Ухвала
від 09.11.2011 по справі 15/223-08-5222
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ С УД УКРАЇНИ

УХВАЛА

"09" листопада 2011 р. Справа № 15/223-08-5222

Вищий господарський су д України в складі колегії

суддів: Грейц К.В.,

Бакуліної С.В.,

Глос О.І.,

розглянувши матеріали ка саційної скарги Фізичної особи-підприємц я ОСОБА_1

на постанову від 13.09.2011

Одеського апеляційного г осподарського суду

у справі господарського су ду Одеської області № 15/223-08-5222

за позовом Сільськогосподарського в иробничого кооперативу "Бать ківщина"

до Арзицької міської ради

про визнання права власності на майно,

В С Т А Н О В И В :

Касаційна скарга Фіз ичної особи-підприємця ОСО БА_1 від 30.09.2011 не може бути прий нята Вищим господарським суд ом України до касаційного пр овадження, як така, що подана з порушенням вимог розділу ХІ І1 Господарського процесуаль ного кодексу України, з огляд у на таке.

Відповідно до статті 107 Гос подарського процесуального кодексу України - сторони, про курор, треті особи, особи, які не брали участі у справі, але щ одо яких суд вирішив питання про їх права та обов'язки, ма ють право подати касаційну с каргу на: рішення місцевого г осподарського суду після їх перегляду в апеляційному пор ядку та постанови апеляційно го господарського суду, ухва лені за результатами апеляці йного розгляду.

Стаття 1 ГПК України перед бачає право на звернення до г осподарського суду за захист ом порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів. Саме з метою таког о захисту норма ст. 107 ГПК Украї ни надає право на звернення з касаційною скаргою особам, я ких не було залучено до участ і у справі, що стосується їх пр ав і обов'язків.

Таким чином, з аналізу вказа них норм вбачається, що підст авою для надання певній не за лученій до участі у справі ос обі права на звернення з каса ційною скаргою є саме поруше ння її прав або охоронюваних законом інтересів внаслідок вирішення судами спору в спр аві, до участі в якій ця особа обов'язково підлягал а залученню як така, що мала пе вні права і обов'язки у спір них правовідносинах.

Судове рішення, оскаржуван е не залученою особою, повинн о безпосередньо стосуватися прав та обов'язків цієї осо би, тобто судом мало бути розг лянуто й вирішено спір про пр аво у правовідносинах, учасн иком яких на момент розгляду справи та прийняття рішення господарським судом першої інстанції є скаржник, або міс титься судження про права та обов'язки цієї особи у відп овідних правовідносинах. Ріш ення є таким, що прийняте про п рава та обов'язки особи, яка не була залучена до участі у с праві, якщо в мотивувальній ч астині рішення містяться вис новки суду про права та обов' язки цієї особи, або у резолют ивній частині рішення суд пр ямо вказав про права та обов' язки таких осіб. В такому випа дку рішення порушує не лише м атеріальні права осіб, не зал учених до участі у справі, а й їх процесуальні права, що вит ікають із сформульованого в пункті 1 статті 6 Європейської конвенції про захист прав лю дини і основних свобод полож ення про право кожного на спр аведливий судовий розгляд пр и визначенні його цивільних прав і обов'язків. Будь-який інший правовий зв'язок між скаржником і сторонами спор у не може братися до уваги.

Отже, відповідно до наведе ної правової норми, з касацій ною скаргою може звернутися особа, яку не було залучено до участі у справі та щодо якої суд прийняв рішення про її права і обов'язки.

Однак, як вбачається з мате ріалів справи, з касаційною с каргою звернулась особа, яка не є стороною у справі і її не залучено до участі у справі в якості третьої особи, втім, за значеною особою оскаржуєтьс я постанова суду апеляційної інстанції, якою скасовано ух валу місцевого господарсько го суду про припинення прова дження у справі, а справу напр авлено на розгляд місцевого господарського суду, тобто, к асаційна скарга подана на су довий акт, яким не вирішено сп ір по суті, а, отже, є передчасн им посилання скаржника на те , що оскаржуваною постановою вирішено питання про права т а обов'язки скаржника.

Враховуючи викладене, кер уючись ст. ст. 86, 107 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни, Вищий господарський с уд України, -

У Х В А Л И В :

Відмовити в прийнятті до касаційного провадження Вищого господарського суду У країни касаційної скарги Фі зичної особи-підприємця ОС ОБА_1 на постанову Одеськог о апеляційного господарсько го суду від 13.09.2011 у справі госпо дарського суду Одеської обла сті № 15/223-08-5222.

Касаційну скаргу повернут и скаржникові, а справу - до г осподарського суду Одеської області.

Судді К.Грейц

С.Бакуліна

О.Глос

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення09.11.2011
Оприлюднено18.11.2011
Номер документу19173731
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/223-08-5222

Ухвала від 09.11.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Гpeйц K.B.

Постанова від 13.09.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лашин В.В.

Ухвала від 29.08.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лашин В.В.

Ухвала від 25.07.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Ухвала від 24.06.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Постанова від 09.07.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Гpeйц K.B.

Ухвала від 26.06.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Гpeйц K.B.

Ухвала від 14.04.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Гpeйц K.B.

Рішення від 13.01.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні