Ухвала
від 07.02.2017 по справі 24/212
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, телефон 096-068-16-02

У Х В А Л А

07.02.2017р. Справа № 24/212

Господарський суд Донецької області у складі

головуючого судді Кучерявої О.О.,

при помічнику судді Цакадзе М.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали скарги Дочірньої компанії Газ України Національної акціонерної компанії Нафтогаз України про визнання незаконною бездіяльність ОСОБА_1 міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Донецькій області, зобов'язання вчинити певні дії в межах справи №24/212 за позовом Дочірнього підприємства Газ-Тепло Національної акціонерної компанії Нафтогаз України до Комунального підприємства по теплопостачанню Вуглик про стягнення заборгованості,

За участю представників сторін:

від скаржника (стягувача): не з'явився,

від відповідача (боржника): не з'явився,

від ВДВС: не з'явився,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Донецької області від 08 серпня 2005 року позовні вимоги Дочірнього підприємства Газ-Тепло Національної акціонерної компанії Нафтогаз України до Комунального підприємства по теплопостачанню Вуглик про стягнення заборгованості - задоволені частково.

Стягнуто з Комунального підприємства по теплопостачанню Вуглик на користь Дочірнього підприємства Газ-Тепло Національної акціонерної компанії Нафтогаз України основний борг в розмірі 2560495, 80 грн., 25459, 68 грн. державного мита, 117, 81 грн. - плати за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

В задоволенні іншої частини позовних вимог відмовлено.

На виконання вищевказаного рішення господарським судом Донецької області 15 серпня 2005 року видано відповідний наказ по справі №24/212.

17.03.2006 постановою державної виконавчої служби у Центрально-Міському районі міста Горівки відкрито виконавче провадження з примусового виконання наказу суду від 15.08.2005 №24/212.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 19.07.2010 здійснено заміну сторони у виконавчому провадженні - стягувача Дочірнє підприємство Газ-Тепло Національної акціонерної компанії Нафтогаз України на його правонаступника - Дочірню компанію Газ України Національної акціонерної компанії Нафтогаз України .

Постановою державного виконавця від 01.09.2010 замінено сторону у виконавчому провадженні згідно ухвали господарського суду Донецької області від 19.07.2010.

В обґрунтування скарги зазначив, що відповідно до постанови начальника управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Донецькій області від 22.02.2016 утворена робоча група з органів державної виконавчої служби Донецької області у складі державних виконавців відділів ДВС територіальних відділів за місцем знаходження боржників або їх майна, що перебувають на тимчасово непідконтрольній території українській владі. Відповідно до вказаної постанови функції Центрально-Міського відділу державної виконавчої служби міста Горлівка покладені на ОСОБА_1 міський відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Донецькій області.

ОСОБА_1 міського відділу державної виконавчої служби ГТУЮ у Донецькій області від 10.10.2016 скаржника повідомлено про те, що виконавче провадження з виконання наказу №24/212 від 15.08.2015 зареєстроване у Микитівському відділі державної виконавчої служби, яким у відкритті виконавчого провадження відмовлено, наказ повернений без виконання. Як зазначає скаржник, постанови про відмову у відкритті виконавчого провадження не отримував.

Постанова про відкриття виконавчого провадження 17.03.2016 не містила ідентифікатора, у зв'язку з чим скаржник не мав можливості ознайомитись з матеріалами виконавчого провадження, внесеними до Єдиного державного реєстру виконавчих проваджень.

Вказав на те, що на даний час рішення суду не виконано, що на думку скаржника свідчить про бездіяльність органу ДВС при виконанні рішення суду від 03.08.2005 у справі №24/212.

Просив визнати бездіяльність ОСОБА_1 міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Донецькій області незаконною та зобов'язати вчинити всі можливі виконавчі дії, передбачені Законом України Про виконавче провадження для повного фактичного виконання наказу господарського суду Донецької області від 15.08.2005 № 24/212.

Представник скаржника (стягувача) у судове засідання не з'явився, про дату, час та місце судового розгляду скарги був належним чином повідомлений, через канцелярію суду надав клопотання про розгляд скарги у відсутність його представника.

Представник боржника судове засідання не з'явився, про дату, час та місце судового розгляду скарги був належним чином повідомлений, причини неявки невідомі. Письмових пояснень та заяв про розгляд скарги у його відсутність не надходило.

Представник ОСОБА_1 міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Донецькій області у судове засідання не з'явився, про дату, час та місце судового розгляду скарги був повідомлений належним чином, просив розглянути скаргу у відсутність його представника, про що надав через канцелярію суду відповідне клопотання. Також зазначив, що 22 лютого 2016 року утворено виконавчу групу при органах ДВС управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Донецькій області. На ОСОБА_1 міський відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління покладено функції відділів ДВС з зони АТО, а саме: Калінінський відділ ДВС, Микитівській відділ ДВС, Центрально-міський відділ ДВС. Перевіркою Єдиного державного реєстру виконавчих проваджень встановлено, що станом на 13.12.2016 виконавче провадження за наказом господарського суду Донецької області №24/212 від 15.08.2005 на виконанні у відділі не перебуває. Оскільки матеріали виконавчих проваджень залишені на території проведення АТО, де раніше був розташований відділ та передача виконавчих проваджень не може бути здійснена, надати оригінали виконавчого провадження для огляду суду не є можливим.

Відповідно до ч.2 ст.121-2 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), неявка боржника, стягувача, прокурора чи представника органу Державної виконавчої служби в судове засідання не є перешкодою для розгляду скарги. З урахуванням викладеного, скарга розглядається за відсутності представників сторін.

Дослідивши матеріали скарги, суд дійшов висновку про відмову в задоволенні скарги з огляду на наступне.

Положеннями статті 115 ГПК України закріплено, що рішення, ухвали, постанови господарського суду, що набрали законної сили, є обов'язковими на всій території України і виконуються у порядку, встановлено Законом України Про виконавче провадження .

Виконання рішення господарського суду провадиться на підставі виданого ним наказу, який є виконавчим документом. Після набрання судовим рішенням законної сили наказ видається за заявою стягувачу чи прокурору, який здійснював у цій справі представництво інтересів громадянина або держави в суді, або надсилається стягувачу рекомендованим чи цінним листом. Накази про стягнення судового збору надсилаються до державних податкових інспекцій (ст. 116 ГПК України).

Нормативно-правове визначення виконавчого провадження наведене в статті 1 Закону України від 21.04.1999року №606-XІV Про виконавче провадження (з відповідними змінами і доповненнями). Виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження та примусове виконання рішень інших органів (посадових осіб) - це сукупність дій органів і посадових осіб, визначених у цьому Законі, що спрямовані на примусове виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), які провадяться на підставах, в межах повноважень та у спосіб, визначених цим Законом, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону та інших законів, а також рішеннями, що відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню (далі - рішення).

Відповідно до статті 2 Закону України Про виконавче провадження примусове виконання рішень покладається на державну виконавчу службу, яка входить до системи органів Міністерства юстиції України. Примусове виконання рішень здійснюють державні виконавці, визначені Законом України Про державну виконавчу службу (далі - державні виконавці).

Процес виконавчого провадження у відповідності до змісту положень Закону України Про виконавче провадження складається з основних стадій: 1) відкриття провадження; 2) підготовка до примусового виконання; 3) вжиття заходів примусового виконання; 4) закінчення виконавчого провадження.

Так, відповідно до Постанови "Про утворення виконавчої групи при органах ДВС управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Донецькій області" від 22.02.2016 (надалі - по тексту - Постанова) утворено виконавчу групу з органів державної виконавчої служби Донецької області у складі державних виконавців відділів ДВС територіальних управлінь юстиції Донецької області, підпорядкованих начальникам наступних відділів за місцем знаходження боржників, або їх майна, що перебувають на тимчасово непідконтрольній території української владі, зокрема: функції Центрально-Міського відділу державної виконавчої служби міста Горлівка покладені на ОСОБА_1 міський відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Донецькій області.

Так, відповідно до пункту 4 вищевказаної постанови до функцій виконавчих органів відноситься прийняття рішення щодо примусового виконання виконавчих документів, боржники або їх майно, за якими перебувають на тимчасово непідконтрольній українській владі території та проводити інші виконавчі дії, передбачені законодавством.

Державних виконавців зобов'язано своєчасно проводити виконавчі дії, спрямовні на примусове виконання рішень та інші заходи, передбачені законодавством України, з метою забезпечення примусового виконання рішень суду (пункт 5 Постанови).

Предметом оскарження у цій скарзі є бездіяльність ОСОБА_1 міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Донецькій області з виконання рішення суду. Як на підставу вимог, скаржник посилається на постанову Микитівського відділу державної виконавчої служби про відмову у відкритті та повернення без виконання наказу №24/212 від 15.08.212, виданого господарським судом Донецької області, посилаючись на інформацію, що міститься в листі від 10.10.2016 №343вх/319.

Матеріали скарги постанови про відмову у відкритті виконавчого провадження не містять. З письмових пояснень органу ВДВС, наявних в матеріалах справи, вбачається, що виконавче провадження за наказом господарського суду Донецької області №24/212 від 15.08.2005 на виконанні у відділі не перебуває. Оскільки матеріали виконавчих проваджень залишені на території проведення АТО, передача виконавчих проваджень не може бути здійснена, надати оригінали виконавчого провадження для огляду суду не є можливим.

Документів в підтвердження передачі виконавчого провадження з одного органу державної виконавчої служби до іншого, які здійснені неналежним чином, суду не надано.

Доказів отримання стягувачем дублікату наказу та відповідного звернення до органів ВДВС суду не надано.

Статтею 19 Конституції України встановлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до вимог передбачених частиною 1 ст.6 Закону України Про виконавче провадження , державний виконавець зобов'язаний використовувати надані йому права відповідно до закону і не допускати у своїй діяльності порушення прав та законних інтересів фізичних і юридичних осіб.

Враховуючи вищевикладене, державний виконавець діяв відповідно до закону, в межах свої повноважень.

Окрім того, судом не приймаються посилання скаржника на неможливість ознайомлення з матеріалами виконавчого провадження, внесеними до Єдиного державного реєстру виконавчих проваджень у зв'язку з відсутністю ідентифікатора на постанові про відкриття виконавчого провадження. На думку суду, зазначена невідповідність ніяким чином не порушує права та законні інтереси боржника. Наведені доводи є формальними, з огляду на те, що скаржник мав право звернутись з відповідною заявою до органів ВДДВС для ознайомленя з матеріалами виконавчого провадження.

Відповідно до пункту 9.13 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 17.10.2012 року N 9 "Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України" за результатами розгляду скарги виноситься ухвала, в якій господарський суд або визнає доводи заявника правомірними і залежно від їх змісту визнає постанову державного виконавця щодо здійснення заходів виконавчого провадження недійсною, або визнає дії чи бездіяльність органу Державної виконавчої служби незаконними, чи визнає недійсними наслідки виконавчих дій, або зобов'язує орган державної виконавчої служби здійснити певні виконавчі дії, якщо він ухиляється від їх виконання без достатніх підстав, або визнає доводи скаржника неправомірними і скаргу відхиляє.

На підставі викладеного, керуючись 86, ст.121-2 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

УХВАЛИВ:

У задоволенні скарги Дочірньої компанії Газ України Національної акціонерної компанії Нафтогаз України про визнання незаконною бездіяльність ОСОБА_1 міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Донецькій області, зобов'язання вчинити певні дії в межах справи №24/212 за позовом Дочірнього підприємства Газ-Тепло Національної акціонерної компанії Нафтогаз України до Комунального підприємства по теплопостачанню Вуглик про стягнення заборгованості,- відмовити.

Ухвала може бути оскаржена в порядку та строки визначені Господарським процесуальним кодексом України.

Суддя О.О. Кучерява

Дата ухвалення рішення07.02.2017
Оприлюднено31.03.2017
Номер документу65579733
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —24/212

Ухвала від 15.08.2005

Господарське

Господарський суд Донецької області

Левшина Ганна Валеріївна

Ухвала від 16.09.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Левшина Ганна Валеріївна

Ухвала від 11.01.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Г.В. Левшина

Ухвала від 10.01.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Г.В. Левшина

Ухвала від 22.12.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

Г.В. Левшина

Ухвала від 07.02.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.О. Кучерява

Ухвала від 24.01.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.О. Кучерява

Ухвала від 13.12.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.О. Кучерява

Ухвала від 18.11.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.О. Кучерява

Рішення від 14.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні