Рішення
від 29.11.2011 по справі 20/241
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 20/241 29.11.11

За позовом Публічно го акціонерного товариства « Банк «КЛІРИНГОВИЙ ДІМ»

До Державног о підприємства Міністерства оборони України «Українська авіаційна

транспорт на компанія»

Про стягнення 1 661 227,28 грн.

Суддя Палій В.В.

Представники сторін:

від позивача ОС ОБА_1- предст. (дов. від 09.02.2011р.)

від відповідача не з ' явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позовні вимоги заявле ні про стягнення з відповіда ча заборгованості в сумі 1 661 227, 28 грн. (1 660 000,00грн. - заборгованіс ть по погашенню облігацій, 1 227, 95грн. - 3% річних), а також витра т по сплаті державного мита - 16 660,00грн. та витрат по оплаті пос луг на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су - 236,00грн.

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що відповідач не здійс нив дії, необхідні для зараху вання цінних паперів, власни ком яких є позивача, на рахуно к відповідача в депозитарії ПрАТ «ВДЦП», чим порушив прав а позивача. Погашення обліга цій з боку відповідача, відпо відно до порядку та в строки, в изначені в Інформації про ви пуск облігацій Державного пі дприємства Міністерства обо рони України «Українська аві аційна транспортна компанія »не відбулося.

Ухвалою Господарського с уду м. Києва від 31.10.2011р. суддею Па лієм В.В. порушено провадженн я у справі №20/241, позовну заяву п рийнято до розгляду, розгляд справи призначено на 14.11.2011р.

У судовому засіданні 14.11.2011р. п редставник позивача в усних поясненнях підтримав заявле ні позовні вимоги у повному о бсязі.

Представник відповідача з аперечив проти позовних вимо г, зазначаючи, що на підприємс тві відповідача відсутні пер винні документи з бухгалтерс ького обліку, що підтверджує ться Актом приймання-передач і від 31.12.2010р., відповідно, підтве рдити або спростувати наявні сть заборгованості перед поз ивачем відповідач не має мож ливості.

У судовому засіданні 14.11.2011р. с удом оголошено перерву до 29.11.20 11р. Про наступне судове засіда ння представники сторін пові домлені під розписку.

Представник відпові дача у судове засідання 29.11.2011р. не з' явився, про причин и неявки представника відпов ідач суд не повідомив, витреб уваних судом документів не н адав.

Відповідно до ст.75 Го сподарського процесуальног о кодексу України справа роз глядається за наявними в ній матеріалами.

Дослідивши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника позивача, який пі дтримав свої позовні вимоги, оглянувши оригінали докумен тів, суд, -

в с т а н о в и в :

Публічне акціонерне т овариство «Банк «КЛІРИНГОВИ Й ДІМ»(далі по тексту - Позивач ), є власником іменних відсотк ових облігацій емітента Держ авне підприємство Міністерс тва оборони України «Українс ька авіаційна транспортна ко мпанія»(далі по тексту - Від повідач; Емітент) серії А, номі нальною вартістю одного цінн ого паперу 1000,00грн. в кількості 1660 штук.

Порядок погашення обліга цій визначений «Інформацією про випуск облігацій Держав ного підприємства Міністерс тва оборони України «Українс ька авіаційна транспортна ко мпанія», (далі по тексту - інфо рмація) у 14 розділі. Датою пога шення облігацій є - 17.10.2011р.

Відповідно до п. 14.1 інформаці ї погашення облігацій здійсн юється відповідачем у націон альній валюті України (гривн і) через уповноваженого плат іжного агента (ВАТ «Ощадбанк ») на підставі зведеного облі кового реєстру власників обл ігацій, який складається деп озитарієм ВАТ «МФС»на момент закінчення операційного дня , що передує дню погашення обл ігацій та надається на почат ок погашення. Погашення облі гацій власнику - юридичній о собі здійснюється виключно безготівковими коштами, шля хом їх перерахування на пото чний рахунок такої юридичної особи.

Згідно з п. 14.2 інформації, на д ату погашення облігацій плат іжний агент отримує в депози тарії ВАТ «МФС»зведений облі ковий реєстр власників обліг ацій, складений на кінець роб очого дня, що передує даті пог ашення облігацій. На підстав і зведеного облікового реєст ру платіжний агент розрахову є суми погашення облігацій д ля кожного власника облігаці й. За рахунок коштів відповід ача платіжний агент ВАТ «Оща дбанк»виплачує власникам об лігацій належні їм суми згід но з вимогами чинного законо давства України та умовами в ипуску.

Для пред' явлення облігац ій до погашення власники обл ігацій переводять належні їм облігації з особистих рахун ків у цінних паперах на рахун ок відповідача в депозитарії ВАТ «МФС».

На виконання умов Інформац ії про випуск облігацій Держ авного підприємства Міністе рства оборони України «Украї нська авіаційна транспортна компанія»позивачем було пер еведено належні йому облігац ії загалом у кількості 1 660 штук з рахунку позивача на рахуно к відповідача, що підтверджу ється довідкою зберігача АБ «КЛІРИНГОВИЙ ДІМ»від 25.10.2011р. №7/ 589, належним чином завірена ко пія якого міститься в матері алах справи.

У позовній заяві, позивач по силається на те, що Платіжний Агент не отримав в депозитар ії ПрАТ “ВДЦП” (який є правона ступником ВАТ “МФС”) облігац ії, у зв'язку з наявною заборг ованістю Емітента перед депо зитарієм. Відповідач не вико нує взяті на себе зобов' яза ння згідно з Інформацією про випуск облігацій Державного підприємства Міністерства о борони України «Українська а віаційна транспортна компан ія. Емітент не перерахував гр ошові кошти на рахунок АБ “КЛ ІРИНГОВИЙ ДІМ” для погашення облігацій. А отже, позивач про сить суд стягнути з відповід ача 1 660 000,00грн., у зв' язку з невик онанням відповідачем зобов' язання щодо погашення обліга цій.

Згідно розрахунку позивач а, станом на 26.10.2011р. заборговані сть відповідача перед позива чем складає 1 660 000,00грн.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об' єктивному розгляді в судовом у засіданні всіх обставин сп рави в їх сукупності, та врахо вуючи, що кожна сторона повин на довести ті обставини, на як і вона посилається як на підс таву своїх вимог і заперечен ь, суд вважає, що позовні вимог и позивача підлягають задово ленню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 4 ст. 5 Закону України “Про Національну де позитарну систему та особлив ості електронного обігу цінн их паперів в Україні” підтве рдженням права власності на цінні папери є сертифікат, а в разі знерухомлення цінних п аперів чи їх емісії в бездоку ментарній формі - виписка з ра хунку у цінних паперах, яку зб ерігач зобов'язаний надавати власнику цінних паперів.

Так, право власності Позива ча на 1660 штук облігацій підтве рджується випискою про стан рахунку у цінних паперах №001071 в ід 17.10.2011р.

Відповідно до частини 1 стат ті 7 Закону України “Про цінні папери та фондовий ринок” об лігація - цінний папір, що посв ідчує внесення його власнико м грошей, визначає відносини позики між власником обліга ції та емітентом, підтверджу є зобов'язання емітента пове рнути власникові облігації ї ї номінальну вартість у пере дбачений умовами розміщення облігацій строк та виплатит и доход за облігацією, якщо ін ше не передбачено умовами ро зміщення.

Статтею 28 Закону України “П ро цінні папери та фондовий р инок” передбачено, що розміщ ення цінних паперів може бут и публічне (відкрите) та прива тне (закрите). Публічне (відкри те) розміщення цінних папері в - їх відчуження на підстав і опублікування в засобах ма сової інформації або оголоше ння будь-яким іншим способом повідомлення про продаж цін них паперів, зверненого до за здалегідь не визначеної кіль кості осіб.

Як визначено абзацом 1 части ни 1 статті 193 Господарського к одексу України, суб' єкти го сподарювання та інші учасник и господарських відносин пов инні виконувати господарськ і зобов' язання належним чин ом відповідно до закону, інши х правових актів, договору, а з а відсутності конкретних вим ог щодо виконання зобов' яза ння - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ста вляться.

Як визначено частиною 2 стат ті 193 Господарського кодексу У країни, кожна сторона повинн а вжити усіх заходів, необхід них для належного виконання нею зобов' язання, враховуюч и інтереси другої сторони та забезпечення загальногоспо дарського інтересу. Порушенн я зобов' язань є підставою д ля застосування господарськ их санкцій, передбачених цим кодексом, іншими законами аб о договором.

Згідно зі статтею 526 Цивільн ого кодексу України зобов' я зання має виконуватись належ ним чином відповідно до умов договору та вимог цього Коде ксу, інших актів цивільного з аконодавства, а за відсутнос ті таких умов та вимог - відп овідно до звичаїв ділового о бороту або інших вимог, що зви чайно ставляться.

Частиною 1 статті 530 Цивільно го кодексу України передбаче но, що якщо у зобов' язанні вс тановлений строк (термін) йог о виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін ).

Згідно зі статтею 610 Цивільн ого кодексу України порушенн ям зобов' язання є його неви конання або виконання з пору шенням умов, визначених зміс том зобов' язання (неналежне виконання).

Згідно ст. ст. 33, 34 ГПК України кожна сторона повинна довест и ті обставини, на які вона пос илається як на підставу свої х вимог і заперечень. Обстави ни справи, які відповідно до з аконодавства повинні бути пі дтверджені певними засобами доказування, не можуть підтв ерджуватись іншими засобами доказування.

Відповідачем не представл ено належних доказів перерах ування коштів для погашення облігацій, позовні вимоги на лежними та допустимими засоб ами доказування не спростова но, а наявні в матеріалах спра ви документи свідчать про бе зспірність та обґрунтованіс ть позовних вимог позивача, а отже вимоги останнього про с тягнення з відповідача забор гованості по виплаті погашен ня облігацій серії А, у розмір і 1 660 000,00 грн. підлягають задовол енню.

Крім того, позивачем заявл ено до стягнення з відповіда ча за порушення виконання гр ошового зобов' язання 1 227,95грн . - 3% річних.

Відповідно до ст. 610 Цивільно го кодексу України порушення м зобов' язання є його невик онання або виконання з поруш енням умов, визначених зміст ом зобов' язання (неналежне виконання).

Боржник вважається таким , що прострочив, якщо він не пр иступив до виконання зобов' язання або не виконав його у с трок, встановлений договором або законом (п.1 ст. 612 ЦК України ).

Згідно п. 2 ст. 625 Цивільного к одексу України боржник, який прострочив виконання грошов ого зобов' язання, на вимогу кредитора зобов' язаний спл атити суму боргу з урахуванн ям встановленого індексу інф ляції за весь час прострочен ня, а також три проценти річни х від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не вс тановлений договором або зак оном.

Ознайомившись з розрахунк ом 3% річних, суд задовольняє з азначену вимогу відповідно д о розрахунку позивача у розм ірі 1 227,95грн. - 3% річних.

Витрати по оплаті державн ого мита та інформаційно-тех нічного забезпечення судово го процесу згідно ст. 49 ГПК Укр аїни покладаються на відпові дача.

Враховуючи наведене, позов ні вимоги визнаються обґрунт ованими та такими, що підляга ють задоволенню повністю.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 49, 82-85 Господар ського процесуального кодек су України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги з адовольнити повністю.

2. Стягнути з Державног о підприємства Міністерства оборони України «Українська авіаційна транспортна компа нія»(м. Київ, вул. Фрунзе, 19/21; м. Ки їв, вул. Мельникова, 24, корпус 3, к од ЄДРПОУ 24964464) на користь Публі чного акціонерного товарист ва «Банк «КЛІРИНГОВИЙ ДІМ»(м . Київ, вул. Борисоглібська, 5, лі тера А, код ЄДРПОУ 21665382) 1 660 000,00грн. - заборгованість по погашен ню облігацій, 1 227,95грн. - 3% річни х, 16 612,28грн. - державного мита, 236, 00грн. - витрат на інформаційн о-технічне забезпечення судо вого процесу.

3. Після набрання рішенн ям законної сили видати нака з.

Рішення може бути ос каржено в апеляційному поряд ку протягом 10 днів з дня оголо шення.

Суддя В.В. П алій

Дата ухвалення рішення29.11.2011
Оприлюднено19.12.2011
Номер документу19886568
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 1 661 227,28 грн

Судовий реєстр по справі —20/241

Рішення від 29.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Палій В.В.

Ухвала від 31.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Палій В.В.

Ухвала від 27.01.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Рішення від 16.12.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Палій В.В.

Ухвала від 25.12.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 23.12.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 23.12.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 25.11.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Палій В.В.

Ухвала від 09.09.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Палій В.В.

Постанова від 08.10.2009

Господарське

Житомирський апеляційний господарський суд

Філіпова Т.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні