Рішення
від 03.11.2011 по справі 4/389
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 4/389 03.11.11

За позовом Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Сандро»

До Суб' єкта підприємницької діяльності ОСОБА_1

Про стягнення 107 830,00 грн.

С уддя Борисенко І.І.

Представники:

Від позивача Дроздови ч О.С.

Від відповідача не з ' явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до суд у з позовом про стягнення з ві дповідача - Суб' єкта підпр иємницької діяльності ОСО БА_1 90 000,00грн. заборгованості з а оренду, 13 672,81грн. вартості пос луг з опалення приміщення, 4 157, 58грн. вартості використаної е лектроенергії, а всього 107 830,39 г рн. заборгованості за догово ром оренди № 1 від 01.01.2011р.

Представник Відповідача в судове засідання не з' явив ся.

Відповідач Ухвали суду не виконав. Письмового відзиву та письмових заперечень по суті заявлених вимог не над ав.

Відповідач належним чином повідомлений про призначенн я справи до розгляду, про час і місце його проведення.

Про поважні причини неявки в судове засідання повноваж ного представника відповіда ча суд не повідомлений. Клопо тань про відкладення розгляд у справи від відповідача не надходило

Таким чином, відповідно до с т. 75 ГПК України суд розглядає спір за наявними матеріалам и у справі

Розглянувши надані учасни ками судового процесу докуме нти і матеріали, заслухавши п ояснення представників стор ін, з' ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні ви моги і заперечення проти поз ову, об' єктивно оцінивши в с укупності докази, які мають з начення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Гос подарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

01.01.2011р. між Товариством з об меженою відповідальністю «С андро»та Суб' єктом підприє мницької діяльності ОСОБА _1 було укладено договір оре нди № 1.

Відповідно до умов договор у, орендодавець передав, а оре ндар прийняв в тимчасове пла тне користування частину неж итлового приміщення загальн ою площею 226 кв.м., що знаходитьс я за адресою: АДРЕСА_1.

Факт передачі приміщення о рендарем орендодавцю, підтве рджується актом прийому-пере дачі нежитлового приміщення від 01.01.2011р.

Згідно п.5.1. договору відпові дач зобов' язувався здійсню вати плату за користування н ежитловим приміщенням у пром ірі 15000 грн. без ПДВ за місць на р озрахунковий рахунок орендо давця не пізніше 5-го числа пот очного місяця.

Відповідно до п.5.3. договору в ідповідач зобов' язувався п о внесенню орендної плати за користування приміщенням з моменту підписання акту прий ому передачі приміщення та д о моменту повернення приміще ння орендодавцю.

Згідно п.5.4. договору вартіст ь послуг телефонного зв' язк у, спожитої електроенергії н е входять в орендну плату, і сп лачуються з моменту підписан ня акту прийому-передачі об' єкта орендарем відповідно до договорів, укладених ним з ві дповідними підприємствами, щ о надають такі послуги.

Відповідач в порушення вим ог договору не здійснив спла ту вартості за користування орендним приміщенням за пері од з 01.01.2011р. по 30.06.2011р.

Орендна плата за користува ння приміщенням за період з 0 1.01.2011р. по 31.06.2011р. складає 90 000 грн., пр о що були виставлені орендод авцем та не оплачені орендар ем: рахунки № 1 від 01.01.2011р. на суму 15000 грн., № 2 від 01.01.2011р. на суму 15000 грн ., № 3 від 01.01.2011р. на суму 15000 грн., № 4 ві д 01.01.2011р. від 15000 грн., № 5 від 01.01.2011р. на суму 15000 грн., № 6 від 01.01.2011р. на суму 15000 грн.

Оцінюючи наявні в матеріал ах справи документи та дослі джуючи в судовому засіданні докази, Господарський суд вв ажає позовні вимоги обґрунто ваними та такими, що підлягаю ть задоволенню частково, з на ступних підстав:

Укладений договір є догово рами оренди, а відтак між стор онами виникли правовідносин и, які підпадають під правове регулювання Глави 58 Цивільно го кодексу України, Глави 30 Го сподарського кодексу Україн и та Законом України “Про оре нду державного та комунально го майна”.

Вказані договори є підстав ою для виникнення у його стор ін господарських зобов'язань , а саме майново-господарськи х зобов'язань згідно ст. ст. 173, 174 , 175 Господарського кодексу Ук раїни, ст. ст. 11, 202, 509 Цивільного к одексу України, і згідно ст. 629 Ц ивільного кодексу України є обов'язковим для виконання с торонами.

Частиною 1 ст. 173 Господарсько го кодексу України визначено , що господарським визнаєтьс я зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками ) відносин у сфері господарюв ання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого оди н суб'єкт (зобов'язана сторона , у тому числі боржник) зобов'я заний вчинити певну дію госп одарського чи управлінсько-г осподарського характеру на к ористь іншого суб'єкта (викон ати роботу, передати майно, сп латити гроші, надати інформа цію тощо), або утриматися від п евних дій, а інший суб'єкт (упр авлена сторона, у тому числі к редитор) має право вимагати в ід зобов'язаної сторони вико нання її обов'язку.

Відповідно до ч. 1 ст. 283 Господ арського кодексу України за договором оренди одна сторон а (орендодавець) передає друг ій стороні (орендареві) за пла ту на певний строк у користув ання майно для здійснення го сподарської діяльності.

Згідно із ч. 1 ст. 759 Цивільного кодексу України за договоро м найму (оренди) наймодавець п ередає або зобов'язується пе редати наймачеві майно у кор истування за плату на певний строк.

Відповідно до ч. 1 ст. 762 Цивіль ного кодексу України за кори стування майном з наймача сп равляється плата, розмір яко ї встановлюється договором н айму.

Пунктами 1, 4 ст. 285 Господарськ ого кодексу України визначен о, що орендна плата - це фіксов аний платіж, який орендар спл ачує орендодавцю незалежно в ід наслідків своєї господарс ької діяльності. Розмір орен дної плати може бути змінени й за погодженням сторін, а так ож в інших випадках, передбач ених законодавством. Строки внесення орендної плати визн ачаються в договорі.

Відповідно до ст. 530 Цивільно го кодексу України якщо у зоб ов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то во но підлягає виконанню у цей с трок (термін).

Отже, з урахуванням положен ь ст. 530 Цивільного кодексу Укр аїни, враховуючи приписи пун ктів 5.1 Договору відповідач по винен був сплачувати орендну плату до 5-го числа поточного місяця.

Проте відповідач свого обо в' язку зі спати орендних пл атежів належним чином не вик онав у зв' язку із чим заборг ованість відповідача по орен дній платі за період з 01.01.2011р. по 31.06.2011р. становить 90 000 грн., а строк виконання грошового зобов' язання на момент винесення р ішення у справі настав.

Згідно ч. 3 ст. 285 Господарсько го кодексу України визначено , що одним із основних обов' я зків орендаря є внесення оре ндної плати своєчасно і в пов ному обсязі.

Частиною 1 ст. 625 Цивільного к одексу України визначено, що боржник не звільняється від відповідальності за неможли вість виконання ним грошовог о зобов'язання.

Відповідно до статті 193 Госп одарського кодексу України с уб'єкти господарювання та ін ші учасники господарських ві дносин повинні виконувати го сподарські зобов'язання нале жним чином відповідно до зак ону, інших правових актів, дог овору, а за відсутності конкр етних вимог щодо виконання з обов'язання - відповідно до ви мог, що у певних умовах звичай но ставляться.

Згідно із статтями 525, 526 Цивіл ьного кодексу України зобов' язання має виконуватись нале жним чином, відповідно до умо в договору та вимог цього Код ексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутно сті таких умов та вимог - від повідно до звичаїв ділового обороту та інших вимог, що зви чайно ставляться. Односторон ня відмова від виконання зоб ов' язання або одностороння зміна його умов не допускаєт ься, якщо інше не встановлено договором або законом.

Матеріалами справи підтве рджується наявність у відпов ідача грошового зобов' язан ня по сплаті на користь позив ача грошових коштів у розмір і 90 000 грн. на підставі Договору . Відповідачем вказана забор гованість не спростована, до казів її погашення не надано , і тому ця сума має бути стягн ута з відповідача.

Вимога позивача про стягне ння з відповідача, на підстав і п.5.4. договору, вартості за над ані послуги з опалення примі щення в розмірі 13 672,81 грн. та 4 157,58 г рн. вартості використаної ел ектроенергії не задовольняє ться судом, оскільки договор ом оренди № 1 не передбачено зо бов' язання відповідача спл ачувати позивачу вартість по слуг з опалення та електроен ергії.

Згідно п.5.4. договору вартіст ь послуг телефонного зв' язк у, спожитої електроенергії і опалення не входять в орендн у плату, і сплачуються з момен ту підписання акту прийому-п ередачі об' єкта орендарем в ідповідно до договорів, укла дених ним з відповідними під приємствами, що надають такі послуги.

Відповідно до ст. 33 ГПК Украї ни, кожна сторона повинна дов ести ті обставини, на які вона посилається як на підставу с воїх вимог чи заперечень.

Відповідно до ст. 34 Господар ського процесуального кодек су України, Господарський су д приймає тільки ті докази, як і мають значення для справи. О бставини справи, які відпові дно до законодавства повинні бути підтверджені певними з асобами доказування, не можу ть підтверджуватись іншими з асобами доказування.

Виходячи з вищенаведених н орм закону, відповідачем нал ежним чином протягом розгляд у справи не було надано належ них доказів по справі на спро стування позовних вимог в ча стині стягнення орендної пла ти.

В судовому засіданні, допус тимими доказами, які знаходя ться в матеріалах справи поз ивач довів, що його вимоги є об ґрунтованими та підлягають з адоволенню в частині стягнен ня орендної плати в розмірі 90 000 грн., в частині стягнення вар тості з опалення приміщення та електроенергії суд відмо вляє з підстав вищезазначени х.

Витрати по оплаті держмита та інформаційно-технічного забезпечення судового проце су згідно ст. 49 ГПК України пок ладаються на сторони пропорц ійно розміру задоволених вим ог.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК Укра їни, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити част ково.

Стягнути з Суб' єкта підпр иємницької діяльності ОСО БА_1 (02232, АДРЕСА_2, ідентифі каційний номер НОМЕР_1, ре єстраційний номер НОМЕР_2 ) на користь Товариства з обме женою відповідальністю «САН ДРО»(01601, м. Київ, вул., Мечнікова, 3, код ЄДРПОУ 30970639) 90 000 (дев' яност о тисяч) грн. орендної плати, 900 (дев' ятсот) грн. державного м ита та 196 (сто дев' яносто шіст ь) грн. 98 коп. витрат на інформац ійно-технічне забезпечення с удового процесу.

Наказ видати відповідно до ст. 116 ГПК України.

В решті частині позову відм овити.

Рішення набирає законної с или в порядку, встановленому ст. 85 Господарського процесуа льного кодексу України.

Рішення може бути оскаржен е в апеляційному порядку та в строки, встановлені ст. 93 Госп одарського процесуального к одексу України.

Суддя І.І.Борисенко

Повне рішення складено:14. 11.2011р.

Дата ухвалення рішення03.11.2011
Оприлюднено29.11.2011
Номер документу19317699
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/389

Судовий наказ від 06.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гринько С.Ю.

Ухвала від 27.11.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Карась О.В.

Ухвала від 02.12.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Карась О.В.

Рішення від 23.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гринько С.Ю.

Рішення від 03.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 09.08.2011

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Довгополов О.М.

Ухвала від 03.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гринько С.Ю.

Ухвала від 18.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 27.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 29.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні