Постанова
від 26.08.2008 по справі 4/264
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

4/264

      КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД       

01025, м.Київ, пров. Рильський, 8                                                            т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 26.08.2008                                                                                           № 4/264

 Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

 головуючого:          Андрієнка  В.В.

 суддів:            Малетича  М.М.

 при секретарі:            

 За участю представників:

 від позивача - Киселевич Ю.А., довіреність № 83 від 22.05.2008р.,                        Сидорченко М.О., довіреність № 83 від 22.05.2008р.,

 від відповідача 1 - не з'явився,

від відповідача 2 - КолодрубськийО.О., довіреність № 06-34/31173 від 01.11.2006р.,

 розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації)

 на рішення Господарського суду м.Києва від 24.06.2008

 у справі № 4/264  

 за позовом                               Товариства з обмеженою відповідальністю “Науково-виробнича фірма “Талер”,

                                                      м. Київ, вул. Берковецька, 6,

 до                                                   1. Київської міської ради             м. Київ, вул. Хрещатик, 36,

                                                  2. Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації),

                                                      м. Київ, вул. Хрещатик, 32-а,

             

                       

 про                                                  визнання укладеним договору оренди земельної ділянки площею 94759 кв.м

  Суть рішення і скарги:

Товариство з обмеженою відповідальністю “Науково-виробнича фірма “Талер” (далі – ТОВ “НВФ “Талер”, Позивач) звернулося в господарський суд міста Києва з позовом до Київської міської ради (далі – КМР, Відповідач 1) та Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) (далі – ГУЗР ВО Київради, Відповідач 2, заявник), у якому просило:

- визнати укладеним договір оренди земельної ділянки, площею 94759 кв.м.

для будівництва та обслуговування торгово-розважального комплексу, офісного

центру та об”єктів житлово-громадської забудови на вул. Берковецькій, 6 у

Святошинському районі м. Києва між КМР та ТОВ “НВФ “Талер” в редакції, яка

підписана Позивачем та відповідає вимогам Закону України “Про оренду землі” і Типовому договору оренди землі, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 220 від 03.03.2004р., а також вважати переданою дану земельну ділянку з моменту набрання чинності судового рішення на умовах визначених договором;

- зобов”язати ГУЗР ВО Київради зареєструвати договір оренди земельних

ділянок з усіма додатками, що є невід”ємними частинами договору, укладений між Орендодавцем – КМР та Орендарем – ТОВ ”НВФ “Талер”.

Рішенням господарського суду м. Києва від 24.06.2008р. у справі № 4/264 вказаний позов було задоволено повністю, а саме: визнано укладеним, з дня набрання даним рішенням законної сили, договір оренди земельної ділянки площею 94 759 кв.м. (кадастровий номер 8000000000:75:489:0014) для будівництва та обслуговування торгово-розважального комплексу, офісного центру та об”єктів житлово-громадської забудови на вул. Берковецькій, 6 у Святошинському районі м. Києва між КМР та ТОВ “НВФ “Талер” в редакції, яка підписана Позивачем та відповідає вимогам Закону України “Про оренду землі”, Земельного Кодексу України, Типовому договору оренди землі, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 220 від 03.03.2004р. і рішенню Київської міської ради №1424/4257 від 13.12.2007р., а земельну ділянку такою, що передана, з моменту набрання чинності судового рішення, на умовах, визначених цих договором. Крім того, вказаним рішення суду, з моменту набрання ним законної сили, визнано вважати земельну ділянку площею 94 759 кв.м. (кадастровий номер 8000000000:75:489:0014) на вул. Берковецькій, 6 у Святошинському районі м. Києва такою, що передана в оренду ТОВ “НВФ “Талер”, на умовах, визначених цим договором, зобов”язано ГУЗР ВО Київради зареєструвати договір оренди земельної ділянки з  усіма додатками, що є його невід”ємними частинами, укладений між КМР та ТОВ “НВФ “Талер” у встановленому порядку, а також стягнуто з кожного з відповідачів на користь Позивача по 85,00 грн. державного мита та по 59,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Не погоджуючись із вказаним рішенням, Відповідач 2 подав на нього апеляційну скаргу, в якій просив скасувати рішення господарського суду міста Києва від 24.06.2008р. у справі № 4/264 та прийняти нове рішення, яким відмовити ТОВ “НВФ “Талер” в задоволенні його позову.

В обґрунтування своїх вимог заявник посилався на те, що судом першої інстанції при прийнятті оскаржуваного ним рішення не було встановлено – в чому саме полягає порушення Відповідачем 2 прав Позивача і, як наслідок – не встановлено наявність предмету спору та правових підстав для задоволення позову про зобов”язання ГУЗР ВО Київради зареєструвати договір оренди земельної ділянки, який на час розгляду справи в суді взагалі не укладався.

Представник Позивача надав суду свій відзив на апеляційну скаргу, в якому зазначив, що рішення господарського суду м. Києва від 24.06.2008р. у даній справі є законним, об”єктивним і таким, що відповідає дійсним обставинам справи, а тому просив залишити це рішення без змін, а подану на нього Відповідачем 2 апеляційну скаргу – без задоволення.

Відповідач 1, або його представник, незважаючи на те, що про час та місце судового засідання повідомлявся належним чином, в судове засідання по розгляду апеляційного подання, так і не з”явився, не повідомивши суд про причини своєї неявки, яке, на думку суду апеляційної інстанції, в даному випадку, не перешкоджає розгляду і вирішенню справи без його участі.

Заслухавши пояснення представників Позивача та Відповідача 2 в судовому засіданні, дослідивши та вивчивши матеріали справи, Київський апеляційний господарський  суд, -

ВСТАНОВИВ:

 Як вказувалось вище, ТОВ “НВФ ”Талер” звернулося в господарський суд міста Києва з позовом до КМР та ГУЗР ВО Київради про визнання укладеним договору оренди земельної ділянки, в редакції, що підписана ТОВ “Науково-виробнича фірма ”Талер”, який рішенням господарського суду м. Києва від 24.06.2008р. у справі № 4/264 було задоволено повністю.

Приймаючи вказане рішення суд першої інстанції виходив з того, що договір оренди земельної ділянки, який, відповідно до рішення КМР № 1424/4257 від 13.12.2007р., був підготовлений і підписаний Позивачем та надісланий Відповідачу 1, відповідає Закону України “Про оренду землі” та формі, затвердженій Постановою Кабінету Міністрів України № 220 від 03.03.2004р. “Про затвердження Типового договору оренди землі”, в той час, як Відповідач 1 не підписав та не повернув, як це належить, вказаний договір із своїми зауваженнями Позивачу. Крім того, згідно висновків суду, підлягають задоволенню і вимоги Позивача про зобов”язання Відповідача 2 зареєструвати спірний договір, оскільки, відповідно до Положення про Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації), саме на нього було покладено обов”язок організовувати видачу державних актів на право власності на землю і право постійного користування землею, оформлювати та видавати договори оренди (суборенди) земельних ділянок, а також здійснювати реєстрацію су”єктів права власності на землю та реєстрацію права користування землею і договорів на оренду (суборенду) землі.

У зв”язку з цим, колегія суддів Київського апеляційного господарського суду погоджується з такими висновками місцевого господарського суду про задоволення вимог Позивача, з огляду на наступне.

Як було правильно встановлено судом першої інстанції, на підставі рішення КМР № 1424/4257 від 13.12.2007р., ТОВ “НВФ “Талер” була передана в короткострокову оренду терміном на 5 років земельна ділянка площею 9,48 га для будівництва та обслуговування торгово-розважального комплексу, офісного центру та об”єктів житлово-громадської забудови на вул. Берковецькій, 6 у Святошинському районі м. Києва.

У зв”язку із цим, Позивач своїм листом № 208 від 28.12.2007р. звернувся до Відповідача 2 із клопотанням щодо організації робіт по винесенню меж земельної ділянки в натуру (на місцевість) та виготовленню документа, який посвідчує право користування земельною ділянкою і доручив виконання робіт ТОВ “Геометікс-плюс”.

У свою чергу, ГУЗР ВО Київради видало технічне завдання №104 від 12.01.2008р. на розробку технічної документації зі складання договору оренди землі.

В наступному, ТОВ “Геометікс-плюс” була підготовлена технічна документація зі складання договору оренди земельної ділянки Позивачу для будівництва та обслуговування торгово-розважального комплексу, офісного центру та об”єктів житлово-громадської забудови на вул. Берковецькій, 6 у Святошинському районі м. Києва, яка  була перевірена та прийнята до бази даних ГУЗР ВО Київради, а 21.01.2008р. було визначено (винесено) межі земельної ділянки в натурі (на місцевості), що посвідчується відповідним актом, який підписано уповноваженими представниками Позивача, ТОВ “Геометікс-плюс” та начальником відділу землевпорядкування Святошинського району м. Києва.

В той же час, Позивач також підписав договір оренди земельної ділянки, який відповідав вимогам ст. 15 Закону України “Про оренду землі” та Типовій формі договору оренди землі, затв. Постановою Кабінету Міністрів України № 220 від 03.03.2004р., та направив цей договір Відповідачу 1.

Отже, колегія суддів констатує, що Позивач зі своєї сторони виконав вимоги п. 28 рішення КМР № 457/1867 від 15.07.2004р. “Про врегулювання процедури передачі в користування земельних ділянок в м. Києві” та, відповідно, забезпечив підготовку всіх документів для укладення договору оренди земельної ділянки.

Однак, як видно з матеріалів справи, на день розгляду спору в суді Відповідач 1 так і не підписав запропонований йому Позивачем договір оренди земельної ділянки.

Відповідно до ст. 6 Закону України “Про оренду землі” орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, Господарським кодексом України, цим та іншими законами України і договором оренди землі.

Згідно ст. 16 Закону України “Про оренду землі” особа, яка бажає отримати земельну ділянку в оренду із земель державної або комунальної власності, подає до відповідного органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування за місцем розташування земельної ділянки заяву (клопотання).

В той же час, згідно ст. 4 Закону України “Про оренду землі” орендодавцями земельних ділянок, що перебувають у комунальній власності, є сільські, селищні, міські ради в межах повноважень, визначених законом.

Пунктом 34 ст. 26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” вирішення відповідно до закону питань регулювання земельних відносин віднесено до виключної компетенції сільських, селищних, міських рад.

Згідно ст. 124 Земельного кодексу України (далі – ЗК України) передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Крім того, відповідно до п. 12 Перехідних положень ЗК України до розмежування земель державної і комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями в межах населених пунктів, крім земель, переданих у приватну власність, здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів – відповідні органи виконавчої влади.

Відповідно до ч. 1 ст. 124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Згідно ст. 42 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” міський голова укладає договори від імені територіальної громади.

В той же час, статтею 181 Господарського кодексу України (далі – ГК України) визначений загальний порядок укладання господарських договорів, відповідно до якого господарський договір, за загальним правилом, викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Проект договору може бути запропонований будь-якою з сторін. У разі якщо проект договору викладено як єдиний документ, він надається другій стороні у двох примірниках.

При цьому, частиною 3 вказаної ст. 181 ГК України також передбачено, що сторона, яка одержала проект договору, у разі згоди з його умовами оформляє договір відповідно до вимог частини першої цієї статті і повертає один примірник договору другій стороні, а відповідно до частини 4 цієї ж статті, за наявності заперечень щодо окремих умов договору сторона, яка одержала проект договору, складає протокол розбіжностей, про що робиться застереження у договорі, та у двадцятиденний строк надсилає другій стороні два примірники протоколу розбіжностей разом з підписаним договором.

В даному випадку, як видно з матеріалів справи, 01.02.2008р. договір оренди земельної ділянки, який був підписаний Позивачем, із супроводжувальним листом за вих. № 34-л, був переданий до Київради міському голові, згідно відповідної відмітки канцелярії Відповідача 1 від 04.02.2008р.

Проте, всупереч вимог вказаних норм Закону, договір оренди земельної ділянки Київським міським головою підписаний так і не був, як і не був повернутий Позивачу із своїми зауваженнями.

При цьому, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції про те, що підписаний та надісланий Позивачем Відповідачу 1 договір оренди земельної ділянки, відповідає вимогам Закону України “Про оренду землі” та формі Типового договору оренди землі, в той час, як Відповідач 1 не надав доказів на спростування обставин, повідомлених Позивачем і заперечень щодо істотних умов запропонованого договору оренди земельної ділянки.

Що стосується позовних вимог, заявлених до Відповідача 2 по даній справі, про зобов”язання зареєструвати договір оренди земельної ділянки з усіма додатками, що є невід”ємними частинами цього договору, то такі, на думку колегії суддів також підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до рішення КМР № 433/593 від 29.05.2003р. “Про забезпечення ефективного землекористування в місті Києві”, про яке згадувалось вище, ГУЗР ВО Київради було доручено у повному обсязі здійснювати підготовку документів, які посвідчують право власності та право користування земельною ділянкою, відповідно до п.“з” ст. 9 та п. “є” ст. 184 ЗК України.

Частиною 2 ст. 126 ЗК України передбачено, що право оренди землі оформляється договором, який реєструється відповідно до закону.

Згідно ст. 18 Закону України “Про оренду землі”, договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації.

Частиною 2 ст. 125 ЗК України, також визначено, що право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації.

В той же час, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 2073 від 25.12.1998р. “Про затвердження Порядку державної реєстрації договорів оренди землі” та розпорядження Київської міської державної адміністрації № 1014 від 24.06.1999р. “Про порядок державної реєстрації договорів оренди землі” відповідну державну реєстрацію договорів оренди землі у м. Києві проводить саме Відповідач 2.

Згідно п. 3.13. Положення про Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації), затв. рішенням Київради №182/342 від 19.12.2002р., ГУЗР ВО Київради організовує видачу державних актів на право власності на землю і право постійного користування землею, оформлення та видачу договорів оренди (суборенди) земельних ділянок та здійснює реєстрацію суб”єктів права власності на землю, реєстрацію права користування землею і договорів на оренду (суборенду) землі.

Таким чином, судова колегія констатує, що позовні вимоги ТОВ “НВФ “Талер” до ГУЗР ВО Київради (КМДА) про зобов”язання зареєструвати договір оренди земельної ділянки з усіма додатками, що є його невід”ємними частинами, запропонований Позивачем, є обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Проте, в даному випадку, Відповідачем 2 по справі, всупереч вимог вказаної норми закону, не було надано суду апеляційної інстанції належних доказів на підтвердження своїх доводів та вимог, заявлених в апеляційній скарзі.

За таких умов, апеляційний господарський суд вважає, що рішення господарського суду міста Києва від 24.06.2008р., яке було прийнято по даній справі, у зв”язку з повним з”ясуванням обставин, що мають значення для справи, які місцевий господарський суд визнав встановленими, та відповідністю висновків, викладених в рішенні суду дійсним обставинам справи, а також у зв”язку з правильним застосуванням норм матеріального і процесуального права, є законним і обґрунтованим. Підстав, для скасування або зміни вказаного судового рішення та задоволення апеляційної скарги ГУЗР ВО Київради, суд апеляційної інстанції не знаходить.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 32 - 34, 36, 91, 92, 99, 101 - 105 Господарського процесуального кодексу України, Київський апеляційний господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

 1. Апеляційну скаргу Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) залишити без задоволення, а рішення господарського суду міста Києва від 24.06.2008р. у справі № 4/264 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю “Науково-виробнича фірма “Талер”  до Київської міської ради та Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) про визнання укладеним договору оренди земельної ділянки площею 94759 кв.м., – без змін.

2. Справу № 4/264 повернути до господарського суду міста Києва.    

 Головуючий суддя                                                                      

 Судді                                                                                          Малетич  М.М.

 28.08.08 (відправлено)

Дата ухвалення рішення26.08.2008
Оприлюднено11.09.2008
Номер документу1992502
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/264

Ухвала від 31.03.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бурда Н.М.

Ухвала від 23.03.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бурда Н.М.

Судовий наказ від 14.01.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бурда Н.М.

Судовий наказ від 14.01.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бурда Н.М.

Ухвала від 06.05.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Вовк П.В.

Рішення від 12.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гринько С.Ю.

Ухвала від 22.08.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гринько С.Ю.

Рішення від 07.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Постанова від 02.02.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Шепітько І.І.

Рішення від 11.11.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко Павло Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні