Ухвала
від 09.06.2011 по справі 2-а-403/07
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУ Д УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"09" червня 2011 р. м. Київ К-13596/08

Колегія суддів Вищ ого адміністративного суду У країни у складі:

головуючого Гаманка О.І.

суддів Білуги С. В.

Загороднього А.Ф.

Заїки М.М.

Співака В.І.

розглянувши в попередньо му судовому засіданні касаці йну скаргу Головного управлі ння Пенсійного фонду України в Кіровоградській області н а постанову Ленінського райо нного суду м. Кіровограда від 10 вересня 2007 року та ухвалу Дні пропетровського апеляційно го адміністративного суду ві д 28 травня 2008 року у справі за по зовом ОСОБА_4 до Головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській о бласті та управління Міністе рства внутрішніх справ Украї ни в Кіровоградській області про визнання дій незаконним и, перерахунок пенсії,

в с т а н о в и л а:

У червні 2007 року ОСОБА_4 звернувся до суду з позовом д о Головного управління Пенсі йного фонду України в Кірово градській області та управлі ння Міністерства внутрішніх справ України в Кіровоградс ькій області про визнання ді й незаконними, перерахунок п енсії з 01.01.2005 року з урахування м доплати за виконання служб ових обов'язків в зоні відчуж ення, що передбачена статтею 39 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян , які постраждали внаслідок Ч орнобильської катастрофи” т а постановами Кабінету Мініс трів України.

Постановою Ленінського ра йонного суду м. Кіровограда в ід 10 вересня 2007 року, яка залише на без змін ухвалою Дніпропе тровського апеляційного адм іністративного суду від 28 тра вня 2008 року, позов задоволено. В изнано дії посадових осіб Го ловного управління Пенсійно го фонду України в Кіровогра дській області щодо відмови в перерахунку пенсії ОСОБА _4 протиправними. Визнано за ОСОБА_4 право на перераху нок пенсії з 01.01.2005 року з урахув анням доплати за виконання с лужбових обов'язків в зоні ві дчуження ЧАЕС відповідно до вимог чинного законодавства . Зобов' язано Головне управ ління Пенсійного фонду Украї ни в Кіровоградській області провести перерахунок пенсії з 01.01.2005 року ОСОБА_4 з урахув анням доплати за виконання с лужбових обов'язків в зоні ві дчуження ЧАЕС.

У касаційній скарзі відпов ідач - Головне управління Пен сійного фонду України в Кіро воградській області, посилаю чись на неправильне застосув ання судами норм матеріально го та процесуального права, п росить скасувати судові ріше ння у справі та ухвалити нове рішення про відмову у позові .

Заслухавши доповідь судді -доповідача та перевіривши с удові рішення у справі, колег ія суддів вважає, що касаційн а скарга задоволенню не підл ягає, оскільки рішення судів першої та апеляційної інста нцій постановлені з додержан ням норм матеріального та пр оцесуального права, правова оцінка обставинам у справі д ана вірно, а доводи касаційно ї скарги є необґрунтованими і не дають підстав, які передб ачені статтями 225-229 Кодексу адм іністративного судочинства України, для зміни чи скасува ння судових рішень.

Судами попередніх інстан цій встановлено, що з 01.03.1989 року по 31.07.1998 року ОСОБА_4 проходи в службу у Відділі зони ЧАЕС Г оловного управління Міністе рства внутрішніх справ Украї ни в Київській області. Під ча с проходження такої служби й ому виплачувалась доплата за виконання службових обов'яз ків в зоні відчуження.

З 31.07.1998 року позивачу признач ено та виплачується пенсія з а вислугу років на підставі З акону України «Про пенсійне забезпечення військовослуж бовців, осіб начальницького і рядового складу органів вн утрішніх справ та деяких інш их осіб». При цьому, при розрах унку пенсії не було врахован о доплату за виконання служб ових обов'язків в зоні відчуж ення, яку позивач отримував п ід час проходження служби та на день звільнення. При перер ахунку пенсії у січні 2005 року т акож не було враховано вказа ну доплату.

Задовольняючи позовні вим оги, суд першої інтонації, з рі шенням якого погодився і суд апеляційної інстанції, вихо див з того, що спірна надбавка носила постійний характер й повинна враховуватися при о бчисленні пенсії.

Відповідно до частини 1 стат ті 40 Закону України «Про стату с і соціальний захист громад ян, які постраждали внаслідо к Чорнобильської катастрофи »військовослужбовцям, які не суть службу на територіях ра діоактивного забруднення, пі двищення оплати праці провад иться шляхом нарахування на оклади грошового утримання н адбавок, встановлених статте ю 39 цього Закону.

Частиною 3 статті 39 Закону Ук раїни «Про статус і соціальн ий захист громадян, які постр аждали внаслідок Чорнобильс ької катастрофи»передбачен о, що громадянам, які працюють у зоні відчуження, а також у з оні безумовного (обов'язково го) відселення після повного відселення жителів, за рішен ням Адміністрації зони відчу ження, встановлюється доплат а згідно з положенням, затвер дженим Кабінетом Міністрів У країни.

На виконання зазначених но рм Закону прийнято ряд поста нов Кабінету Міністрів Украї ни, якими встановлюється роз мір цієї надбавки та порядок її обрахунку.

Зокрема, постановою Кабіне ту Міністрів України “Про до даткові компенсації особам, які працюють у зоні відчужен ня і зоні безумовного (обов' язкового) відселення після п овного відселення жителів” в ід 30 червня 1998 року № 982 було пере дбачено, що особам рядового т а начальницького складу орга нів внутрішніх справ, військ овослужбовцям внутрішніх ві йськ МВС та Служби безпеки, як і постійно виконують службов і обов' язки у зоні відчужен ня, провадиться доплата у роз мірі окладів грошового утрим ання (посадового окладу і окл аду за спеціальним або війсь ковим званням).

Постановою Кабінету Мініс трів України від 29 січня 2003 рок у №137 “Про доплати та компенса ції особам, які працюють у зон і відчуження і зоні безумовн ого (обов' язкового) відселе ння після повного відселення жителів” встановлено, що у пе ріод з 1 січня 2003 року до 1 січня 2 006 року особам рядового та нач альницького складу органів в нутрішніх справ, які постійн о виконують службові обов'яз ки у зоні відчуження, проводи ться доплата у 9-кратному розм ірі доплати, встановленої дл я громадян, які працюють у зон і безумовного (обов'язкового ) відселення. Ця доплата прово диться пропорційно відпраць ованому часу, але не більше ві д зазначеного розміру.

Як встановлено судами, під ч ас проходження служби в орга нах внутрішніх справ та вико нуючи службові обов' язки у зоні відчуження, позивач отр имував відповідну доплату, в становлену законодавством.

Частиною третьою статті 43 З акону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнени х з військової служби, та деяк их інших осіб», в редакції чин ній на час виникнення спірни х правовідносин, було встано влено, що пенсії особам офіце рського складу, прапорщикам і мічманам, військовослужбов цям надстрокової служби та в ійськової служби за контракт ом, особам, які мають право на пенсію за цим Законом, та член ам їх сімей обчислюються з ро зміру грошового забезпеченн я за останньою штатною посад ою перед звільненням, врахов уючи відповідні оклади за по садою, військовим (спеціальн им) званням, процентну надбав ку за вислугу років, щомісячн і додаткові види грошового з абезпечення (надбавки, допла ти, підвищення) та премії в роз мірах, встановлених законода вством.

Таким чином, зазначений Зак он не виключав з обчислення п енсії доплату, передбачену З аконом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Ч орнобильської катастрофи».

Враховуючи викладене, суди попередніх інстанцій дійшли правильного висновку про те , що доплата за виконання служ бових обов' язків у зоні від чуження Чорнобильської АЕС є щомісячним додатковим видом грошового забезпечення, яку позивач отримував під час пр оходження служби, а суб'єкт вл адних повноважень порушив йо го право на належне пенсійне забезпечення.

Суди правомірно зобов'язал и Головне управління Пенсійн ого фонду України в Кіровогр адській області провести пер ерахунок пенсії позивачу з у рахуванням отриманої ним пер ед виходом на пенсію доплати за виконання службових обов 'язків в зоні відчуження Чорн обильської АЕС.

Доводи касаційної скарги не дають підстав для висновк у про неправильне застосуван ня судами норм матеріального чи процесуального права, що п ризвело або могло призвести до неправильного вирішення с пору.

Таким чином, оскаржувані су дові рішення є законними та о бґрунтованими, підстав для ї х скасування немає.

Керуючись статтями 220, 2201, 223, 224, 230 , 231 Кодексу адміністративного судочинства України, колегі я суддів

у х в а л и л а:

Касаційну скаргу Голов ного управління Пенсійного ф онду України в Кіровоградськ ій області залишити без задо волення, а постанову Ленінсь кого районного суду м. Кірово града від 10 вересня 2007 року та у хвалу Дніпропетровського ап еляційного адміністративно го суду від 28 травня 2008 року у сп раві за позовом ОСОБА_4 до Головного управління Пенсій ного фонду України в Кіровог радській області та управлін ня Міністерства внутрішніх с прав України в Кіровоградськ ій області про визнання дій н езаконними, перерахунок пенс ії - без змін.

Ухвала оскарженню не підл ягає.

Головуючий Гаманко О. І.

Судді Білуг а С. В.

Загородній А.Ф.

Заїка М. М.

Співак В.І.

СудВищий адміністративний суд України
Дата ухвалення рішення09.06.2011
Оприлюднено24.01.2012
Номер документу20988059
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-403/07

Ухвала від 13.02.2009

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Заїка М.М.

Ухвала від 09.06.2011

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Гаманко О.І.

Ухвала від 06.06.2011

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Гаманко О.І.

Ухвала від 17.03.2011

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Заїка М.М.

Ухвала від 01.03.2011

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Заїка М.М.

Ухвала від 10.03.2011

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Горяйнов А.М.

Ухвала від 11.11.2010

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Гаманко О.І.

Ухвала від 29.12.2007

Адміністративне

Балаклавський районний суд міста Севастополя

Курнякова Т.А.

Постанова від 11.06.2007

Адміністративне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Зайцев А.В.

Постанова від 18.09.2007

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Чалий І.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні