Постанова
від 13.12.2011 по справі 31/336
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

01601, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13.12.2011 № 31/336

Київський апеляційний го сподарський суд у складі кол егії суддів:

головуючого: Агрико вої О.В.

суддів:

при секретарі судового засідання Марвано А.Т.,

від позивача: не з' явились ,

від відповідача: не з' явил ись,

від третьої особи на сторон і позивача:

ОСОБА_2, дов. №4810-НЮ від 28.11.2011 ро ку,

від третьої особи на сторон і відповідача:

ОСОБА_3, дов. №225-КР-1942 від 24.11.2011 р оку,

розглянувши апеляційну ск аргу Київської міської р ади

на рішення господарського суду міста Києва від 12.01.2011 року

у справі №31/336 (суддя Качан Н.І. )

за позовом Міністерства тр анспорту та зв' язку України

до Головного управління ко мунальної власності міста Ки єва

Київської місьдержадмін істрації,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача де ржавне територіально-галузе ве об' єднання «Південно-Зах ідна залізниця»,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідач а Київська міська рада,

про визнання права власнос ті на майно, -

встановив:

У листопаді 2010 року Міністер ство транспорту та зв' язку України (далі - позивач) звер нулось до господарського суд у міста Києва з позовом до Гол овного управління комунальн ої власності міста Києва вик онавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адмініст рації) (далі - відповідач) про визнання права власності на нерухоме майно, що знаходить ся в господарському віданні ДТГО «Південно-Західна залі зниця» за адресою: м. Київ , вул . Зрошувальна, 39А.

Позов мотивовано тим, що вка зане нерухоме майно є держав ним та знаходиться у господа рському віданні, перебуває н а балансі Дарницької дистанц ії електропостачання, яка є в ідокремленим структурним пі дрозділом ДТГО «Південно-Зах ідна залізниця». З моменту по будови спірного майна воно е ксплуатується виключно Залі зницею. Позивач зазначає, що з вернувся до відповідача з ви могою про оформлення права в ласності, проте відповідач п озивачеві відмовив.

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 25.10.2010 року до участі у справі №31/336 в якості т ретьої особи, що не заявляє са мостійних вимог на предмет с пору, на стороні позивача бул о залучено ДТГО «Південно-За хідна залізниця».

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 17.11.2010 року до участі у справі №31/336 в якості т ретьої особи, що не заявляє са мостійних вимог на предмет с пору, на стороні відповідача було залучено Київську м іську раду.

Рішенням господарського с уду міста Києва від 12.01.2011 року у справі №31/336 позов задоволено. Визнано право власності держ ави України в особі Міністер ства транспорту та зв' язку України на нерухоме майно, що знаходиться у господарськом у віданні ДТГО «Південно-Зах ідна залізниця», а саме: будів лю складу локомотивного депо , літера «А», розташовану за ад ресою: м. Київ, вул. Зрошувальн а, 39А. Присуджено до стягнення з Головного управління кому нальної власності міста Києв а виконавчого органу Київс ької міської ради (Київсь ка міська державна адмініс трація) на користь Міністерс тва транспорту та зв' язку У країни з будь-якого рахунку, в иявленого державним виконав цем під час виконання рішенн я суду, 102,00 грн. державного мита та 236,00 грн. витрат на інформаці йно-технічне забезпечення су дового процесу.

Не погодившись з прийнятим рішенням, Київська міськ а рада звернулась до апеляці йного господарського суду зі скаргою, в якій просить скасу вати рішення господарського суду міста Києва від 12.01.2011 року у справі №31/336 та прийняти нове рішення, яким відмовити в зад оволенні позовних вимог. Апе ляційна скарга мотивована по рушенням місцевим господарс ьким судом Порядку оформленн я права власності на об' єкт и нерухомого майна, а також Ти мчасового положення про поря док державної реєстрації пра в власності на нерухоме майн о.

Відповідач у своєму відзив і, поданому 13.12.2011 року, підтрима в вимоги апеляційної скарги Київської міської ради т а просив їх задовольнити.

Позивач та третя особа на ст ороні позивача не скористали сь своїм правом згідно ч. 1 ст. 96 Господарського процесуаль ного кодексу України та не на дали суду відзивів на апеляц ійну скаргу, що, згідно ч. 2 ст. 96 Господарського процесуальн ого кодексу України, не переш коджає перегляду рішення міс цевого господарського суду.

Ухвалою Київського апеляц ійного господарського суду в ід 10.03.2011 року у справі №31/336 апеляц ійну скаргу Київської мі ської ради на рішення господ арського суду міста Києва ві д 12.01.2011 року у справі №31/336 прийнят о до провадження та призначе но її розгляд на 04.04.2011 року.

Ухвалою Київського апеляц ійного господарського суду в ід 04.04.2011 року провадження у спр аві №31/336 зупинено до закінченн я реорганізації Міністерств а транспорту та зв' язку Укр аїни.

Ухвалою Київського апеляц ійного господарського суду в ід 17.11.2011 року провадження у спр аві №31/336 поновлено та призначе но її розгляд на 13.12.2011 року. Тако ж, цією ухвалою було здійснен о заміну Міністерства трансп орту та зв' язку України йог о правонаступником - Міністе рством інфраструктури Украї ни.

В судовому засіданні 13.12.2011 ро ку представник Київської міської ради підтримав вимо ги апеляційної скарги та про сив їх задовольнити. В судово му засіданні 13.12.2011 року предста вник ДТГО «Південно-Західна залізниця» заперечила проти задоволення вимог апеляційн ої скарги, просила спірне ріш ення суду залишити без змін. П редставники сторін у судове засідання 13.12.2011 року не з' явил ись, сторони про причини неяв ки суд не повідомили, про дату , час та місце судового засіда ння повідомлені належним чин ом.

Статтею 101 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни встановлено, що у процесі п ерегляду справи апеляційний господарський суд за наявни ми у справі і додатково подан ими доказами повторно розгля дає справу. Апеляційний госп одарський суд не зв' язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґ рунтованість рішення місцев ого господарського суду у по вному обсязі.

Колегія суддів, беручи до ув аги межі перегляду справи у а пеляційній інстанції, обгово ривши доводи апеляційної ска рги, проаналізувавши на підс таві фактичних обставин спра ви застосування судом першої інстанції норм матеріальног о та процесуального права пр и прийнятті оскаржуваного рі шення, дійшла до висновку про те, що апеляційна скарга підл ягає задоволенню, а оскаржув ане рішення місцевого господ арського суду підлягає скасу ванню з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, до сфери управління М іністерства транспорту та зв ' язку України, правонаступн иком якого є Міністерство ін фраструктури України, входит ь ДТГО «Південно-Західна зал ізниця», яке відповідно до пр еамбули Статуту ДТГО «Півде нно-Західна залізниця» створ ене згідно зі статтями 1, 4 Зако ну України «Про залізничний транспорт», засноване на дер жавній власності, яке належи ть до сфери управління Мініс терства транспорту України т а підпорядковане Державній а дміністрації залізничного т ранспорту України.

До складу ДТГО «Південно-За хідна залізниця» входить від окремлений підрозділ - Дарни цька дистанція електропоста чання (далі - дистанція), яка діє на підставі Положення пр о відокремлений підрозділ Київську дистанцію електр опостачання ДТГО «Південно- Західна залізниця», затвердж еного наказом начальника ДТГ О «Південно-Західна залізни ця» від 16.06.2006 року №291-Н.

Відповідно до вказаного По ложення основними завданням и Дистанції є забезпечення н адійного електропостачання на тягу поїздів, засобів сигн алізації, централізації, бло кування, зв' язку та обчислю вальної техніки.

Згідно технічного паспорт у на нежитловий будинок (прим іщення) ТП-594 м. Київ, вул. Зрошув альна, буд. №39А, виданого 23.12.2008 ро ку Київським міським бюр о технічної інвентаризації т а реєстрації права власності на об' єкти нерухомого майн а, та довідки за підписом нача льника та головного бухгалте ра Дарницької дистанції елек тропостачання від 27.08.2010 року №8 55, серед інших об' єктів, на ба лансі Дарницької дистанції е лектропостачання знаходить ся будівля складу локомотивн ого депо, загальною площею 420,0 кв.м., яка розміщена за адресою : літера «А», вулиця Зрошуваль на, дім №39А, інвентарний номер 010124, залишкова балансова варті сть 1811,92 грн.

Як стверджує позивач, зазна чений об' єкт нерухомого май на є державними, знаходяться в господарському віданні, пр авомірному та добросовісном у володінні ДТГО «Південно-З ахідна залізниця» та перебув ає на балансі Дистанції, що пі дтверджується зазначеною до відкою про балансову належні сть об' єкту нерухомого майн а та інвентарними картками о бліку основних засобів Диста нції на даний час право власн ості на спірне майно належни м чином не оформлено та не зар еєстровано.

15.05.2009 року позивач в особі ДТГ О звернувся до відповідача з заявою, якою просив визнати з а державою право власності н а будівлю складу локомотивно го депо літера «А» за технічн им паспортом, інвентарний но мер 010124.

29.05.2009 року відповідачем було направлено на адресу ДТГО ли ст №042/13/1-4627, яким відповідач пові домляв про відмову у оформле нні права власності на нерух оме майно у зв' язку з ненада нням необхідного, згідно зак онодавства України, пакету д окументів для такого оформле ння.

Міністерство транспорту т а зв' язку України у своєму п озові зазначає, що деякі доку менти, що передбачені Положе нням не збереглися. При цьому позивач вважає, що бездіяльн ість відповідача щодо оформл ення та видачі правовстановл юючих документів на спірне м айно, свідчить про невизнанн я останнім прав держави на сп ірний об' єкт і порушує прав а і охоронювані законом інте реси Міністерства.

Отже, предметом спору у дані й справі є визнання права дер жавної власності на об' єкт нерухомості з підстав відмов и відповідачем в оформленні такого права суб' єкту госпо дарювання, що входить до сфер и управління центрального ор гану державної виконавчої вл ади, через ненадання ним необ хідних документів для оформл ення такого права.

Статтею 326 Цивільного кодек су України встановлено, що ві д імені та в інтересах держав и Україна право власності зд ійснюють відповідно органи д ержавної влади. Управління м айном, що є у державній власно сті, здійснюється державними органами, а у випадках, передб ачених законом, може здійсню ватися іншими суб'єктами.

Відповідно до ч. 5 ст. 22 Господ арського кодексу України дер жава реалізує право державно ї власності у державному сек торі економіки через систему організаційно-господарськи х повноважень відповідних ор ганів управління щодо суб'єк тів господарювання, що належ ать до цього сектора і здійсн юють свою діяльність на осно ві права господарського віда ння або права оперативного у правління.

Статтею 392 Цивільного кодек су України передбачено, що вл асник майна може пред' явити позов про визнання його прав а власності, якщо це право осп орюється або не визнається і ншою особою, а також у разі втр ати ним документа, який засві дчує його право власності.

Згідно з ч. 1 ст. 182 Цивільного кодексу України право власн ості та інші речові права на н ерухомі речі, обмеження цих п рав, їх виникнення, перехід і п рипинення підлягають держав ній реєстрації.

За приписами ч. 4 ст. 182 Цивіль ного кодексу України порядок проведення державної реєстр ації прав на нерухомість та п ідстави відмови в ній встано влюються законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України «Про державну реєст рацію речових прав на нерухо ме майно та їх обмежень» (в ред акції на момент виникнення с пірних правовідносин) обов'я зковій державній реєстрації підлягають речові права на н ерухоме майно, що знаходитьс я на території України, фізич них та юридичних осіб, держав и, територіальних громад, іно земців та осіб без громадянс тва, іноземних юридичних осі б, міжнародних організацій, і ноземних держав.

Згідно з п. 6.1 Тимчасового по ложення про порядок реєстрац ії прав власності на нерухом е майно, затвердженого наказ ом Міністерства юстиції Укра їни №7/5 від 07.02.2002 року (в редакції , чинній на момент виникнення спірних відносин) оформленн я права власності на об'єкти н ерухомого майна провадиться з видачею свідоцтва про прав о власності органами місцево го самоврядування.

Головне управління комуна льної власності м. Києва діє у відповідності до Положення про Головне управління комун альної власності м. Києва вик онавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адмініст рації), затвердженого рішенн ям Київської міської рад и №584/744 від 10.07.2003 року.

Підпунктом 28 п. 7 Положення № 584/744 від 10.07.2003 року регламентован о, що Головне управління кому нальної власності м. Києва зд ійснює у встановленому поряд ку оформлення права власност і на об'єкти нерухомого майна (нежилі будинки, споруди, прим іщення), з видачею свідоцтв пр о право власності.

Відповідно до пп. 4.1 п. 4 Полож ення про порядок оформлення права власності на об' єкти нерухомого майна, затверджен ого розпорядженням Київсь кої міської державної адмі ністрації №1820 від 31.08.2001 року та з ареєстрованого в Київському міському управлінні юстиції 31.08.2001 року за №62/364, Головне управ ління комунальної власності м. Києва Київської міськ ої державної адміністрації з дійснює оформлення права вла сності та видає свідоцтва пр о право власності фізичним т а юридичним особам на об'єкти нежитлового фонду (крім нежи тлових приміщень в будинках, реконструкція або будівницт во яких фінансується Головни м управлінням житлового забе зпечення Київської місь кої державної адміністрації та інших об'єктів нежитловог о фонду, право власності на як і оформляється Головним упра влінням житлового забезпече ння Київської міської де ржавної адміністрації).

Отже, Головне управління ко мунальної власності м. Києва виконавчого органу Київсь кої міської ради (Київськ ої міської державної адмін істрації) здійснює оформленн я та видачу свідоцтв про прав о власності на нерухоме майн о, і у даній справі, не перебув аючи з позивачем у правовідн осинах щодо здійснення ним п рав володіння, користування та розпорядження майном, щод о якого заявлені позовні вим оги про визнання права власн ості, не оспорює та не претенд ує на таке право.

З наведеного вбачається, що відповідач не оспорює право державної власності на об' єкт нерухомості, а відмовляє в його оформленні та видачі с відоцтва з підстав ненадання всіх необхідних документів для оформлення такого права.

Однак, відсутність у позива ча всіх необхідних документі в не може бути підставою для п одання позову до Головного у правління комунальної власн ості м. Києва, оскільки останн є ніяким чином не порушує пра ва та охоронювані законом ін тереси Міністерства транспо рту та зв' язку України.

Відтак, підстави для задово лення позову та визнання пра ва власності на спірне майно відсутні, а висновки суду пер шої інстанції, викладені в ос каржуваному рішенні, не відп овідають фактичним обставин ам справи.

При цьому, колегія суддів Ки ївського апеляційного госпо дарського суду врахувала поз ицію Верховного суду України щодо розгляду аналогічних с порів між Міністерством тран спорту та зв' язку України т а Головним управлінням комун альної власності м. Києва, яка викладена у постановах від 20. 06.2011 року по справах №36/237, №40/427 та № 16/252.

Враховуючи зазначене, коле гія суддів, керуючись ст. ст. 10 3, 104 Господарського процесуал ьного кодексу України, скасо вує рішення господарського с уду міста Києва від 12.01.2011 року у справі №31/336 та приймає нове рі шення суду про відмову в задо воленні позовних вимог.

Відповідно до ст. 49 Господар ського процесуального кодек су України суд апеляційної і нстанції розподіляє судові в итрати.

Керуючись статями 33, 34, 49, 99, 101, 103-105 Господарського процесуальн ого кодексу України, Київсь кий апеляційний господарс ький суд -

постановив:

1. Апеляційну скаргу Київської міської ради на рішення господарського суду міста Києва від 12.01.2011 року у спр аві №31/336 задовольнити.

2. Рішення господарськ ого суду міста Києва від 12.01.2011 р оку у справі №31/336 скасувати пов ністю.

3. Прийняти нове рішенн я суду, яким в позові відмовит и повністю.

4. Стягнути з Міністерс тва інфраструктури України ( 01135, м. Київ, проспект Перемоги, 1 4, ідентифікаційний код 37472062) на користь Київської міськ ої ради (01044, м. Київ, вул. Хрещати к, 36, ідентифікаційний код 22883141) 51 ,00 грн. державного мита за пода ння апеляційної скарги.

5. Доручити господарсь кому суду міста Києва видати наказ.

6. Справу №31/336 повернути до господарського суду міст а Києва.

Головуючий суддя

Судді

16.12.11 (відправлено)

СудКиївський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення13.12.2011
Оприлюднено23.12.2011
Номер документу20022617
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —31/336

Ухвала від 08.04.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко Анна Валеріївна

Ухвала від 24.03.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко Анна Валеріївна

Ухвала від 11.03.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко Анна Валеріївна

Ухвала від 02.03.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко Анна Валеріївна

Ухвала від 02.02.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Постанова від 13.12.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 17.11.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Рішення від 03.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Качан Н.І.

Ухвала від 12.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Качан Н.І.

Ухвала від 21.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Качан Н.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні