Постанова
від 15.11.2011 по справі 57/236
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

01601, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.11.2011 № 57/236

Київський апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

головуючого: Буравл ьова С.І.

суддів:

при секретарі:

за участю представників:

позивача - ОСОБА_1;

відповідача - Леськов П .І.

розглянувши апеляційну ск аргу ОСОБА_1

на рішення господарського суду м. Києва від 23.09.2011

у справі № 57/236 (суддя - Гулеве ць О.В.)

за позовом ОСОБА_1

до Приватного акціонерног о товариства «Рембудторг»

про визнання недійсним ріш ення загальних зборів

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (далі - позива ч) звернувся до суду з позовно ю заявою до Приватного акціо нерного товариства «Рембудт орг» (далі - відповідач) про в изнання загальних зборів акц іонерів ЗАТ «Рембудторг» від 29.04.2011 неправомочними та визнан ня рішення прийнятого на заг альних зборах від 29.04.2011 недійсн им.

Ухвалою господарського су ду м. Києва від 12.07.2011 порушено пр овадження у справі № 57/236.

Рішенням господарського с уду м. Києва від 23.09.2011 у справі № 5 7/236 в задоволенні позовних вим ог відмовлено.

Не погоджуючись з рішенням господарського суду м. Києва від 23.09.2011 позивач подав апеляці йну скаргу, в якій просить оск аржуване рішення скасувати т а прийняти нове про задоволе ння позовних вимог.

Апеляційна скарга мотивов ана тим, що судом першої інста нції неповно з' ясовано обст авини, що мають значення для с прави, невірно застосовано н орми матеріального права.

Ухвалою Київського апеляц ійного господарського суду в ід 24.10.2011 порушено апеляційне пр овадження у справі № 57/236.

У відзиві на апеляційну ска ргу відповідач просив рішенн я господарського суду м. Києв а від 23.09.2011 у справі № 57/236 залишити без змін, а апеляційну скаргу без задоволення.

Розглянувши доводи апеляц ійної скарги, дослідивши мат еріали справи, заслухавши по яснення представників сторі н, суд встановив:

Позивач є акціонером відпо відача, що підтверджується в ипискою про стан рахунку у ці нних паперах № 357/01 від 07.07.2011р. та є власником 21 акції товариства номінальною вартістю 10,50 грн. к ожна.

29.04.2011 відбулися загальні збор и акціонерів відповідача, на яких прийняті рішення з пита нь порядку денного, що оформл ені протоколом № 1 від 29.04.2011.

На цих загальних зборах акц іонерів були присутні акціон ери та представники акціонер ів відповідача, які представ ляють у сукупності 294 голосів, що становить 78,6 % від загальної кількості голосів товариств а.

На думку позивача спір у дан ій справі виник внаслідок то го, що вказані загальні збори учасників товариства, були п роведені з порушеннями норм законодавства, зокрема, при п роведенні загальних зборів в ід 29.04.2011 було порушено порядок р еєстрації акціонерів, що при були для участі у цих загальн их зборах; реєстрація акціон ерів здійснювалась за відсут ності переліку акціонерів, с кладеному станом на 29.04.2011 згідн о з вимогами про депозитарну діяльність; акціонери, що при були для участі у загальних з борів, а саме ОСОБА_3 та О СОБА_4 реєструвалися із заз наченням такої кількості гол осів (акцій), яка не відповідал а дійсній кількості акцій, що знаходилися у їх власності; п редставники акціонерів реєс трувались без належних докум ентів, що підтверджують їх пр аво на представництво.

Проте, колегія суддів не пог оджується з такими доводами позивача, виходячи з наступн ого.

Відповідно до ст. 116 ЦК Україн и учасники господарського то вариства мають право, в поряд ку встановленому установчим документом товариства та за коном, брати участь в управлі нні товариством.

Виходячи з змісту ст.ст. 58, 61 За кону України "Про господарсь кі товариства", ст. 145 Цивільног о кодексу України, ст. 167 Господ арського кодексу України дот римання встановлених законо давством вимог до порядку ск ликання загальних зборів уча сників забезпечує учасникам можливість реалізувати своє право на участь та здійсненн я учасниками своїх прав щодо управління товариством.

Згідно з ч. 1, 5 ст. 159 ЦК України в ищим органом акціонерного то вариства є загальні збори ак ціонерів. У загальних зборах мають право брати участь усі його акціонери незалежно ві д кількості і виду акцій, що їм належать. Порядок скликання і проведення загальних збор ів, а також умови скликання і п роведення позачергових збор ів та повідомлення акціонері в встановлюються статутом то вариства і законом.

Відповідно до п. п. 2.4., 2.5. Рекоме ндацій Вищого господарськог о суду від 28.12.2007 № 04-5/14 «Про практи ку застосування законодавст ва у розгляді справ, що виника ють з корпоративних відносин » відповідно до частини вось мої статті 41, частини першої с татті 60 Закону України «Про го сподарські товариства» зага льні збори учасників (акціон ерів) акціонерних товариств, товариств з обмеженою або до датковою відповідальністю є правомочними, якщо на них при сутні учасники (акціонери) аб о представники учасників (ак ціонерів), що володіють у суку пності більш як 60 відсотками г олосів від загальної кількос ті голосів. Зазначеними норм ами не передбачається можлив ість встановлення у статутах цих товариств іншого кворум у. Тому у вирішенні питання пр о правомочність загальних зб орів учасників (акціонерів) г осподарських товариств госп одарським судам слід виходит и з того, що незалежно від поло жень статуту товариства щодо кворуму загальних зборів во ни є правомочними, якщо на них зареєструвалися учасники, я кі володіють у сукупності бі льш як 60 відсотками голосів ві д загальної кількості голосі в.

Відповідно до ст. 41 Закону Ук раїни «Про господарські това риства» акціонери (їх предст авники), які беруть участь у за гальних зборах, реєструються із зазначенням кількості го лосів, яку має кожний учасник . Реєстрація акціонерів (їх пр едставників), які прибули для участі у загальних зборах, зд ійснюється згідно з реєстром акціонерів у день проведенн я загальних зборів виконавчи м органом акціонерного товар иства або реєстратором на пі дставі укладеного з ним дого вору. Цей реєстр підписуєтьс я головою та секретарем збор ів.

Відповідно до протоколу за сідання правління ЗАТ «Рембу дторг» від 25.04.2011 рішення про ств орення реєстраційної комісі ї для проведення реєстрації акціонерів та перевірки їх п овноважень на загальних збор ах акціонерів, які призначен і на 29.04.2011, прийнято уповноважен ими особами ОСОБА_3, ОСОБ А_5, ОСОБА_6, що підтверджу ється протоколами загальних зборів акціонерів від 02.12.2008 та від 15.01.2010.

Згідно з Протоколом № 1 засі дання реєстраційної комісії загальних зборів акціонерів ЗАТ «Рембудторг», які призна чені до проведення на 29.04.2011 за а дресою: Україна, м. Київ, вул. На родного Ополчення, 21, 2 поверх, щ одо підведення підсумків реє страції акціонерів, які приб ули для участі в Зборах (копія якого наявна в матеріалах сп рави), протягом реєстрації дл я участі в загальних зборах з ареєстровано 10 акціонерів та представників акціонерів, я кі в сукупності володіють кі лькістю голосів, яка складає 294 штук, що становить 78,6% від заг альної кількості голосів, ві дносно яких визначається кво рум.

З журналу реєстрації та від омостей для реєстрації учасн иків загальних зборів акціон ерів ЗАТ «Рембудторг» вбачає ться, що акціонери зареєстро вані належним чином із зазна ченням документу, що посвідч ує представника акціонера та кількості голосів, на яку вид ано бюлетень.

З відомості для реєстрації вбачається, що ОСОБА_3 та ОСОБА_4 реєструвалися із за значенням такої кількості го лосів (акцій), яка відповідає д ійсній кількості акцій, що зн аходилися у їх власності, це п ідтверджується випискою про стан рахунку у цінних папера х, виданої зберігачем - ТОВ «Фі нтайм» на ім' я ОСОБА_4 ст аном на 29.04.2011, з якої слідує, що ос танній є власником акцій тов ариства в кількості 93 шт. та ви пискою про стан рахунку у цін них паперах, видана зберігач ем - ТОВ «Фінтайм» на ім' я О СОБА_3 станом на 29.04.2011, з якої сл ідує, що вона є власником акці й товариства в кількості 171 шт .

Враховуючи те, що на загальн их зборах, які відбулися 29.04.2011, б ули присутні акціонери, що в с укупності володіли 78,6 % акцій, в ідносно яких визначався квор ум та проведення реєстрації акціонерів здійснено відпов ідно до вимог законодавства, суд першої інстанції дійшов вірного висновку про те, що за гальні збори були повноважни ми та мали право вирішувати б удь-які питання порядку денн ого.

Стосовно вимог позивача пр о необхідність надання перел іку (реєстру) акціонерів, скла деного на ПАТ «Національний депозитарій України», то кол егія суддів погоджується з в исновком суду першої інстанц ії про те, що обов' язок надан ня переліку (реєстру) акціоне рів не передбачений чинним з аконодавством, а відомості в ідображені в протоколі реєст раційної комісії, є достатні ми для визнання правомочними зборів акціонерів.

Крім того, колегія зазначає , що інформація яка відображе на в переліку (реєстрі) акціон ерів, є такою, що стосується ли ше окремих зареєстрованих ос іб і може бути надана відпові дно до вимог зазначеного Зак ону лише з їх письмового дозв олу.

На думку позивача до порядк у денного загальних зборів в ід 29.04.2011 було безпідставно вклю чено питання про створення (о брання) виконавчого органу, н е передбаченого Статутом тов ариства, тобто нелегітимного органу управління товариств ом.

Також позивач вважає, що пор ушенням його корпоративних п рав є включення до порядку де нного загальних зборів від 29.0 4.2011 питань щодо зміни найменув ання ЗАТ «Рембудторг» на ПАТ «Рембудторг» та внесення зм ін до чинного статуту шляхом викладення його в новій реда кції.

Проте колегія суддів не мож е погодитися з такими довода ми, виходячи з наступного.

Розділом 13 Статуту затвердж еного рішенням Установчих зб орів засновників протоколом від 22.05.2006 передбачено, що зміни та доповнення до установчих документів товариства внося ться на підставі рішення заг альних зборів акціонерів (уч асників товариства). Зміни, як і сталися в установчих докум ентах товариства, і які внося ться до державного реєстру, п ідлягають державній реєстра ції за тими ж правилами, що вст ановлені для державної реєст рації товариства. У разі змін и назви, організаційної форм и або форми власності провод иться реєстрація установчих документів товариства.

До порядку денного загальн их зборів, для приведення ста туту товариства у відповідні сть до чинного Закону Україн и «Про акціонерні товариства », були внесені питання про: вн есення змін до статуту товар иства шляхом викладення стат уту у новій редакції; відклик ання Голови та членів правлі ння товариства та обрання Ди ректора; обрання Голови та чл енів Наглядової ради товарис тва.

Як вбачається з Протоколу № 1/2011 Загальних зборів акціонер ів ЗАТ «Рембудторг» від 29.04.2011, н овою редакцією Статуту прива тного акціонерного товарист ва «Рембудторг», який був вин есений на розгляд загальних зборів і затверджений ними, п ередбачений одноосібний вик онавчий орган в особі директ ора. В зв' язку з цим до порядк у денного було включено пита ння про обрання директора то вариства. Загальними зборами було прийнято відповідне рі шення та згідно з п. п. 9.3., 9.4. Прото колу № 1/2011 затверджено одноосо бовий виконавчий орган товар иства - Директор товариства т а обрано і затверджено ОСОБ А_4 на посаді директора това риства.

Щодо обрання Загальними зб орами Голови Наглядової ради товариства, то вказане питан ня розглянуто Загальними збо рами та згідно п. 10.1 Протоколу № 1/2011 прийнято рішення про обран ня Головою Наглядової ради ОСОБА_3 і членів Наглядової ради - ОСОБА_7 та ОСОБА _5

В свою чергу, формування Заг альними зборами Наглядової р ади здійснювалось у зв' язку з тим, що в новій редакції Ста туту приватного акціонерног о товариства, який приведени й у відповідність до Закону У країни «Про акціонерні товар иства», такий орган управлін ня передбачений.

Відповідно до ст. 18 Закону Ук раїни «Про державну реєстрац ію юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців» якщо відо мості, які підлягають внесен ню до Єдиного державного реє стру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються д остовірними і можуть бути ви користані в спорі з третього особою, доки до них не внесено відповідних змін.

Вбачається, що згідно з випи ски з єдиного державного реє стру юридичних осіб і фізичн их осіб-підприємців серії АА Б № 020950 зміни до установчих док ументів - нова редакція стату ту приватного акціонерного т овариства «Рембудторг» (іден тифікаційний код 01547829) зареєст ровані.

З урахуванням наведеного, к олегія суддів погоджується з висновком суду першої інста нції про те, що прийняття ріше ння загальними зборами товар иства, які стосуються внесен ня змін до Статуту, відповіда ють вимогам чинного законода вства.

Відповідно до п. 17 Постанови Пленуму Верховного суду Укр аїни «Про практику розгляду судами корпоративних спорів » № 13 від 24.10.2008 підставами для виз нання недійсними рішень зага льних зборів акціонерів (уча сників) господарського товар иства можуть бути: 1) порушення вимог закону та/або установч их документів під час склика ння та проведення загальних зборів товариства; 2) позбавле ння акціонера (учасника) това риства можливості взяти учас ть у загальних зборах; 3) поруш ення прав чи законних інтере сів акціонера (учасника) това риства рішенням загальних зб орів.

Пунктом 18 вказаної постанов и Пленуму визначено, що при ви рішенні питання про недійсні сть рішень загальних зборів у зв'язку з іншими порушенням и, допущеними під час скликан ня та проведення загальних з борів, господарський суд пов инен оцінити, наскільки ці по рушення могли вплинути на пр ийняття загальними зборами в ідповідного рішення.

Пунктом 19 вказаної постанов и передбачено, що для визнанн я судом недійсним рішення за гальних зборів товариства не обхідно встановити факт пору шення цим рішенням прав та за конних інтересів учасника (а кціонера) товариства. Якщо за результатами розгляду справ и факт такого порушення не вс тановлено, господарський суд не має підстав для задоволен ня такого позову.

Відповідно до п. 21 зазначено ї постанови рішення загальни х зборів господарського това риства можуть бути визнані н едійсними в судовому порядку у випадку недотримання проц едури їх скликання, встановл еної статтями 43, 61 Закону «Про г осподарські товариства». Пра ва учасника (акціонера) товар иства можуть бути визнані по рушеними внаслідок недотрим ання вимог закону про склика ння і проведення загальних з борів, якщо він не зміг взяти у часть у загальних зборах, нал ежним чином підготуватися до розгляду питань порядку ден ного, зареєструватися для уч асті у загальних зборах тощо .

Матеріали справи не містят ь доказів на підтвердження п орушень порядку процедури ре єстрації акціонерів, порядку прийняття рішень, які б могли вплинути на прийняття загал ьними зборами відповідних рі шень та могли б бути підставо ю для визнання прийнятих заг альними зборами акціонерів р ішень від 29.04.2011 недійсними.

Згідно ст. 32 ГПК України дока зами у справі є будь-які факти чні дані, на підставі яких гос подарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обс тавин, на яких ґрунтуються ви моги і заперечення сторін, а т акож інші обставини, які мают ь значення для правильного в ирішення господарського спо ру.

Колегія суддів також врахо вує, що відповідно до ст. 33 Госп одарського процесуального к одексу України кожна сторона повинна довести ті обставин и, на які вона посилається як н а підставу своїх вимог та зап еречень. Таким чином, обов'язо к доказування законодавчо по кладено на сторони.

Позивачем належними та доп устимими доказами не доведен і обставини справи, на які він посилався як на підставу сво їх вимог, а за таких обставин о станні колегією суддів визна ються такими, що задоволенню не підлягають.

Доводи, наведені в апеляцій ній скарзі, колегією суддів в ідхиляються, оскільки не спр остовують обставин, що на під ставі належних та допустимих доказів встановлені судом п ершої інстанції.

За таких обставин колегія с уддів дійшла висновку про ві дсутність правових підстав д ля зміни чи скасування рішен ня господарського суду м. Киє ва від 23.09.2011.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 99, 101 - 105 Господ арського процесуального код ексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу О СОБА_1 залишити без задовол ення, рішення господарського суду м. Києва від 23.09.2011 у справі № 57/236 - без змін.

2. Матеріали справи № 57/236 повер нути до господарського суду м. Києва.

3. Копію постанови надіслати сторонам.

Головуючий суддя

Судді

Дата ухвалення рішення15.11.2011
Оприлюднено22.11.2011
Номер документу19234947
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —57/236

Ухвала від 24.01.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 06.04.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 07.06.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 18.05.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 01.03.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 26.01.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Постанова від 15.11.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Буравльов С.І.

Рішення від 23.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гулевець О.В.

Ухвала від 09.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гулевець О.В.

Ухвала від 12.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гулевець О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні