Постанова
від 01.09.2011 по справі 2-а/0301/5078/11
ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

  2-а/0301/5078/11

   

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ   УКРАЇНИ

01 вересня 2011 року суддя Володимир-Волинського міського суду Волинської області Артиш Я.Д., розглянувши у порядку скороченого провадження в місті Володимир-Волинський адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України у Володимир-Волинському районі Волинської області про визнання протиправною бездіяльність, зобов’язання суб’єкта владних повноважень здійснити перерахунок та виплату підвищення до пенсії як дитині війни,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулась в суд з позовом до Управління Пенсійного фонду України у Володимир-Волинському районі Волинської області про визнання протиправною бездіяльність, зобов’язання суб’єкта владних повноважень здійснити перерахунок та виплату підвищення до пенсії як дитині війни з 24 березня 2011 року до виникнення обставин, за яких закон пов'язує виникнення, зміну чи припинення спірних правовідносин, передбачених ст. 6 Закону України "Про соціальний захист дітей війни".

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що має статус дитини війни, а тому користується правом на одержання щомісячної державної соціальної допомоги у розмірі 30 відсотків мінімальної пенсії за віком. Протягом 2010-2011 років така допомога виплачувалася, але не в тому розмірі, який передбачений ст. 6 Закону України "Про соціальний захист дітей війни". Крім того зазначає про те, що незважаючи на звернення до суду з адміністративним позовом раніше, за результатами розгляду якого постановою Володимир-Волинського міського суду Волинської області від 23 березня 2011 року його задоволено і зобов’язано відповідача нарахувати та виплатити їй підвищення до пенсії за період з 04 вересня 2010 року по 23 березня 2011 року, на даний час її конституційні права і свободи надалі залишились порушеними, оскільки з 24 березня 2011 року Управління Пенсійного фонду України у Володимир-Волинському районі Волинської області відмовило у проведенні такого перерахунку в подальшому.

Суд, оцінивши повідомлені позивачем та відповідачем обставини, дослідивши письмові докази, приходить до висновку, що адміністративний позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що позивач є дитиною війни і перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України у Володимир-Волинському районі Волинської області.

Відповідно до вимог ст. 6 Закону України "Про соціальний захист дітей війни" від 18.11.2004 року, який набрав чинності з 01.01.2006 року, дітям війни пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищуються на 30 відсотків мінімальної пенсії за віком.

Як визначено ст. 3 Закону України "Про соціальний захист дітей війни" державні соціальні гарантії дітям війни, встановлені цим Законом, не можуть бути обмежені або скасовані іншими нормативно-правовими актами.

Згідно ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі і в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 2 КАС України у справах щодо оскарження дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень суд перевіряє чи вчинені вони на підставі, у межах повноважень та у спосіб, визначений Конституцією і законами України. При цьому, у відповідності до вимог ч. 2 ст. 162 КАС України у разі задоволення адміністративного позову, суд може визнати протиправними дії суб'єкта владних повноважень та зобов'язати його вчинити певні дії щодо усунення порушень.

Таким чином, оскільки відповідач не перераховував та не виплачував позивачу щомісячне підвищення до пенсії як дитині війни в розмірі 30 % мінімальної пенсії за віком на підставі Закону, вважаю за доцільне визнати таку бездіяльність відповідача протиправною, а позов задовольнити, зобов’язавши відповідача провести позивачу перерахунок та виплату підвищення до пенсії як дитині війни в розмірі 30% мінімальної пенсії за віком відповідно до вимог ст. 6 Закону України "Про соціальний захист дітей війни".

Разом з тим, відповідно до вимог п. 7 Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік" від 14.06.2011 року №3491-VI у 2011 році положення ст. 6 Закону України "Про соціальний захист дітей війни" застосовується в порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявного фінансового ресурсу бюджету Пенсійного фонду України на 2011 рік, а відповідно до п. 6 постанови Кабінету Міністрів України "Про встановлення деяких розмірів виплат, що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету" від 06.07.2011 року № 745, що набрала чинності 23.07.2011 року, установлено, що дітям війни до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, підвищення проводиться в розмірі 49, 80 грн., тому відповідач зобов’язаний здійснити нарахування та виплату позивачу як дитині війни підвищення до пенсії в розмірі 30 відсотків мінімальної пенсії за віком відповідно до вимог ст. 6 Закону України "Про соціальний захист дітей війни", визначеної згідно ст. 28 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" за період з 24 березня 2011 року по 22 липня 2011 року включно, тобто до набрання чинності зазначеною вище постановою КМУ, з врахуванням виплачених сум.

Керуючись ст. ст. 2, 9, 10, 11, 71, 159, 163, 167, 183-2 КАС України, на підставі ст. 19 Конституції України, ст. 6 Закону України "Про соціальний захист дітей війни", п. 7 Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік" від 14.06.2011 року № 3491-VI, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Визнати бездіяльність Управління Пенсійного фонду України у Володимир-Волинському районі Волинської області щодо здійснення перерахунку і виплати ОСОБА_1 підвищення до пенсії у розмірі 30 відсотків мінімальної пенсії за віком відповідно до вимог ст. 6 Закону України "Про соціальний захист дітей війни" протиправною.

Зобов’язати Управління Пенсійного фонду України у Володимир-Волинському районі Волинської області провести ОСОБА_1 перерахунок та виплату підвищення до пенсії як дитині війни за період з 24 березня 2011 року до 22 липня 2011 року включно в розмірі 30 відсотків мінімальної пенсії за віком відповідно до вимог ст. 6 Закону України "Про соціальний захист дітей війни", визначеної згідно ст. 28 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", з врахуванням виплачених сум.

Відповідачу виконати постанову негайно.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого статтею 186 КАС України, якщо таку апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку повністю або частково шляхом подання апеляційної скарги до Львівського апеляційного адміністративного суду через Володимир-Волинський міський суд Волинської області. Апеляційна скарга на постанову суду подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Львівського апеляційного адміністративного суду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення01.09.2011
Оприлюднено24.11.2011
Номер документу19270794
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а/0301/5078/11

Ухвала від 12.08.2011

Адміністративне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Артиш Я. Д.

Постанова від 01.09.2011

Адміністративне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Артиш Я. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні