Постанова
від 27.12.2011 по справі 2а-17124/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА



  

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  міста КИЄВА

01601, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

м. Київ

 27 грудня 2011 року           11:30           № 2а-17124/11/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючого судді  Арсірія Р.О. при секретарі судового засідання  Розсошко К.В.  розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом

 Всеукраїнської громадської організації "Ліга народних адвокатів"

до

 Державної податкова інспекція у Шевченківському районі м. Києва

про

 визнання рішення недійсним №10/1503 від 10,05,2011р. та зобов"язання вчинити дії

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача про визнання нечинним повністю та скасування рішення № 10/1503 від 10.05.2011 та зобов'язання відповідача включити позивача до Реєстру неприбуткових організацій (установ) та присвоїти ознаку неприбутковості та надати рішення про включення до реєстру.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач, прийнявши оскаржуване рішення не врахував того, що Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 06.08.2009 у справі № 2а-3206/09/2670 визнано нечинним та скасовано рішення відповідача від 20.02.2009 № 7/1505 про відмову у включенні позивача до Реєстру неприбуткових організацій (установ).

Відповідач проти позову заперечував, зазначив, що підстави для включення позивача до реєстру неприбуткових організацій відсутні.

Розглянувши надані сторонами документи і матеріали, заслухавши пояснення їхніх представників, Окружний адміністративний суд м. Києва, встановив:

Відповідно до статутних документів позивача останній є Всеукраїнською громадською організацією, основною метою якої є задоволення та захист законних соціально-культурних та інших інтересів своїх членів, сприяння реалізації конституційних прав громадян.

Позивач звертався до відповідача про присвоєння йому ознаки неприбуткової організації та внесення до відповідного реєстру.

Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва у справі № 2а-3206/09/2670 було визнано нечинним та скасовано рішення Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м. Києва від 20.02.2009 р. № 7/1505 про відмову у включенні Всеукраїнської громадської організації “Ліга народних адвокатів”(код 36215806) до Реєстру неприбуткових організацій (установ); зобов'язано Державну податкову інспекцію у Шевченківському районі м. Києва розглянути питання щодо включення Всеукраїнської громадської організації “Ліга народних адвокатів”(код 36215806) до Реєстру неприбуткових організацій (установ) та присвоєння їй ознаки неприбутковості.

Рішенням від 10.05.2011 № 10/1503 відповідач повторно відмовив позивачу у внесенні до реєстру неприбуткових організацій, посилаючись на ст. 157 Податкового кодексу України.

При цьому, як з'ясовано судом під час розгляду справи, будь-яких доказів зміни описаних в рішенні обставин податковий орган не зібрав. Протиправна поведінка посадових осіб відповідача потягла повторне звернення позивача з вимогою ухвалення іншого судового рішення для ефективного захисту порушеного права.

Так, відповідно до п.п.14.1.121 п.14.1 ст. 14 Податкового кодексу України неприбуткові підприємства, установи та організації - підприємства, установи та організації, основною метою діяльності яких є не одержання прибутку, а провадження благодійної діяльності та меценатства і іншої діяльності, передбаченої законодавством;

Відповідно до ст.157 Податкового кодексу України ця стаття застосовується до неприбуткових установ та організацій, зареєстрованих згідно з вимогами законодавства та внесених органами державної податкової служби в установленому порядку до Реєстру неприбуткових організацій та установ, які, зокрема, є громадськими організаціями, створеними з метою надання соціальних послуг, правової допомоги, культурної, н діяльності (п. «б»п.157.1 ст.157).

Відповідно до п.157.12 ст.157 Податкового кодексу України з метою оподаткування центральний орган державної податкової служби веде реєстр всіх неприбуткових організацій та їх відокремлених підрозділів, які звільняються від оподаткування згідно з положеннями цього пункту.

Право неприбуткової організації на користування пільгами в оподаткуванні податком на прибуток виникає після внесення такої організації до Реєстру неприбуткових організацій та установ органами державної податкової служби в порядку, встановленому законодавством.

Державна реєстрація неприбуткових організацій здійснюється в порядку, передбаченому відповідним законодавством.

Такий порядок встановлено Наказом Державної податкової адміністрації України від 24.01.2011 N 37. Згідно з п.5 цього Порядку при включенні неприбуткової установи та організації до бази Реєстру їй за кодом ЄДРПОУ ставиться ознака неприбуткової установи чи організації, якою є нумерація установ та організацій за окремими групами відповідно до пункту 157.1 статті 157 розділу III Кодексу. При визначенні структури ознаки неприбуткових установ та організацій необхідно керуватися такими нормативно-правовими актами: Конституцією України, Бюджетним кодексом України, Податковим кодексом України, законами України, що регулюють діяльність відповідної неприбуткової установи та організації, тощо.

Згідно із зазначеним вище Порядком присвоєння установам та організаціям ознаки неприбутковості здійснюють державні податкові інспекції в районах, містах без районного поділу, районах у містах, міжрайонні та об'єднані спеціалізовані державні податкові інспекції (далі - місцеві органи державної податкової служби) відповідно до такої структури ознаки:

- 5.2 п.5 громадські організації, створені з метою надання соціальних послуг, правової допомоги, провадження екологічної, оздоровчої, аматорської спортивної, культурної, просвітньої, освітньої та наукової діяльності, а також творчі спілки та політичні партії, громадські організації інвалідів, спілки громадських організацій інвалідів та їх місцеві осередки, створені згідно із відповідним законом (підпункт "б" пункту 157.1 статті 157 розділу III Кодексу): (0006).

Під час прийняття оскаржуваного рішення відповідачем не врахованого того, що судовим рішенням, яке набрало законної сили та є обов'язковим для виконання встановлено, що статус позивача повністю відповідає ознакам громадської організації, що може бути віднесена до реєстру неприбуткових організацій за ознакою неприбутковості та прийнято необґрунтоване рішення про відмову у внесенні позивача до Реєстру неприбуткових організацій.

Будь-яких пояснень, щодо неврахування судового рішення при розгляді заяви позивача суду не надано.

Відповідно до ч.2 ст.2 Кодексу адміністративного судочинства України до адміністративних судів можуть бути оскаржені будь-які рішення, дії чи бездіяльність суб'єктів владних повноважень, крім випадків, коли щодо таких рішень, дій чи бездіяльності Конституцією чи законами України встановлено інший порядок судового провадження.

Згідно з ч.3 ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: 1) на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; 2) з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; 3) обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); 4) безсторонньо (неупереджено); 5) добросовісно; 6) розсудливо; 7) з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи несправедливій дискримінації; 8) пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); 9) з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення;10) своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Зазначене вище свідчить про те, що відповідач як суб'єкт владних повноважень порушив вимоги ст.ст. 19, 124 Конституції України, ст.14 Кодексу адміністративного судочинства України, Податкового кодексу України та Наказу Державної податкової адміністрації України від 24.01.2011 N 37.

Зважаючи на вищевикладене та керуючись ст. ст. 69-71, 94, 160-165, 167, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд міста Києва,

ПОСТАНОВИВ:

Позов Всеукраїнської громадської організації "Ліга народних адвокатів" задовольнити повністю.

Визнати протиправним та скасувати Рішення Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м. Києва № 10/1503 від 10 травня 2011 р. про відмову у включенні Всеукраїнської громадської організації “Ліга народних адвокатів”(Ідентифікаційний код 36215806) до Реєстру неприбуткових організацій (установ) та присвоєння їй ознаки неприбутковості;

Зобов'язати Державну податкову інспекцію у Шевченківському районі м. Києва включити Всеукраїнську громадську організацію “Ліга народних адвокатів”(ідентифікаційний код 36215806) до Реєстру неприбуткових організацій (установ), та присвоїти їй ознаку неприбутковості та надати Голові Всеукраїнської громадської організації “Ліга народних адвокатів” письмове Рішення про включення Всеукраїнської громадської організації “Ліга народних адвокатів” до Реєстру неприбуткових організацій (установ).

          Судові витрати в сумі 28,23 грн. присудити на користь Всеукраїнської громадської організації "Ліга народних адвокатів" за рахунок Державного бюджету України.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів з за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 КАС України, шляхом подання через суд першої інстанції апеляційної скарги.

Суддя                                                                                                Р.О. Арсірій

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення27.12.2011
Оприлюднено23.01.2012
Номер документу20963695
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-17124/11/2670

Ухвала від 22.10.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Арсірій Р.О.

Ухвала від 24.11.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Арсірій Р.О.

Ухвала від 23.05.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Гром Л.М.

Окрема ухвала від 27.12.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Арсірій Р.О.

Постанова від 27.12.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Арсірій Р.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні