Рішення
від 08.11.2011 по справі 35/5005/13150/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

03.11.11р. Справа № 35/5005/13150/2011

За позовом Державної е кологічної інспекції в

Дніпропетровс ької області,

м. Дніпропетро вськ

до Товариства з обмеженою відповідальніс тю "Екосад",

с. Червоні Поди Криворізького району Дніпр опетровської

області

про стягнення 17 024,84 грн

Суддя Широбокова Л.П.

Представники:

Від позивача: ОСОБА_1, юр исконсульт, дов. № 96 від 24.06.2011р.

Від відповідача: представн ик не з' явився

СУТЬ СПОРУ:

В судовому засіданні о голошувалася перерва з 25.10. до 0 3.11.2011р.

Позивач звернувся до суду та просить стягнути з відпов ідача шкоду - 17 024,84 грн, завдану н авколишньому природному сер едовище внаслідок самовільн ого водокористування води бе з спеціального дозволу. В дод аткових поясненнях вказує, щ о відповідач здійснює забір технічної води з каналу №33 за допомогою насосної станції, що є спеціальним водокористу ванням та потребує дозволу, с трок дії якого у відповідача скінчився 09.08.2010р.

Представник позивача позо вні вимоги підтримав, просив їх задовольнити.

Відповідач проти вимог з аперечує, вказує на те, що не я вляється первинним водокори стувачем, а купує технічну во ду на підставі договору на по слуги з постачання технічної води у 2010р., який укладено 27.04.2010р. з ДПП «Кривбаспромводопоста чання», та не повинен отримув ати дозвіл на спеціальне вод окористування. Також вказує, що є платником фіксованого с ільськогосподарського пода тку та не повинен сплачувати збір за спеціальне водокори стування.

В судове засідання 03.11.2011р. в ідповідач не з' явився, наді слав заяву про розгляд справ и без його участі.

Відповідно до положень ч . 2 ст. 85 Господарського процесу ального кодексу України в су довому засіданні оголошено тільки вступну та резолютивн у частину рішення.

Дослідивши у відкритому с удовому засіданні матеріали справи, вислухавши поясненн я представників сторін, оцін ивши докази в їх сукупності, г осподарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Представниками позива ча Державної екологічної інс пекції в Дніпроп етровській області 20.04.2011р. було складено акт №96 перевірки дод ержання вимог природоохорон ного законодавства, в якому з азначено, що ТОВ «Екосад»(над алі відповідач) використовує технічну воду з каналу №33 ДПП «Кривбаспромводопостачанн я»для сезонного зрошення кра пельним шляхом саду із засто суванням крапельних ланцюгі в «Аква ПС»на території с. Чер воні Поди Новопільської сіль ради Криворізького району. З абір здійснюється за допомог ою насосної станції з вузлом фільтрації, яка обладнана на сосним агрегатом №М40/20 АЕ поту жністю 28 куб.м/год. Облік води з дійснюється за допомогою вод овимірювального приладу, дер жповірка якого закінчилася, журнал первинного обліку во докористування не ведеться, на час перевірки забір води н е здійснювався. Термін дії до зволу на спеціальне водокори стування на забір води з кана лу №33 закінчився 09.08.2010р., новий до звіл не отримано.

На підставі вказаного акт у, відповідно до Методики роз рахунку розмірів відшкодува ння збитків, заподіяних держ аві внаслідок порушення зако нодавства про охорону та рац іональне використання водни х ресурсів»позивач розрахув ав збитки в сумі 17 024,84 грн за пер іод з 09.08. по 20.08.2010р., виходячи з обс ягу забору води 574 куб. м, яку і п росить стягнути з відповідач а.

Відповідно до ст. 153 Господа рського кодексу України суб' єкт господарювання, здій снюючи господарську діяль ність, зобов'язаний, зокрема,: використовувати природні р есурси відповідно до цільо вого призначення, визначено го при їх наданні (придбан ні) для використання у госпо дарській діяльності; відшкод овувати збитки, завдані ним в ласникам або первинним кори стувачам природних ресурсів .

Відповідно до ст. 42 Водного кодексу України водокористу вачами в Україні можуть б ути підприємства, установи, організації і громадяни Ук раїни, а також іноземні юрид ичні і фізичні особи та особи без громадянства. Водокорис тувачі можуть бути первинним и і вторинними.

Первинні водокористувач і - це ті, що мають власні водоз абірні споруди і відповідне обладнання для забору води.В торинні водокористувачі (або ненти) - це ті, що не мають вл асних водозабірних споруд і отримують воду з водозабірни х споруд первинних водокорис тувачів та скидають стічні в оди в їх системи на умовах, що встановлюються між ними.

Водокористування мож е бути двох видів - загал ьне та спеціальне. Спеціальн е водокористування - це забір води з водних об'єктів із заст осуванням споруд або технічн их пристроїв, використання в оди та скидання забруднюючи х речовин у водні об'єкти, вклю чаючи забір води та скиданн я забруднюючих речовин із з воротними водами із застосув анням каналів.

Спеціальне водокористув ання здійснюється юридичн ими і фізичними особами на самперед для задоволення п итних потреб населення, а т акож для господарсько-побут ових, лікувальних, оздоровчи х, сільськогосподарських, пр омислових, транспортних, ене ргетичних, рибогосподарськи х та інших державних і грома дських потреб. Спеціальне во докористування здійснюєтьс я на підставі дозволу.

Як слідує із наданих відп овідачем документів, він вик ористовував технічну воду дл я зрошення. Вказана вода ним к упується у ДПП «Кривбаспромв одопостачання»на підставі д оговору №14 т/а на послуги з пос тачання технічної води у 2010р., я кий укладено 27.04.2010р. Предметом д оговору є послуги з постачан ня технічної води з каналу №33 по межі розподілу балансової належності мереж сторін, в об сягах, визначених договором, зокрема, в серпні 2010р. - 3000 куб. м .

Відповідно до листа ДПП « Кривбаспромводопостачання »від 27.10.2011р. №11-05-3791 канал №33 являєт ься штучно-створеною водною спорудою та знаходиться на б алансі підприємства. Підприє мство здійснює подачу води в канал з Південного водосхов ища, яке поповнюється за допо могою каналу Дніпро-Кривий Р іг з Каховського водосховища . Забір води з Каховського вод осховища підприємство здійс нює на підставі дозволу на сп еціальне водокористування, в якому визначається ліміт за бору води, який складається і з обсягів води на питне і техн ічне водопостачання для спож ивачів та власні потреби під приємства, куди входять і обс яги води, які поставлялися ві дповідачу, тобто окремий доз віл на забір води з кожного ка налу не надається.

З наведеного вбачаєть ся, що відповідач використов ує технічну воду, забір якої не здійснює самостійно з пов ерхні водного об' єкта, а пос тачання води йому здійснюєть ся первинним водокористувач ем. Отже, вимоги щодо отриманн я відповідачем дозволу на сп еціальне водокористування б езпідставні, і як наслідок ві дсутні підстави для нарахува ння збитків.

З врахуванням встановл ених обставин, вимоги позива ча безпідставні та в задовол енні позову слід відмовити.

Керуючись ст. ст. 44, 49, 82-85 Госпо дарського процесуального ко дексу України, ст.ст. 42,48 Водног о кодексу України, господарс ький суд, -

ВИРІШИВ:

В позові відмовити.

Рішення набирає законн ої сили після закінчення дес ятиденного строку з дня його підписання та в цей термін мо же бути оскаржено до Дніпроп етровського апеляційного го сподарського суду.

Суддя Л.П. Широбокова

Повне рішення складено 04 листопада 2011 року

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення08.11.2011
Оприлюднено25.11.2011
Номер документу19280748
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —35/5005/13150/2011

Ухвала від 17.05.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Наталія Володимирівна

Ухвала від 07.05.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Наталія Володимирівна

Постанова від 04.04.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Мачульський Г.М.

Постанова від 11.01.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Головко Володимир Григорович

Рішення від 08.11.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Широбокова Людмила Петрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні