Постанова
від 22.11.2011 по справі 37/103
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" листопада 2011 р. Справа № 37/103

Вищий господарський суд України в складі колегії с уддів:

Малетича М.М.- головуючий ,

Жукової Л.В.,

Круглікової К.С.,

розглянувши касаційну ска ргу публічного акціонерного т овариства "Дніпроенерго"

на рішення господарського суду міста Києва від 30.05.2011 р.

та постанову Київського апеляційного г осподарського суду від 13.09.2011 р.

у справі № 37/103 господарського суду мі ста Києва

за позовом публічного акціонерного т овариства "Дніпроенерго"

до державного підприємства " Енергоринок"

про стягнення 32 408 191,63 грн.

в судовому засіданні взяли участь предс тавники від:

позивача: ОСОБА_1 (д ов. від 21.04.2011 р.);

відповідача: ОСОБА_2 (до в. від 28.12.2010 р.).

ВСТАНОВИВ:

Відкрите акціонерне тов ариство "Дніпроенерго" зверн улося до господарського суду міста Києва з позовною заяво ю до державного підприємства "Енергоринок" про стягнення 32 408 191, 63 грн. основ ного боргу у зв'язку з неналеж ним виконанням відповідачем своїх зобов'язань за договор ом № 69/01-ЕР від 30.08.1999 р. Рішен ням господарського суду міст а Києва від 30.05.2011 р. (суддя: Гаврил овська І.О.) у позові відкритог о акціонерного товариства "Д ніпроенерго" (змінено наймен ування юридичної особи з від критого акціонерного товари ства "Дніпроенерго" на публіч не акціонерне товариство "Дн іпроенерго") відмовлено повн істю.

Постановою Київського апе ляційного господарського су ду від 13.09.2011 р. (головуючий суддя : Тищенко А.І., Михальська Ю.Б., О трюх Б.В.) апеляційну скаргу пу блічного акціонерного товар иства "Дніпроенерго" залишен о без задоволення. Рішення го сподарського суду міста Києв а від 30.05.2011 р. у справі № 36/103 залише но без змін.

Публічне акціонерне това риство "Дніпроенерго" зверну лося до Вищого господарськог о суду України з касаційною с каргою, в якій просить скасув ати рішення господарського с уду міста Києва від 30.05.2011 р. та по станову Київського апеляцій ного господарського суду від 13.09.2011 р. та прийняти нове р ішення, яким задовольнити по зовні вимоги публічного акці онерного товариства "Дніпрое нерго".

В обґрунтування своїх вимо г, скаржник посилається на те , що господарськими судами пе ршої та апеляційної інстанці й при прийнятті судових ріше нь порушено норми матеріальн ого та процесуального права.

Державне підприємство "Ене ргоринок" подало до Вищого го сподарського суду України ві дзив на касаційну скаргу від 02.11.2011 р. № 07/71-8908, в якому просить кас аційну скаргу публічного акц іонерного товариства "Дніпро енерго" залишити без задовол ення, а рішення господарсько го суду міста Києва від 30.05.2011 р. т а постанову Київського апеля ційного господарського суду від 13.09.2011 р. без змін.

Заслухавши представни ків сторін, обговоривши дово ди касаційної скарги, переві ривши, згідно з ч. 1 ст. 1117 Господа рського процесуального коде ксу України, наявні матеріал и справи на предмет правильн ості юридичної оцінки обстав ин справи та повноти їх встан овлення в судових рішеннях, к олегія суддів дійшла висновк у, що касаційна скарга не підл ягає задоволенню, виходячи з наступного.

Як досліджено господарс ькими судами попередніх інст анцій, 30.08.1999 р. між ДП НА К "Укренерго" (далі - ДП "Енерго ринок") та ВАТ (далі - ПАТ "Дніпро енерго") укладено договір № 69/01- ЕР (далі - договір).

Пунктом 1.1 договору передба чено, що ПАТ «Дніпроенерго»п родає, а ДП "Е нергоринок" купує електроене ргію та здійснює її оплату ві дповідно до умов договору.

Нормами пункту 2.1 договору с торони встановили, що визнаю ть свої зобов'язання згідно з Договором між членами оптов ого ринку електричної енергі ї України (далі - ДЧОРЕ Украї ни), чинними додатками до ньог о та керуються його положенн ями при виконанні цього дого вору. У разі виявлення неузго дженості між положеннями ДЧО РЕ України та цього договору , перевагу мають положення ДЧ ОРЕ України.

Відповідно до пункту 4.1. дого вору, розрахунок за придбану ДП "Енергоринок" електроенер гію здійснюється грошовими к оштами, що перераховуються н а поточний рахунок зі спеціа льним режимом використання П АТ "Дніпроенерго" та за згодою сторін, іншими формами, що пер едбачені чинним законодавст вом.

Згідно з п. 4.2 договору платеж і за фактично продану ПАТ "Дні проенерго" електроенергію зд ійснюються кожного банківсь кого дня з поточного рахунку зі спеціальним режимом вико ристання ДП "Енергоринок" від повідно до алгоритму Оптовог о ринку електричної енергії України (далі - ОРЕ України), я кий затверджений Національн ою комісією регулювання еле ктроенергетики України (НКРЕ України), у строки і в порядку , визначеному в чинній Інстру кції про порядок використанн я коштів ОРЕ України, яка є дод атком до ДЧОРЕ України.

За січень 2010 р. ПАТ "Дніпроене рго" здійснило продаж ДП "Енер горинок" електроенергії на с уму 603 515 564,89 грн. (разом з ПДВ), що за свідчено актом про продаж ДП "Енергоринок" електроенергі ї, виробленої ПАТ "Дніпроенер го", підписаного сторонами.

ДП "Енергоринок" у січні 2010 р. п ерерахувало за електричну ен ергію, поставлену у січні 2010 р. на рахунок ПАТ "Дніпроенерго " грошові кошти в сумі 234 100 514,92 грн ., що підверджується реєстрам и надходжень платежів на рах унки ПАТ "Дніпроенерго" від ДП "Енергоринок" з 20.01.2010 р. до 29.01.2010 р. та з 01.02.2010 р. до 15.02.2010 р. , затверджені філією - Запоріз ьке обласне управління ВАТ "Д ержавний ощадний банк Україн и".

Відповідач сплатив за пост авлену позивачем у січні 2010 р. е лектроенергію кошти у розмір і 571 107 373, 26 грн.

ПАТ "Дніпроенерго" звернуло ся до господарського суду м. К иєва з позовом до Д П "Енергоринок" про стягнення боргу в сумі 32 408 191,63 грн.

Згідно зі ст. 92 Конституції У країни засади організації та експлуатації енергосистем в изначаються виключно законо м.

На підставі укладеного дог овору між ПАТ "Дніпроенерго" т а ДП "Енергоринок" виникли від носини за договором купівлі- продажу електричної енергії , врегульовані ст. 92 Конституц ії України, Законом України "П ро електроенергетику", Полож енням про Національну комісі ю регулювання електроенерге тики України, затвердженим У казом Президента України від 21.04.1998 р. № 335/98. Основні питання спі льного користування електро енергією на підставах, умова х та в межах, визначених Закон ом України "Про електроенерг етику", регулюють, зокрема, ДЧО РЕ України, Правила ОРЕ Украї ни та ряд інших додатків до до говору, що є його невід'ємною ч астиною.

Статтею 1 Закону України "Пр о електроенергетику" передба чено, що учасниками оптового ринку електричної енергії У країни є суб'єкти підприємни цької діяльності, які продаю ть та купують електроенергію на оптовому ринку електричн ої енергії України на підста ві договору.

Оскільки сторони за догово ром є членами ринку електрич ної енергії України, при купі влі електричної енергії відп овідно до Закону України "Про електроенергетику" застосов ується механізм оплати через поточні рахунки зі спеціаль ним режимом використання.

Згідно зі ст. 15 Закону Україн и "Про електроенергетику" куп івля всієї електричної енерг ії, виробленої на електроста нціях, потужність чи обсяг ві дпуску яких більші за гранич ні показники, а також на елект ростанціях, незалежно від ве личини встановленої потужно сті чи обсягів відпуску елек тричної енергії (крім електр ичної енергії, виробленої на теплоелектроцентралях, які входять до складу електропос тачальників, для споживання на території здійснення ліце нзованої діяльності), та весь її оптовий продаж здійснюєт ься на оптовому ринку електр ичної енергії України. Функц іонування інших оптових ринк ів електричної енергії в Укр аїні забороняється.

Нормами статті 15-1 Закону Укр аїни "Про електроенергетику" встановлено порядок проведе ння розрахунків на оптовому ринку електричної енергії. Ц ей порядок передбачає, що для проведення розрахунків за з акуплену на оптовому ринку е лектричну енергію України та спожиту електричну енергію енергопостачальними органі заціями, що здійснюють підпр иємницьку діяльність з поста чання електричної енергії на закріпленій території, їх ві докремлені підрозділи та опт овий постачальник електричн ої енергії, яким є ДП "Енергоринок", відкри вають в установах уповноваже ного банку поточні рахунки і з спеціальним режимом викори стання (до 2002 року - розподільчі рахунки). Такі розрахунки при значені для накопичення кошт ів, отриманих за електричну е нергію від споживачів та роз рахунків з учасниками оптово го ринку електричної енергії .

Зокрема, перерахування кош тів енергогенеруючим компан іям та іншим суб'єктам підпри ємницької діяльності, які пр оводять продаж електричної е нергії на оптовому ринку, зді йснюються уповноваженим бан ком з поточного рахунку із сп еціальним режимом використа нням оптового постачальника електричної енергії відпові дно до алгоритму (порядку роз поділу коштів), встановленог о Національною комісією регу лювання електроенергетики У країни. На оптового постачал ьника електричної енергії по кладено обов'язок щоденного інформування учасників опто вого ринку електричної енерг ії і органів виконавчої влад и про стан проведення розрах унків на оптовому ринку елек тричної енергії.

Колегія суддів касаційної інстанції погоджується з ви сновками господарського суд у апеляційної інстанції, що в иходячи з тлумачення поняття алгоритму та поточного раху нку із спеціальним режимом в икористання, яке наведено у с татті 1 Закону України "Про еле ктроенергетику", алгоритм оп тового ринку електричної ене ргії - це порядок розподілу уп овноваженим банком коштів з поточних рахунків із спеціал ьним режимом використання бе з платіжних доручень, який вс тановлюється Національною к омісією регулювання електро енергетики України, а поточн і рахунки із спеціальним реж имом використання оптового р инку електричної енергії - це рахунки суб'єктів підприємн ицької діяльності, що здійсн юють постачання електричної енергії на закріпленій тери торії та оптове постачання е лектричної енергії, відкриті в уповноваженому банку і при значені виключно для накопич ення коштів, отриманих за еле ктричну енергію від споживач ів та розрахунків з учасника ми оптового ринку електрично ї енергії.

Отже, умова про алгоритм роз поділу коштів з поточного ра хунку із спеціальним режимом використання оптового поста чальника ДП "Енергоринок" є не договірною умовою, встановл еною Договором між членами о птового ринку електроенергі ї та додатками до нього, а норм ою закону.

Поточні рахунки ДП "Енергор инок" із спеціальним режимом використання (який є в одній о собі покупцем і продавцем ел ектричної енергії) використо вуються для накопичення кошт ів, отриманих за електричну е нергію від споживачів та для розрахунків з учасниками оп тового ринку електричної ене ргії, порядок яких визначени й, зокрема, шляхом застосуван ня алгоритму.

Відповідно до пункту 8 ДЧОРЕ України до обов'язків розпор ядника коштів оптового ринку електричної енергії віднесе но дотримання Інструкції про порядок використання коштів ОРЕ України, згідно з Правила ми оптового ринку електрично ї енергії України, а також вст ановлено, що розпорядник кош тів оптового ринку електричн ої енергії не зобов'язаний пл атити за куплену електричну енергію інакше, ніж передбач ено Інструкцією про порядок використання коштів ОРЕ Укра їни.

Згідно з пунктом 19.3 ДЧОРЕ Укр аїни зобов'язання державного підприємства "Еенергоринок" стосовно платежу за електри чну енергію, закуплену відпо відно до цього договору, чітк о обмежуються коштами, наявн ими в нього згідно з Інструкц ією про порядок використання коштів ОРЕ України.

Відповідно до пункту 6.5 Інст рукції про порядок використа ння коштів ОРЕ України, банкі р ринку здійснює перерахуван ня коштів з поточних рахункі в із спеціальним режимом вик ористання Оптового постачал ьника, які надійшли від Поста чальників за попередній день , відповідно до алгоритму.

З умов укладеного Договору вбачається, що сторони домов ились про те, що вони разом із зобов'язаннями, визначеними укладеним між ними Договором , визнають свої зобов'язання з а Договором між членами опто вого ринку електроенергії Ук раїни, якими встановлений по рядок розрахунків за куплену ДП "Еенергоринок" енергію.

Згідно з пунктами 7.3, 6.11.7 Інстр укції про порядок використан ня коштів ОРЕ України, яка від повідно до умов Договору, є до датком до ДЧОРЕ України, розм ір платежу за електричну ене ргію з поточного рахунку зі с пеціальним режимом використ ання залежить від встановлен ого НКРЕ України на відповід ний день алгоритму та наявни х на поточному рахунку із спе ціальним режимом використан ня коштів, які надійшли в якос ті оплати від постачальників електричної енергії.

Відповідно до пункту 6.8 заз наченої Інструкції, у разі ви явлення коштів понад очікува ну вартість електричної енер гії, придбаної в розрахунков ому періоді від Оптового пос тачальника, сума таких надхо джень зараховується виробни ком відповідно, як оплата з по гашення боргів за придбану е лектричну енергію з найбільш им терміном їх виникнення.

Зважаючи на викладене, коле гія суддів Вищого господарсь кого суду України погоджуєть ся з висновками судів попере дніх інстанцій, що відповіда ч не може впливати на перерах ування коштів, на їх обсяг та н а встановлення алгоритму, ос кільки перерахування коштів здійснюється виключно на п ідставі алгоритму і лише а лгоритмом визначається час тка коштів, наявних на поточ ному рахунку із спеціальним режимом використання, яка є в ласністю не відповідача, а ен ергогенеруючої компанії.

Крім того, Законом України " Про електроенергетику" встан овлений спеціальний порядок проведення розрахунків за е лектричну енергію на ОРЕ Укр аїни. Зазначеним Законом на о птового постачальника елект ричної енергії, тобто на ДП "Ен ергоринок", покладено обов'яз ок забезпечити в установлено му порядку щоденне інформува ння учасників ОР Е України, в тому числі ПАТ "Дн іпроенерго" (оскільки воно та кож є членом ОРЕ України), та о ргани виконавчої влади про с тан проведення розрахунків н а ОРЕ України.

Контроль за додержанням лі цензіатом, тобто ДП "Енергори нок", відповідно до ст. 4 Умов та правил здійснення підприємн ицької діяльності з оптового постачання електричної енер гії, затверджених постановою НКРЕ України від 16.12.1996 р. № 256, здій снює НКРЕ України, яка у разі в иявлення порушення ліцензіа том цих умов приймає рішення у вигляді постанови про усун ення виявлених порушень, у вс тановлений строк, відповідно до пунктів 11, 13 Положення про Н КРЕ України, затвердженого у казом Президента України 21.04.1998 р. № 335/98. Згід но з п.13 Положення про НКРЕ Укр аїни, всі рішення НКРЕ Україн и є обов'язковими до виконанн я усіма підприємствами, що зд ійснюють діяльність на ОРЕ У країни і, після набрання чинн ості, згідно з пунктом 106 Регла менту НКРЕ України, затвердж еного постановою НКРЕ Україн и від 29.11.2007 р. № 1662, публікуються в друкованому виданні НКРЕ Укр аїни - "Інформаційному бюлете ні Національної комісії рег улювання електроенергетики України ". Тобто, у випадках по рушення ліцензіатами умов та правил підприємницької діял ьності факт такого порушення встановлюється у постанові НКРЕ України і відомий усім у часникам ОРЕ України.

Статтею 6 ДЧОРЕ України пере дбачено, що загальний нагляд за роботою ДП "Е нергоринок", виконанням умов ДЧОРЕ України, Системою забе зпечення функціонування рин ку та пов'язаних з цим зобов'яз ань, здійснює Рада ОРЕ Україн и, яка формується із сторін ДЧ ОРЕ України. Збори Ради ОРЕ Ук раїни скликаються не менше н іж один раз на місяць, на яких розглядаються питання викон ання умов ДЧОРЕ України, зокр ема і виконання ДП "Енергорин ок" порядку розподілу коштів за електричну енергію відпо відно до алгоритму ОРЕ Украї ни.

Відповідно до підпункту 3.4.2. пункту 3.4 статті 3 Умов та Прави л здійснення підприємницько ї діяльності з оптового пост ачання електричної енергії, якщо між ліцензіатом та учас ником ОРЕ України виникне сп ірне питання стосовно догово ру купівлі-продажу, то кожна с торона має право звернутися до НКРЕ України. Тобто, ПАТ "Дн іпроенерго" має право зверну тися до НКРЕ України (згідно п ідпункту 11 п.4 Положення про НК РЕ України) із запитом про отр имання необхідної інформаці ї щодо виконання оптовим пос тачальником електричної ене ргії умов алгоритму ОРЕ Укра їни.

Відповідно до статті 4 Інстр укції про порядок використан ня коштів ОРЕ України ДП "Енергоринок", яке виконує функції розпорядника систем и розрахунків та коштів ОРЕ У країни відповідно до Статуту , затвердженого постановою К абінету Міністрів України ві д 05.06.2000 р. № 922, передає щоденні, у т ому числі наростаючим підсум ком повідомлення про належні платежі всім учасникам ОРЕ У країни, надає всім учасникам ОРЕ України інформацію про щ оденне надходження та викори стання коштів на поточному р ахунку із спеціальним режимо м використання оптового пост ачальника електричної енерг ії, в тому числі наростаючим підсумком. Також відповідно до Інструкції про порядок зд ійснення фінансових розраху нків, що є невід'ємним додатко м № 3 до ДЧОРЕ України, кожний в иробник електричної енергії отримує звіти, які містять да ні і інформацію, що стосуютьс я кожного розрахункового пер іоду, про фактичний виробіто к електричної енергії, факти чний відпуск електричної ене ргії, сплату за виробіток, пов ну сплату виробнику електрич ної енергії тощо. Таким чином , всі члени ОРЕ України, в тому числі ПАТ "Дніпроенерго", про інформовані та мають усі дан і про здійснення розрахунків на ОРЕ України.

Таким чином, ДП "Енергоринок " жодним чином не може впливат и ні на перерахування коштів та їх обсяг, ні на встановленн я алгоритму, оскільки перера хування грошових коштів здій снюється виключно на підстав і алгоритму, тільки алгоритм ом визначається частка кошті в, наявних на поточному рахун ку із спеціальним режимом ви користання, яка, слід зазначи ти, є власністю не ДП "Енергори нок", а енергогенеруючої комп анії.

Як зазначено у постанові Ки ївського апеляційного госпо дарського суду від 13.09.2011 р. позивачем, всупереч вим огам статті 33 ГПК України, під час судового розгляду справ и не надано доказів недотрим ання ДП "Енергоринок" алгорит му та порушення останнім пра в позивача на одержання кошт ів за продану електричну ене ргію. Позивачем в обґрунтува ння позовних вимог не надано суду доказів допущення пору шення з боку ДП "Е нергоринок" порядку здійснен ня розрахунків з урахуванням розподілу коштів в обсягах, я кі визначаються відповідно д о алгоритму.

За таких обставин, колегія с уддів Вищого господарського суду України погоджується з висновками господарських су дів першої та апеляційної ін станцій, що позовні вимоги пу блічного акціонерного товар иства "Дніпроенерго" до держа вного підприємства "Еенергор инок" про стягнення 32 408 191, 63 грн. о сновного боргу, у зв'язку з нен алежним виконанням відповід ачем своїх зобов'язань за дог овором № 69/01-ЕР від 30.08.1999 р. задовол енню не підлягають.

Відповідно до ст. 32 ГПК Украї ни доказами у справі є будь-як і фактичні дані, на підставі я ких господарський суд у визн аченому законом порядку вста новлює наявність чи відсутні сть обставин, на яких ґрунтую ться вимоги і заперечення ст орін, а також інші обставини, я кі мають значення для правил ьного вирішення господарськ ого спору.

За змістом статей 33 і 34 Госпо дарського процесуального ко дексу України кожна сторона повинна довести ті обставини , на які вона посилається, як н а підставу своїх вимог.

Доказування полягає не лиш е в поданні особами доказів, а й у доведенні їх переконливо сті, що скаржником зроблено н е було.

Таким чином, застосування г осподарським судом міста Киє ва та Київським апеляційним господарським судом норм мат еріального та процесуальног о права відповідає встановле ним ними обставинам справи, щ о свідчить про відсутність п ідстав для скасування або зм іни прийнятих у справі судов их рішень.

Керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119, 11111 Госп одарського процесуального к одексу України, Вищий господ арський суд України,-

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу публіч ного акціонерного товариств а "Дніпроенерго" залишити без задоволення.

Рішення господарського су ду міста Києва від 30.05.2011 р. та пос танову Київського апеляційн ого господарського суду від 13.09.2011 р. у справі № 37/103 залишити бе з змін.

Головуючий Малети ч М.М.

Судді Жукова Л.В.

Круглікова К.С.

Дата ухвалення рішення22.11.2011
Оприлюднено30.11.2011
Номер документу19341527
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —37/103

Ухвала від 17.12.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Ухвала від 11.12.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Ухвала від 27.02.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Андреїшина І.О.

Судовий наказ від 28.09.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попков Д.О.

Судовий наказ від 17.06.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попков Д.О.

Судовий наказ від 17.06.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попков Д.О.

Ухвала від 07.06.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Доленчук Д.О.

Ухвала від 26.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попков Д.О.

Постанова від 22.11.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Жукова Л.B.

Ухвала від 23.05.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попков Д.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні