Рішення
від 20.12.2011 по справі 22ц-1886/2011
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

20.12.2011

Справа № 22ц-1886/2011р. Головуючий у перші й

інстанції Гапонов Д.Ю.

Категорія 37 Доповідач у апе ляційній

інстанції Водяхін а Л.М.

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 грудня 2011 року колегія судо вої палати з цивільних справ Апеляційного суду міста Сев астополя в складі:

головуючого: -Водяхіної Л.М.,

суддів: -Зотова В.С., Клочко В.П .,

при секретарі: -Бло х Д.Д.,

за участю

представника позивачів -ОСОБА_6,

представника особи,

що оскаржує рішення -О СОБА_7

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в місті Се вастополі апеляційну скаргу ОСОБА_8 на рішення Балакл авського районного суду м.Се вастополя від 18 квітня 2011 року по цивільній справі за позов ом ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОС ОБА_11, ОСОБА_12 до Севастоп ольської міської Ради, Севас топольської міської державн ої адміністрації, третя особ а П`ята Севастопольська держ авна нотаріальна контора, пр о визнання права власності н а спадкове майно,-

ВСТАНОВИЛА:

У січні 2011 року позивач і звернулись до суду із позов ом до Севастопольської міськ ої Ради, Севастопольської мі ської державної адміністрац ії та просили визнати за ними право власності по ј частки к ожному у будинку №12а по вул.По горелова в м.Севастополі.

Позовні вимоги мотивова ні тим, що позивачі проживают ь у вказаному будинку, є спадк оємцями померлих осіб, що в рі зні часи володіли ним, проте п равовстановлюючі документи на будинок втрачені.

Рішенням Балаклавського р айонного суду м.Севастополя від 18 квітня 2011 року позовні ви моги позивачів задоволені у повному обсязі.

Не погодившись з рішенням с уду ОСОБА_8 подала апеляці йну скаргу в якій ставить пит ання про скасування оскаржув аного рішення. Зазначає, що уч асті в розгляді справи не при ймала, а постановлене рішенн я порушує її права. Тому проси ть скасувати рішення Балакла вського районного суду м.Сев астпооля від 18 квітня 2011 року з підстав порушення судом нор м процесуального та матеріал ьного права, та просить поста новити нове рішення, яким від мовити у задоволені позову.

Колегія суддів, заслу хавши доповідь судді - допо відача, пояснення осіб, які з`я вилися у судове засідання, до слідивши матеріали справи, т а перевіривши доводи апеляці йної скарги вважає, що останн я підлягає задоволенню з нас тупних підстав.

Постановляючи рішенн я про задоволення позову, суд виходив з того, що позивачі по справі являються спадкоємця ми, проживають в домоволодін ні АДРЕСА_1, та фактично пр ийняли спадщину, після смерт і їх батьків.

З такими висновками с уду колегія суддів погодитис я не може.

З матеріалів справи в идно, що рішенням №11 виконкому міської Ради депутатів прац юючих міста Севастополя від 19.04.1957 року, громадянину ОСОБА _13 у безстрокове користуван ня відведено земельну ділянк у в АДРЕСА_1, а згідно довід ки БТІ №425 від 22.03.1966 року, будинок АДРЕСА_1 зареєстрований з а ОСОБА_13 (а.с.12).

Після смерті ОСОБА_ 13, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , його дружина ОСОБА_14 факт ично прийняла спадщину, а сам е все домоволодіння, що підтв ерджується технічним паспор том на житловий будинок інди відуального житлового фонду (а.с.76).

Відповідно до запові ту від 22.01.1980 року ОСОБА_14 зап овіла все належне їй майно, як е на день її смерті виявиться їй належним, де би воно не зна ходилося і в чому би воно не по лягало своєї доньці - ОСОБ А_8.(а.с.75).

ОСОБА_8 звернулася до державного нотаріуса П`ят ої в Інкермані севастопольсь кої державної нотаріальної к онтори, та отримала свідоцтв о про право на спадщину за зап овітом на підставі заповіту посвідченого Першою севасто польською державною нотаріа льною конторою 22.01.1980 року зареє строваного в реєстрі за №1-508, сп адкодавцем зазначеного в зап овіті майна є громадянка - ОСОБА_14, яка померла ІНФОР МАЦІЯ_2.

У зв`язку з чим доводи позовної заяви про те, що післ я смерті батька ОСОБА_13 йо го діти ОСОБА_15 та ОСОБА _16 прийняли спадщину, оскіль ки мешкали там та були пропис ані, не можуть бути прийняти с удом до уваги, тому що не підтв ерджені доказами.

З представленої копі ї будинкової книги не вбачає ться, що на момент смерті влас ника - ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБ А_15 і ОСОБА_16 були прописа ні в спірному домоволодінні.

У порушення ст.60 ГПК Украї ни позивачки не представили доказів, підтверджуючих, що н а момент відкриття спадщини, їх батьки спадкоємці, після с мерті власника домоволодінн я постійно мешкали спільно і з спадкодавцем, та прийняли с падщину у 1978 році.

У зв`язку з чим, позовн і вимоги позивачів задоволен ню не підлягають.

Доводи позивної заяви пр о те, що правовстановлюючі до кументи на спірне домоволоді ння втрачені також суперечат ь матеріалам справи.

Таким чином доводи ап еляційної скарги ОСОБА_8, про те що вона не будучи залуч ена до участі у справі, позбав лена ??права власності на жит ловий будинок АДРЕСА_1, та к як після смерті батька, спад щину прийняла її мати - ОСОБ А_14, яка заповіла все своє ма йно ОСОБА_8 і після її смер ті ОСОБА_8 прийняла цю спа дщину, підлягають перевірці.

На підставі вищевикл аденого колегія суддів вважа є, що рішення Балаклавського районного суду м.Севастопол я від 18 квітня 2011 року постанов лено при неповному з`ясуванн і судом обставин, що мають зна чення для справи, та при невід повідності висновків суду об ставинам справи, тому підляг ає скасуванню, з ухваленням н ового, яким відмовити у задов оленні позовних вимог ОСОБ А_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12 у повному обсязі.

Керуючись ст.ст.303-315 ЦПК України, колегія суддів,-

ВИРІШИЛА :

Апеляційну скаргу ОСОБА _8 задовольнити.

Рішення Балаклавського ра йонного суду м.Севастополя в ід 18 квітня 2011 року скасувати.

Постановити нове рішення, я ким в задоволенні позову ОС ОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12 до Севастопольсь кої міської Ради, Севастопол ьської міської державної адм іністрації, третя особа П`ята Севастопольська державна но таріальна контора, про визна ння права власності на спадк ове майно відмовити.

Рішення апеляційного суду набирає законної чинності з моменту його проголошення т а може бути оскаржено в касац ійному порядку до Вищого спе ціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримін альних справ протягом двадця ти днів з дня набрання законн ої сили.

Головуючий: Л.М.Водяхіна

Судді: В.О.Єфімова

В.С.Зотов

СудАпеляційний суд міста Севастополя
Дата ухвалення рішення20.12.2011
Оприлюднено11.01.2012
Номер документу20674406
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —22ц-1886/2011

Ухвала від 16.03.2011

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Ткачук Ольга Олександрівна

Ухвала від 12.12.2011

Цивільне

Апеляційний суд міста Севастополя

Водяхіна Л. М.

Ухвала від 09.12.2011

Цивільне

Апеляційний суд міста Севастополя

Водяхіна Л. М.

Ухвала від 06.12.2011

Цивільне

Апеляційний суд міста Севастополя

Водяхіна Л. М.

Рішення від 20.12.2011

Цивільне

Апеляційний суд міста Севастополя

Водяхіна Л. М.

Ухвала від 07.12.2011

Цивільне

Апеляційний суд міста Севастополя

Водяхіна Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні