Рішення
від 12.12.2011 по справі 22/5025/1857/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

22/5025/1857/11

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98

          


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"12" грудня 2011 р.Справа № 22/5025/1857/11

за позовом Прокурора Летичівського району смт. Летичів в інтересах держави в особі Летичівської районної державної адміністрації Хмельницької області, смт. Летичів  

до Митковецької сільської ради, с. Митківці, Летичівського району

за участю  третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог  на предмет спору  на  стороні відповідача - товариства з обмеженою відповідальністю "Волочиськ-Агро, м. Волочиськ"

про скасування рішення сесії сільської ради №02-01/2011 від 27.05.2011р.

Суддя           Заверуха С.В.

Представники сторін:

позивач: не з'явився

відповідач: не з'явився

від третьої особи : не з'явився  

прокурор: Шкадько В.В. - прокурор відділу прокуратури області

Повне рішення складено та підписано 12.12.2011р.

Суть спору: прокурор Летичівського району в інтересах держави в особі Летичівської районної державної адміністрації Хмельницької області звернувся до Митковецької сільської ради, с. Митківці, Летичівського району про скасування рішення сесії сільської ради №02-01/2011 від 27.05.2011р.

В обґрунтування позову зазначає, що в порушення інтересів держави прийнято рішення сесії сільської ради, яке суперечить нормам чинного законодавства, чим порушено ст. 124, п. 12 розділу 10 "Перехідні положення" Земельного кодексу України, ст. 16 Закону України "Про оренду землі", п. 1.2.2 постанови Пленуму Вищого господарського суду України №6 від 17.05.2011р. "Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин". Зокрема, всупереч вищезазначеним нормам сесією Митковецької сільської ради 27.05.2011р. прийнято рішення №02-01/2011 про надання дозволу сільському голові на укладення договору оренди земель не витребуваних паїв єдиним масивом, що потягнуло за собою укладення договору оренди земельної ділянки площею 75,36 га (що знаходиться за межами населеного пункту) з ТОВ "Волочиськ Агро". У зв'язку з цим на усунення даних порушень прокуратурою району внесено подання, згідно якого землевпорядника притягнуто до дисциплінарної відповідальності, однак договір оренди продовжує діяти.  

Таким чином, прокурор з посиланням на ст. 124, п. 12 розділу 10 "Перехідні положення" Земельного кодексу України, ст. 16 Закону України "Про оренду землі", ст. 2 ГПК України, 36-1 Закону України "Про прокуратуру" та Постанову Вищого господарського суду України №6 від 17.05.2011р. "Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин" звернувся з позовом до суду за захистом порушених прав держави в особі Летичівської районної державної адміністрації Хмельницької області.

Прокурор у судовому засіданні позовні вимоги підтримав.

Повноважний представник позивача в судове засідання не з'явився, в заяві від 09.11.2011р. №69/04-05-2929/2011 р. позовні вимоги підтримує просить суд розглядати справу без участі представника.  

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, відзив на позов та витребувані судом документи не надав, про причини не повідомив, однак надіслав на адресу суду заяву в порядку ст. 78 ГПК України про визнання позову в повному обсязі. Ухвала про порушення провадження у справі надіслана рекомендованим листом на адресу вказану в позовній заяві.

Справа підлягає вирішенню згідно ст. 75 ГПК України за наявними в ній документами.

Третя особа в судове засідання не з'явилась, причини суду не повідомила, письмових пояснень не надала.    

Розглядом матеріалів справи встановлено наступне.

Рішенням сьомої сесії сільської ради шостого скликання від 27.05.2011р. №02-01/2011р. "Про надання дозволу сільському голові на укладання договору оренди земель на витребуваних паїв єдиним масивом" було вирішено надати дозвіл сільському голові на укладання договору з ВПА "Оріяна-2008" на використання землі на умовах оренди в тимчасове користування земель не витребуваних паїв - 36 чол. єдиним масивом загальною площею - 75,36 га терміном на дев'ять місяців, що знаходяться в урочищі: "Біля пасіки".

Пунктом 2 даного рішення вирішено встановити орендну плату за користування земельною ділянкою на умовах оренди ВПА "Оріяна-2008" в розмірі 3% від вартості нормативно-грошової оцінки земельної ділянки.

На виконання вказаного рішення між Митковецькою сільською радою та ТОВ "Волочиськ-Агро" був укладений договір оренди земельної ділянки площею 75,36 га (що знаходиться за межами населеного пункту).

Прокурор поданням від 27.04.2011 р. вимагав відповідача вжити заходів до усунення виявлених порушень, а також причин та умов що їм сприяють.    

Розпорядженням Митковецької сільської ради Летичівського району №32-09/2011 від 08.08.2011р. оголошено догану спеціалісту другої категорії Митковецької сільської ради Кащиній Ларисі Сергіївні за низький рівень знань законодавства України.

ВПА "Оріяна-2008" на даний час є структурним підрозділам товариства без права юридичної особи, оскільки товариство є правонаступником прав та обов'язків ПП "Оріяна-2008" (місцезнаходження: 29000, м. Хмельницький, вул. Водопровідна, будинок 43, квартира 39,  код ЄДРПОУ 35703233).

  Статутом товариства у п.п. 7.8, 7.9, якого зазначено, що вкладом до статутного капіталу Товариства можуть бути будинки, споруди, обладнання та інші матеріальні цінності, цінні папери, земельні ділянки відповідно до Земельного кодексу України, права користування водою та іншими природними ресурсами, будинками, спорудами, обладнанням, а також інші майнові права (в тому числі на інтелектуальну власність), грошові кошти, в тому числі в іноземній валюті. Грошова оцінка вкладу учасника Товариства здійснюється за згодою учасників Товариства, а у випадках, встановлених законом, вона підлягає незалежній експертній перевірці. Вклад, оцінений у гривнях, становить частку учасника у статутному капіталі Товариства.

   Формування статутного капіталу Товариства здійснюється  грошовими  коштами,  шляхом перерахунку на банківський рахунок Товариства, майном отриманим Товариством у якості внеску згідно рішення учасників Товариства та майном отриманим Товариством у якості правонаступника за передаточним актом та балансом від підприємств: в тому числі ПП "Оріяна-2008" (місцезнаходження: м. Хмельницький, вул.. Водопровідна, будинок 43, квартира 39. ідентифікаційний код 35703233) правонаступником яких є Товариство.

          З наявної в матеріалах справи довідки №314-18 від 16.11.2011 р., вбачається, що земельна ділянка загальною площею - 75,36 га знаходиться в урочищі: "Біля пасіки", що розташоване за межами населеного пункту с. Митківці. Протилежного в процесі розгляду справи не встановлено.

          Досліджуючи надані докази, оцінюючи їх в сукупності, судом приймається до уваги наступне:

          Відповідно до абз.3 п. 1.2.2. постанови Пленуму Вищого господарського суду України №6 від 17.05.2011р. "Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин" справи у спорах за участю державних органів та органів місцевого самоврядування, що виникають з правовідносин, у яких державні органи та органи місцевого самоврядування реалізують повноваження власника землі, а також в інших спорах, які виникають із земельних відносин приватноправового характеру, за відповідності складу сторін спору статті 1 ГПК підвідомчі господарським судам.

          За змістом ч.2 ст.144 Конституції України та ч.10 ст.59 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” рішення органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб з мотивів невідповідності Конституції або законам України визнаються незаконними з ініціативи зацікавлених осіб в судовому порядку.

          У відповідності до п. 34 ч.1 ст.26 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються такі питання: вирішення відповідно до закону питань регулювання земельних відносин.

          Сільські, селищні, міські ради передають земельні ділянки у власність або у  користування із земель комунальної власності відповідних територіальних громад для всіх потреб. Районні державні адміністрації на їх території передають земельні ділянки із земель державної власності у власність або у користування у межах сіл, селищ, міст районного значення для всіх потреб та за межами населених пунктів для: а) сільськогосподарського використання; б) ведення водного господарства, крім випадків, передбачених частиною  сьомою цієї статті; в) будівництва об'єктів, пов'язаних з обслуговуванням жителів територіальної громади району (шкіл, закладів культури, лікарень, підприємств торгівлі тощо) з урахуванням вимог частини шостої цієї статті, крім випадків, визначених частиною сьомою цієї статті (ч.ч.1, 3 ст. 122 Земельного кодексу України).

          Відповідно до ст.124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок,  що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення  відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування згідно з їх повноваженнями, визначеними статтею 122 цього  Кодексу, чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди) шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

          Пунктом 12 Перехідних положень Земельного кодексу України передбачено, що до   розмежування земель державної та комунальної власності повноваження щодо розпорядження  землями (крім земель, переданих у приватну власність, та земель, зазначених в абзаці другому   цього пункту) в межах населених пунктів здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради з урахуванням вимог абзацу третього цього пункту, а за межами населених пунктів - відповідні органи виконавчої влади.

          Рішення про розмежування земель державної і комунальної власності в межах населених пунктів приймають відповідні сільські, селищні, міські ради за погодженням з органами виконавчої влади, а за межами населених пунктів - органи виконавчої влади за погодженням з відповідними органами місцевого самоврядування (п. 10 Перехідних положень Земельного кодексу України).

          Відповідно до ч.2 ст. 16 Закону України "Про оренду землі" укладення договору оренди   земельної ділянки із земель державної або комунальної власності здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування - орендодавця, прийнятого у порядку, передбаченому Земельним кодексом України, або за  результатами аукціону.

          Суд визнає незаконним та скасовує правовий акт індивідуальної дії, виданий органом державної влади Автономної Республіки Крим або органом місцевого самоврядування, якщо він суперечить актам цивільного законодавства і порушує цивільні права або обов'язки (ч.1 ст. 21 ЦК України).

          Враховуючи вищезазначене, з огляду на те, що земельна ділянка загальною площею - 75,36 га знаходиться в урочищі: "Біля пасіки", що розташоване за межами села (про що свідчить довідка №314-18 від 16.11.2011 р.), рішення сьомої сесії Митковецької сільської ради №02-01/2011 від 27.05.2011р. не відповідає вимогам чинного законодавства, прийняте з перевищенням компетенції, наданій сільській раді та є таким, що порушує права та інтереси позивача Летичівської районної державної адміністрації Хмельницької області. До такого висновку суд прийшов враховуючи положення статті 12 Земельного кодексу України, згідно з яких, до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин, зокрема належить розпорядження землями територіальних громад, надання земельних ділянок у користування із земель комунальної власності відповідно до Земельного кодексу України.

          За таких обставин позовні вимоги прокурора Летичівського району смт. Летичів в інтересах держави в особі Летичівської районної державної адміністрації Хмельницької області до Митковецької сільської ради про скасування рішення сесії сільської ради №02-01/2011 від 27.05.2011р. підлягають задоволенню у повному обсязі.

          Відповідно до ст.ст. 44, 49 Господарського процесуального кодексу України витрати по оплаті держмита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу стягуються з відповідача в доход бюджету, у зв'язку із задоволенням позову.

          Керуючись ст. 44, ст. 49, ст. 82, ст. 84-85, ст. 116 Господарського процесуального кодексу України, суд -

                                                             

В И Р І Ш И В:

Позов прокурора Летичівського району смт. Летичів в інтересах держави в особі Летичівської районної державної адміністрації Хмельницької області до Митковецької сільської ради за участю  третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог  на предмет спору  на  стороні відповідача - товариства з обмеженою відповідальністю "Волочиськ-Агро, м. Волочиськ" про скасування рішення сесії сільської ради №02-01/2011 від 27.05.2011р. задовольнити.

Скасувати рішення сьомої сесії Митковецької сільської ради шостого скликання №02-01/2011 від 27.05.2011р. "Про надання дозволу сільському голові на укладання договору оренди земель на витребуваних паїв єдиним масивом".

          Стягнути з Митковецької сільської ради (Хмельницька область, Летичівський район, с. Митківці, вул. Шкільна, 6, код 21313772) в доход Державного бюджету України по коду бюджетної класифікації 22090200, символ звітності банку 095 через відділення державного казначейства (на рахунок 31112095700002 УДК у м. Хмельницькому, код 23565225, ГУ ДКУ у Хмельницькій області, МФО 815013) державне мито в розмірі 85,00 грн. (вісімдесят п'ять гривень 00 копійок), а також в доход Державного бюджету України через відділення державного казначейства (на рахунок 31211264700002, Банк ГУДКУ у Хмельницькій області, отримувач УДК м. Хмельницький, МФО 815013, ЄДРПОУ 23565225, код бюджетної класифікації 22050003, символ звітності банку 264) витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в розмірі 236,00 грн. (двісті тридцять шість гривень 00 копійок).

Видати наказ.

        Суддя                                                                                                  С.В. Заверуха

Повне рішення складено та підписано 12.12.2011р.

Віддруковано 6 прим.:

1 - до матеріалів справи, 2 - позивачу (рекоменд.), 3 - відповідачу (рекоменд.), 4 - прокуратурі області, 5 –прокуратурі району (рекоменд.), 6 -третій особі (рекоменд.).

Помічник судді Гураль Л.Л.

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення12.12.2011
Оприлюднено23.12.2011
Номер документу19997541
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —22/5025/1857/11

Ухвала від 05.07.2012

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заверуха С.В.

Постанова від 22.02.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Василишин А.Р.

Рішення від 12.12.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заверуха С.В.

Ухвала від 22.11.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заверуха С.В.

Ухвала від 24.10.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заверуха С.В.

Ухвала від 07.11.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заверуха С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні