Рішення
від 10.01.2012 по справі 5020-1726/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. СЕВАСТОПОЛЯ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 січня 2012 року справа № 5020-1726/2011

За позовом Товариства з обмеженою відповідальніст ю «Кедр»

(пл. Ак. Стародубова, буд. 1, кім н. 53, м. Дніпропетровськ, 49050),

до відповідача - Прива тного підприємства «Атам»

(вул. Дубініна, буд. 9, м. Севаст ополь, 99023)

про зобов' язання поверну ти майно та стягнення 7 420,00 грн.,

Суддя С. М. Альошина

П Р Е Д С Т А В Н И К И:

Від позивача - не з' я вився (клопотання),

Від відповідача - ОСО БА_1 - представник по довір еності від 14.11.2011 (довір еність у справі).

Суть спору:

Товариство з обмежено ю відповідальністю «Кедр»зв ернулось до господарського с уду міста Севастополя із поз овом до Приватного підприємс тва «Атам»про зобов' язання відповідача повернути позив ачу кавомашину Optima, заводський номер ОР06300 у кількості 1 шт. за ц іною 2 800,00 грн. та стягнення 7 420,00 г рн., у тому числі 6 720,00 грн. орендн ої плати і 700,00 грн. компенсації .

Позивач явку свого предста вника у засідання суду не заб езпечив, однак, 10.01.2012, до розгляд у справи у засіданні суду, на а дресу суду надійшло клопотан ня № 23 від 06.01.2012, в якому позивач п ідтримав позовні вимоги у по вному обсязі та просив суд ро зглянути справу за відсутнос ті його представника.

Представник відповідача у засіданні суду з позовними в имогами погодився частково, зокрема, з мотивів, викладени х у відзиві від 23.11.2011 на позовну заяву, та просив суд в частині вимог про стягнення з відпов ідача 7 420,00 грн., у тому числі 6 720,00 г рн. орендної плати і 700,00 грн. ком пенсації, у позові відмовити , а в іншій частині позов задов ольнити.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника відповідача, суд

В С Т А Н О В И В :

09.07.2007 між сторонами був укладений договір оренди об ладнання № 292С.

Відповідно до п. 1.1. цього дог овору у порядку і на умовах, ви значених даним договором, ор ендодавець (позивач) зобов' язувався передати орендарев і (відповідачу), а орендар - пр ийняти в термінове платне ко ристування нижченаведене об ладнання (надалі - майно) з тар ою, упаковкою і технічною док ументацією і зобов' язувавс я платити орендодавцеві орен дну плату.

Згідно з п. 1.2. договору найме нування орендованого майна: обладнання Optima у кількості, згі дно з усіма актами прийому-пе редачі майна.

Передача орендованого май на здійснюється сторонами ві дповідно до акту прийому-пер едачі (п. 1.4. договору).

Пунктом 2.2. договору передба чено, що строк оренди станови ть 12 календарних місяців з дат и прийняття орендованого май на відповідно до акту прийом у-передачі.

Розмір щомісячної орендно ї плати з урахуванням ПДВ дор івнює 5% від вартості обладнан ня зазначеного в акті прийом у-передачі (п. 3.1. договору).

Орендна плата нараховуєть ся за весь період знаходженн я обладнання в орендаря з пер шого по останній день місяця , у тому числі за місяці, в яких обладнання було передано в о ренду або повернуто орендода вцеві відповідно до акту при йому-передачі, незалежно від кількості днів фактичного к ористування (п. 3.3. договору).

У відповідності з п. 3.5. догов ору орендар оплачує орендну плату в гривнях на розрахунк овий рахунок орендодавця у с трок до 15 числа місяця, наступ ного за місяцем, в якому оренд увалось майно.

За умовами п. 6.1. договору піс ля закінчення строку оренди орендар зобов' язаний протя гом 3 (трьох) робочих днів пове рнути орендоване майно оренд одавцеві разом з тарою, упаку ванням і технічною документа цією (комплектно) згідно акту прийому-передачі.

Повернення майна, що оренду ється здійснюється шляхом йо го передачі уповноваженому п редставникові орендодавця (п . 6.2. договору).

Орендоване майно повинно б ути передане орендодавцеві у справному стані з урахуванн ям нормального фізичного зно су, пов' язаного з впливом ча су і цільовим використанням орендованого майна (п. 6.3. догов ору).

Згідно з п. 8.6. договору у випа дку невиконання або неналежн ого виконання умов договору, добросовісна сторона має пр аво в односторонньому порядк у розірвати діючий договір. У такому випадку добросовісна сторона письмово повідомляє іншу сторону про розірвання договору оренди, а також нада є докази невиконання умов до говору іншою стороною. Докум енти, які підтверджують факт відправлення зазначеного по відомлення, свідчать про роз ірвання договору. У цьому вип адку орендар зобов' язаний з а свій рахунок повернути оре ндоване майно згідно умов п. 6. 1. протягом 3-х робочих днів з мо менту відправлення повідомл ення про розірвання договору .

Підпунктом 7.4.4. договору, зок рема, передбачено, що у випадк у розірвання договору з ініц іативи орендодавця у зв'язку з невиконанням або неналежн им виконанням орендарем умов договору, орендар зобов' яз аний повернути обладнання у строк і на умовах, передбачен их п. 6.1. і 8.6. договору, і виплатит и орендодавцеві компенсацію у розмірі, рівному п' яти оре ндним платам згідно п. 3.1. даног о договору.

Факт передачі майна в оренд у підтверджується відповідн им актом прийому-передачі ор ендованого майна від 09.07.2007, згід но якого відповідачу було пе редано майно - кавомашина Optim a, заводський номер ОР06300 у кіль кості 1 шт. за ціною 2 800,00 грн.

Позивачем умови договору в иконані у повному обсязі.

Судом встановлено, що після закінчення строку дії догов ору, відповідач продовжив ко ристуватись орендованим май ном, внаслідок чого у відпові дності зі ст. 764 Цивільного код ексу України дію договору бу ло пролонговано.

Проте, відповідач, у поруше ння умов вищевказаного догов ору, свої зобов' язання щодо своєчасного та повного внес ення орендної плати не викон ував, у зв' язку з чим за ним у творилась заборгованість по орендній платі перед позива чем за період з липня 2007 року по липень 2011 року у сумі 6 720,00 грн.

Вищевикладене свідчить пр о наявність зобов' язання у відповідача перед позивачем .

Згідно з положеннями части ни першої ст. 283 Господарськог о кодексу України та частини першої ст. 759 Цивільного кодек су України за договором орен ди одна сторона (орендодавец ь) передає другій стороні (оре ндарю) за плату на певний стро к у користування майно для зд ійснення господарської діял ьності.

Відповідно до ст. ст. 526, 530 Циві льного кодексу України зобов ' язання має виконуватися на лежним чином і у встановлени й строк відповідно до умов до говору.

Згідно зі ст. 193 Господарсько го кодексу України, суб'єкти г осподарювання та інші учасн ики господарських відносин повинні виконувати господар ські зобов'язання належним ч ином відповідно до закону, ін ших правових актів, договору , а за відсутності конкретни х вимог щодо виконання зобов 'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно с тавляться.

Статтею 509 Цивільного кодек су України передбачено, що зо бов' язанням є правовідноше ння, в якому одна сторона (борж ник) зобов' язана вчинити на користь другої сторони (кред итора) певну дію (передати май но, виконати роботу, надати по слугу, сплатити гроші тощо) аб о утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов' язку.

Частиною першою ст. 188 Господ арського кодексу України пер едбачено, що зміна та розірва ння господарських договорів в односторонньому порядку н е допускаються, якщо інше не п ередбачено законом або догов ором.

У даному випадку порядок ро зірвання договору встановле ний сторонами у договорі.

Відповідно до ст. 67 Господар ського кодексу України відно сини підприємства з іншими п ідприємствами, організаціям и, громадянами в усіх сферах г осподарської діяльності зді йснюються на основі договорі в.

Підприємства вільні у вибо рі предмета договору, визнач енні зобов'язань, інших умов г осподарських взаємовідноси н, що не суперечать законодав ству України.

Згідно зі ст. 174 Господарсько го кодексу України господарс ькі зобов'язання можуть вини кати, зокрема, з господарсько го договору та інших угод, пер едбачених законом, а також з у год, не передбачених законом , але таких, які йому не супере чать.

Статтею 179 Господарського к одексу України передбачено, що при укладенні господарськ их договорів сторони можуть визначати зміст договору на основі вільного волевиявлен ня, коли сторони мають право п огоджувати на свій розсуд бу дь-які умови договору, що не су перечать законодавству.

Судом встановлено, що сторо нами було досягнуто згоди що до умов вищевказаного догово ру від 09.07.2007, у зв' язку з чим він був укладений.

Цей договір жодною зі сторі н не оспорювався та не визнан ий судом недійсним, а позовні вимоги виникли з правовідно син сторін, врегульованих, са ме, цим договором.

З урахуванням викладеного , сторони зобов' язані діяти у межах укладеного ними на пі дставі вільного волевиявлен ня договору та у суворій відп овідності його умовам.

Враховуючи наведене, позив ачем було направлено на адре су відповідача вимогу № 250 від 28.07.2011, в якій повідомлено про розірвання договору та н еобхідність повернення орен дованого майна і сплати орен дної платі та компенсації за умовами п.п. 7.4.4. дого вору.

Вказану вимогу було направ лено 30.07.2011, про що свідчать відп овідний фіскальний ч ек та опис вкладення в цінний лист, копії яких додані до мат еріалів справи (арк. сп рави - 17).

Статтею 785 Цивільного кодек су України передбачено, що у р азі припинення договору найм у наймач зобов'язаний негайн о повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була оде ржана, з урахуванням нормаль ного зносу, або у стані, який б уло обумовлено в договорі.

Враховуючи викладене, дого вір від 09.07.2007 є розірваним, а обо в' язок повернення орендова ного майна - таким, що настав .

Факт наявності заборгован ості відповідача перед позив ачем в сумі 7 420,00 грн ., у тому числі 6 720,00 грн. орендної плати і 700,00 грн. компенсації, до кументально встановлений та підтверджений матеріалами с прави.

З урахуванням наведеного, с уд вважає позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Кедр»таким що підлягає зад оволенню повністю.

Витрати на державне мито та інформаційно-технічне забез печення судового процесу під лягають стягненню з відповід ача відповідно до вимог ст. 49 Г осподарського процесуально го кодексу України.

Згідно зі ст. 85 ГПК України, у засіданні суду були оголоше ні вступна та резолютивна ча стини рішення, з повідомленн ям представника відповідача про складення повного рішен ня 16.01.2012.

Керуючись ст. ст. 49, 82, 84, 85 Господ арського процесуального код ексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1). Позов задовольни ти повністю.

2). Стягнути з Приватного під приємства «Атам» (вул. Дубіні на, буд. 9, м. Сев астополь, 99023, ідентифікаційни й код 24491385, р/р 2600910091 у ПАТ Банк «Мор ський», МФО 324742, або з інших раху нків) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Кедр» (пл. Ак. Стародубова, бу д. 1, к. 53, м. Дніпропетровськ, 49050, ід ентифікаційний код 30404186, р/р 2600130288 901 в АБ «Кредит Дніпро», МФО 305749, а бо на інші рахунки) 7 420,00 грн., у тому числі 6 720,00 грн. орендної п лати і 700,00 грн. компенсації, а та кож 187,00 грн. державного мита та 236,00 грн. витрат на інформаційн о-технічне забезпечення судо вого процесу.

3). Зобов' язати Приватне підприємство «Атам»(вул. Дуб ініна, буд. 9, м. Севастополь, 99023, ідентифікаці йний код 24491385, р/р 2600910091 у ПАТ Банк « Морський», МФО 324742) повернути Т овариству з обмеженою відпов ідальністю «Кедр»(пл. Ак. Стар одубова, буд. 1, к. 53, м. Дніпропетр овськ, 49050, ідентифікаційний ко д 30404186, р/р 2600130288901 в АБ «Кредит Дніпр о», МФО 305749) кавомашину Optima, зав одський номер ОР06300 у кількост і 1 шт. за ціною 2 800,00 грн.

Видати накази після набран ня рішенням суду законної си ли.

Суддя С. М. Альошина

Дата ухвалення рішення10.01.2012
Оприлюднено18.01.2012
Номер документу20830835
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов' язання поверну ти майно та стягнення 7 420,00 грн

Судовий реєстр по справі —5020-1726/2011

Рішення від 10.01.2012

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Альошина Світлана Михайлівна

Ухвала від 20.12.2011

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Альошина Світлана Михайлівна

Ухвала від 24.11.2011

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Альошина Світлана Михайлівна

Ухвала від 14.11.2011

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Альошина Світлана Михайлівна

Ухвала від 31.10.2011

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Альошина Світлана Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні