Рішення
від 22.12.2011 по справі 22-ц-2777/11
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕ РКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 22-ц-2777/11 Головуючий по 1 інстанції

Категорія : 46 Горобець О.К.

Доповідач в апеляційній і нстанції

Бондаренко С. І.

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 грудня 2011 року Кол егія суддів судової палати в цивільних справах апеляційн ого суду Черкаської області в складі:

головуючого Бондаренка С.І.

суддів Вініченка Б.Б., Храпка В.Д .

при секретарі Бєлан О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Ч еркаси апеляційну скаргу О СОБА_6 на рішення Шполянськ ого районного суду Черкасько ї області від 30 серпня 2011 року п о справі за позовом ОСОБА_7 до ОСОБА_6, третя особа: О СОБА_8 про розподіл майна по дружжя, -

в с т а н о в и л а :

В січні 2011 року ОСОБА _7 звернувся до суду з позово м до ОСОБА_6, третя особа: ОСОБА_8 про розподіл майна п одружжя, обґрунтовуючи свої вимоги тим, що з 17 липня 1993 року п роживав у зареєстрованому шл юбі з відповідачко. Після реє страції шлюбу , під час спільн ого життя сторони вели спіль не господарство до жовтня 2009 р оку. 7 жовтня 2009 шлюб між сторон ами був розірваний. За час шлю бу сторони набули майно відн осно якого не можуть дійти зг оди щодо поділу , а тому просив поділити спільне майно на су му 53550 гривень виділивши його в ідповідачу та стягнувши з ві дповідача на користь позивач а компенсацію в розмірі 26755 гри вень.

В подальшому позивач позов ні вимоги змінив , просив поді лити спільне майно подружжя виділивши позивачу майна на суму 25700 гривень , відповідачу м айно на суму 26150 гривень.

Рішенням Шполянського рай онного суду Черкаської облас ті від 30 серпня 2011 року позовні вимоги задоволено .

Розділено спільне майно , ви знано за ОСОБА_7 право вла сності та виділено в натурі м айно на суму 24600 гривень.

За ОСОБА_6 визнано право власності та залишено в її ко ристуванні майно на суму 26150 гр ивень.

Вирішено питання судових в итрат.

Не погоджуючись з рішенням суду ,ОСОБА_6, подала апел яційну скаргу, в якій посилаю чись на те, що воно є незаконни м та необґрунтованим , таким , що винесене з грубим порушен ням норм матеріального та пр оцесуального права , просить скасувати рішення та ухвали ти нове , яким відмовити в задо воленні позовних вимог.

Перевіривши законність та обґрунтованість рішення суд у, колегія суддів судової пал ати приходить до висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню виходячи з насту пного.

Задовольняючи позовні вим оги , суд першої інстанції , ви ходив з того , що за час спільн ого проживання сторонами бул о набуте майно яке підлягає п оділу.

Однак з такими висновками с уду першої інстанції погодис ь не можна.

З матеріалів справи вбачає ться , що сторони перебували в шлюбі , який був розірваний , щ о підтверджується свідоцтво м про розірвання шлюбу.

Відповідно до частини 1 стат ті 60 СК України майно, набуте п одружжям за час шлюбу, належи ть дружині та чоловікові на п раві спільної сумісної власн ості незалежно від того, що од ин з них не мав з поважної прич ини (навчання, ведення домашн ього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самості йного заробітку (доходу).

Частиною 1 статті 69 СК Україн и встановлено , що дружина і чо ловік мають право на поділ ма йна, що належить їм на праві сп ільної сумісної власності, н езалежно від розірвання шлюб у.

Таким чином одною з обстави н які підлягають доказуванню в справі про поділ спільного майна подружжя є набуття под ружжям майна в період шлюбу.

Частиною 1 статті 60 ЦПК Украї ни встановлено , що кожна стор она зобов' язана довести ті обставини , на які вона посила ється як на підставу своїх ви мог і заперечень , крім випадк ів , встановлених статтею 61 ць ого Кодексу.

Позивач не надав суду доказ ів , що майно на яке він вказує , набуте подружжям за час шлюб у , відповідач та власник домо володіння АДРЕСА_1 запере чують вказану обставину.

Натомість майно на яке вказ ує позивач знаходиться в дом оволодінні АДРЕСА_1, що не належить жодному з подружжя , що підтверджується рішення м Шполянського районного суд у Черкаської області від 10 січ ня 2011 року по справі за позовом ОСОБА_8 до ОСОБА_7 про в изнання особи такою , що втрат ила право користування житло вим приміщенням та вказаним рішенням встановлено таку об ставину як відсутність особи стого майна ОСОБА_7 у вказ аному будинку , що згідно стат ті 61 ЦПК України є підставою д ля звільнення від доказуванн я.

За таких обставин , колегія суддів приходить до висновк у , про скасування рішення суд у першої інстанції та ухвале ння нового рішення про відмо ву в задоволенні позовних ви мог.

Керуючись ст..ст.307,309,313,314,316 ЦПК Ук раїни, колегія суддів,-

в и р і ш и л а :

Апеляційну скаргу ОСОБА_6 - задовольнити .

Рішення Шполянського райо нного суду Черкаської област і від 30 серпня 2011 року - скасув ати.

Ухвалити нове рішення яким в задоволенні позовних вимо г ОСОБА_7 до ОСОБА_6, тре тя особа: ОСОБА_8 про розпо діл майна подружжя - відмов ити.

Стягнути з ОСОБА_7 на ко ристь ОСОБА_6 судові витра ти в сумі 130 гривень 75 копійок.

Рішення апеляційного суду набирає законної сили з моме нту проголошення, але може бу ти оскаржене в касаційному п орядку протягом двадцяти дні в до суду касаційної інстанц ії.

Головуючий :

Судді :

СудАпеляційний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення22.12.2011
Оприлюднено24.01.2012
Номер документу20976048
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —22-ц-2777/11

Ухвала від 23.09.2011

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Лівінський І. В.

Рішення від 28.12.2011

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Лівінський І. В.

Рішення від 22.12.2011

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Бондаренко С. І.

Рішення від 21.11.2011

Цивільне

Апеляційний суд Львівської області

Цяцяк Р. П.

Рішення від 21.09.2011

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Кулішенко Ю. М.

Ухвала від 01.06.2011

Цивільне

Апеляційний суд Херсонської області

Колісниченко А. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні