Рішення
від 13.08.2008 по справі 6/187
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

6/187

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

          

13.08.08                                                                                           Справа№ 6/187

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю “Пивоварня Кубок”, м.Львів

до відповідача : Товариства з обмеженою відповідальністю “Живе пиво”, смт.Розділ

про: визнання недійсними договорів уступки права вимоги

                                                                                                              Суддя  Гоменюк З.П.

                                                                            Секретар судового засідання  Гривняк Г.Т.

Представники:

 від позивача:Вакула А.Я. –предс., Ружицький В.П. –дир.

 від відповідача:не з'явився

Представникам сторін, роз'яснено зміст ст.22 ГПК України, а саме їх процесуальні права та обов'язки, зокрема, право заявляти відводи.

Суть спору: На розгляд господарського суду Львівської області подано позов Товариством з обмеженою відповідальністю “Пивоварня Кубок” подано позов  до Товариство з обмеженою відповідальністю “Живе пиво” про визнання недійсними договорів уступки права вимоги.

Ухвалою суду від 23.07.2008р. за даним позовом порушено провадження у справі та призначено її до розгляду на 05.08.2008р. В зв”язку з неявкою представника відповідача в судове засідання 05.08.2008р., ухвалою суду від 05.08.2008р. відкладено розгляд справи на 13.08.2008р.

Представники позивача в судовому засіданні 13.08.2008р. позовні вимоги підтримали повністю, просять позов задоволити.

Відповідач в судове засідання 13.08.2008р. явку повноважного представника не забезпечив, письмового пояснення на позов не подав, вимог ухвали суду від 23.07.2008р. про порушення провадження у справі не виконав, однак направив суду клопотання від 13.08.2008р. про відкладення розгляду справи в зв”язку з відрядженням його представника. Дане клопотання  не береться судом до уваги і розцінюється як умисне затягування розгляду справи, оскільки  на підтвердження викладеного не долучено жодних документів, а штат працівників відповідача не складається лише з Відповідач в судове засідання 13.08.2008р. явку повноважного представника не забезпечив, письмового пояснення на позов не подав, вимог ухвали суду від 23.07.2008р. про порушення провадження у справі не виконав, однак направив суду клопотання від 13.08.2008р. про відкладення розгляду справи в зв”язку з відрядженням його представника. Дане клопотання  не береться судом до уваги і розцінюється як умисне затягування розгляду справи, оскільки  на підтвердження викладеного не долучено жодних документів, а штат працівників відповідача не складається лише з  одного працівника.

одного працівника.

В судовому засіданні 05.08.2008р. представник позивача представив суду додаткові документи, крім того в засіданні прийняв участь директор ТзОВ «Пивоварня Кубок»Ружицький В.П.,  та надав суду усні пояснення по суті справи.

Повний текст рішення виготовлено та підписано 15.08.2008р.

Розглянувши матеріали справи , заслухавши пояснення представника позивача, з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги та оцінивши докази, які мають значення для справи, суд встановив наступне:

В провадженні господарського суду Львівської області знаходиться справа про банкрутство ВАТ «Роздільський пивоварний завод»за заявою кредитора ТзОВ «Пивоварня Кубок». 24.04.2008р. боржником по даній справі було подано заяву про припинення провадження по справі про банкрутство, покликаючись на те, що заяву про порушення справи про банкрутство подано особою, яка не має права вимоги. В обґрунтування даних аргументів в суд було представлено дев'ятнадцять договорів про уступку права вимоги б/н від 21.11.2005р. між Товариством з обмеженою відповідальністю «Пивоварня Кубок»та Товариством з обмеженою відповідальністю «Живе пиво» на загальну суму 613311грн. Про існування даних договорів позивачу стало відомо лише після заявлення боржником зазначеного клопотання.

Позивачем до позовної заяви додані належно засвідчені копії оспорюваних договорів, які укладені від імені Товариства з обмеженою відповідальністю «Пивоварня Кубок»фінансовим директором Картавих В.П. В договорах зазначено, що фінансовий директор Картавих В.П. при їх укладенні діє на підставі довіреності від 02.09.2002р. Згідно зі ст. 67 Цивільного кодексу України 1963 року, який діяв на час її видачі, строк дії довіреності не може перевищувати трьох років. Тобто, строк дії такої довіреності тривав до 02.09.2005р.

Оспорювані договори були укладені 21.11.2005р., тому суд прийшов до висновку, що вони були укладені особою, яка не мала на це відповідних повноважень.

Посадова особа позивача –директор Ружицький В.П. надав суду письмове пояснення, в якому зазначив, що працює на посаді директора в ТзОВ «Пивоварня Кубок»з 22.11.2000р. і не уповноважував фінансового директора Картавих В.П. на укладення договорів про уступку права вимоги із відповідачем.

Крім цього, в судовому засіданні 05.08.2008р. Ружицький В.П. пояснив, що укладення оспорюваних договорів суперечить інтересам позивача, оскільки  за умовами даних договорів ТзОВ «Пивоварня Кубок»безоплатно відступає право вимоги до ВАТ «Роздільський пивоварний завод»на загальну суму 613311 грн., а також, що жодних повноважень фінансовому директору Картавих В.П. на укладення договорів про уступку права вимоги із відповідачем він не надавав.

В ході судового розгляду справи судом встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Пивоварня Кубок»є відповідно до ст. 84 Цивільного кодексу України та Статуту, підприємницьким товариством, тобто створеним для здійснення підприємницької діяльності з метою одержання прибутку та наступного його розподілу між учасниками. Тому,  суд прийшов до висновку, що дані договори укладені не в інтересах позивача.

Відповідно до ч. 1 ст. 203 Цивільного кодексу України, зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства.

Згідно з ч. 2 ст. 207 Цивільного кодексу України, правочин, який вчиняє юридична особа, підписується особами, уповноваженими на це її установчими документами, довіреністю, законом або іншими актами цивільного законодавства, та скріплюється печаткою.

Відповідно до ч. 1 ст. 215 Цивільного кодексу України, підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою —третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

У відповідності до ч.1 ст. 207 Господарського кодексу України господарське зобов'язання, що не відповідає вимогам закону, або вчинено з метою, яка завідомо суперечить інтересам держави і суспільства, або укладено учасниками господарських відносин з порушенням хоча б одним з них господарської компетенції (спеціальної правосуб'єктності), може бути на вимогу однієї із сторін, або відповідного органу державної влади визнано судом недійсним повністю або в частині.

Відповідно до ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до ст. 34 ГПК України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідач при наданому йому праві та можливостях позовних вимог належним чином не заперечив, доказів які спростовують позовні вимоги не представив. Суд прийшов до висновку, що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню повністю.

Судові витрати покладаються на відповідача.

  Враховуючи викладене, керуючись ст. 207 ГК України, ст.ст. 203, 207, 215 ЦК України.ст.ст. 43, 33, 43, 49, 75, 82, 83, 84, 85 ГПК України, суд -

В И Р І Ш И В :

1. Позов задоволити.

2. Визнати недійсними з моменту укладення:

договір про уступку права вимоги б/н від 21 листопада 2005 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Пивоварня Кубок» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Живе пиво»на суму 245300,00 гривень;

договір про уступку права вимоги б/н від 21 листопада 2005 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Пивоварня Кубок» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Живе пиво»на суму 209615,18 гривень;

договір про уступку права вимоги б/н від 21 листопада 2005 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Пивоварня Кубок» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Живе пиво»на суму 5712,90 гривень;

договір про уступку права вимоги б/н від 21 листопада 2005 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Пивоварня Кубок» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Живе пиво»на суму 35308,80 гривень;

договір про уступку права вимоги б/н від 21 листопада 2005 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Пивоварня Кубок» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Живе пиво»на суму 2983,15 гривень;

договір про уступку права вимоги б/н від 21 листопада 2005 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Пивоварня Кубок» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Живе пиво»на суму 4769,91 гривень;

договір про уступку права вимоги б/н від 21 листопада 2005 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Пивоварня Кубок» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Живе пиво»на суму 963,76 гривень;

договір про уступку права вимоги б/н від 21 листопада 2005 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Пивоварня Кубок» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Живе пиво»на суму 12144,00 гривень;

договір про уступку права вимоги б/н від 21 листопада 2005 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Пивоварня Кубок» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Живе пиво»на суму 8654,11 гривень;

договір про уступку права вимоги б/н від 21 листопада 2005 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Пивоварня Кубок» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Живе пиво»на суму 79988,16 гривень;

договір про уступку права вимоги б/н від 21 листопада 2005 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Пивоварня Кубок» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Живе пиво»на суму 104873,00 гривень;

договір про уступку права вимоги б/н від 21 листопада 2005 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Пивоварня Кубок» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Живе пиво»на суму 46822,80 гривень;

договір про уступку права вимоги б/н від 21 листопада 2005 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Пивоварня Кубок» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Живе пиво»на суму 1419,41 гривень;

договір про уступку права вимоги б/н від 21 листопада 2005 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Пивоварня Кубок» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Живе пиво»на суму 4460,00 гривень;

договір про уступку права вимоги б/н від 21 листопада 2005 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Пивоварня Кубок» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Живе пиво»на суму 71035,91 гривень;

договір про уступку права вимоги б/н від 21 листопада 2005 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Пивоварня Кубок» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Живе пиво»на суму 15000,00 гривень;

договір про уступку права вимоги б/н від 21 листопада 2005 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Пивоварня Кубок» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Живе пиво»на суму 4500,00 гривень;

договір про уступку права вимоги б/н від 21 листопада 2005 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Пивоварня Кубок» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Живе пиво»на суму 3260,00 гривень;

договір про уступку права вимоги б/н від 21 листопада 2005 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Пивоварня Кубок» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Живе пиво»на суму 3260,00 гривень.

          3. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Живе пиво»(81650, Миколаївський район, смт. Розділ, вул. Миру, 17, код ЄДРПОУ 38086870, п/р 26009325011001 у відділенні №7 ВАТ КБ «Надра»ЛРУ м. Миколаїв) на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Пивоварня Кубок»( 79018, м. Львів, вул. Стороженка, 12, юридична адреса - 03057, м. Київ, вул. Довженка, 14/1, код ЄДРПОУ 31031018 п/р 26009123801 в АКБ «Інтеграл-Банк», МФО 320735) 85 грн. 00 коп. витрат по сплаті державного мита та 118 грн. 00 коп.   вартості  інформаційно-технічного забезпечення судового процесу.

          Наказ видати відповідно до вимог ст.116 ГПК України.

    

Суддя                                                                                             Гоменюк З.П.        

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення13.08.2008
Оприлюднено03.09.2008
Номер документу1955697
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/187

Ухвала від 22.12.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Калатай Н.Ф.

Ухвала від 01.12.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Калатай Н.Ф.

Ухвала від 05.10.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Калатай Н.Ф.

Ухвала від 10.09.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Калатай Н.Ф.

Ухвала від 14.03.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Власов Ю.Л.

Ухвала від 26.02.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Власов Ю.Л.

Ухвала від 31.01.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Власов Ю.Л.

Ухвала від 24.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваленко Олександр Олексійович

Ухвала від 11.05.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваленко Олександр Олексійович

Ухвала від 29.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Демидова A.M.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні