Рішення
від 14.12.2011 по справі 24/212
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАР СЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Д онецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

14.12.11 р. Сп рава № 24/212

Господарський суд Донець кої області у складі судді Ве личко Н.В.

При секретарі судового зас ідання Смірновій Ю.Б.

Розглянувши у відкритому с удовому засіданні матеріали

за позовом: Публічного акці онерного товариства «Донець кобленерго», м. Горлівка

до відповідача: Територіал ьного управління Державної судової адміністрації Донец ької області, м. Донецьк

про: стягнення 1 311,18 грн.

за участю представників ст орін:

від позивача: ОСОБА_1 - за довір. №59-11«Д» від 26.04.2011р.

від відповідача: не з' явив ся

СУТЬ СПОРУ:

Публічне акціонерне то вариство «Донецькобленерго » звернулось до господарсько го суду Донецької області з п озовом до Територіального уп равління Державної судової а дміністрації Донецької обл асті про стягнення 1 311,18 грн. за перевищення договірних вели чин.

Нормативно свої вимоги обґрунтовує ст.ст.26,27 Закону Ук раїни «Про електроенергетик у», ст.ст. 20,174,193,198 ГК України, ст.ст . 526,527 Цивільного кодексу Украї ни.

На підтвердження позов них вимог надав суду копію до говору про постачання електр оенергії від 03.12.2009р. № 11/513 з додатк ом №5 (порядок розрахунків), до датки до договору (договірні величини споживання електри чної енергії на 2010 та 2011 роки), ко пії довіреностей, копії нака зів, рахунки за електроенерг ію та акти приймання-передач і товарної продукції за пері од квітень 2010р., червень 2010р., сер пень 2010р., березень 2011р., розраху нок за перевищення договірно ї величини, рахунки та повідо млення за перевищення догові рних величин за період квіте нь, червень, серпень 2010р. та бер езень 2011р., копію свідоцтва про державну реєстрацію та стат ут ПАТ «Донецькобленерго».

Відповідач надав відзив, в я кому повідомив, що Територіа льне управління Державної су дової адміністрації України в Донецькій області є держав ною установою і фінансується з державного бюджету Україн и. Усі рахунки за спожиту елек троенергію сплачуються без з атримок при наявності достат нього фінансування . Таким чи ном, затримка по оплаті раху нків за спожиту електричну е нергію пов' язана лише з нед остатнім фінансуванням з бок у державного бюджету в перші й половині поточного року. На дходження додаткового фінан сування у другому півріччі 2011 р. дозволило здійснити оплат у спожитих послуг у повному о бсязі і без затримок, а саме сп латити перевищення договірн их величин в сумі 1148,44 грн. за бе резень 2011р. На підтвердження д оводів викладених у відзиві надав копію платіжного доруч ення №1578 від 13.12.2011р. на суму 1 148,44 грн .

В судовому засіданні, що від булось 14.12.2011р., позивач підтрима в позовні вимоги та просив су д їх задовольнити.

Відповідач в судове засіда ння не з' явився, у відзиві, на даному суду просив розглянут и справу без його участі.

Враховуючи, що відповідач б ув повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, але своїм правом бути присутнім при розгляді справи не скори стався, справа № 24/212 розглядаєт ься за наявними в ній матеріа лами відповідно до статті 75 Го сподарського процесуальног о кодексу України.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення поз ивача, суд встановив наступн е.

До приведення статутних до кументів у відповідність з З аконом України «Про акціонер ні товариства» позивач мав н азву Відкрите акціонерне тов ариство «Донецькобленерго» .

За приписами статей 526 Цивіл ьного кодексу України та 193 Го сподарського кодексу Україн и, зобов'язання має виконуват ися належним чином відповідн о до закону, інших правових ак тів, договору, а за відсутност і таких умов та вимог - відпові дно до звичаїв ділового обор оту або інших вимог, що звичай но ставляться.

Статтею 525 Цивільного кодек су України передбачено, що од ностороння відмова від зобов 'язання або одностороння змі на його умов не допускається , якщо інше не встановлено дог овором або законом.

Статтею 530 Цивільного кодек су України передбачено, що як що у зобов'язанні встановлен ий строк (термін) його виконан ня, то воно підлягає виконанн ю у цей строк (термін). Зобов'яз ання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має нас тати, підлягає виконанню з на станням цієї події.

03.12.2009р. між Відкритим акціоне рним товариством «Донецькоб ленерго» (постачальник) та Те риторіальним управлінням де ржавної судової адміністрац ії в Донецькій області (субс поживач) укладено договір пр о постачання електричної ене ргії № 11/513 (а.с.14-20), за умовами яког о постачальник продає електр ичну енергію Споживачу для з абезпечення потреб електроу становок Споживача із загаль ною (за всіма об»єктами) приєд наною потужністю 66,5 кВт, а спож ивач оплачує Постачальнику в артість використаної (куплен ої) електричної енергії та зд ійснює інші платежі згідно з умовами договору. Під час вик онання умов цього договору, а також вирішення всіх питань , що не обумовлені цим договор ом, сторони зобов'язуються ке руватися чинним законодавст вом України, зокрема Правила ми користування електричною енергією (п.2.1 договору).

Згідно з пунктом 2.3.2 договору , споживач зобов'язався дотри муватися режиму споживання е лектричної енергії згідно з умовами розділу 5 цього догов ору та режиму роботи електро установки згідно з умовами д одатків №3 «Графік зняття пок азів засобів обліку електрич ної енергії» та №4 «Порядок в изначення обсягу електрично ї енергії та його вартості у разі завантаження схеми обл іку нижче мінімального допус тимого рівня та у разі невідп овідності температурного ре жиму експлуатації засобів об ліку вимогам, визначеним нор мативно-технічними документ ами та/або паспортними даним и засобів обліку» до цього До говору»

Споживач також зобов'язавс я оплачувати постачальнику в артість електричної енергії згідно з умовами додатків №3 « Графік зняття показів засобі в обліку електричної енергії », та №5 «Порядок розрахунків з а електроенергію» до цього д оговору (п.2.3.4 договору).

За внесення платежів, перед бачених пунктами 2.2.3.-2.2.4. цього д оговору з

порушенням терм інів, визначених додатком №5 « Порядок розрахунків» до цьог о договору,

споживач сплач ує постачальнику пеню у розм ірі подвійної облікової став ки НБУ за кожний день простро чення платежу враховуючи ден ь фактичної оплати.

Пунктом 4.2.2 договору сторони встановили, що за перевищенн я договірних величин спожива ння електричної енергії та п отужності визначених згідно із вимогами розділу 5 цього до говору, споживач сплачує пос тачальнику двократну вартіс ть різниці фактично спожитої та договірної величин.

Відповідно до п. 5.1 Договору д ля визначення договірних вел ичин споживання електричної енергії та потужності на нас тупний рік Споживач не пізні ше 01 жовтня поточного року на дає Постачальнику електричн ої енергії відомості про роз мір очікуваного споживання е лектричної енергії за формою встановленою додатком №7 «Об сяги очікуваного споживання електричної енергії та поту жності Споживачем» до цього Договору.

Заявлена споживачем догов ірна величина споживання еле ктроенергії оформлена окрем ими додатками «Договірні вел ичини споживання електрично ї енергії на 2010 рік» та «Догов ірні величини споживання еле ктричної енергії на 2011 рік». Ст оронами узгоджено договірні величини споживання електри чної енергії на 2010 та 2011 роки у т ис.кВт/год., договірна величи на електроспоживання на кві тень 2010 року становить 4,00 тис. кВ т/год., на червень 2010 року - 4,10 ти с. кВт/год., на серпень - 6,00 тис. кВт./год., на березень 2011р. - 4,00 ти с. кВт/год.

Облік електроенергії, спож итої споживачем здійснюєтьс я згідно з вимогами ПУЕ та ПКЕ Е (п.7.1 Договору).

Пунктом 1 додатку №5 до догов ору визначено, що розрахунко вий період встановлено спожи вачу з 17 числа місяця до 16 числ а поточного місяця.

Згідно п. 6 Додатку №5 у разі п еревищення договірної велич ини споживання електричної е нергії, що визначається пост ачальником при підбитті підс умків розрахункового період у, згідно з розділом 5 цього До говору, Постачальник надає с поживачу повідомлення про сп оживання електричної енерг ії надає споживачу повідомле ння про споживання електричн ої енергії понад договірну в еличину та виписує окремий р ахунок на суму вартості, визн аченої як добуток значення п еревищення договірної велич ини споживання електричної е нергії на середньозважений т ариф.

Пунктом 9 додатку №5 «Порядо к розрахунків» до договору с торони встановили, що остато чний розрахунок споживача за електричну енергію, спожиту протягом розрахункового пер іоду, а також за інші платежі, передбачені цим договором та ПКЕЕ здійснюється споживаче м на підставі виставленого п остачальником електричної е нергії рахунка грошовими кош тами га рахунки Постачальник а електричної енергії, які вк азані в розділі 10 Договору, у т ерміни, що не перевищують 5 опе раційних днів від дня отрима ння рахунку.

Нарахування за понаддогов ірне споживання електричної енергії та електричної поту жності відображуються в окре мому рахунку, термін сплати я кого визначається вимогами п .7 цього додатку (п.9 Додатку №5 „ Порядок розрахунків за елект роенергію” до Договору).

Предметом спору у цій справ і є стягнення з відповідача з аборгованості з оплати варто сті електроенергії, спожиту понад договірну величину у з агальному розмірі 1 311,18 грн., з я ких 113,78 грн. - за квітень 2010р., 32,66 грн. - за червень 2010р., 16,30 грн. - за серпень 2011р. та 1 148,44 грн. - за березень 2011р.

За приписами статті 26 З акону України «Про електроен ергетику» споживання енергі ї можливе лише на підставі до говору з енергопостачальник ом. Споживач енергії зобов'яз аний додержуватись вимог нор мативно-технічних документі в та договору про постачання енергії. Споживач енергії не се відповідальність за поруш ення умов договору з енергоп остачальником та правил кори стування електричною і тепло вою енергією та виконання пр иписів державних інспекцій з енергетичного нагляду за ре жимами споживання електричн ої та теплової енергії згідн о із законодавством України.

Взаємовідносини, які виник ають в процесі продажу і купі влі електричної енергії між виробниками або постачальни ками електричної енергії та споживачами (на роздрібному ринку електричної енергії) р егулюють Правила користуван ня електричною енергією, зат верджені постановою Націона льної комісії регулювання ел ектроенергетики України від 31.07.1996 р. N 28 та зареєстровані в Мін істерстві юстиції України 02.08 .1996 р. за N 417/1442 (з наступними змінам и та доповненнями). Дія цих Пра вил поширюється на всіх юрид ичних осіб та фізичних осіб (к рім населення).

Відповідно до ст. 509 Цивільно го кодексу України, зобов'яза нням є правовідношення, в яко му одна сторона (боржник) зобо в'язана вчинити на користь др угої сторони (кредитора) певн у дію (передати майно, виконат и роботу, надати послугу, спла тити гроші тощо) або утримати ся від певної дії, а кредитор м ас право вимагати від боржни ка виконання його обов'язку.

Відтак, оскільки сторони ви значили умовами договору обс яг споживання електричної ен ергії та розмір її оплати за ц ей період, то відповідно до на ведених приписів норм права зобов'язання у відповідача щ одо оплати отриманої за акта ми приймання-передачі енергі ї виникає на підставі догово ру.

Згідно частини 5 статті 26 Зак ону України "Про електроенер гетику" споживачі (крім насел ення, професійно-технічних у чбових закладів та вищих учб ових закладів 1 - 4 рівня акреди тації державної та комунальн ої власності) у разі споживан ня електричної енергії понад договірної величини за розр ахунковий період сплачують е нергопостачальникам двокра тну вартість різниці між фак тично спожитою та договірною величиною споживання електр оенергії.

Відповідно до п.7 п.8.1 Правил к ористування електричною ене ргією, постачальник електрич ної енергії за регульованим тарифом має право на отриман ня від споживача підвищеної оплати за електричну енергію за обсяг перевищення спожив ачем договірних величин спож ивання електричної енергії т а величини потужності за роз рахунковий період відповідн о до актів законодавства та у мов договору.

З матеріалів справи вбачає ться, що позивач свої зобов'яз ання виконав, про то свідчать акти прийому-передачі товар ної продукції, підписані обо ма сторонами, та рахунки, отри мані споживачем (а.с.29-36), а також рахунки та повідомлення за п еревищення договірних велич ин електроспоживання (а.с. 39-45).

Відповідач за період кв ітень, червень, серпень 2010р. та березень 2011р. спожив електрое нергії у більшому розмірі, ні ж це було передбачено догово ром, у зв' язку з чим у відпові дача перед позивачем виник о бов' язок по сплаті вартості перевищення договірних вели чин споживання електроенерг ії у розмірі за квітень -113,78 грн ., за червень 2010 р. - 32,66 грн., за се рпень 2010р.- 16,30 грн. та березень за 2011р.- 1 148,44 грн. Проте, відповідач з обов'язання по сплаті отрима ної електричної енергії в по вному обсязі не виконав і за н им рахується борг за спожива ння електроенергії понад дог овірну величину.

З матеріалів також вбачаєт ься, що платіжним дорученням №1578 від 13.12.2011р. відповідач перер ахував позивачу 1 148,44 грн. (а.с.67). в рахунок оплати перевищення договірних величин електрое нергії за березень 2011р.

Отже після порушення прова дження у справі у справі відп овідач погасив заборгованіс ть за березень 2011р. у сумі 1 148,44 г рн., тому станом на момент прий няття рішення у справі відсу тній предмет спору у цій част ині.

Згідно ст. 80. п.1-1 ГПК України г осподарський суд припиняє пр овадження у справі, якщо відс утній предмет спору.

Враховуючи наведене суд вв ажає за необхідне припинити провадження у справі в части ні вимог про стягнення з відп овідача боргу за перевищення договірних величин за берез ень 2011р. у сумі 1 148,44 грн.

Враховуючи, що обсяг спожив ання відповідачем електроен ергії понад договірну величи ну за розрахунковий період к вітень, червень та серпень 2010р . підтверджено матеріалами с прави, відповідач не запереч ує проти наявності боргу сам е у зазначеній сумі, тому госп одарський суд вважає, що позо вні вимоги про стягнення 162,74 г рн. грн. за перевищення догов ірних величин споживання еле ктроенергії за квітень, черв ень, серпень 2010р. є обгрунтован ими та такими, що підлягають з адоволенню.

Відповідно до приписів ста тті 33 ГПК України, кожна сторо на повинна довести ті обстав ини, на які вона посилається я к на підставу своїх вимог і за перечень. Згідно зі статтею 43 Господарського процесуальн ого кодексу України господар ський суд оцінює докази за св оїм внутрішнім переконанням , що ґрунтується на всебічном у, повному і об'єктивному розг ляді в судовому процесі усіх обставин справи в їх сукупно сті, керуючись законом.

Господарський суд не прийм ає до уваги доводи відповіда ча про відмову у позові через відсутність провини Територ іального управління Державн ої судової адміністрації Дон ецької області внаслідок нед офінансування з боку держави , оскільки умови спірного дог овору не містять норм, які б ст авили порядок розрахунків за отриманий товар в залежніст ь від програм бюджетного фін ансування відповідача. Тобто , факт надходження коштів з де ржавного бюджету не впливає на момент виникнення у відпо відача обов'язку оплати за до говором.

Отже, позовні вимоги позива ча про стягнення з відповіда ча 162,74 грн. грн. за перевищення договірних величин споживан ня електроенергії підлягают ь задоволенню.

Враховуючи, що відповідаче м здійснено часткову оплату заборгованості після поруше ння провадження у справі, том у судові витрати підлягають стягненню з відповідача у по вному обсязі згідно ст. 49 Госп одарського процесуального к одексу України.

Керуючись ст.ст. 33, 34, 38, 43, 49, п.1-1 ст. 80, 82-85 Господарського процесуал ьного кодексу України, госпо дарський суд, -

В И Р I Ш И В :

Припинити провадженн я у справі в частині стягненн я з відповідача 1148,44 грн. боргу п еревищення договірних вели чин за березень 2011р. за відсут ністю предмету спору.

Позовні вимоги Публічного акціонерного товариства „Д онецькобленерго”, м. Горлівк а до Територіального управл іння Державної судової адмін істрації Донецької області, м. Донецьк про стягнення 162,74 г рн., задовольнити.

Стягнути з Територіальног о управління Державної судов ої адміністрації Донецької о бласті (83086, м. Донецьк, пр. Лагут енка, 14, ЄДРПОУ 26288796) на користь Пу блічного акціонерного товар иства “Донецькобленерго” (84601 , м. Горлівка, пр. Леніна, 11, на по точний рахунок ПАТ «Донецько бленерго» структурної одини ці Приазовські електричні м ережі п/р № 260373011294 в ОПЕРО ДОУ Оща дбанк м. Донецьк, МФО 335106, ЄДРПОУ 00131096) - 162,74 грн. за перевищення дог овірних величин споживання е лектроенергії.

Стягнути з Територіальног о управління Державної судов ої адміністрації Донецької о бласті (83086, м. Донецьк, пр. Лагут енка, 14, ЄДРПОУ 26288796) на користь Пу блічного акціонерного товар иства “Донецькобленерго” (84601 , м. Горлівка, пр. Леніна, 11, п/р 260013 07550283 у філії Центрально-місько го відділення АК ПІБ м. Горлів ка, МФО 334464, ЄДРПОУ 00131268) витрати на сплату державного мита у сум і 102,00 грн., витрати на інформаці йно-технічне забезпечення су дового процесу у сумі 236,00 грн.

Після набрання рішенн ям законної сили видати нака зи у встановленому порядку.

Рішення господарського су ду Донецької області набирає законної сили через десять д нів з дня його прийняття (підп исання) та може бути оскаржен е до Донецького апеляційного господарського суду в поряд ку, передбаченому розділом Х ІІ Господарського процесуал ьного кодексу України.

Суддя Величко Н.В.

< Список > < Дов ідник >

< Список > < Довід ник >

У судовому засіданні 14.12.2011р. оголошено вступну та резолю тивну частини рішення.

Повний текст рішення підпи сано 19.12.2011р.

Дата ухвалення рішення14.12.2011
Оприлюднено30.12.2011
Номер документу20356836
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —24/212

Ухвала від 15.08.2005

Господарське

Господарський суд Донецької області

Левшина Ганна Валеріївна

Ухвала від 16.09.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Левшина Ганна Валеріївна

Ухвала від 11.01.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Г.В. Левшина

Ухвала від 10.01.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Г.В. Левшина

Ухвала від 22.12.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

Г.В. Левшина

Ухвала від 07.02.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.О. Кучерява

Ухвала від 24.01.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.О. Кучерява

Ухвала від 13.12.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.О. Кучерява

Ухвала від 18.11.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.О. Кучерява

Рішення від 14.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні