Ухвала
від 30.01.2012 по справі 1977-2006
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

Автономна Республіка К рим, 95003, м.Сімферополь, вул.О.Нев ського/Річна, 29/11, к. 206

УХВАЛА

< Список (При необходимости выбрать) >

< Список (При необходимос ти выбрать) >

30.01.2012 Справа №2-6/1977-2006

Суддя господарського суду Автономної Республіки Крим Шкуро В.М., розглянувши матері али справи

за заявою Управління Пенсі йного фонду України в Чорном орському районі Автономної Р еспубліки Крим, смт.Чорномор ське,

до боржника Відкритого акц іонерного товариства «Чорно морське ремонтно-транспортн е підприємство», смт.Чорномо рське,

про визнання банкрутом.

встановив:

Управління ПФУ в Чорноморс ькому районі АР Крим звернул ось в господарський суд Авто номної Республіки Крим з зая вою про порушення справи про банкрутство ВАТ «Чорноморсь ке ремонтно-транспортне підп риємство», як неспроможного виконати свої зобов' язання перед кредитором в сумі 92 685,12 гр н.

Постановою господарського суду від 23.05.2005р. боржник визнан ий банкрутом, відкрита лікві даційна процедура строком на дванадцять місяців. Ліквіда тором банкрута призначено ар бітражного керуючого Яблонс ького В.В., який має відповідну ліцензію АБ №НОМЕР_1 від 14. 04.2005р.

Ухвалами господарського с уду строк ліквідаційної проц едури та повноважень ліквіда тора Яблонського В.В. неоднор азово продовжувався, останнь ого разу до 23.08.2010р.

Відповідно до положень Зак ону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом » (далі - Закон), ліквідатор з дня свого призначення здійс нює повноваження, перелічені у частині 1 статті 25 вказаного Закону, а також здійснює ін ші повноваження, передбачен і цим Законом.

Згідно частини 1 статті 32 Зак ону після завершення усіх ро зрахунків з кредиторами лікв ідатор подає до господарськ ого суду звіт та ліквідаційн ий баланс.

Частиною 2 статті 22 Закону вс тановлено, що строк ліквідац ійної процедури не може пере вищувати дванадцять місяців . Господарський суд може прод овжити цей строк на шість міс яців, якщо інше не передбачен о цим Законом.

З системного аналізу навед ених норм слідує, що ліквідат ор зобов' язаний здійснити у сі дії спрямовані на ліквіда цію боржника саме у строк лік відаційної процедури. У виня ткових випадках, за наявност і поважних причин які унемож ливлюють складання та подачу звіту і ліквідаційного бала нсу, суд за клопотанням лікві датора може продовжити строк ліквідаційної процедури на шість місяців.

В порушення вищезазначени х норм ліквідатором Відкрито го акціонерного товариства « Чорноморське ремонтно-транс портне підприємство» Яблонс ьким В.В. на протязі більше шес ти років не представлений зв іт та ліквідаційний баланс б анкрута, тобто не здійснені у сі дії спрямовані на ліквіда цію боржника.

14.02.2011р. господарським судом н а адресу Управління з питань банкрутства в АР Крим та м. Се вастополі Державного департ аменту з питань банкрутства було винесено окрему ухвалу стосовно недоліків у діяльно сті ліквідатора Яблонського В.В. щодо проведення ліквідац ійних заходів банкрута, які т ягнуть за собою невиправдане затягування строку ліквідац ійної процедури.

Також окремі ухвали були ви несені господарським судом у інших справах №2-6/962-2008 про банкр утство Бахчисарайського дер евообробного заводу, №2-6/1844-2006 пр о банкрутство Комунального п ідприємства «Готельного гос подарства», №2-6/5025.1-2007 про банкрут ство ВАТ «Білогірське ремонт но-транспортне підприємство ».

Проте Управління з питань б анкрутства в АР Крим та м. Сева стополі Державного департам енту з питань банкрутства об межилось тільки пропозицією членам комітету кредиторів у зазначених справах про бан крутство розглянути питання щодо відсторонення арбітраж ного керуючого Яблонського В .В. від участі у вказаних справ ах.

Після звернення з цього при воду до Державного департаме нту з питань банкрутства, нак азом Управління з питань бан крутства в АР Крим та м. Севаст ополі були призначені позапл анові перевірки дотримання а рбітражним керуючим Яблонсь ким В.В. ліцензійних умов пров адження діяльності арбітраж ного керуючого. В подальшому наказами Управління позапла нові перевірки скасовувалис ь, їх терміни неодноразово пе реносилась за клопотанням ар бітражного керуючого Яблонс ького В.В., а 19.09.2011р. до господарсь кого суду надійшов наказ Дер жавного департаменту з питан ь банкрутства від 08.09.2011р. №134 «Про анулювання ліцензії на прав о провадження господарської діяльності арбітражних керу ючих (розпорядників майна, ке руючих санацією, ліквідаторі в)», яким анульовано ліцензію серії АВ НОМЕР_2, що була ви дана Яблонському В.В. 21.09.2009р.

Проте, зразу ж арбітражному керуючому Яблонському В.В. Де ржавним департаментом з пита нь банкрутства було видано н ову ліцензію на право здійсн ення діяльності арбітражних керуючих (розпорядників май на, керуючих санацією, ліквід аторі) серії АВ №НОМЕР_3 ві д 18.10.2011р. на необмежений строк.

Господарським судом за нен алежне виконання обов' язкі в, покладених на арбітражног о керуючого згідно з Законом України «Про відновлення пл атоспроможності або визнанн я банкрутом» арбітражного ке руючого Яблонського В.В. було усунуто від виконання обов' язків керуючого санацією Бах чисарайського деревообробн ого заводу (справа №2-6/962-2008), лікві датора ВАТ «Білогірське ремо нтно-транспортне підприємст во» (справа №2-6/5025.1-2007), ВАТ «Білогі рське автотранспортне підпр иємство №14331» (справа №2-6/2654-2006) .

17.11.2011р. ліквідатором Яблонськ им В.В. до господарського суду подано звіт та ліквідаційни й баланс Відкритого акціонер ного товариства «Чорноморсь ке ремонтно-транспортне підп риємство».

Ухвалою господарського су ду від 13.12.2011р. в затвердженні зв іту ліквідатора Яблонськог о В.В. та ліквідаційного балан су банкрута відмовлено, оскі льки представлений ліквідат ором Яблонським В.В. звіт не ві дповідає вимогам статті 32 Зак ону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ». Ліквідатора Яблонського В .В. зобов' язано у строк до 17.01.201 2р. надати суду звіт, який буде містити показники ліквідаці йної маси (акти інвентаризац ії майна банкрута, яку згідно звіту ліквідатора було пров едено 26-27 травня 2005р.), договори к упівлі-продажу та акти прийм ання-передачі інших, окрім об ' єктів нерухомості, об' єкт ів ліквідаційної маси (вироб ничого обладнання, залишків товарно-матеріальних ціннос тей на складі тощо), ліквідаці йний баланс із заповненим ро зділом «Актив», який би відоб ражав реалізацію об' єктів л іквідаційної маси банкрута, довідку про рух грошових кош тів на ліквідаційному рахунк у за весь період ліквідації.

Проте, ліквідатором Яблонс ьким В.В. вимоги викладені в ух валі господарського суду від 13.12.2011р. у встановлений строк не виконані, приведений у відпо відність звіт та ліквідаційн ий баланс суду не представле ний.

Ухвалою господарського су ду від 18.01.2012р. ліквідатора Яблон ського В.В. вдруге було зобов' язано надати суду звіт, який в ідповідає вимогам статті 32 За кону України «Про відновленн я платоспроможності боржник а або визнання його банкруто м».

Вказані вимоги господарсь кого суду ліквідатором Яблон ським В.В. повністю проігноро вані.

Ухвалою господарського су ду від 30.01.2012р. арбітражного керу ючого Яблонського В.В. усунут о від виконання обов' язків ліквідатора Відкритого акці онерного товариства «Чорном орське ремонтно-транспортне підприємство».

Зазначені недоліки у діяль ності арбітражного керуючог о Яблонського В.В. є недопусти мими, тягнуть за собою невипр авдане затягування строків л іквідаційної процедури, а ос кільки до того ж носять систе мний характер, то можуть слуг увати підставою для анулюван ня його ліцензії на право про вадження діяльності арбітра жних керуючих.

Господарський суд також зв ертає увагу державного орган у з питань банкрутства на нас тупне.

З представленого ліквідат ором звіту вбачається, що ним в ході ліквідаційної процед ури організовано та проведен о інвентаризацію товарно-мат еріальних цінностей боржник а за результатами якої встан овлено наявність об' єктів н ерухомого майна, автотранспо ртних засобів, виробничого о бладнання та залишків товарн о-матеріальних цінностей. Пр оведена експертна оцінка та реалізація майна банкрута.

По результатам здійсненої суб' єктом оціночної діяльн ості ТОВ «Сова» експертної о цінки майна банкрута його за гальна вартість склала 1 182 817,80 г рн. (без ПДВ).

Рішеннями комітету кредит орів неодноразово було зниже но ціну продажу часини майна боржника, у зв'язку із відсутн істю заяв від потенційних по купців.

В результаті повної реаліз ації майна боржника отримано коштів на загальну суму 948 217,43 г рн.

Кошти отримані від реаліза ції майна банкрута в сумі 948 217,43 грн. спрямовані на погашення вимог конкурсних кредиторів на суму 333 916,89 грн., поточних кред иторів в сумі 278 351,01 грн. та витра т арбітражного керуючого, по в' язаних із ліквідаційною п роцедурою на суму 335 949,53 грн., з як их оплата послуг арбітражног о керуючого склала суму 91 671,40 гр н. Розмір непогашеної кредит орської заборгованості банк рута склав 18 468,23 грн.

Відповідно статті 3-1 Закону оплата послуг арбітражного керуючого за кожен місяць зд ійснення ним своїх повноваже нь встановлюється та виплачу ється в розмірі, встановлено му комітетом кредиторів і за твердженому господарським с удом, якщо інше не встановлен о цим Законом.

Звіт про оплату послуг, відш кодування витрат арбітражно го керуючого затверджується рішенням комітету кредиторі в та ухвалою господарського суду.

Але, відповідні рішення про встановлення розміру оплати послуг арбітражного керуючо го Яблонського В.В., відшкодув ання понесених ним витрат та затвердження звітів про опл ату послуг та відшкодування витрат комітетом кредиторів не приймались, господарськи м судом не затверджувались.

Постає питання, на якій підс таві арбітражним керуючим Яб лонським В.В. за рахунок кошті в, що надійшли від продажу май на банкрута нараховані та оп лачені свої послуги на суму 91 671,40 грн.

Також слід зазначити, що роз гляд питання щодо завершення ліквідаційної процедури та затвердження ліквідаційног о балансу боржника було на по рядку денному засідання комі тету кредиторів, яке відбуло ся ще 05.03.2008р. (протокол №14).

За результатами даного зас ідання комітетом кредиторів було вирішено звернутись до господарського суду з клопо танням про продовження строк у ліквідаційної процедури ба нкрута, оскільки ліквідаторо м Яблонським В.В. повідомлено комітет кредиторів про отри мання інформації, що колишні м керівництвом банкрута були вчинені та приховані незако нні заходи по збільшенню ста тутного фонду товариства, пр оведення емісії акцій та зді йснення незаконних операцій на ринку цінних паперів.

Неодноразові спроби суду в плинути на дії ліквідатора ш ляхом направлення на адресу Управління з питань банкрутс тва в АР Крим та м. Севастополі Державного департаменту з п итань банкрутства окремих ух вал не дали позитивного резу льтату.

Частиною 8 статті 3-1 Закону Ук раїни «Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом» встан овлено, що у разі невиконання або неналежного виконання о бов' язків, покладених на ар бітражного керуючого, господ арський суд може винести ухв алу, яка направляється держа вному органу з питань банкру тства.

Враховуючи те, що державний орган з питань банкрутства л іцензує діяльність фізичних осіб - суб'єктів підприємниц ької діяльності, які здійсню ють діяльність арбітражного керуючого (розпорядник майн а, керуючий санацією, ліквіда тор), суд вважає необхідним по відомити державний орган з п итань банкрутства про ненале жне виконання арбітражний ке руючий Яблонський В.В. обов' язків, покладених на нього зг ідно з Законом України «Про в ідновлення платоспроможнос ті або визнання банкрутом» т а виражає сподівання на прин ципову оцінку діяльності арб ітражного керуючого Яблонсь кого В.В.

Вступна і резолютивна част ини ухвали оголошені в судов ому засіданні 30 січня 2012 року.

Повний текст ухвали складе но 06 лютого 2012 року.

На підставі викладеного, ке руючись частиною 8 статті 3-1 За кону України «Про відновленн я платоспроможності боржник а або визнання його банкруто м», статтями 86, 90 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни, суд -

УХВАЛИВ:

Направити окрему ухвалу на адресу Департаменту нотаріа ту, банкрутства та функціону вання центрального засвідчу вального органу Міністерств а юстиції України.

Керівництву Департаменту нотаріату, банкрутства та фу нкціонування центрального з асвідчувального Міністерст ва юстиції України розглянут и дану окрему ухвалу, звернув ши увагу на наведені в ній обс тавини, та вжити відповідних дієвих заходів до арбітражн ого керуючого Яблонського В. В. з тим, щоб виключити надалі неналежне виконання останні м обов' язків, покладених на арбітражного керуючого згід но з Законом України «Про від новлення платоспроможності або визнання банкрутом».

Про результати розгляду ок ремої ухвали і прийнятих зах одах повідомити господарськ ий суд Автономної Республіки Крим у місячний термін з дня о держання окремої ухвали.

Суддя Господарс ького суду

Автономної Республіки Кр им Шку ро В.М.

СудГосподарський суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення30.01.2012
Оприлюднено08.02.2012
Номер документу21280240
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —1977-2006

Ухвала від 18.09.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

В.М. Шкуро

Ухвала від 21.02.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Шкуро В.М.

Ухвала від 30.01.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Шкуро В.М.

Ухвала від 30.01.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Шкуро В.М.

Ухвала від 13.12.2011

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Шкуро В.М.

Ухвала від 08.11.2011

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Шкуро В.М.

Ухвала від 26.10.2011

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Шкуро В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні