Рішення
від 25.10.2011 по справі 32/53
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 32/53 25.10.11

Суддя Господарського суду міста Києва Підченко Ю.О.

За участю секретаря судово го засідання Коваль Т.Ф.

Розглянув у відкритому су довому засіданні господарсь кого суду справу за позовом Публічнjuj акціонернjuj товар иствf «Київенерго»в особі ст руктурного відокремленого п ідрозділу « Енергозбут Київ енерго», м. Київ

до Комунального під приємства по утриманню житло вого господарства Шевченкі вської районної у м. Києві рад и, м. Київ

про стягнення 216 987 грн. 85 к оп.

за участю:

представників сторін:

від позивача ОСОБА_1 - ю рисконсульт

від відповідача: О СОБА_2 - юрисконсульт

СУТЬ СПОРУ:

Публічне акціонерне това риство «Київенерго»в особі с труктурного відокремленого підрозділу «Енергозбут Киї венерго»звернулось до госпо дарського суду з позовними в имогами до Комунального підп риємства по утриманню житлов ого господарства Шевченків ської районної у м. Києві ради про стягнення з останнього основного боргу в сумі 186 370 гр н. 18 коп., інфляційних в сумі 23 405 г рн. 24 коп., трьох процентів річн их в сумі 7 212 грн. 43 коп. згідно до говору на постачання теплов ої енергії у гарячій воді від 10.12.08р. за № 331154.

Відповідач поз овні вимоги не визнав, мотиву ючи свої заперечення про нео бхідність внесення змін до договору у частині встановле ння тарифів на енергопостач ання, оскільки відповідно до постанов Київського апеляці йного адміністративного суд у були визнанні незаконними декілька розпоряджень Київ ської міською державною адм іністрації у частині встанов лення та погодження тарифів на комунальні послуги з цент рального опалення. Крім того , підприємство відповідача є неприбутковою організацією , яке створено для задоволенн я потреб мешканців району що до постачання теплової енерг ії у вигляді опалення та гаря чого водопостачання. Відсутн ість бюджетного фінансуванн я позбавляє підприємство ві дповідача своєчасно розрахо вуватися з постачальником т еплової енергії.

З' ясувавши факти чні обставини справи, докази на їх підтвердження, надавши правову оцінку відносинам с торін, вислухавши доводи пре дставників позивача, мотиви письмових заперечень відпов ідача, суд встановив:

Позов мотивовано тим, що на підставі укладеного між сторонами договору на поста чання теплової енергії у гар ячій воді від 01.12.08р. за № 331154, далі Договір, позивач, як Постач альник, на виконання вимог пу нктів 1.1, 2.2.1 та 2.3.1 Договору здійс нив постачання на адресу від повідача, як Споживача, тепло ву енергію у вигляді гарячої води для потреб: опалення - в період опалюваного сезону, гарячого водопостачання - протягом року, в кількостях т а обсягах відповідно до Дода тку №1 до Договору, а відповіда ч узяв обв' язки не пізніше 2 5 - числа поточного місяця спла тити вартість спожитої тепло вої енергії ( підпункт 2.3 Догов ору, пункту 10 Додатку №2 до Дого вору).

Факт надання теплової ене ргії на межу балансової нале жності Споживача підтверджу ється узгодженими між сторон ами тарифами визначеними у д оговорі, в тому числі додатк ами до нього, листуванням пр оведеним між сторонами у час тині застосування тарифів та теплову енергію, обліковими картками на підтвердження в еличини фактично спожитої те плової енергії, визначену в г ігакалоріях( табуляграми) та її вартість за кожним особов им рахунком Споживача за роз рахунковий період тощо.

У зв' язку з нес платою теплової енергії за у мовами договору, за відповід ачем за період з 01.09.09р. по 01.09.11р. ут ворився основний борг в сумі 186 370 грн. 18 коп. за користування т епловою енергією, який він і намагається стягнути.

Оскільки мало міс це прострочення грошового з обов' язання, позивач з поси ланням на приписи частини 2 ст атті 625 ЦК України намагається стягнути з відповідача дода тково інфляційні з 01.10.09р. по 01.06.11 р. в сумі 23 405 грн. 24 коп., та три про цента річних в сумі 7 212 грн. 43 коп . за період прострочення грош ового зобов' язання з верес ня 2009 року по вересень 2011 року.

Дослідивши прав ову норму, яка підлягає засто суванню у спірних відносина х сторін, суд дійшов висновку про обґрунтованість доводів позивача, виходячи із наступ ного:

Між сторонами укл адено договір теплопостачан ня, як різновид купівлі-прода жу, де теплова енергія виступ ає твором. Сторони досягли су ттєвих умов договору відносн о його предмету, ціни, строку, встановили тарифи, порядок розрахунків, а тому згідно ви мог ст.ст. 627, 638, 655, 712, 714, 692 ЦК України , приписів ст.ст. 180, 181, 275 ГК Укра їни він вважається укладеним .

Особливості регулюванн я майнових відносин у сфері г осподарювання визначається господарським кодексом. Май нові зобов' язання, які вини кають між учасниками господа рських відносин регулюються ЦК України з урахуванням осо бливостей, передбачених ГК У країни. Судом прийнято до ува ги що учасниками судового пр оцесу є суб' єкти господарюв ання в розумінні ст. 55 ГПК Укра їни.

Відповідно до ви мог статей 24, 25 Закону України “ Про теплопостачання” спожив ач теплової енергії несе від повідальність за порушення у мов договору з теплопостачал ьною організацією, а також ві дповідних нормативно-правов их актів. Статтями 24, 25, 26, 29 Закону України „ Про житлово-комуна льні послуги” передбачені ум ови укладення договорів на т еплопостачання.

В силу загальної норми пе редбаченої у статті 599 ЦК Укра їни та спеціальної нормі виз наченої у частині першої ст. 19 3 ГК України суб' єкти господ арювання та інші учасники го сподарських відносин повинн і виконувати господарські зо бов' язання належним чином в ідповідно до закону, інших пр авових актів, договору, а за ві дсутності конкретних вимог щ одо виконання зобов' язання - відповідно до вимог, що у пе вних умовах звичайно ставлят ься. Докази у справі свідчат ь про те, що зобов' язання не припинилося виконанням пров еденим належним чином з боку відповідача.

Надіслані на адре су Споживача первинні докуме нти, у тому числі рахунки на оп лату вартості витраченого те плоносія відповідно о вимог пункту 10 Додатку №2 в сумі 186 370 г рн. 18 коп. до наступного часу не сплачені останнім. Наявніст ь дебіторської заборгованос ті підтверджене актом звірк и розрахунків станом на 01.10.11р ., підписаного без зауважень т а пропозицій, а тому Постачал ьник наполягає на їх стягнен ні.

Стаття 33 ГПК Украї ни зобов' язує сторін довест и ті обставини, на які вони пос илаються як на підставу свої х вимог і заперечень. Відпові дно до вимог статті 34 ГПК Укра їни визначає, що господарськ ий суд приймає тільки ті дока зи, які мають значення для спр ави. Втім ніякі докази не мают ь для суду заздалегідь встан овленої сили і оцінюються су дом в розумінні вимог статті 43 ГПК України за своїм внутрі шнім переконанням, що ґрунту ється на всебічному, повному і об' єктивному розгляду в с удовому процесі всіх обстави н справи в їх сукупності, керу ючись законом.

Зобов' язання не п рипинилося виконанням прове деним належним чином з боку в ідповідача, а тому позовні ви моги щодо стягнення з нього о сновного боргу в сумі 186 370 грн. 18 коп., обґрунтовані та підляг ають задоволенню.

Згідно ч. 2 ст. 625 ЦК Україн и, боржник, який прострочив ви конання грошового зобов' яз ання, на вимогу кредитора зоб ов' язаний сплатити суму бор гу з урахуванням встановлено го індексу інфляції за весь ч ас прострочення, а також три п роценти річних від простроче ної суми, якщо інший розмір пр оцентів не встановлений дого вором або законом.

Розрахунок трьох п роцентів річних здійснено п озивачем виходячи із суми бо ргу в розмірі 186 370 грн. 18 коп., яка існувала на час пред' явлен ня позову. Оскільки інший роз мір процентів не був встанов лений договором, і мале місце прострочення виконання грош ового зобов' язання, позовн і вимоги щодо стягнення з від повідача інфляційних в сумі 23 405 грн. 24 коп. та трьох проценті в річних в сумі 7 212 грн. 43 коп., вва жаються також обґрунтовани ми та підлягаючим задоволенн ю.

Витрати по державно му миту в сумі 2 169 грн. 88 коп. та за безпечення судового процесу в сумі 236 грн. покладаються на відповідача у справі - Кому нальне підприємство по утрим анню житлового господарства Шевченківської районної у м . Києві ради згідно вимог ст.ст . 44, 49 ГПК України.

Коло повноважень ві дособленого підрозділу юри дичної особи стосовно здійсн ення у господарському суді п овноваження сторони у справі від імені цієї особи визнача ється установчими документа ми останньої, положенням про відособлений підрозділ, яке затверджено юридичною особо ю, або довіреністю, виданою не ю ж у встановленому порядку к ерівникові цього підрозділу .

При цьому слід мати на увазі, що стороною у справі є юридична особа, від імені як ої діє відособлений підрозді л, і стягнення здійснюється г осподарським судом з юридичн ої особи або на її користь, оск ільки в розумінні вимог стат ті 55 ГК України філії, предста вництва, інші відокремлені п ідрозділи господарських орг анізацій (структурні одиниці ), утворені ними для здійсненн я господарської діяльності н е є суб' єктами господарюван ня, за винятком повноважень з азначених в їх статутах та по ложеннях тощо. Тому по даній с праві стягнення здійснюєтьс я на користь юридичної особи - Публічного акціонерного то вариства «Київенерго».

У судовому засідан ні, яке відбулося 25.10.11р. згідно ч астини 2 статті 85 ГПК України б уло проголошено скорочений т екст рішення, а саме його всту пну та резолютивні частини.

На підставі викладеного ке руючись ст.ст. ст.ст. 24, 25 Закону У країни „Про теплопостачання ”, Законом України „ Про житл ово-комунальні послуги”, ст. с т. 625, 627, 638, 655, 712, 714, 692 ЦК ЦК України, ст . ст. 20, 55, 173, 174, 175, 193, 275, 276, 277 ГК України, с т. ст. 4-2, 4-3, 4-6, 22, 33, 36, 44, 49, ст.ст. 82, 82-1, 84, ч. 2 с т. 85 ГПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Позовні вимоги Публ ічного акціонерного товарис тва «Київенерго»в особі стру ктурного відокремленого під розділу «Енергозбут Київен ерго»до Комунального підпри ємства по утриманню житловог о господарства Шевченківсь кої районної у м. Києві ради за довольнити.

2. Стягнути з Комуналь ного підприємства по утриман ню житлового господарства Ш евченківської районної у м. К иєві рад, 03190, м. Київ, вул. Кірпон оса, 10/8, р/р 26000000000580 у ВАТ «Фольксбан к», м. Львів, МФО 325213, ід. код 31731838, на користь:

- Публічного акціон ерного товариства «Київенер го»”, 010130, м. Київ, пл.. І. Франка, , р /р 260070130718 у АТ «СБЕРБАНК РОСІЇ», М ФО 320627, ід. код 00131305, основний борг в сумі 186 370 грн. 18 коп., три процен ти річних в сумі 7 212 грн. 43 коп., ін фляційні в сумі 23 405 грн. 24 коп., ви трати по державному миту в су мі 2 169 грн. 88 коп. та забезпеченн ю судового процесу в сумі 236 гр н., видавши наказ.

3. Рішення господарс ького суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не бу ло подано. У разі подання апел яційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає за конної сили після розгляду с прави апеляційним господарс ьким судом.

Суддя Підченко Ю.О.

Повне рішення складено - 31.10. 11р.

Дата ухвалення рішення25.10.2011
Оприлюднено18.11.2011
Номер документу19177091
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —32/53

Ухвала від 11.06.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сподарик Наталія Іванівна

Ухвала від 21.05.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Запотічняк О.Д.

Ухвала від 12.02.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хрипун О.О.

Рішення від 12.05.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 27.07.2015

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

Ухвала від 04.04.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 23.03.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 30.01.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Рішення від 25.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 07.09.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні