Рішення
від 03.11.2011 по справі 31/336
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 31/336 03.11.11

За позовом Приватн ого акціонерного товариства «Страхова компанія «Парнет» , м. Кременчук

до Приватног о акціонерного товариства «С татус», м. Київ

про стягненн я боргу 719,61 грн.

Суддя Качан Н.І.

Представники:

Від позивача ОСОБА _1. - дов. від 11.01.11р.

Від відповідача Не з' явились.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернув ся з позовом про стягнення бо ргу 719,61 грн. за Договором №09/11/04 ві д 05.11.2004р. про загальні умови фак ультативного перестрахуван ня.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 21.09.2011р. поруш ено провадження у справі та п ризначено судове засідання н а 12.10.2011р.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 12.10.2011р. розгл яд справи було відкладено на 02.11.2011р. у зв' язку з неявкою пре дставників позивача та відпо відача.

02.11.2011р. у судовому засіданні б уло оголошено перерву на 03.11.2011р . В судовому засіданні предст авник позивача позов підтрим ав в повному обсязі.

Відповідач, який був належн им чином повідомлений про ча с та місце судового процесу, п редставників у судове засіда ння не направив, причини неяв ки суду не повідомив, письмов ий відзив на позов не надав, по зовну вимогу по суті і розмір у у будь-який інший процесуал ьний спосіб не заперечив.

Представник позивача заяв ив письмове клопотання, відп овідно до ст. 75 ГПК України, про розгляд справи у відсутност і відповідача, посилаючись н а неявку його до суду та ухиле ння від існуючого порядку вр егулювання спору.

Особи, які беруть участь у с праві визнаються повідомлен ими про судовий розгляд госп одарського спору оскільки ух вала про порушення проваджен ня у справі надсилалась з пов ідомленням про вручення за ю ридичною адресою сторін і зо крема відповідача.

Відповідач клопотань про в ідкладення розгляду спору та наявність у нього поважних п ричини щодо неявки у судове з асідання не повідомив, що дає підстави визнати причини йо го неявки до суду неповажним и.

Керуючись ст. 75 ГПК України с уд визнав клопотання предста вника позивача обґрунтовани м, задовольнив його та вважає за можливе розглянути справ у без участі представників в ідповідача за наявними у спр аві доказами та матеріалами.

В судовому засіданні 03.11.2011р. о голошено вступну та резолюти вну частини рішення відповід но до ст. 85 ГПК України.

Судом, у відповідності до в имог ст. 81-1 ГПК України, складал ися протоколи судових засіда нь, які долучені до матеріалі в справи.

Розглянувши подані сторон ами документи і матеріали, вс ебічно і повно з' ясувавши ф актичні обставини, на яких ґр унтується позов, об' єктивно оцінивши докази, які мають юр идичне значення для розгляду справи і вирішення спору по с уті, заслухавши пояснення пр едставників учасників проце су, Господарський суд міста К иєва, -

ВСТАНОВИВ:

05 листопада 2004р. між Зак ритим акціонерним товариств ом «Страхова компанія «Партн ер»та Закритим акціонерним т овариством «Страхова компан ія «Статус»було укладено Дог овір № 09/11/04 про загальні умови ф акультативного перестрахув ання та ретроцесії, предмето м якого загальні умови перес трахування та ретроцесії риз иків, що взаємно передаються та приймаються сторонами на факультативній (необов'язко вій) основі, а також основні вз аємні права і обов'язки сторі н, пов'язані з передачею та при йняттям ризиків в перестраху вання ретроцесію. (пункт 1.1. 1.2 До говору №09/11/04).

Відповідно до п. 1.3. Договору сторони укладають договори факультативного перестраху вання (ковер-ноти, сліпи, конкр етні договори перестрахуван ня, сертифікати перестрахува ння і т.і.), що мають юридичну чи нність і спричиняють відпові дальності сторін. Кожен таки й Договір перестрахування є незалежним від умов будь-яко го іншого договору перестрах ування, укладеного сторонами .

Відповідно до п. 6.1 Договору перестрахувальник зобов'яза ний перерахувати перестрахо викові перестрахувальну пре мію, що відповідає його частц і відповідальності по переда ному в перестрахування ризик у і розміру погодженого тари фу, якщо інше не передбачено с торонами. Розмір перестрахув альної премії вказується в д оговорі перестрахування (ков ер-ноті).

Пунктом 8.1. Договору перестр ахувальник зобов'язується по відомити перестраховика про настання страхового випадку про перестрахованому ризику протягом 3 (трьох) робочих дні в з моменту одержання інформ ації про його настання.

Відповідно до п. 8.8. Договору перестрахувальник по закінч енню розслідування страхово го випадку надсилає перестра ховику лист (рахунок) про випл ату його частки страхового в ідшкодування та визначений Д оговором комплект документі в.

У відповідності до п. 9.3.6. Дого вору перестраховик по визнан им ним страховим випадкам зо бов'язаний перерахувати пере страхувальнику, або по його п исьмовій вказівці третій осо бі, відповідну частку страхо вого відшкодування в межах п рийнятого на себе обсягу від повідальності протягом 15 роб очих днів з моменту одержанн я від перестрахувальника всі х документів, зазначених у п.8. 8. данного Договору.

На підставі пункту 4.2 Догово ру № 09/11/04 між ЗАТ «СК «Партнер»т а ЗАТ «СК «Статус» було уклад ено Ковер-нот № К/790-10/2006 від 20.11.2006 ро ку, згідно якого було перестр аховано автомобіль Chevrolet Laccetti, дер жавний номер АА 1213 АХ.

22.12.2006 року з Chevrolet Laccetti, державний н омер АА 1213 АХ, який був застрахо ваний ЗАТ «СК «Партнер», відп овідно до Договору добровіль ного страхування наземного т ранспорту № 890-10/01 від 13.10.2006 року, ст алася дорожньо-транспортна п ригода.

Відповідно страхового акт у ЗАТ «СК «Партнер»№ 390/890-10/01 від 1 3.04.2007 року розмір страхового ві дшкодування склав 2 570,90 грн. Заз начена сума, в повному обсязі , була виплачена ЗАТ «СК «Парт нер»власнику автомобіля Chevrolet Laccetti, державний номер АА 1213 АХ.

Ковер-нотом № 790-10 визначена ч астка перестрахового відшко дування розміром 25% від суми с трахового відшкодування. Так им чином, сума перестраховог о відшкодування від 2 570,90 грн. ск ладає 642,72 грн.

На виконання пункту 8.8. Догов ору № 09/11/04, ПрАТ «СК «Партнер»бу ло направлено на адресу ЗАТ « СК «Статус»лист 2/74-11 від 17.01.2011 рок у про виплату частки страхов ого відшкодування в розмірі 642,73 грн. та комплект передбачен их цим пунктом документів.

Згідно до п.1 ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов 'язанні встановлений строк (т ермін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей стр ок (термін).

Відповідач свого зобов' я зання по оплаті частки страх ового відшкодування по наста нні страхових випадків у роз мірі 642,73 грн. не виконав, з письм овими зверненнями у відповід ності до умов Договору до поз ивача не звертався, а строк ви конання грошового зобов' яз ання на момент розгляду дано ї справи настав.

Відповідно до ч. 1 ст. 987 Ц ивільного кодексу України за договором перестрахування с траховик, який уклав договір страхування, страхує в іншог о страховика (перестраховика ) ризик виконання частини сво їх обов'язків перед страхува льником.

Відповідно до статті 193 Госп одарського кодексу України с уб'єкти господарювання та ін ші учасники господарських ві дносин повинні виконувати го сподарські зобов'язання нале жним чином відповідно до зак ону, інших правових актів, дог овору, а за відсутності конкр етних вимог щодо виконання з обов'язання - відповідно до ви мог, що у певних умовах звичай но ставляться (частина 1). Кожн а сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для нале жного виконання нею зобов'яз ання, враховуючи інтереси др угої сторони та забезпечення загальногосподарського інт ересу (частина 2). Не допускают ься одностороння відмова від виконання зобов'язань (части на 7).

Відповідно до статей 525, 526 Ци вільного кодексу України зоб ов' язання має виконуватись належним чином, відповідно д о умов договору та вимог цьог о Кодексу, інших актів цивіль ного законодавства, а за відс утності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділово го обороту та інших вимог, що з вичайно ставляться. Одностор оння відмова від виконання з обов' язання або односторон ня зміна його умов не допуска ється, якщо інше не встановле но договором або законом.

На виконання зазначених ви мог позивачем належними та д опустимими доказами доведен о факт настання страхових ви падків та наявність у відпов ідача заборгованості. У свою чергу, зазначені обставини в ідповідачем не спростовані.

Позивач просить суд стягну ти з відповідача 45,35 грн. пені, 665 ,39 грн. інфляційних нарахувань та 8,87 трьох відсотків річних.

Пунктом 3 ст. 611 ЦК України вст ановлено, що у разі порушення зобов' язання настають прав ові наслідки встановлені дог овором або законом, зокрема, с плата неустойки.

Згідно з ч. 1 ст. 612 ЦК України б оржник вважається таким, що п рострочив, якщо він не присту пив до виконання зобов' язан ня або не виконав його у строк , встановлений договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 546 ЦК Укр аїни, виконання зобов'язання може забезпечуватися неусто йкою, порукою, гарантією, заст авою, притриманням, завдатко м.

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 549 ЦК Укр аїни, неустойкою (штрафом, пен ею) є грошова сума або інше май но, які боржник повинен перед ати кредиторові у разі поруш ення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислю ється у відсотках від суми не виконаного або неналежно вик онаного зобов'язання.

Згідно з ч. 6 ст. 231 ГК України ш трафні санкції за порушення грошових зобов' язань встан овлюються у відсотках, розмі р яких визначається обліково ю ставкою Національного банк у України, за увесь час корист ування чужими коштами, якщо і нший розмір відсотків не пер едбачено законом або договор ом.

Пунктом 10.4 Договору №09/11/04 пере дбачено за несвоєчасне викон ання грошових зобов' язань с торони сплачують неустойку у розмірі 0,1 % від суми платежу за кожен день його простроченн я, але не більше подвійної обл ікової ставки НБУ, що діяла в п еріод час, за який сплачуєтьс я неустойка.

Згідно з ч. 1 ст. 199 ГК України в иконання господарських зобо в'язань забезпечується заход ами захисту прав та відповід альності учасників господар ських відносин, передбачених цим Кодексом та іншими закон ами. До відносин щодо забезпе чення виконання зобов'язань учасників господарських від носин застосовуються відпов ідні положення Цивільного ко дексу України.

Згідно з ч. 2 ст. 625 ЦК України б оржник, який прострочив вико нання грошового зобов'язання , на вимогу кредитора зобов'яз аний сплатити суму боргу з ур ахуванням встановленого інд ексу інфляції за весь час про строчення, а також три процен ти річних від простроченої с уми, якщо інший розмір процен тів не встановлений договоро м або законом.

Відповідно до ст. 614 ЦК Украї ни особа, яка порушила зобов' язання, несе відповідальніст ь за наявності її вини (умислу або необережності), якщо інше не встановлено договором аб о законом. Особа є невинувато ю, якщо вона доведе, що вжила в сіх залежних від неї заходів щодо належного виконання зо бов'язання.

Відповідно до ст. 33 ГПК Украї ни кожна із сторін повинна до вести ті обставини, на які вон а посилається як на підстави своїх вимог чи заперечень.

Відповідно до ст. 34 ГПК Украї ни господарський суд приймає тільки ті докази, які мають зн ачення для справи.

Обставини справи, які відпо відно до законодавства повин ні бути підтверджені певними засобами доказування, не мож уть підтверджуватись іншими засобами доказування.

За таких обставин, позов ви знається судом обґрунтовани м, та таким, що підлягає задов оленню.

Відповідно до статті 49 ГПК У країни судові витрати поклад аються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 525, 526, 530, 546, 549, 611, 612, 61 4, 625, 987 ЦК України, ст. 193, 199, 231 ГК Укра їни, ст. ст. 44, 49, 75, 82-85 ГПК України, До говором сторін, Господарськи й суд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити по вністю.

2. Стягнути з Приватного акц іонерного товариства “Страх ова компанія “Статус” (02160, м. Ки їв, проспект Возз' єднання, б уд. 15, оф. 109, код 31201694) на користь Пр иватного акціонерного товар иства “Страхова компанія “Па ртнер” (39617, м. Кременчук, Полтав ська обл.., вул. Чапаєва, буд. 75, ко д 13958383) - з будь-якого рахунку, вия вленого державним виконавце м під час виконання судового рішення, заборгованість у ро змірі 719 (сімсот дев' ятнадцят ь) грн. 61 коп., 45 (сорок п' ять) грн . 35 коп. пені, 665 (шістсот шістдеся т п' ять) грн. 39 коп. інфляційни х нарахувань, 8 (вісім) грн. 87 коп . трьох відсотків річних, 102 (сто дві) грн. витрат по сплаті дер жавного мита та 236 (двісті трид цять шість) грн. витрат на інфо рмаційно-технічне забезпече ння судового процесу.

3. Видати наказ після н абрання рішенням законної си ли.

Рішення господарського с уду набирає законної сили пі сля закінчення 10-денного стро ку з дня його підписання.

Суддя Н. І. Качан

Повне рішення склад ено 07 листопада 2011 року.

Дата ухвалення рішення03.11.2011
Оприлюднено21.11.2011
Номер документу19220098
СудочинствоГосподарське
Сутьстягненн я боргу 719,61 грн

Судовий реєстр по справі —31/336

Ухвала від 08.04.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко Анна Валеріївна

Ухвала від 24.03.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко Анна Валеріївна

Ухвала від 11.03.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко Анна Валеріївна

Ухвала від 02.03.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко Анна Валеріївна

Ухвала від 02.02.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Постанова від 13.12.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 17.11.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Рішення від 03.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Качан Н.І.

Ухвала від 12.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Качан Н.І.

Ухвала від 21.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Качан Н.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні