Рішення
від 06.12.2011 по справі 4/454
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 4/454 06.12.11

За позовом Публічного акціонерного т овариства «Страхова компані я «Країна»

До Відкритого акціонерного т овариства Національна акціо нерна страхова компанія «ОРА НТА»

Про стягнення 4 037,76 грн.

С уддя Борисенко І.І.

Представники:

Від позивача Бордунов О.О.

Від відповідача Лін кевич О.В.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до суд у з позовом про стягнення з ві дповідача - Відкритого акці онерного товариства Націона льної акціонерної страхової компанії «ОРАНТА»40327,76 грн.. стр ахового відшкодування в поря дку регресу.

Відповідач позовні вимоги не визнає, свої заперечення в иклав у письмовому відзиві н а позовну заяву від 25.10.2011р.

Розгляд справи на прохан ня сторін неодноразово відкл адався, тому за клопотанням с торін, спір вирішено у більш т ривалий строк, ніж встановле но частиною першою ст.69 ГПК Ук раїни.

Розглянувши надані учасн иками судового процесу докум енти і матеріали, заслухавши пояснення представників сто рін, з' ясувавши обставини, н а яких ґрунтуються позовні в имоги і заперечення проти по зову, об' єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справ и і вирішення спору по суті, Го сподарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

18.10.2008 року між Відкритого а кціонерного товариства «Стр ахова компанія «Країна»прас тупником якого є Публічне ак ціонерне товариство «Страхо ва компанія «Країна»та ОСО БА_1 було укладено договір а втомобільного страхування № 11-45/014956/СТ/2.1.5.1., відповідно до якого позивачем було застраховано майнові інтереси страхуваль ника, пов'язані з експлуатаці єю чого транспортного засобу марки «ВАЗ 111930», державний ном ер НОМЕР_1.

16.10.2008 року в м. Маріуполі стала ся дорожньо-транспортна приг ода за участю автомобіля мар ки «ВАЗ 111930», державний номер НОМЕР_1 під керуванням влас ника та автомобіля «ДЕО»держ авний номер НОМЕР_2 під ке руванням водія ОСОБА_2, вн аслідок чого було пошкоджено застрахований автомобіль ма рки «ВАЗ 111930», державний номер НОМЕР_1.

24.11.2008 р. Жовтневим районним с удом м. Маріуполя ухвалено постанову, якою ОСОБА_2 ви знано винним у скоєному ДТП.

В процесі розгляду справи П озивачем наданий «Отчета №728/3 -Д об оценке стоимості востан овительного ремонта дорожно го транспортного средства»Т ОВ «Експерної компанії «Укра втоекспертиза»від 31.10.208р., відп овідно до якого, вартість рем оту дорожного транспортного засобу складає 5 430,91грн.

Позивачем був складений ст раховий акт №11-45/8276/2.1.5.1., відповідн о до якого страхувальнику ОСОБА_1 підлягає виплата ст рахового відшкодування в сум і 4037,76 грн.

14.02.2009 р. Позивачем сплачено ст рахувальнику ОСОБА_1 стра хове відшкодування в сумі 4037,76 грн., що підтверджується з пла тіжним дорученням № 1007.

Таким чином, ОСОБА_2 зобо в'язаний відшкодувати Позива чу в порядку регресу шкоду у р озмірі 4037,76 грн.

За твердженням Позивача, ци вільно-правова відповідальн ість ОСОБА_2. перед іншими особами за шкоду заподіяну ї х майну була застрахована Ві дповідачем ВАТ «HACK «ОРАНТА», т ому остання зобов'язана відш кодувати Позивачу матеріаль ну шкоду в порядку регресу в с умі 4037,76 грн.

Оцінюючи наявні в матеріал ах справи документи та дослі джуючи в судовому засіданні докази, Господарський суд вв ажає позовні вимоги обґрунто ваними та такими, що підлягаю ть задоволенню з наступних п ідстав:

Згідно зі ст. 993 Цивільного Ко дексу України, ст. 27 Закону Укр аїни «Про страхування»№ 85/96-ВР від 07.03.1996, до страховика, який ви платив страхове відшкодуван ня за договором майнового ст рахування, у межах фактичних витрат переходить право вим оги, яке страхуваль ник або ін ша особа, що одержала страхов е відшкодування, має до особи , відповідальної за завдані з битки.

Згідно з ч. 1 ст. 1191 Цивільного Кодексу України, особа, яка ві дшкодувала шкоду, завдану ін шою особою, має право зворотн ої вимоги (регресу) до винної о соби у розмірі виплаченого в ід шкодування, якщо інший роз мір не встановлений законом.

Згідно з ч. 1 ст. 1187 Цивільного Кодексу України, джерелом пі двищеної небезпеки є діяль н ість, пов'язана з використанн ям, зберіганням або утриманн ям транспортних засобів, мех анізмів та обладнання, викор истанням, зберіганням хімічн их, радіоактивних, вибухо- і во гненебезпечних та інших речо вин, утриманням диких звірів , службових собак та собак бій цівських порід тощо, що створ ює підвищену небезпеку для о соби, яка цю діяльність здійс нює, та інших осіб.

Згідно з ч. 2 ст. 1187 Цивільного Кодексу України, шкода, завда на джерелом підвищеної не бе зпеки, відшкодовується особо ю, яка на відповідній правові й підставі (право власності, і нше ре чове право, договір під ряду, оренди тощо) володіє тра нспортним засобом, механізмо м, іншим об' єктом, використанн я, зберігання або утримання я кого створює підвищену небез пеку.

Згідно з ч. 1 ст. 999, законом мож е бути встановлений обов'язо к фізичної або юридичної осо би бути страхувальником житт я, здоров'я, майна або відповід альності перед іншими особа ми за свій рахунок чи за рахун ок заінтересованої особи (об ов'язкове страхування).

Згідно зі ст. 3 Закону Україн и «Про обов'язкове страхуван ня цивільно-правової відпові даль ності власників наземни х транспортних засобів»№ 1961-IV в ід 01.07.04, обов'язкове страхуванн я цивільно-правової відповід альності здійснюється з мето ю забезпечення відшкодуванн я шкоди, заподіяної життю, здо ров'ю та/або майну потерпілих внаслідок дорожньо-транспор тної пригоди та захисту майн ових інтересів страхувальни ків.

Згідно зі ст. 1194 Цивільного К одексу України, особа, яка зас трахувала свою цивільну відп овідальність, у разі недоста тності страхової виплати (ст рахового відшкодування) для повного відшкодування завда ної нею шкоди зобов'язана спл атити потерпілому різницю мі ж; фактичним розміром шкоди і страховою виплатою (страхов им відшкодуванням).

Згідно з п. 22.1. ст. 22 Закону Укра їни «Про обов'язкове страхув ання цивільно-правової відпо відальності власників назем них транспортних засобів»№ 1 961-IV від 01.07.2004, при настанні страхо вого випадку страховик відпо відно до лімітів відповідаль ності страховика відшкодову є у встановленому цим Законо м порядку оцінену шкоду, яка б ула заподіяна у результаті д орожньо-транспортної пригод и життю, здоров'ю, майну третьо ї особи.

Згідно з п. 12.1. ст. 12 Закону Укра їни «Про обов'язкове страхув ання цивільно-правової від п овідальності власників назе мних транспортних засобів»№ 1961-IV від 01.07.2004, розмір фран шизи пр и відшкодуванні шкоди, запод іяної майну потерпілих, вста новлюється при укладанні дог о вору обов'язкового страхув ання цивільно-правової відпо відальності і не може переви щувати 2 відсотки від ліміту в ідповідальності страховика , в межах якого відшкодовуєть ся збиток, заподі яний майну п отерпілих. Страхове відшкоду вання завжди зменшується на суму франшизи, розра хованої за правилами цього підпункт у.

Згідно з п. 37.1. ст. 37 Закону Укра їни «Про обов'язкове страхув ання цивільно-правової від п овідальності власників назе мних транспортних засобів»№ 1961-IV від 01.07.2004, виплата страхового відшкодування здійснюється протягом одного місяця з дня отримання страховиком визна чених у статті 35 цього Закону документів або в строки та в о бсягах, визначених рішенням суду.

Матеріали справи свідчать , що позивач звернувся до відп овідача з вимогою про сплату виплаченого позивачем страх ового відшкодування у межах ліміту відповідальності (пре тензія про відшкодування шко ди в порядку регресу за вих. № 4625 від 14.07.2010).

Відповідачем в добровільн ому порядку відповідач відмо вився здійснити виплату стра хового відшкодування в поряд ку регресу.

Відповідно до полісу №0194937 об ов' язкового страхування ци вільно-правової відпо відаль ності власників наземних тра нспортних засобів», наданом у в судовому засіданні, франш иза складає 0,00грн.

Таким чином, враховуючи вищ езазначені правові норми, зі брані докази по справі, суд пр ийшов до висновку, що до пози вача переходить право вимоги до відповідача на відшкодув ання збитків в розмірі 4037,76 грн .

Відповідно до ст. 33 ГПК Украї ни, кожна сторона повинна дов ести ті обставини, на які вона посилається як на підставу с воїх вимог чи заперечень.

Відповідно до ст. 34 Господар ського процесуального кодек су України, Господарський су д приймає тільки ті докази, як і мають значення для справи. О бставини справи, які відпові дно до законодавства повинні бути підтверджені певними з асобами доказування, не можу ть підтверджуватись іншими з асобами доказування.

Виходячи з вищенаведених н орм закону, відповідачем нал ежним чином протягом розгляд у справи не було надано належ них доказів по справі на спро стування позовних вимог. Тве рдження позивача що позиваче м надано не належні докази в п ідтвердження позовної суми, спростовуються матеріалами справи та судом не приймають ся.

Витрати по оплаті держмита та інформаційно-технічного забезпечення судового проце су згідно ст. 49 ГПК України пок ладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 49, 82-85 ГПК Укра їни, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити повн істю.

Стягнути з Відкритого акці онерного товариства «Націон альна акціонерна страхова ко мпанія «ОРАНТА»(01032, м. Київ, вул . Жилянська, 75, код ЄДРПОУ 00034186) на користь Публічного акціонер ного товариства «Страхова ко мпанія «Країна»(04176, м. Київ, вул .. Електриків, 29А, код ЄДРПОУ 20842474) 4037 (чотири тисячі тридцять сім ) грн. 76 коп. страхового відшкод ування в порядку регресу, 102 (ст о дві) грн.. державного мита та 236 (двісті тридцять шість) грн.. витрат на інформаційно-техн ічне забезпечення судового п роцесу.

Наказ видати відповідно до ст. 116 ГПК України.

Рішення набирає законної с или в порядку, встановленому ст. 85 Господарського процесуа льного кодексу України.

Рішення може бути оскаржен е в апеляційному порядку та в строки, встановлені ст. 93 Госп одарського процесуального к одексу України.

Суддя І.І.Борисенко

Повне рішення складено: 20 .12.2011р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення06.12.2011
Оприлюднено05.01.2012
Номер документу20524443
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/454

Судовий наказ від 20.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гринько С.Ю.

Рішення від 06.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 15.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 25.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 31.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гринько С.Ю.

Ухвала від 30.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Постанова від 04.07.2008

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Вовк П.В.

Рішення від 26.05.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 20.10.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 10.09.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні