. представник відповідача не з'явився, витребувані судо м документи не надав, про прич ини неявки суд не повідомив, х оча про час та місце розгляду даної справи був повідомлен ий належним чином.

Розглянувши матеріали спр ави, дослідивши наявні в ній д окази, оцінивши їх в сукупнос ті та заслухавши пояснення п редставників прокуратури та позивача 1, суд

ВСТАНОВИВ:

22.08.2011р. Інспекцією держав ного архітектурно-будівельн ого контролю у Київській обл асті проведено перевірку, як ою встановлено, що ТОВ «Волод имир» в порушення ст. 5 Закону України «Про основи містобуд ування», ст. 39 Закону України « Про регулювання містобудівн ої діяльності»здійснює буді вельні роботи по реконструкц ії сіносховища під столярний цех за адресою: вул. Оксамитов а, 14 А в с. Петропавлівська Борщ агівка, без затвердженої про ектної документації та отрим ання дозволу на виконання бу дівельних робіт, а експлуата ція зазначеного об' єкту зді йснюється без прийняття його в експлуатацію згідно встан овленого порядку.

За результатами проведено ї перевірки, Інспекцією держ авного архітектурно-будівел ьного контролю у Київській о бласті відповідачу винесено припис №06 від 22.08.2011р. про припине ння експлуатації зазначеног о столярного цеху до введенн я його в експлуатацію, а також оформлення права на виконан ня будівельних робіт та введ ення закінченого об' єкту в експлуатацію.

У зв'язку з виявленим правоп орушенням у сфері містобудів ельної діяльності, 22.08.2011р. Інспе кцією державного архітектур но-будівельного контролю у К иївській області винесено по станову по справі про адміні стративне правопорушення №23 6, якою на відповідача накладе но штраф у розмірі 50-ти неопод аткованих мінімумів доходів громадян.

19.09.2011р. Інспекцією державного архітектурно-будівельного к онтролю у Київській області було проведено повторну пере вірку дотримання ТОВ «Володи мир»вимог містобудівного за конодавства, за результатами якої було встановлено, що від повідачем припис №06 від 22.08.2011р. щ одо припинення експлуатації столярного цеху за адресою: в ул. Оксамитова, 14 А в с. Петропав лівська Борщагівка до введен ня його в експлуатацію, а тако ж оформлення права на викона ння будівельних робіт та вве дення закінченого об' єкту в експлуатацію, не виконано.

У зв'язку з виявленим правоп орушенням у сфері містобудів ельної діяльності, 19.09.2011р. Інспе кцією державного архітектур но-будівельного контролю у К иївській області, на підстав і протоколу №08 від 19.09.2011р., винесе но постанову №15, якою на відпо відача накладено штраф у роз мірі 850,00 грн.

Посилаючись на те, що відпов ідачем виконуються будівель ні роботи по реконструкції с іносховища під столярний цех за адресою: вул. Оксамитова, 14 А в с. Петропавлівська Борщагі вка, без затвердженої проект ної документації та отриманн я дозволу на виконання будів ельних робіт, а зазначений об ' єкт використовується відп овідачем без введення його в експлуатацію, позивачі прос ять суд заборонити відповіда чу експлуатувати зазначений цех до введення його в експлу атацію відповідно до вимог ч инного законодавства, з підс тав ст. 39 Закону України «Про р егулювання містобудівної ді яльності».

Дослідивши матеріали спра ви та подані докази, заслухав ши пояснення представників п рокуратури та позивача 1, суд в становив, що заявлена позовн а вимога підлягає задоволенн ю виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 1, 5, 17 Закону України «Про містобудування »містобудування (містобудів на діяльність) - це цілеспрямо вана діяльність державних ор ганів, органів місцевого сам оврядування, підприємств, ус танов, організацій, громадян , об'єднань громадян по створе нню та підтриманню повноцінн ого життєвого середовища, як а включає прогнозування розв итку населених пунктів і тер иторій, планування, забудову та інше використання терито рій, проектування, будівницт во об'єктів містобудування, с порудження інших об'єктів, ре конструкцію історичних насе лених пунктів при збереженні традиційного характеру сере довища, реставрацію та реабі літацію об'єктів культурної спадщини, створення інженерн ої та транспортної інфрастру ктури.

При здійсненні містобудів ної діяльності повинні бути забезпечені, зокрема, розроб ка містобудівної документац ії, проектів конкретних об'єк тів згідно з вихідними даним и на проектування, з дотриман ням державних стандартів, но рм і правил, а також розміщенн я і будівництво об'єктів відп овідно до затверджених у вст ановленому порядку містобуд івної документації та проект ів цих об'єктів.

Містобудівна документація - затверджені текстові і граф ічні матеріали, якими регулю ється планування, забудова т а інше використання територі й. Містобудівна документація є основою для, зокрема, виріше ння питань щодо розташування та проектування нового буді вництва, здійснення реконстр укції, реставрації, капіталь ного ремонту об'єктів містоб удування та упорядкування те риторій.

Статтею 26 Закону України «П ро регулювання містобудівно ї діяльності»встановлено, що проектування та будівництво об'єктів здійснюється власн иками або користувачами земе льних ділянок у такому поряд ку:

1) отримання замовником або проектувальником вихідних д аних;

2) розроблення проектної док ументації та проведення у ви падках, передбачених статтею 31 цього Закону, її експертизи ;

3) затвердження проектної до кументації;

4) виконання підготовчих та будівельних робіт;

5) прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'є ктів;

6) реєстрація права власност і на об'єкт містобудування.

Згідно п. 2 постанови Кабіне ту Міністрів України “Про по рядок прийняття в експлуатац ію закінчених будівництвом о б' єктів” №923 від 08.10.2008р. прийнят тя в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів здійс нюється на підставі сертифік ата відповідності, що видаєт ься Держархбудінспекцією та її територіальними органам и за формою згідно з додатком 1.

Сертифікат відповідності - документ, що засвідчує відпо відність закінченого будівн ицтвом об' єкта проектній до кументації, державним будіве льним нормам, стандартам і пр авилам.

Частиною 9 ст. 301 Закону Украї ни “Про планування і забудов у територій” встановлено, що експлуатація не прийнятих у встановленому законодавств ом порядку об' єктів будівни цтва забороняється.

Натомість, перевірками про веденими Інспекцією архітек турно-будівельного контролю у Київській області 22.08.2011р. та 19. 09.2011р. встановлено, що ТОВ «Воло димир» в порушення ст. 5 Закону України «Про основи містобу дування», ст. 39 Закону України «Про регулювання містобудів ної діяльності»здійснює буд івельні роботи по реконструк ції сіносховища під столярни й цех за адресою: вул. Оксамито ва, 14 А в с. Петропавлівська Бор щагівка, без затвердженої пр оектної документації та отри мання дозволу на виконання б удівельних робіт, а експлуат ація зазначеного об' єкту зд ійснюється без введення його в експлуатацію згідно встан овленого порядку. Доказів ск асування зазначених актів су ду не надано.

Враховуючи, що відповідаче м в порушення вимог ст. 29 Закон у України «Про планування та забудову територій»викорис товується спірний столярний цех без введення його в експл уатацію, зазначений факт від повідачем не спростований, т ому вимога про заборону відп овідачу експлуатувати нежит лове приміщення, що розташов ане за адресою: Київська обл., с. Петропавлівська Борщагівк а, вул. Оксамитова, 14 А, та викор истовується під столярний це х, до введення його в експлуат ацію відповідно до вимог чин ного законодавства є обґрунт ованою, а тому підлягає задов оленню.

Аналогічна правова позиці я викладена у постановах Киї вського апеляційного господ арського суду від 21.02.2011р. у спра ві №8/143-10, від 05.07.2011р. у справі №21/018-11.

Витрати по сплаті державно го мита та витрати на інформа ційно-технічне забезпечення судового процесу, відповідн о до статті 49 ГПК України, покл адаються судом на відповідач а.

Враховуючи викладене, керу ючись ст. 124 Конституції Украї ни, ст. ст. 33, 34, 49, 82-85 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни, суд

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задово льнити.

2. Заборонити Товариству з о бмеженою відповідальністю « Володимир»(08130, Київська обл., с . Петропавлівська Борщагівка , вул. Леніна, 14 А, ідентифікацій ний код 20592534) експлуатувати неж итлове приміщення, що розташ оване за адресою: Київська об л., с. Петропавлівська Борщагі вка, вул. Оксамитова, 14 А, та вик ористовується під столярний цех, до введення його в експлу атацію відповідно до вимог ч инного законодавства.

3. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю «В олодимир»(08130, Київська обл., с. П етропавлівська Борщагівка, в ул. Леніна, 14 А, ідентифікаційн ий код 20592534) на користь Державно го бюджету України 102 (сто дві) г рн. 00 коп. державного мита та 236 (д вісті тридцять шість) грн. 00 ко п. витрат на інформаційно-тех нічне забезпечення судового процесу.

4. Видати наказ після набран ня рішенням законної сили.

Дане рішення господа рського суду набирає законно ї сили після закінчення деся тиденного строку з дня його н алежного оформлення та підпи сання, і може бути оскаржено в апеляційному порядку.

Суддя В.А. Ярема

Повне рішення складе но 08.11.2011р.

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення07.11.2011
Оприлюднено15.11.2011
Номер документу19110668
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —21/136-11

Ухвала від 29.11.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

Ухвала від 26.11.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

Рішення від 07.11.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

Ухвала від 24.10.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

Ухвала від 12.10.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні