Постанова
від 15.11.2011 по справі 30/219
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"15" листопада 2011 р. Справа № 30/219

Вищий господарський суд Ук раїни у складі колегії судді в:

Ткаченко Н.Г. - головуючог о,

Коробенка Г.П., Куровського С.В.

розглянувши матеріали ка саційної скарги товариства з обмежено ю відповідальністю "Омега ла йт груп"

на постанову Київського апеляційного господарського суду від 30.08.2011р .

та рішення господарського суду міст а Києва від 31.08.2011р.

у справі господарського суду міст а Києва

за позовом прокурора Деснянського р айону міста Києва в інтереса х держави в особі Київської м іської ради м. Київ

до товариства з обмеженою ві дповідальністю "Омега лайт г руп"

про звільнення самовільно за йнятої земельної ділянки

за участю представн иків:

позивача: ОСОБА_1 (предс тавник за дов. від 22.08.2011р. № 225-КР-1195) ,

відповідача: ОСОБА_2 (пр едставник за дов. від 30.06.2011р. б/н),

прокуратури: Ходаківс ький М.П. (прокурор Генерально ї прокуратури України, посв. в ід 27.10.2008р. № 147)

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Деснянсько го району м. Києва в інтересах держави в особі Київської мі ської ради звернувся до госп одарського суду міста Києва з позовом до товариства з обм еженою відповідальністю "Оме га лайт груп" про звільнення з емельної ділянки та приведен ня її у придатний для викорис тання за цільовим призначенн ям стан.

Рішенням господарсько го суду міста Києва від 31.08.2010 р. у справі № 30/219, залишеним без змі н постановою Київського апел яційного господарського суд у від 30.08.2011р., позовні вимоги зад оволено.

Не погоджуючись з рішен ням та постановою, ТОВ "Омега л айт груп" звернулось з касаці йною скаргою до Вищого госпо дарського суду України, в які й просить їх скасувати та при йняти нове рішення, яким в зад оволенні позовних вимог відм овити повністю, мотивуючи ск аргу тим, що оскаржувані ріше ння та постанова є незаконни ми.

Колегія суддів, приймаю чи до уваги межі перегляду сп рави в касаційній інстанції, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи з астосування норм матеріальн ого та процесуального права при винесенні оспорюваних су дових актів, знаходить необх ідним в задоволені касаційно ї скарги відмовити, враховую чи наступне.

Як свідчать матеріали с прави та встановлено господа рським судом, управлінням Де ржземінспекції Головного уп равління Держкомзему у м. Киє ві, у відповідності до вимог с т.ст. 6, 10 Закону України "Про дер жавний контроль за використа нням та охороною земель", пров едено перевірку додержання в имог земельного законодавст ва при використанні ТОВ "Омег а Лайт Груп" земельної ділянк ою площею 0,06 га, за адресою: м. Ки їв, вул. Попудренка, напроти бу динку № 50 у Деснянському район і м. Києва, в ході якої встанов лено, що відповідач використ овує вказану земельну ділянк у під розміщення торгівельни х павільйонів для здійснення комерційної діяльності без документів, що посвідчують п раво власності чи право кори стування земельною ділянко ю, передбачені ст.ст. 125, 126 Земель ного кодексу України.

Відповідно до ст. 116 ЗК Ук раїни громадяни та юридичні особи набувають права власно сті та права користування зе мельними ділянками із земель державної або комунальної в ласності за рішенням органів виконавчої влади або органі в місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визнач ених цим Кодексом.

Згідно ст. 125 ЗК України п раво власності на земельну д ілянку, а також право постійн ого користування та право ор енди земельної ділянки виник ають з моменту державної реє страції цих прав.

Відповідно до ст. 126 Земе льного кодексу України докум ентами, що посвідчують право на земельну ділянку є: держав ний акт на право власності на земельну ділянку; цивільно-п равова угода щодо відчуження земельної ділянки; свідоцтв о про право на спадщину (щодо з емельної ділянки, набутої у в ласність із земель приватної власності без зміни її меж, ці льового призначення); держав ний акт на право постійного к ористування земельною ділян кою; договір оренди землі, зар еєстрований відповідно до за кону.

Господарським судом пе ршої та апеляційної інстанці ї встановлено недоведеність відповідачем права власност і, користування або оренди сп ірною земельною ділянкою у в ідповідності до ст.ст. 125, 126 ЗК Ук раїни, а також наявності ріше ння органу місцевого самовр ядування про передачу цієї д ілянки відповідачу у власніс ть чи користування.

Відповідно до ст. 1 Закон у України "Про державний конт роль за використанням та охо роною земель" самовільне зай няття земельної ділянки - буд ь-які дії, які свідчать про фак тичне використання земельно ї ділянки за відсутності від повідного рішення органу вик онавчої влади чи органу місц евого самоврядування про її передачу у власність або над ання у користування (оренду) а бо за відсутності вчиненого правочину щодо такої земельн ої ділянки, за винятком дій, як і відповідно до закону є прав омірними.

Згідно п. 1, 3 ст. 212 ЗК Україн и самовільно зайняті земельн і ділянки підлягають поверне нню власникам землі або земл екористувачам без відшкодув ання затрат, понесених за час незаконного користування ни ми. Повернення самовільно за йнятих земельних ділянок про вадиться за рішенням суду.

За таких обставин, оскі льки відповідачем не надано доказів правомірності корис тування ним спірною земельно ю ділянкою та не спростовано факту самовільного зайняття спірної земельної ділянки, в исновок господарського суду першої та апеляційної інста нції про задоволення позовни х вимог, колегія визнає право мірним та обгрунтованим.

Зважаючи на викладене, колегія вважає, що місцевим т а апеляційним господарським судом дана належна юридична оцінка обставинам справи, по рушень норм матеріального та процесуального права не вба чається, судові рішення відп овідають чинному законодавс тву України та обставинам сп рави і підстави для їх скасув ання відсутні.

Керуючись ст. 1115, 1117, 1118, 1119 - 111 11 Господарського процесуаль ного кодексу України, Вищий г осподарський суд України, -

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні касаційн ої скарги відмовити.

Постанову Київськог о апеляційного господарсько го суду від 30.08.2011р. у справі №30/219 з алишити без змін.

Головуючий суддя : Н.Г. Ткаченко

Судді: Г.П. Коробенко

С.В. Куровський

Дата ухвалення рішення15.11.2011
Оприлюднено21.11.2011
Номер документу19216163
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/219

Ухвала від 08.07.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 22.12.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мороз Н.В.

Ухвала від 18.12.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Постанова від 15.11.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Коробенко Г.П.

Рішення від 29.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Рішення від 22.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 13.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 02.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 02.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Постанова від 25.05.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Дунаєвська Н.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні