Постанова
від 22.11.2011 по справі 21/222
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕ ЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.11.2011 року Справа № 21/222

Дніпропетровський апе ляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді: Шве ця В.П.(доповідача),

суддів: Павловського П.П ., Чус О.В.

при секретарі: Литвин А.П .

За участю представників ст орін:

від позивача: ОСОБА_1, довіреність № 53-02/164 від 04.04.2011 р.,

від відповідача: ОСОБ А_2, довіреність № 33/04 від 04.04.2011 р. ,

від ВДВС: ОСОБА_3, дові реність б/н від 09.03.2011 р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляцій ну скаргу Публічного акці онерного товариства "Криворі зький залізорудний комбінат " на ухвалу господарського су ду Дніпропетровської област і від 03.10.2011р. по справі 21/222

за позовом Публічного акціонерного товарист ва "Криворізький залізорудни й комбінат", м.Кривий Ріг

до Публічного акціонер ного товариства "Центральний гірничо-збагачувальний комб інат", м.Кривий Ріг

про стягнення 2578532,37 грн.,

скарга на дії Жовтневог о відділу державної виконавч ої служби Криворізького місь кого управління юстиції, м.Кр ивий Ріг.

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне тов ариство “Криворізький заліз орудний комбінат” звернулос ь до господарського суду Дні пропетровської області зі ск аргою на дії Жовтневого від ділу державної виконавчої сл ужби Криворізького міського управління юстиції (надалі В ДВС), в якій просило:

- визнати неправомірною бе здіяльність ВДВС щодо невико нання наказу господарського суду Дніпропетровської обла сті № 21/222 від 03.02.2003 року про стягне ння з Відкритого акціонерног о товариства “Центральний гі рничо-збагачувальний комбін ат” на користь Відкритого ак ціонерного товариства “Крив орізький залізорудний комбі нат” 2460399,80 грн. - основного борг у, 1622,20 грн. - державного мита, 112,6 0 грн. витрат по сплаті інформа ційно - технічних послуг;

- замінити сторону виконавч ого провадження Відкрите акц іонерне товариство “Криворі зький залізорудний комбінат ” на її правонаступника Публ ічне акціонерне товариство “ Криворізький залізорудний к омбінат”, про що винести відп овідну ухвалу;

- замінити сторону виконавч ого провадження Відкрите акц іонерне товариство “Централ ьний гірничо-збагачувальний комбінат” на її правонаступ ника Публічне акціонерне тов ариство “Центральний гірнич о-збагачувальний комбінат” п ро що винести відповідну ухв алу;

- зобов' язати ВДВС поновит и виконавче провадження з ви конання наказу господарсько го суду Дніпропетровської об ласті №21/222 від 03.02.2003 року про стяг нення з Відкритого акціонерн ого товариства “Центральний гірничо-збагачувальний комб інат” на користь Відкритого акціонерного товариства “Кр иворізький залізорудний ком бінат” - 2 460 399,80 грн. - основного б оргу, 1 622,20 грн. - державного мит а, 112,60 грн. витрат по сплаті інфо рмаційно - технічних послуг;

- зобов' язати ВДВС накласт и арешт на всі розрахункові р ахунки Публічного акціонерн ого товариства “Центральний гірничо-збагачувальний комб інат”(код ЄДРПОУ 00190977) у межах су ми стягнення.

- зобов' язати ВДВС накласт и арешт на все рухоме та неру хоме майно Публічного акціон ерного товариства “Централь ний гірничо-збагачувальний к омбінат”(код ЄДРПОУ 00190977) у межа х суми стягнення.

Скарга мотивована посила нням на порушення державним виконавцем вимог п.5 ст.39, ст.30, ст .11, ст.8 Закону України “Про вико навче провадження”.

Ухвалою господарського су ду Дніпропетровської област і від 03.10.2011 р. у справі № 21/222 (суддя Н азаренко Н.Г.) Публічному акці онерному товариству "Криворі зький залізорудний комбінат " відмовлено у задоволенні ск арги на бездіяльність ВДВС.

Приймаючи згадану ухвалу, г осподарський суд виходив з т ого, що державним виконавцем ВДВС не було порушено вимоги Закону України “Про виконав че провадження”.

Не погодившись з даною ухва лою, публічне акціонерне тов ариство “Криворізький заліз орудний комбінат” звернулос ь до Дніпропетровського апел яційного господарського суд у з апеляційною скаргою, в які й, посилаючись на неправильн е застосування господарськи м судом норм матеріального п рава, просить ухвалу скасува ти, визнати неправомірною бе здіяльність ВДВС, щодо невик онання наказу господарськог о суду Дніпропетровської обл асті № 21/222 від 03.02.2003 р. про стягнен ня з Відкритого акціонерного товариства “Центральний гір ничо-збагачувальний комбіна т” на користь Відкритого акц іонерного товариства “Криво різький залізорудний комбін ат” 2 460 399,80 грн. - основного борг у, 1622,20 грн. - державного мита, 112,6 0 грн. витрат по сплаті інформа ційно - технічних послуг.

У відзиві на апеляційну ска ргу відповідач просить в зад оволенні апеляційної скарги відмовити, ухвалу господарс ького суду залишити без змін .

Заслухавши учасників судо вого процесу, розглянувши до води апеляційної скарги, пер евіривши відповідність оска ржуваної ухвали нормам матер іального та процесуального п рава, суд дійшов висновку, що а пеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних під став.

Як вбачається з матеріалів справи, рішенням господарсь кого суду Дніпропетровської області від 05.08.2002 р. у справі № 21/12 2 стягнуто з Відкритого акціо нерного товариства “Централ ьний гірничо-збагачувальний комбінат” на користь Відкри того акціонерного товариств а “Криворізький залізорудни й комбінат” 2 460 399,80 грн. - основн ого боргу, 1 622,20 грн. - державног о мита, 112,60 грн. витрат по сплаті інформаційно - технічних пос луг.

03.02.2003 р. на виконання згаданог о рішення господарським судо м було видано наказ, за яким 23.04 .2003 р. державним виконавцем ВДВ С винесена постанова про від криття виконавчого провадже ння.

Частиною 1 статті 12 Закону Ук раїни "Про виконавче провадж ення" передбачено, що сторони виконавчого провадження маю ть право ознайомлюватися з м атеріалами виконавчого пров адження, робити з них виписки , знімати копії, заявляти відв оди у випадках, передбачених цим Законом, оскаржувати ріш ення, дії або бездіяльність д ержавного виконавця з питань виконавчого провадження у п орядку, встановленому цим За коном, подавати додаткові ма теріали, заявляти клопотання , брати участь у провадженні в иконавчих дій, давати усні та письмові пояснення, висловл ювати свої доводи та міркува ння з усіх питань, що виникают ь у ході виконавчого провадж ення, у тому числі під час пров едення експертизи, заперечув ати проти клопотань, доводів та міркувань інших учасникі в виконавчого провадження та користуватися іншими правам и, наданими законом.

Відповідно до ч. 5 ст. 12 Закону України "Про виконавче прова дження" сторони зобов'язані протягом трьох робочих днів письмово повідомити державн ого виконавця про повне чи ча сткове самостійне виконання рішення боржником, а також пи сьмово повідомляти державно го виконавця про виникнення обставин, що зумовлюють обов 'язкове зупинення виконавчог о провадження, про встановле ння відстрочки або розстрочк и виконання, зміну способу і п орядку виконання рішення, зм іну місця проживання чи пере бування (у тому числі про змін у їх реєстрації) або місцезна ходження.

Особи, які беруть участь у виконавчому провадженні, зобов'язані сумлінно корист уватися усіма наданими їм пр авами з метою забезпечення с воєчасного та в повному обся зі вчинення виконавчих дій (ч . 7 ст. 12 Закону України "Про вико навче провадження").

11.03.2011 р. скаржник звернувся до ВДВС з заявою, в якій просив п овідомити про стан виконання наказу господарського суду Дніпропетровської області № 21/222 від 03.02.2003 р.

У відповідь на згадану заяв у, ВДВС листом № 7193 від 11.04.2011 р. пов ідомив заявника, що виконавч е провадження зупинено на пі дставі ухвали господарськог о суду Дніпропетровської обл асті від 20.01.2009р. про порушення п ровадження у справі №Б15/1009 про банкрутство Відкритого акці онерного товариства "Централ ьний гірничо-збагачувальний комбінат". Дане виконавче про вадження буде поновлено післ я усунення обставин, які стал и підставою для зупинення ви конавчого провадження.

Доказів повідомлення ВДВС про припинення провадження у справі № Б15/10-09 про банкрутств о Відкритого акціонерного то вариства "Центральний гірнич о-збагачувальний комбінат" с каржником не надано.

Під час розгляду справи суд ом першої інстанції, предста вник позивача в судовому зас іданні повідомив, що про прип инення провадження у справі № Б15/10-09 про банкрутство Відкри того акціонерного товариств а "Центральний гірничо-збага чувальний комбінат" йому ста ло відомо у серпні 2011р.

Таким чином, з квітня 2011р. по с ерпень 2011р. позивачем фактичн о не вчинялося жодної дії щод о отримання інформації по сп раві № Б15/10-09 про банкрутство Ві дкритого акціонерного товар иства "Центральний гірничо-з багачувальний комбінат", яка є загальнодоступною та знах одиться на офіційному веб-по рталі судової влади України. Єдиний державний реєстр суд ових рішень (далі - Реєстр) - авт оматизована система збиранн я, зберігання, захисту, обліку , пошуку та надання електронн их копій судових рішень (ч. 2 ст . 3 Закону України "Про доступ д о судових рішень") та по повідо мленню Жовтневого ВДВС Криво різького МУЮ про припинення справи про банкрутство боржн ика.

Лише 04.08.2011р. позивач зверну вся до ВДВС з листом про поно влення виконавчого провадже ння у зв'язку з припиненням сп рави № Б15/10-09 про банкрутство Ві дкритого акціонерного товар иства "Центральний гірничо-з багачувальний комбінат".

Пунктом 5. статті 99 Закону Укр аїни „Про виконавче провадже ння” унормовано, що після усу нення обставин, які стали під ставою для зупинення виконав чого провадження, державний виконавець протягом трьох дн ів з моменту, коли йому стало в ідомо про це, зобов' язаний п оновити виконавче проваджен ня за власною ініціативою аб о за заявою стягувача. Копії п останови надсилаються сторо нам у триденний строк.

Всупереч наведеній правов ій нормі, позивач одночасно і з заявою про поновлення вико навчого провадження, звернув ся зі скаргою на дії державно го виконавця у межах господа рської справи.

Відповідно до вимог Закону України "Про виконавче прова дження" позивач повинен був с умлінно користуватися усіма наданими йому правами з мето ю забезпечення своєчасного т а в повному обсязі вчинення в иконавчих дій, а саме повинен був невідкладно надати вище зазначену інформацію для пон овлення державним виконавце м виконавчого провадження.

З огляду на наведене, господ арський суд дійшов обґрунтов аного висновку про відсутніс ть в діях державного виконав ця ВДВС порушення Закону Укр аїни "Про виконавче провадже ння".

Крім того, відповідачем 19.09.11р . було погашено заборгованіс ть перед позивачем на загаль ну суму 8186030,62грн. (платіжне дору чення №1000216001 грн., в тому числі і п о даній справі і винесена Пос танова про закінчення викона вчого провадження від 03.10.2011р.

Враховуючи викладене, коле гія суддів дійшла висновку, щ о ухвала відповідає фактични м обставинам справи та прийн ята господарським судом з до триманням норм матеріальног о і процесуального права, а ві дтак відсутні підстави для ї ї скасування.

Керуючись ст.ст. 101-103,105, 106 ГПК Ук раїни, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Публіч ного акціонерного товариств а "Криворізький залізорудний комбінат" залишити без задов олення.

Ухвалу господарського суд у Дніпропетровської області від 03.10.2011р. по справі №21/222 залишит и без змін.

Постанова набирає законно ї сили з моменту проголошенн я і може бути оскаржена в каса ційному порядку до Вищого го сподарського суду України.

Головуючий суддя В.В.Швець

Судді П.П.Павловський

О.В.Чус

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення22.11.2011
Оприлюднено20.12.2011
Номер документу19915492
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —21/222

Постанова від 22.11.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Швець Віктор Володимирович

Судовий наказ від 08.11.2010

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Тимченко Б.П.

Судовий наказ від 24.01.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Матюхін В.І.

Рішення від 19.01.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Мєзєнцев Є.І.

Рішення від 11.01.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Матюхін В.І.

Ухвала від 23.12.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Матюхін В.І.

Постанова від 22.12.2010

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Чимбар Любов Олексіївна

Рішення від 26.10.2010

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Тимченко Б.П.

Ухвала від 07.09.2009

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

Ухвала від 08.01.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Матюхін В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні