Постанова
від 24.01.2012 по справі 2а-1870/9232/11
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 січня 2012 р. Справа № 2a-1870/9232/11

Сумський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Соколова В.М.

за участю секретаря судового засідання - Заіченко А.М.,

представника позивача - ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції в місті Суми до товариства з обмеженою відповідальністю "Септима", третя особа - виконавчий комітет Сумської міської ради про скасування державної реєстрації змін до установчих документів,-

В С Т А Н О В И В:

Державна податкова інспекція в місті Суми (далі по тексту - позивач, ДПІ в м. Суми) звернулася до суду з адміністративним позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "Септима" (далі по тексту - відповідач, ТОВ "Септима"), третя особа - виконавчий комітет Сумської міської ради про скасування державної реєстрації змін до установчих документів ТОВ "Септима" (ідентифікаційний код 20224090), а саме: щодо зміни місцезнаходження з адреси - 53060, Дніпропетровська область, Криворізький район, с. Кіровка, вул. Кірова, буд. 27 на адресу - 40004, АДРЕСА_1.

Свої вимоги позивач обґрунтовує тим, що засновниками ТОВ "Септима" було внесено зміни до установчих документів в частині зміни місцезнаходження лише формально, з метою здійснення фіктивної підприємницької діяльності, оскільки відповідач не мав наміру здійснювати свою фінансово-господарську діяльність за новою адресою реєстрації.

В судовому засіданні позивач підтримав свої вимоги та просив їх задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про причини неявки, всупереч вимог ч.2 ст. 40 КАС України, суд не повідомив. Відповідно до ч. 8 ст. 35 КАС України, вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до відповідного державного реєстру, або за адресою, яка зазначена її представником, і це підтверджується підписом відповідної службової особи. Повістку надіслано позивачеві за адресою, внесеною до ЄДР юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, що підтверджується довідкою (а.с.4-7).

Суд, заслухавши пояснення позивача, вивчивши матеріали справи та оцінивши докази в їх сукупності, вважає, що позов необґрунтований і не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

В судовому засіданні було встановлено, що ТОВ "Септима" зареєстроване як юридична особа Криворізькою районною державною адміністрацією Дніпропетровської області 10.10.2005 за номером запису №1 204 120 0000 000430, за адресою: 53060, вул, Кірова, 27, с. Кіровка, Криворізький район, Дніпропетровська область, Україна, що підтверджується довідкою з ЄДР юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (а.с.4-7).

02.11.2011 року до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців було внесено інформацію про внесення змін до установчих документів ТОВ "Септима" в частині зміни місцезнаходження юридичної особи та внесено дані про нову юридичну адресу підприємства - 40004, АДРЕСА_1. Дана обставина підтверджується довідкою з ЄДР юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (а.с.4-7).

Разом з тим, відповідно до довідки про встановлення фактичного місцезнаходження платника податків, складеної першим заступником голови Комісії з проведення реорганізації ДПІ в м. Суми начальником ГВПМ - першим заступником начальника ДПІ в м. Суми (а.с.8), встановлено, що за адресою АДРЕСА_2 знаходиться одноповерховий житловий будинок, офіс "Септима" не знаходиться. У зв'язку з даною обставиною посадовими особами податкового органу було зроблено висновок про те, що засновниками ТОВ "Септима" було внесено зміни до установчих документів в частині зміни місцезнаходження підприємства лише формально, з метою здійснення фіктивної підприємницької діяльності, оскільки відповідач не мав наміру здійснювати свою фінансово-господарську діяльність за новою адресою реєстрації.

Таким чином, на переконання посадових осіб податкового орану, державна реєстрація змін до установчих документів, в частині місцезнаходження ТОВ "Септима", підлягає скасуванню.

На переконання суду, зазначені висновки посадових осіб податкового органу є необґрунтованими, з огляду на наступне.

Відповідно до вимог п. 67.2. ст. 67 Податкового кодексу України, органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо, зокрема, скасування державної реєстрації змін до установчих документів.

При цьому, варто зауважити, що зазначена норма є відсилочною.

Порядок державної реєстрації та скасування змін до установчих документів юридичних осіб встановлений Законом Украйни В«Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємцівВ» .

При цьому, відповідно до ч. 2 ст. 38 цього Закону, підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи є, серед іншого, наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Таким чином, відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням є підставою для постановлення судового рішення про припинення юридичної особи, а не скасування державної реєстрації змін до установчих документів в частині зміни місцезнаходження юридичної особи.

Крім того, в Єдному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців не міститься даних про відсутність ТОВ "Септима" за юридичною адресою.

Дана обставина спростовує твердження посадових осіб ДПІ в м. Суми про те, що зміни до установчих документів відповідача, в частині місцезнаходження юридичної особи, були проведені лише з метою здійснення фіктивної підприємницької діяльності, оскільки він не мав наміру здійснювати свою фінансово-господарську діяльність за новою адресою реєстрації. Такі висновки, на переконання суду, носять суб'єктивний характер та не підтверджуються матеріалами справи.

Керуючись ст. ст. 86, 94, 98, 158-163, 167, 186, 254 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

В задоволенні адміністративного позову Державної податкової інспекції в місті Суми до товариства з обмеженою відповідальністю "Септима", третя особа - виконавчий комітет Сумської міської ради про скасування державної реєстрації змін до установчих документів товариства з обмеженою відповідальністю "Септима" (ідентифікаційний код 20224090), а саме: щодо зміни місцезнаходження з адреси - 53060, Дніпропетровська область, Криворізький район, с. Кіровка, вул. Кірова, буд. 27 на адресу - 40004, АДРЕСА_1 - відмовити за необґрунтованістю.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Сумський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги на постанову суду протягом десяти днів з дня отримання копії повного тексту постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя (підпис) В.М. Соколов

Повний текст постанови складено 30.01.2012 року.

З оригіналом згідно

Суддя В.М. Соколов

Дата ухвалення рішення24.01.2012
Оприлюднено22.09.2015
Номер документу50408108
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1870/9232/11

Постанова від 24.01.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

Постанова від 24.01.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

Ухвала від 11.04.2012

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Спаскін О.А.

Ухвала від 17.02.2012

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Спаскін О.А.

Постанова від 24.01.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

Ухвала від 20.12.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

Ухвала від 20.12.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

Ухвала від 20.12.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні