Ухвала
від 20.12.2011 по справі 2а-1870/9232/11
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІ СТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про відмову у відкритті пр овадження у справі

"20" грудня 2011 р. Сп рава № 2a-1870/9232/11

Суддя Сумського окружно го адміністративного суду Со колов В.М. в ході підготовчого провадження у справі за адмі ністративним позовом Держав ної податкової інспекції в м істі Суми до товариства з обм еженою відповідальністю "Сеп тима", третя особа - виконавчий комітет Сумської міської ра ди про скасування державної реєстрації змін до установч их документів,-

В С Т А Н О В И В:

До Сумського окружног о адміністративного суду зве рнулася Державна податкова і нспекції в м. Суми (далі по тек сту - позивач, ДПІ в м. Суми) із а дміністративним позовом до т овариства з обмеженою відпов ідальністю "Септима" (далі по тексту - відповідач, ТОВ "Септ има"), третя особа - виконавчий комітет Сумської міської ра ди про:

- ухвалення рішення про скас ування державної реєстрації змін до установчих документ ів товариства з обмеженою ві дповідальністю "Септима" (іде нтифікаційний код 20224090), а саме: щодо зміни місцезнаходження з адреси - 53060, Дніпропетровськ а область, Криворізький райо н, с. Кіровка, вул. Кірова, буд. 27 н а адресу - 40004, Сумська область , м. Суми, Зарічний район, вул. Кі рова, буд. 24, кв. 5;

- зобов' язання державного реєстратора виконавчого ком ітету Сумської міської ради внести запис про судове ріше ння щодо скасування державно ї реєстрації змін до установ чих документів юридичної осо би - товариства з обмеженою відповідальністю "Септима", щ о не пов' язані зі змінами в у становчих документах та знят тя його з обліку.

Дослідивши зміст адмініст ративного позову та позовних вимог, додані до неї документ и, суд вважає за необхідне від мовити у відкритті проваджен ня в адміністративній справі в частині вимог ДПІ в м. Суми п ро зобов' язання державного реєстратора виконавчого ком ітету Сумської міської ради внести запис про судове ріше ння щодо скасування державно ї реєстрації змін до установ чих документів юридичної осо би - ТОВ "Септима", що не пов' язані зі змінами в установчи х документах та зняття його з обліку (п. 3 адміністративного позову), виходячи з наступног о.

Статтею 19 Конституції Украї ни визначено, що органи держа вної влади та органи місцево го самоврядування, їх посадо ві особи зобов' язані діяти лише на підставі, в межах повн оважень ти у спосіб, що передб ачені Конституцією та закона ми України.

За приписами ч. 3 ст. 6 КАС Укра їни суб' єкти владних повнов ажень мають право звернутися до адміністративного суду у випадках, передбачених Конс титуцією та законами України .

Пунктом 5 ч. 2 ст. 17 КАС України встановлено, що юрисдикція а дміністративних судів пошир юється на спори за звернення м суб'єкта владних повноваже нь у випадках, встановлених К онституцією та законами Укра їни.

При цьому, слід відзначити, що, виходячи зі змісту ст.ст. 2,3 КАС України, суб' єкт владни х повноважень не має прав, у ро зумінні міри свободи поведін ки, а лише наділений законода вцем певними повноваженнями , необхідними для реального в иконання завдань та функцій держави, що покладені на ньог о.

Пунктом 8 частини першої ста тті 3 КАС України визначено, що позивачем в адміністративні й справі може бути суб'єкт вла дних повноважень, на виконан ня повноважень якого подана позовна заява до адміністрат ивного суду. Однак такий суб'є кт владних повноважень може бути позивачем у адміністрат ивній справі лише у випадках , передбачених частиною четв ертою статті 50 КАС України, до переліку яких віднесено так ож випадки, встановлені інши ми законами (пункт п'ятий част ини першої статті 50 КАС Україн и).

З аналізу вказаних правови х норм вбачається, що суб'єкт в ладних повноважень в адмініс тративному процесі має право на звернення до суду у порядк у та у спосіб, які обмежені пов новаженнями визначеними Кон ституцією та законами Україн и.

Статтею 20 Податкового кодек су України визначені права о рганів державної податкової служби. Так, п.п. 20.1.12 п. 20.1 ст. 20 Пода ткового кодексу України, пер едбачено право державної под аткової служби у випадках, вс тановлених законом, звертати ся до суду щодо припинення юр идичної особи та припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємце м та/або про визнання недійсн ими установчих (засновницьки х) документів суб'єктів госпо дарювання.

Пунктом 67.2 ст.67 Податкового к одексу України передбачено, що органи державної податков ої служби в установленому за коном порядку мають право зв ертатися до суду про винесен ня судового рішення щодо: при пинення юридичних осіб або п ідприємницької діяльності ф ізичних осіб - підприємців; ві дміни державної реєстрації п рипинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців; с касування державної реєстра ції змін до установчих докум ентів.

Повноважень на звернення д о суду з іншими позовними вим огами, окрім визначених п. п. 20.1 .20 та п. 67.2 Податкового кодексу У країни ДПІ в м. Суми чинним зак онодавством не надано.

Враховуючи наведене, суд пр иходить до висновку, що жодни м законом не передбачено пов новаження державної податко вої служби на звернення до су ду із вимогами про зобов' яз ання державного реєстратора виконавчого комітету Сумськ ої міської ради внести запис про судове рішення щодо скас ування державної реєстрації змін до установчих документ ів юридичної особи - товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Септима", що не пов' яза ні зі змінами в установчих до кументах та зняття його з обл іку і дану вимогу не належить розглядати в порядку адміні стративного судочинства.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 109 КАС У країни, суддя відмовляє у від критті провадження в адмініс тративній справі, якщо заяву не належить розглядати в пор ядку адміністративного судо чинства.

Керуючись ст. ст. 107,109,186 КАС Укр аїни, -

У Х В А Л И В:

Відмовити у відкритті п ровадження в адміністративн ій справі за позовом Державн ої податкової інспекції в мі сті Суми до товариства з обме женою відповідальністю "Септ има", третя особа - виконавчий комітет Сумської міської рад и про скасування державної р еєстрації змін до установчих документів у частині зобов' язання державного реєстрато ра виконавчого комітету Сумс ької міської ради внести зап ис про судове рішення щодо ск асування державної реєстрац ії змін до установчих докуме нтів юридичної особи - това риства з обмеженою відповіда льністю "Септима", що не пов' я зані зі змінами в установчих документах та зняття його з о бліку.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Ха рківського апеляційного адм іністративного суду через Су мський окружний адміністрат ивний суд шляхом подачі апел яційної скарги в п' ятиденни й строк з дня отримання копії ухвали.

Ухвала набирає законної си ли після закінчення строку п одання апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скас овано, набирає законної сили після закінчення апеляційно го розгляду справи.

Суддя (підпис) В.М. Соколов

З оригіналом згід но

Суддя В.М. Соколов

СудСумський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.12.2011
Оприлюднено29.12.2011
Номер документу20247469
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1870/9232/11

Постанова від 24.01.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

Постанова від 24.01.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

Ухвала від 11.04.2012

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Спаскін О.А.

Ухвала від 17.02.2012

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Спаскін О.А.

Постанова від 24.01.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

Ухвала від 20.12.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

Ухвала від 20.12.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

Ухвала від 20.12.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні