Ухвала
від 17.11.2011 по справі 55/413
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА



 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел. 284-18-98

УХВАЛА

ПРО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПОЗОВУ

Справа №  55/413

17.11.11

Господарський суд м.Києва у складі судді Ягічевої Н.І., розглянувши матеріали

за позовною заявою Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, м.Київ

до Державного відкритого акціонерного товариства шахта «Білоріченська»Дочірнього підприємства  Державної холдингової  компанії «Луганськвугілля», смт.Білореченський Лутугинського району Луганської області

     Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку  України, м.Київ

за участю третіх осіб:

1) Товариство з обмеженою відповідальністю “Валентин Інвест”

2) Компанія Magellan LTD

про: визнання протиправним рішення, скасування реєстрації випуску акцій додаткової емісії та зобов’язання державного реєстратора внести запис до Єдиного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

без виклику сторін

ВСТАНОВИВ:

17.11.2011р. через канцелярію суду від Позивача надійшла заява про вжиття заходів забезпечення позову в порядку ст.66, 67 Господарського процесуального кодексу України, відповідно до якої Позивач просить суд:

1. Заборонити ДВАТ «Шахта «Білоріченська»ДП ДП ДХК «Луганськвугілля»(код 00176897) приймати на загальних зборах акціонерів, рішення з питань:

- припинення ДВАТ шахта «Білоріченська»ДП ДХК «Луганськвугілля»в процесі реорганізації, шляхом перетворення в Товариство з обмеженою відповідальністю «Шахта «Білоріченська»;

- призначення комісії з припинення ДВАТ шахта «Білоріченська»ДП ДХК «Луганськвугілля»та затвердження плану її роботи;

- затвердження порядку, умов та строків здійснення перетворення ДВАТ шахта «Білоріченська»ДП ДХК «Луганськвугілля»в ТОВ «Шахта «Білоріченська»;

- затвердження порядку та умов обміну акцій у статутному капіталі ДВАТ шахта «Білоріченська»ДП ДХК «Луганськвугілля»на частки у статутному капіталі ТОВ «Шахта «Білоріченська».

- затвердження передавального акту.

- затвердження звіту комісії з припинення ДВАТ шахта «Білоріченська»ДП ДХК «Луганськвугілля»про наслідки обміну акцій на письмові зобов'язання про видачу відповідної кількості часток у ТОВ «Шахта «Білоріченська»;

2. Заборонити державному реєстратору Лутугінської районної державної адміністрації Луганської області вносити до Єдиного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису про рішення щодо припинення ДВАТ шахта «Білоріченська»ДП ДХК «Луганськвугілля»(код 00176897), проводити державну реєстрацію припинення ДВАТ шахта «Білоріченська»ДП ДХК «Луганськвугілля»(код 00176897) в процесі реорганізації, шляхом перетворення в Товариство з обмеженою відповідальністю «Шахта «Білоріченська», а також вчиняти інші реєстраційні дії направлені на припинення діяльності ДВАТ шахта «Білоріченська»ДП ДХК «Луганськвугілля»(код 00176897) в процесі реорганізації, шляхом перетворення в Товариство з обмеженою відповідальністю «Шахта «Білоріченська»до вирішення Справи по суті.

3. Заборонити Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку проводити будь які дії що стосуються зупинення обігу акцій скасування реєстрації випуску акцій та анулювання свідоцтв про реєстрацію випуску акцій у зв'язку з реорганізацією ДВАТ «Шахта «Білоріченська»ДП ДП ДХК «Луганськвугілля»до вирішення справи по суті.

4. Заборонити реєстратору власників іменних цінних паперів ТОВ - фірма «Мрія - реєстр»(код 22563399) надавати реєстр власників іменних цінних паперів, копії реєстру та виписку із реєстру, а також здійснювати операції щодо внесення змін в системі реєстру власників іменних цінних паперів ДВАТ шахта «Білоріченська»ДП ДХК «Луганськвугілля» (код 00176897) до вирішення справи по суті.

5. Відсторонити керівника ДВАТ шахта «Білоріченська»ДП ДХК «Луганськвугілля»від виконання обов'язків до вирішення справи по суті.

6.Накласти арешт на все майно ДВАТ шахта «Білоріченська»ДП ДХК «Луганськвугілля»(код 00176897) до вирішення справи по суті.

7. допустити ухвали про забезпечення позову до негайного виконання.

В обґрунтування своїх вимог, Позивач зазначає, що на теперішній час ДВАТ шахта «Білоріченська»ДП ДХК «Луганськвугілля»протиправно намагається припинити свою діяльність та утворити ТОВ «Шахта «Білоріченська», тим самим остаточно позбавити можливості Позивача відновити своє порушене право власності. Позивач зазначає, що даний факт підтверджується, як здійснення додаткової емісії, так і діями щодо зміни організаційно-правової форми господарювання.

Крім того, Позивач зазначає, що в нього є об’єктивні побоювання з приводу продажу майна ДВАТ шахта «Білоріченська»ДП ДХК «Луганськвугілля», що обумовлюється вчиненням Відповідачем-1 дій направлених на зміну власності на користь приватних осіб.

Відповідно до ст. 66 Господарського процесуального кодексу України господарський суд за заявою сторони, яка подала позов, має право вжити заходів до забезпечення позову. Забезпечення позову допускається в будь-якій стадії провадження у справі, якщо невжиття таких заходів може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду. Згідно позиції Вищого господарського суду України, викладену в Інформаційному листі «Про деякі питання практики забезпечення позову»від 12.12.2006р. № 01-8/2776, вирішуючи питання про забезпечення позову судом мають бути враховані наступні вимоги:

- розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову;

- забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу;

- наявності зв’язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову;

- імовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду у разі невжиття таких заходів:

- запобігання порушенню у зв’язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу.

Як вбачається з матеріалів справи, Позивач звернувся до господарського суду з позовною заявою до Державного відкритого акціонерного товариства шахта «Білоріченська»Дочірнього підприємства  Державної холдингової  компанії «Луганськвугілля»та Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку  України про визнання протиправним рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України від 23.12.08р. № 1487, скасування реєстрації випуску акцій додаткової емісії зареєстровану Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку 23.12.08р. за рішенням №1487, анулювання свідоцтва про реєстрацію випуску акцій № 330/1/08 від 23.12.08р. видане Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України та зобов’язання державного реєстратора Лутугінської районної державної адміністрації Луганської області внести до Єдиного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запис про зменшення статутного фонду ДВАТ шахта «Білоріченська»ДП ДХК «Луганськвугілля»(код 00176897) на суму додаткової емісії акцій у розмірі 158000000,00грн.

В контексті зазначених роз’яснень суд вважає, що задоволення клопотання Позивача про забезпечення позову шляхом заборони ДВАТ «Шахта «Білоріченська»ДП ДХК «Луганськвугілля»(код 00176897) приймати на загальних зборах акціонерів, рішення з питань припинення, перетворення, призначення комісії з припинення, затвердження порядку, умов та строків здійснення перетворення, затвердження порядку та умов обміну акцій у статутному капіталі, затвердження передавального акту, затвердження звіту комісії з припинення, заборони державному реєстратору вносити до Єдиного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису про рішення щодо припинення, проведення державної реєстрації припинення, а також вчинення інших реєстраційних дії направлених на припинення діяльності, заборони Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку проводити будь які дії що стосуються зупинення обігу акцій скасування реєстрації випуску акцій та анулювання свідоцтв про реєстрацію випуску акцій у зв'язку з реорганізацією, заборони реєстратору надавати реєстр власників іменних цінних паперів, копії реєстру та виписку із реєстру, а також здійснювати операції щодо внесення змін в системі реєстру власників іменних цінних паперів, відсторонення керівника не відповідає вимогам адекватності та співмірності, а тому відмовляє в її задоволенні.  

Проте, враховуючи обставини справи, предмет спору та оскільки висновок про можливість Відповідача 1 здійснити припинення своєї діяльності дійсно може привести до істотного утруднення виконання прийнятого судом рішення у разі задоволення судом вимог позивача, суд вважає за необхідне вжити заходи до забезпечення позову, шляхом заборони Відповідачам та третім особам вчиняти будь-які дії щодо припинення Державного відкритого акціонерного товариства шахта «Білоріченська»Дочірнього підприємства  Державної холдингової  компанії «Луганськвугілля»шляхом злиття, приєднання поділу, перетворення або ліквідації, враховуючи приписи ст.66 Господарського процесуального кодексу України, відповідно до якої, суд в тому числі за своєї ініціативи має право вжити, передбачених статтею 67 цього кодексу, заходів до забезпечення позову.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.4-5, 4-7, 66, 67, 86 Господарського процесуального кодексу України, ст.ст. 3, 19 Закону України «Про виконавче провадження»,  

УХВАЛИВ:

1. Відмовити в задоволенні заяви Міністерства енергетики та вугільної промисловості України про вжиття заходів до забезпечення позову.

2. За ініціативою суду вжити заходи до забезпечення позову шляхом заборони відповідачам та третім особам вчиняти будь-які дії щодо припинення  Державного відкритого акціонерного товариства шахта «Білоріченська»Дочірнього підприємства Державної холдингової компанії  «Луганськвугілля»(код 00176897) шляхом злиття, приєднання, поділу, перетворення або ліквідації.

3. Ухвала набирає законної сили 17.11.2011р. та є виконавчим документом у розумінні ст.ст.3,19 Закону України «Про виконавче провадження», який може бути пред’явлений до примусового виконання в порядку, передбаченому зазначеним Законом протягом 1 (одного) року з наступного дня після його прийняття.

4. Умисне невиконання цієї ухвали або перешкоджання її виконанню утворює склад злочину, передбачений ст.382 Кримінального кодексу України.

Суддя                                                                                                                  Н.І. Ягічева

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення17.11.2011
Оприлюднено24.11.2011
Номер документу19283468
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —55/413

Ухвала від 31.10.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Євсіков О.O.

Ухвала від 03.10.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Євсіков О.O.

Ухвала від 13.06.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Євсіков О.O.

Ухвала від 01.06.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Євсіков О.O.

Постанова від 25.07.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Тищенко О.В.

Ухвала від 22.07.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Мирошниченко C.B.

Рішення від 23.05.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Васильченко Т.В.

Ухвала від 28.04.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Васильченко Т.В.

Ухвала від 04.04.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Мирошниченко C.B.

Ухвала від 26.02.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Васильченко Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні