Рішення
від 25.11.2011 по справі 11/249
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

11/249

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №  11/249

25.11.11

За позовомВідкритого акціонерного товариства "Київський завод комунального машинобудування "Коммаш"

допро   Товариства з обмеженою відповідальністю "Віксен Груп"стягнення 10237,71грн.

Суддя Смирнова Ю.М.

Представники:

від позивачавід відповідачаБлажевич Ю.М. –представникне з‘явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господарського суду міста Києва передані позовні вимоги Відкритого акціонерного товариства "Київський завод комунального машинобудування "Коммаш" про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Віксен Груп" основного боргу у розмірі 9940,68 грн., пені у розмірі 117,79 грн., штрафу у розмірі 49,70 грн., 3% річних у розмірі 83,33 грн. та 46,21 грн. інфляційних втрат.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач неналежним чином виконав умови договору оренди від 01.04.2011 щодо здійснення розрахунків за оренду, у зв'язку з чим позивачем заявлено вимогу про стягнення заборгованості.

Відповідач відзив на позов не надав, явку уповноваженого представника в судове засідання не забезпечив.

Відповідно до ст. 64 Господарського процесуального кодексу України суддя, прийнявши позовну заяву, не пізніше трьох днів з дня її надходження виносить і надсилає сторонам, прокурору, якщо він є заявником, ухвалу про порушення провадження у справі, в якій вказується про прийняття позовної заяви, призначення справи до розгляду в засіданні господарського суду, про час і місце його проведення, необхідні дії щодо підготовки справи до розгляду в засіданні. Ухвала про порушення провадження у справі надсилається зазначеним особам за повідомленою ними господарському суду поштовою адресою. У разі ненадання сторонами інформації щодо їх поштової адреси, ухвала про відкриття провадження у справі надсилається за адресою місцезнаходження (місця проживання) сторін, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відсутності сторін за такою адресою, вважається, що ухвала про порушення провадження у справі вручена їм належним чином.

Ухвали суду про порушення провадження у справі та про відкладення розгляду справи надсилались відповідачу на адресу, зазначену у позовній заяві та у довідці з єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців.

За таких обставин, відповідач про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Відповідно до положень ст. 75 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши подані позивачем документи і матеріали, заслухавши його пояснення, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва

В С Т А Н О В И В:

01.04.2011 між Відкритим акціонерним товариством "Київський завод комунального машинобудування "Коммаш", як орендодавцем (позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Віксен Груп", як орендарем (відповідач) укладений договір № 621/юр оренди нежитлового приміщення.

Відповідно до п. 1.1 договору позивач передає, а відповідач приймає в строкове платне користування нежитлові приміщення –кімнати №312,№318, загальною площею 25,68 кв.м. що розташовані в будівлі за адресою: м. Київ, вул. Васильківська, 28; устаткування, інвентар та інше майно.

На виконання умов договору, позивач передав а відповідач прийняв в користування об‘єкт оренди, що підтверджується відповідним актом від 01.04.2011.

Згідно з п. 5.1 договору загальний розмір орендної плати становить 3852,00 грн. на місяць.

Орендна плата сплачується не пізніше 25 числа поточного місяця при отриманні рахунку.

Як зазначає позивач, відповідач, починаючи з 01.06.2011, орендну плату вносить несвоєчасно та не в повному розмірі, заборгованість відповідача станом на 10.08.2011 становить 9940,68 грн.

Позивачем до матеріалів справи надано копії рахунків за червень –серпень 2011 року, докази отримання рахунків відповідачем.

Відповідачем розмір заборгованості не спростований, доказів про сплату орендних платежів не надано.

За таких обставин, матеріалами справи підтверджується заборгованість відповідача у розмірі 9940,68 грн.

У відповідності до ст. 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Відповідно до  ст. 762 Цивільного кодексу України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином та відповідно до закону, інших правових актів, договору. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим кодексом, іншими законами або договором.

Згідно зі ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін) (ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України).

Договір, відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України, є обов'язковим для виконання сторонами.

Проте зобов'язання по своєчасній сплаті орендної плати відповідачем не виконано, внаслідок чого за період з червня 2011 року по липень 2011 року заборгованість відповідача перед позивачем становить 9940,68 грн.

Факт невиконання зобов'язань за договором щодо здійснення передбачених платежів на суму 9940,68 грн.  відповідачем не спростований.

Таким чином, вимоги позивача щодо стягнення з відповідача 9940,68 грн. основного боргу визнаються судом обґрунтованими.

Крім того, позивачем заявлені вимоги про стягнення з відповідача 46,21 грн. інфляційних втрат, 49,70 грн. штрафу та 117,79 грн. пені.

Відповідно до ч. 3 ст. 549 Цивільного кодексу України пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Відповідно до ч. 1 ст. 230 Господарського кодексу України, штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Відповідно до ч. 6 ст. 232 Господарського кодексу України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Пунктом 8.2.1, 8.2.2 договору у випадках прострочення по сплаті орендних та інших платежів сплачує пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожен день прострочення; у випадку прострочення платежів більше 15 календарних днів, відповідач сплачує додатково штраф у розмірі 0,5% від загальної суми орендної плати за місяць.    

Перевіривши розрахунок пені, наведений позивачем, суд визнає його невірним, оскільки позивачем не враховано строки сплати орендних платежів, невірно визначений період прострочення. За розрахунком суду, який здійснено з урахуванням визначеного позивачем періоду (за травень - 30 днів, за червень - 30 днів, за липень - 19 днів) та з урахуванням строку платежу, передбаченого п. 5.3 договору, розмір пені становить 114,69 грн., оскільки період прострочення за липень становить 16 днів станом на 10.08.2011, який і підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.  

Перевіривши розрахунок штрафу у розмірі 49,70 грн., наведений позивачем, суд визнає його вірним.

Відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення.

Перевіривши розрахунок позивача інфляційних втрат, суд визнає його вірним, тому вимоги про стягнення інфляційних втрат у розмірі 46,21 грн. підлягають задоволенню.

Розрахунок позивача 3% річних містить помилки. За розрахунком суду за кожний місяць окремо та станом на 10.08.2011 розмір 3% річних становить 41,87 грн., і в цій частині вимоги позивача підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідач доказів на спростування обставин, повідомлених позивачем, не надав.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги підлягають задоволенню частково.

Судові витрати у зв'язку із частковим задоволенням позову покладаються на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись ст.ст. 33, 43, 44, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва          

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити частково.

2. Стягнути з  Товариства з обмеженою відповідальністю "Віксен Груп" (02094, м. Київ, вул. Магнітогорська, 1, код 34344334 з будь-якого рахунку, виявленого під час виконавчого провадження) на користь Відкритого акціонерного товариства "Київський завод комунального машинобудування "Коммаш" (03022, м. Київ, вул. Васильківська, 28, код 14315428) 9940 (дев‘ять тисяч дев‘ятсот сорок) грн. 68 коп. основного боргу, інфляційні втрати у розмірі 46 (сорок шість) грн. 21 коп., 3% річних у розмірі 41 (сорок одна) грн. 87 коп., пеню у розмірі 114 (сто чотирнадцять) грн. 69 коп., штраф у розмірі 49 (сорок дев‘ять) грн. 70 коп., витрати по сплаті державного мита у розмірі 102 (сто дві) грн. 00 коп. та 234 (двісті тридцять чотири) грн. 97 коп. витрат на інформаційно –технічне забезпечення судового процесу.  

3. В іншій частині позову відмовити.

4. Видати наказ.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

  Суддя                                                                                                 Ю.М. Смирнова

Дата підписання рішення: 30.11.2011

Дата ухвалення рішення25.11.2011
Оприлюднено19.12.2011

Судовий реєстр по справі —11/249

Ухвала від 05.09.2013

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Павленко Є.В.

Ухвала від 18.06.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Ухвала від 05.06.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Рішення від 25.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Рішення від 07.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Соболєва С.М.

Ухвала від 27.09.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Соболєва С.М.

Ухвала від 17.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 21.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Рішення від 04.05.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 22.04.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні