Ухвала
від 21.12.2011 по справі 11-564/2011
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 11-564/2011

Категорія ст.368 ч.2 КК України

Головуючий у 1 інстанції Ме дьник І.І.

Суддя-доповідач Гандзюк В.П.

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 грудня 2011 року м. Івано-Франківськ

Колегія суддів судової па лати у кримінальних справах Апеляційного суду Івано-Франківської області в складі:

головуючого судді Гандзюка В.П.,

суддів Дячука В.М., Крив обокової Н.М.,

секретаря Іванюк Л.Є.,

з участю: прокур ора Рибки Я.В .,

захисника ОСОБА_2,

засуджено го ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні криміналь ну справу за апеляцією проку рора, який приймав участь у ро згляді справи судом першої і нстанції, на вирок Галицьког о районного суду від 05 серпня 2011 року, -

в с т а н о в и л а:

Цим вироком

ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, ур одженець с. Перерісль Надві рнянського району прожива є АДРЕСА_1 зареєстрований у м. АДРЕСА_2 освіта - вища , одружений, в даний час не пр ацює, раніше не судимий, грома дянин України,-

засуджений: за ч.1 ст. 365 КК Укра їни на три роки позбавлення в олі з позбавленням права обі ймати атестовані посади у пр авоохоронних органах, пов'яз ані з виконанням функцій пре дставника влади строком на д ва роки; за ч.2 ст.368 КК України на п'ять років позбавлення волі з позбавленням права обійма ти атестовані посади у право охоронних органах, пов'язані з виконанням функцій предст авника влади строком на три р оки без конфіскації майна.

Згідно ст.70 КК України ОСО БА_3 визначено покарання за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого пок арання більш суворим і остат очно призначено йому покаран ня - п'ять років позбавлення во лі з позбавленням права обій мати атестовані посади у пра воохоронних органах, пов'яза ні з виконанням функцій пред ставника влади строком на тр и роки без конфіскації майна .

На підставі ст.75 КК України ОСОБА_3 від відбування приз наченого основного покаранн я звільнено з випробуванням з іспитовим строком триваліс тю три роки і на підставі ст.76 К К України покладено обов'язо к не виїжджати за межі Україн и на постійне проживання без дозволу кримінально-виконав чої інспекції, повідомляти к римінально-виконавчу інспек цію про зміну місця проживан ня або роботи та періодично з 'являтися для реєстрації в ор гани кримінально-виконавчої системи.

Заставу в сумі 17000 грн., як запо біжний захід щодо ОСОБА_3, після набрання вироком зако нної сили постановлено повер нути ОСОБА_4

Присуджено стягнути з ОС ОБА_3 на користь НДЕКЦ при УМ ВС України в Івано-Франківсь кій області 1 159 грн. 92 коп. витрат за проведення судово-хімічн их експертиз.

Вирішено долю речових дока зів.

За вироком суду ОСОБА_3, б удучи службовою особою, вчин ив умисні дії, які явно виходя ть за межі наданих йому прав і повноважень, що заподіяло іс тотної шкоди охоронюваним за коном правам і інтересам окр емих громадян, а також вимага в і одержав хабар за виконанн я дії в інтересах того, хто дав хабар, з використанням свого службового становища.

Встановлено, що злочин бул о вчинено при наступних обст авинах.

Наказом начальника УМВС Ук раїни в Івано-Франківській о бласті від 18.10.2010 року ОСОБА_3 , маючи спеціальне звання пол ковника міліції, був признач ений на посаду начальника Ро гатинського РВ УМВС. Під час в иконання своїх функціональн их обов'язків йому стало відо мо, що в м. Рогатині функціонує молодіжно-розважальний закл ад «Світ розваг», у якому підп риємці ОСОБА_5 та ОСОБА_6 надають послуги прокату сп ортивного інвентаря та досту пу до мережі Інтернет. Довіда вшись, що вказаний заклад єди ний в м. Рогатині, який працює і в нічний час, ОСОБА_3, пров одячи інструктажі працівник ам патрульно-постової служби , дав останнім вказівку здійс нювати перевірки графіку роб оти цього закладу у вечірній та нічний час, про що доповіда ти рапортами після завершенн я несення служби.

На підставі отриманих рапо ртів працівників патрульно-п остової служби 17 та 19 листопад а 2010 року ОСОБА_3 звернувся до Рогатинської міської рад и з письмовими клопотаннями про зміну раніше встановлено го графіку роботи молодіжно- розважального закладу «Світ розваг» або про припинення й ого роботи взагалі. Про такі н аміри начальника Рогатинськ ого райвідділу міліції стало відомо ОСОБА_7, який по дор ученню представляв інтерес и приватного підприємця ОС ОБА_5 Він вирішив особисто з вернутися до ОСОБА_3, щоб з 'ясувати обставини, які послу жили внесенню таких клопотан ь.

У розмові, яка відбулася 28.12.201 0 року в службовому кабінеті н ачальника Рогатинського РВ У МВС, ОСОБА_3 став вимагати у ОСОБА_7 переведення на в казаний ним (ОСОБА_3) прива тний банківський рахунок гро шових коштів за сприяння у ви рішенні питання про можливіс ть залишення попереднього гр афіку роботи у нічний час зак ладу «Світ розваг» у вигляді ніби-то спонсорської допомо ги райвідділу міліції.

Про розмову з начальником р айвідділу міліції ОСОБА_7 повідомив ОСОБА_6, яка пог одилась у вигляді спонсорськ ої допомоги дати 300 грн., які гот івкою передала ОСОБА_7 29.12.201 0 року останній здійснив пере каз цих грошей, про що повідом ив ОСОБА_3, який сказав, що п ерерахована сума є недостатн ьою, оскільки мова йшла про 500 г рн. Тоді ОСОБА_7 30.12.2010 року на той же банківський рахунок п ерерахував ще 200 грн. від імені підприємця ОСОБА_5, маючи від останнього доручення.

11.01.2001 року ОСОБА_3 знову ви кликав до себе в службовий ка бінет ОСОБА_7 і при зустрі чі з ним став вимагати придба ння комп'ютерного системного блоку вартістю близько 500 дол арів США, що ОСОБА_7 зробит и відмовився, зіславшись на в ажке фінансове становище.

Через кілька днів ОСОБА_7 стало відомо, що для вирішенн я питання про затвердження Р огатинською міською радою ре жиму роботи молодіжно-розваж ального закладу «Світ розваг » у нічний час необхідно пого дити заяву, яка була подана ОСОБА_6 начальнику райвідд ілу міліції, і у зв'язку з чим, у цей же день близько 13 год. ОС ОБА_7 зустрівся з ОСОБА_3 у службовому кабінеті остан нього. У розмові ОСОБА_3 ст ав вимагати у ОСОБА_7 за по годження заяви грошові кошти , однак конкретної суми не вка зав. Залишивши заяву ОСОБА_ 6 для погодження, ОСОБА_7 пообіцяв принести гроші нас тупного разу.

Під час зустрічі, яка відбул ася 18.01.2011 року в службовому кабі неті начальника Рогатинсько го РВ УМВС ОСОБА_3 знову ст ав вимагати у ОСОБА_7 хаба р за погодження роботи закла ду «Світ розваг», назвавши за погодження заяви суму в 2000 грн . При цьому ОСОБА_3 повідом ив ОСОБА_7, що заяву той змо же забрати, коли принесе вказ ану суму грошей, і призначив з устріч на 20.01.2011 року. За таких об ставин, з метою запобігти шкі дливим наслідкам щодо своїх прав і законних інтересів, ОСОБА_7 вимушений був дати х абар ОСОБА_3

ОСОБА_7 19.01.2011 звернувся в УСБ У в Івано-Франківській облас ті із заявою про вимагання в н ього хабара ОСОБА_3, а 20.01.2011 р оку у службовому кабінеті пе редав, а ОСОБА_3 прийняв ві д нього хабар у розмірі 2000 грн. Після прийняття хабара ОСО БА_8 був затриманий співроб ітниками УСБУ в Івано-Франкі вській області і гроші в сумі 2000 грн., які йому передав ОСОБ А_7, були вилучені, як предмет хабара.

В апеляції прокурор, який бр ав участь у розгляді справи с удом першої інстанції, вважа є вирок суду незаконним чере з неправильне застосування к римінального закону, тобто ч ерез незастосування криміна льного закону, який підлягав застосуванню, та невідповід ність призначеного судом пок арання ступеню тяжкості вчин еного злочину і особі засудж еного. Посилається на те, що, п ризначаючи покарання ОСОБ А_3, суд порушив вимоги ст.372 КП К України та ст.65 КК України. Пр осить вирок скасувати через м'якість призначеного судом покарання, призначивши йому більш суворе покарання в меж ах санкцій вказаних статей т а на підставі ст.54 КК України п озбавити ОСОБА_3 спеціаль ного звання «полковник міліц ії». В процесі апеляційного п ерегляду справи прокурор змі нив апеляцію та вважав за пра вильне постановити новий вир ок, посиливши покарання шлях ом застосування ст.54 КК Україн и, а також стягнення витрат на проведення експертиз.

Заслухавши доповідь судді , прокурора, який підтримав зм інену апеляцію, провівши суд ове слідство, перевіривши ма теріали справи та обговоривш и викладені в апеляціях дово ди, колегія суддів вважає, що а пеляція підлягає до частково го задоволення з наступних п ідстав.

Висновок суду про доведені сть вини ОСОБА_3 у вчиненн і злочинів, кваліфікація про типравних діянь не оскаржуєт ься і апеляційному перегляду не підлягає.

Що стосується покликань ап елянта на м' якість призначе ного покарання внаслідок нез астосування ст.54 КК України, т о вони є необґрунтованими.

Так, мотивуючи доводи апеля ції, прокурор вказав на необх ідність позбавити винного сп еціального звання «полковни ка міліції», оскільки останн ій вчинив тяжкий злочин.

Разом з тим, вказаних мотиві в є недостатньо для прийнятт я такого рішення.

Суд першої інстанції в дост атній мірі дослідив питання доцільності позбавлення спе ціального звання ОСОБА_3 і , виходячи із того, що застосув ання ст.54 КК України є правом, а не обов' язком для суду, нал ежним чином обґрунтував сво є рішення.

При цьому, судом було врахов ано, що ОСОБА_3 понад 30 рокі в попрацював в органах внутр ішніх справ, з них більшу част ину оперативним працівником у кримінальному розшуку. Про йшовши всі ступені службової кар' єри, ОСОБА_3 відзнач ався як сумлінний працівник, в заслугах якого нараховуют ься десятки розкритих резона нсних особливо тяжких злочин ів (а.с.42-56 т.1). Крім цього, на момен т постановлення вироку ОСО БА_3 звільнений з роботи за в іком. За таких обставин, позба влення спеціального звання, яке було здобуто внаслідок т ривалої та успішної праці, на думку колегії суддів, було би надто суворим покаранням та несправедливим у конкретном у випадку.

Апеляція прокурора в част ині стягнення із засуджено го судових витрат в сумі 361 гр н. 20 коп. за проведення судової - хімічної експертизи ґрунту ється на положеннях ст.91 КПК У країни, підтверджується розр ахунком (а.с.133 т.2) і підлягає до з адоволення.

Враховуючи наведене та кер уючись ст.ст.365, 366, 367-370 КПК України , колегія суддів, -

у х в а л и л а:

Апеляцію прокурора задово льнити частково.

Вирок Галицького районног о суду від 05 серпня 2011 року відн осно ОСОБА_3 змінити.

Стягнути з ОСОБА_3 на кор исть НДЕКЦ при УМВС України в Івано-Франківській області 361 грн.20 коп. судових витрат на п роведення судово-хімічної ек спертизи.

В решті вирок суду залишити без змін.

Головуючий В.П. Гандзюк

Судді В.М. Дячук

Н.М. Кривобокова

Згідно з оригіналом

Суддя В.П. Гандзюк

СудАпеляційний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення21.12.2011
Оприлюднено28.12.2011
Номер документу20131034
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —11-564/2011

Ухвала від 05.12.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Івано-Франківської області

Гандзюк В. П.

Постанова від 02.03.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Мозговий О. Д.

Ухвала від 29.11.2011

Кримінальне

Апеляційний суд міста Севастополя

Соловйов Є. О.

Ухвала від 29.11.2011

Кримінальне

Апеляційний суд міста Севастополя

Соловйов Є. О.

Ухвала від 21.12.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Івано-Франківської області

Гандзюк В.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні