Ухвала
від 22.12.2011 по справі 28/150-б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

УХВАЛА

Справа № 28/150-б 22.12.11

за заявою державної п одаткової інспекції у Дніпро вському районі м. Києва

до товариства з обмеженою відповідальніст ю "Орбітал АВ" (код 36069402)

про визнання б анкрутом (ст. 52)

Суддя Копитова О.С.

Секретар с/з Мазур В.М.

Представники сторін:

від заявника: ОСОБА_1, п редставник за довіреністю № 13232/9/10 від 21.12.2011

від боржника: не з' явив ся

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Державна податко ва інспекція у Дніпровському районі м. Києва звернулось до господарського суду міста К иєва з заявою про визнання ба нкрутом товариства з обмежен ою відповідальністю "Орбітал АВ" з урахуванням приписів ст . 52 Закону України "Про відновл ення платоспроможності борж ника або визнання його банкр утом".

Обґрунтовуючи свою заяву , державна податкова інспекц ія у Дніпровському районі м. К иєва, з посиланням на приписи ст. 52 Закону України "Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом" зазначає про відсутн ість товариства з обмеженою відповідальністю "Орбітал АВ " за юридичною адресою, що на д умку заявника, є підставою дл я визнання боржника банкруто м за спрощеною процедурою.

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 05.12.2011 порушен о провадження у справі про ба нкрутство № 28/150-б та призначен о до розгляду на 22.12.2011.

В судовому засіданні 22.12.2011 представник заявника над ав копію витягу з Єдиного дер жавного реєстру юридичних ос іб та фізичних осіб-підприєм ців станом на 21.12.2011, згідно яког о, статус відомостей про юрид ичну особу - товариство з обме женою відповідальністю "Орбі тал АВ", не підтверджено. Доказ ів внесення державним реєстр атором до єдиного державного реєстру відомостей про відс утність боржника за адресою реєстрації не додано.

Статтею 52 Закону Украї ни "Про відновлення платоспр оможності боржника або визна ння його банкрутом", передбач ено, що у разі, якщо громадянин -підприємець - боржник або кер івні органи боржника - юридич ної особи відсутні за її місц езнаходженням, або у разі нен адання боржником протягом ро ку до органів державної пода ткової служби згідно із зако нодавством податкових декла рацій, документів бухгалтерс ької звітності, а також за ная вності інших ознак, що свідча ть про відсутність підприємн ицької діяльності боржника, заява про порушення справи п ро банкрутство відсутнього б оржника може бути подана кре дитором незалежно від розмір у його вимог до боржника та ст року виконання зобов'язань.

Отже, у контексті вказаної норми при розгляді справи за правилами ст. 52 Закону Україн и "Про відновлення платоспро можності боржника або визнан ня його банкрутом" предметом доказування є, між іншим, визн ачення місцезнаходження бор жника - юридичної особи та фак т відсутності керівних орган ів юридичної особи за її місц езнаходженням.

Статтею 93 Цивільного кодекс у України та Законом України "Про державну реєстрацію юри дичних осіб та фізичних осіб -підприємців" визначено, що мі сцезнаходженням юридичної о соби є адреса органу або осіб які відповідно до установчи х документів юридичної особи чи закону виступають від її і мені.

Відповідно до ст. 34 Господар ського процесуального кодек су України обставини справи, які відповідно до законодав ства повинні бути підтвердже ні певними засобами доказува ння, не можуть підтверджуват ись іншими засобами.

Відповідно до ч.1 ст. 16 Закону України "Про державну реєстр ацію юридичних осіб та фізич них осіб - підприємців" з метою забезпечення органів держав ної влади та учасників цивіл ьного обороту достовірною ін формацією про юридичних осіб та фізичних осіб - підприємці в створюється Єдиний державн ий реєстр, який містить відом ості щодо місцезнаходження ю ридичної особи, дати та номер а запису про проведення держ авної реєстрації юридичної о соби, дати та номера записів п ро внесення змін до нього, дат и видачі або заміни свідоцтв а про державну реєстрацію, да ні про установчі документи, д ати та номери записів про вне сення змін до них, про відсу тність юридичної особи за її місцезнаходженням тощо (с таття 17 цього Закону).

Таким чином, відомості про в ідсутність юридичної особи з а її місцезнаходженням повин ні міститися в Єдиному держа вному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємці в.

Відповідно до вимог ч. 1, 3 ст. 18 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб т а фізичних осіб - підприємців " якщо відомості, які підляга ють внесенню до Єдиного держ авного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вв ажаються достовірними і можу ть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін, як що відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державн ого реєстру юридичних осіб т а фізичних осіб-підприємців, не були до нього внесені, вони не можуть бути використані в спорі з третьою особою.

Вказаний Закон також перед бачає порядок внесення до Єд иного державного реєстру за писів про відсутність юридич ної особи за її місцезнаходж енням.

При цьому, господарський су д вважає на необхідне зазнач ити, що відповідно до ч. 5 ст. 17 За кону України "Про державну ре єстрацію юридичних осіб та ф ізичних осіб - підприємців" в Є диному державному реєстрі мі стяться також відомості про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, про відсутність підтвердження в ідомостей про юридичну особу , а також відомості про зарезе рвовані найменування юридич них осіб.

Згідно з ч. 11 ст. 19 Закону Украї ни "Про державну реєстрацію ю ридичних осіб та фізичних ос іб - підприємців", юридична осо ба зобов'язана подавати (надс илати) щороку протягом місяц я, що настає за датою державно ї реєстрації, починаючи з нас тупного року, державному реє стратору для підтвердження в ідомостей про юридичну особу реєстраційну картку про під твердження відомостей про юр идичну особу.

Відповідно до положень ч. 12 с т. 19 Закону України "Про держав ну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємці в", у разі ненадходження в уста новлений частиною одинадцят ою цієї статті строк реєстра ційної картки про підтвердже ння відомостей про юридичну особу державний реєстратор з обов'язаний надіслати поштов им відправленням протягом п' яти робочих днів з дати, встан овленої для подання реєстрац ійної картки, юридичній особ і повідомлення щодо необхідн ості подання державному реєс тратору зазначеної реєстрац ійної картки.

У разі надходження державн ому реєстратору від органу д ержавної податкової служби п овідомлення встановленого з разка про відсутність юридич ної особи за її місцезнаходж енням державний реєстратор з обов'язаний надіслати поштов им відправленням протягом п' яти робочих днів з дати надхо дження зазначеного повідомл ення юридичній особі повідом лення щодо необхідності пода ння державному реєстратору р еєстраційної картки.

Частиною 14 ст. 19 Закону Украї ни "Про державну реєстрацію ю ридичних осіб та фізичних ос іб - підприємців" передбачено , що у разі неподання юридично ю особою протягом місяця з да ти надходження їй відповідно го повідомлення реєстраційн ої картки про підтвердження відомостей про юридичну особ у державний реєстратор повин ен внести до Єдиного державн ого реєстру запис про відсут ність підтвердження зазначе них відомостей датою, яка вст ановлена для чергового подан ня реєстраційної картки про підтвердження відомостей пр о юридичну особу.

Якщо державному реєстрато ру повернуто поштового відпр авлення, державний реєстрато р повинен внести до Єдиного д ержавного реєстру запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням.

При цьому, зазначені записи не є тотожними, запис "не підт верджено" означає лише той фа кт, що підприємство у встанов лений законом строк не підтв ердило інформацію запитуван у державним реєстратором, а п ідтвердженням відсутності к ерівних органів юридичної ос оби за місцем реєстрації є ли ше запис про "відсутність юри дичної особи за місцезнаходж енням".

Отже, лише тільки факт внесе ння відомостей про відсутніс ть юридичної особи за місцез находженням до реєстру може слугувати доказом відсутнос ті боржника в розумінні ст. 52 З акону України "Про державну р еєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців".

Як убачається з матеріалів справи та встановлено вище, в поданому заявником витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних о сіб-підприємців записів про відсутність товариства з об меженою відповідальністю "Ор бітал АВ" за адресою реєстрац ії не міститься, навпаки зазн ачено про непідтвердженість відомостей про юридичну осо бу.

За таких обставин, на думку суду відсутні підстави для п родовження розгляду справи про банкрутство товариства з обмеженою відповідальніст ю "Орбітал АВ" за спрощеною про цедурою передбаченою припис ами ст. 52 Закону України "Про де ржавну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підпри ємців".

Враховуючи факт відсутнос ті належних підстав для прод овження розгляду справи за с прощеною процедурою, тобто ф актично не доведено, що боржн ик є відсутнім в розумінні ст . 52 Закону України "Про державн у реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємці в", суд вважає за можливе припи нити провадження по справі.

Припинення провадження за спрощеною процедурою не поз бавляє заявника права ініцію вати порушення справи про ба нкрутство товариства з обмеж еною відповідальністю "Орбіт ал АВ" за загальною процедуро ю за умови дотримання припис ів ст. ст. 6,7 Закону України "Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом".

Враховуючи викладені обст авини, керуючись Господарськ им процесуальним кодексом Ук раїни, Законом України "Про ві дновлення платоспроможност і боржника або визнання його банкрутом провадження", суд -

У Х В А Л И В:

Провадження по сп раві припинити.

Дію мораторію на задоволе ння вимог кредиторів припини ти.

Зобов'язати державного ре єстратора за місцем знаходже ння боржника виключити з Єди ного державного реєстру юрид ичних осіб та фізичних осіб-п ідприємців запис про порушен ня провадження у справі про б анкрутство, в зв'язку з припин енням провадження по справі. .

Копію ухвали направити:

заявнику, боржнику, устано ві банку боржника, державній виконавчій службі за місцем знаходження боржника, держа вному реєстратору за місцем знаходження боржника для вик онання.

Суддя О.С. Копитова

Дата ухвалення рішення22.12.2011
Оприлюднено05.01.2012
Номер документу20530099
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —28/150-б

Ухвала від 14.06.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Постанова від 25.05.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Постанова від 26.04.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Міщенко П.K.

Постанова від 08.02.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Пантелієнко В.О.

Ухвала від 22.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

Ухвала від 05.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

Ухвала від 15.01.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні