Постанова
від 24.01.2012 по справі 2а-1870/9232/11
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІ СТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 січня 2012 р. Справа № 2a-1870/9232/11

Сумський окружний адміні стративний суд у складі:

головуючого судді - Соколо ва В.М.

за участю секретаря судово го засідання - Заіченко А.М.,

представника позивача - М арченка О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміще нні суду в м. Суми адміністрат ивну справу за позовом Держ авної податкової інспекції в місті Суми до товариства з о бмеженою відповідальністю "С ептима", третя особа - виконавч ий комітет Сумської міської ради про скасування державн ої реєстрації змін до устано вчих документів,-

В С Т А Н О В И В:

Державна податкова інс пекція в місті Суми (далі по те ксту - позивач, ДПІ в м. Суми) зве рнулася до суду з адміністра тивним позовом до товариства з обмеженою відповідальніст ю "Септима" (далі по тексту - від повідач, ТОВ "Септима"), третя о соба - виконавчий комітет Сум ської міської ради про скасу вання державної реєстрації з мін до установчих документів ТОВ "Септима" (ідентифікаційн ий код 20224090), а саме: щодо зміни мі сцезнаходження з адреси - 53060, Д ніпропетровська область, Кри ворізький район, с. Кіровка, ву л. Кірова, буд. 27 на адресу - 40004, С умська область, м. Суми, Зарічн ий район, вул. Кірова, буд. 24, кв. 5 .

Свої вимоги позивач обґрун товує тим, що засновниками ТО В "Септима" було внесено зміни до установчих документів в ч астині зміни місцезнаходжен ня лише формально, з метою зді йснення фіктивної підприємн ицької діяльності, оскільки відповідач не мав наміру зді йснювати свою фінансово-госп одарську діяльність за новою адресою реєстрації.

В судовому засіданні позив ач підтримав свої вимоги та п росив їх задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання не з' явив ся, про причини неявки, всупер еч вимог ч.2 ст. 40 КАС України, су д не повідомив. Відповідно до ч. 8 ст. 35 КАС України, вважаєтьс я, що повістку вручено юридич ній особі, якщо вона доставле на за адресою, внесеною до від повідного державного реєстр у, або за адресою, яка зазначен а її представником, і це підтв ерджується підписом відпові дної службової особи. Повіст ку надіслано позивачеві за а дресою, внесеною до ЄДР юриди чних осіб та фізичних осіб-пі дприємців, що підтверджуєтьс я довідкою (а.с.4-7).

Суд, заслухавши пояснення п озивача, вивчивши матеріали справи та оцінивши докази в ї х сукупності, вважає, що позов необґрунтований і не підляг ає задоволенню, виходячи з на ступного.

В судовому засіданні було в становлено, що ТОВ "Септима" за реєстроване як юридична особ а Криворізькою районною держ авною адміністрацією Дніпро петровської області 10.10.2005 за но мером запису №1 204 120 0000 000430, за адрес ою: 53060, вул, Кірова, 27, с. Кіровка, К риворізький район, Дніпропет ровська область, Україна, що п ідтверджується довідкою з ЄД Р юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (а.с.4-7).

02.11.2011 року до Єдиного державн ого реєстру юридичних осіб т а фізичних осіб-підприємців було внесено інформацію про внесення змін до установчих документів ТОВ "Септима" в час тині зміни місцезнаходження юридичної особи та внесено д ані про нову юридичну адресу підприємства - 40004, Сумська область, м. Суми, Зарічний рай он, вул. Кірова, буд. 24, кв. 5. Дан а обставина підтверджується довідкою з ЄДР юридичних осі б та фізичних осіб-підприємц ів (а.с.4-7).

Разом з тим, відповідно до д овідки про встановлення факт ичного місцезнаходження пла тника податків, складеної пе ршим заступником голови Комі сії з проведення реорганізац ії ДПІ в м. Суми начальником ГВ ПМ - першим заступником начал ьника ДПІ в м. Суми (а.с.8), встано влено, що за адресою м. Суми, вул. Кірова, буд.24, кв.5 знаходи ться одноповерховий житлови й будинок, офіс "Септима" не зн аходиться. У зв' язку з даною обставиною посадовими особа ми податкового органу було з роблено висновок про те, що за сновниками ТОВ "Септима" було внесено зміни до установчих документів в частині зміни м ісцезнаходження підприємст ва лише формально, з метою зді йснення фіктивної підприємн ицької діяльності, оскільки відповідач не мав наміру зді йснювати свою фінансово-госп одарську діяльність за новою адресою реєстрації.

Таким чином, на переконання посадових осіб податкового орану, державна реєстрація з мін до установчих документів , в частині місцезнаходження ТОВ "Септима", підлягає скасув анню.

На переконання суду, зазнач ені висновки посадових осіб податкового органу є необґру нтованими, з огляду на наступ не.

Відповідно до вимог п. 67.2. ст. 6 7 Податкового кодексу Україн и, органи державної податков ої служби в установленому за коном порядку мають право зв ертатися до суду про винесен ня судового рішення щодо, зок рема, скасування державної р еєстрації змін до установчих документів.

При цьому, варто зауважити, що зазначена норма є відсило чною.

Порядок державної реєстра ції та скасування змін до уст ановчих документів юридични х осіб встановлений Законом Украйни “Про державну реєст рацію юридичних осіб та фізи чних осіб-підприємців”.

При цьому, відповідно до ч. 2 с т. 38 цього Закону, підставами д ля постановлення судового рі шення щодо припинення юридич ної особи, що не пов'язано з ба нкрутством юридичної особи є , серед іншого, наявність в Єди ному державному реєстрі запи су про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезн аходженням.

Таким чином, відсутність юр идичної особи за вказаним її місцезнаходженням є підстав ою для постановлення судовог о рішення про припинення юри дичної особи, а не скасування державної реєстрації змін д о установчих документів в ча стині зміни місцезнаходженн я юридичної особи.

Крім того, в Єдному державно му реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців н е міститься даних про відсут ність ТОВ "Септима" за юридичн ою адресою.

Дана обставина спростовує твердження посадових осіб Д ПІ в м. Суми про те, що зміни до у становчих документів відпов ідача, в частині місцезнаход ження юридичної особи, були п роведені лише з метою здійсн ення фіктивної підприємниць кої діяльності, оскільки він не мав наміру здійснювати св ою фінансово-господарську ді яльність за новою адресою ре єстрації. Такі висновки, на пе реконання суду, носять суб' єктивний характер та не підт верджуються матеріалами спр ави.

Керуючись ст. ст. 86, 94, 98, 158-163, 167, 186, 254 К АС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

В задоволенні адміністр ативного позову Державної п одаткової інспекції в місті Суми до товариства з обмежен ою відповідальністю "Септима ", третя особа - виконавчий ком ітет Сумської міської ради п ро скасування державної реєс трації змін до установчих до кументів товариства з обмеже ною відповідальністю "Септим а" (ідентифікаційний код 20224090), а саме: щодо зміни місцезнаход ження з адреси - 53060, Дніпропетр овська область, Криворізький район, с. Кіровка, вул. Кірова, б уд. 27 на адресу - 40004, Сумська об ласть, м. Суми, Зарічний район, вул. Кірова, буд. 24, кв. 5 - відм овити за необґрунтованістю.

Постанова може бути оскарж ена до Харківського апеляцій ного адміністративного суду через Сумський окружний адм іністративний суд шляхом под ачі апеляційної скарги на по станову суду протягом десяти днів з дня отримання ко пії повного тексту постанови .

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не с касовано, набирає законної с или після закінчення апеляці йного розгляду справи.

Суддя (підпис) В.М. Соколов

Повний текст постанови складено 30.01.2012 року.

З оригіналом згідно

Суддя В.М. С околов

Дата ухвалення рішення24.01.2012
Оприлюднено16.02.2012
Номер документу21418088
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1870/9232/11

Постанова від 24.01.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

Постанова від 24.01.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

Ухвала від 11.04.2012

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Спаскін О.А.

Ухвала від 17.02.2012

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Спаскін О.А.

Постанова від 24.01.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

Ухвала від 20.12.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

Ухвала від 20.12.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

Ухвала від 20.12.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні