Постанова
від 23.01.2012 по справі 18/2478/11
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 січня 2012 року Справа № 18/2478/11

Колегія суддів у склад і: головуючий суддя О.А. Істомі на, суддя Л.М. Бабаков а, суддя С.В. Барбашова,

при секретарі Колеснік овій С.В.

за участю представників с торін:

позивача - ОСОБА_1. - до в. № 316 від 21.12.2011р., ОСОБА_2. - дов . № 330 від 21.12.2011р., ОСОБА_3. - дов. № 374 від 30.12.2011р.

відповідача - не з' явивс я

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у приміщен ні Харківського апеляційног о господарського суду апеляц ійну скаргу відповідача (в х. №5199П/3) на рішення господар ського суду Полтавської обла сті від 01.11.11 р. у справі № 18/2478/11

за позовом ПАТ "Київ-Дн іпровське міжгалузеве підпр иємство промислового залізн ичного транспорту" в особі По лтавської філії, м. Полтава

до ТОВ "Завод ЗБВ № 7", м. П олтава

про спонукання укла сти договір

ВСТАНОВИЛА:

Рішенням господарськ ого суду Полтавської області від 01.11.2011 р. (суддя Тимощенко О.М. ) позов задоволено частково. В ирішено вважати укладеними м іж сторонами з дати набрання цим рішенням законної сили п . п. 1.2, 2.13, 3.1, 3.2, 4.1, 4.2, 7.2.2, 8.2, 11.4, 11.5, 11.6 договору про надання послуг з перевез ення вантажів та додаткових послуг, пов' язаних з переве зенням вантажів та додаток № 1 до договору в редакції, вказ аній в даному рішенні. Стягну то з ТОВ "Завод ЗБВ № 7" на корист ь ПАТ "Київ-Дніпровське міжга лузеве підприємство промисл ового залізничного транспор ту" в особі Полтавської філії 42,50 грн. державного мита та 118,00 гр н. витрат на інформаційно-тех нічне забезпечення судового процесу. В іншій частині в зад оволенні позовних вимог відм овлено.

Відповідач, ТОВ "Завод ЗБВ № 7", з рішенням суду першої інст анції не погодився, подав апе ляційну скаргу, в якій просит ь рішення господарського суд у Полтавської області від 01.11.20 11 р. по справі № 18/2478/11 скасувати, п осилаючись на порушення судо м першої інстанції норм проц есуального та матеріального права.

В обґрунтування своєї апел яційної скарги апелянт посил ається на те, що суд першої інс танції при винесенні рішення необґрунтовано зазначив, що чинним законодавством Украї ни не передбачено державне р егулювання тарифів та переве зення вантажів по під' їзним залізничним коліям міжгалуз евих підприємств промислово го залізничного транспорту і тому, позивач правомірно вст ановив ціни на свої послуги т а в договірних відносинах з п озивачем застосував вільні ц іни.

В дане судове засідання пре дставник відповідача не з' я вився та про причини неявки Х арківський апеляційний госп одарський суд не сповістив.

Позивач, ПАТ "Київ-Дніпровсь ке міжгалузеве підприємство промислового залізничного т ранспорту" в особі Полтавськ ої філії, у відзиві на апеляці йну скаргу просить рішення с уду першої інстанції залишит и без змін, а апеляційну скарг у - без задоволення. Вважає, щ о доводи, викладені в апеляці йній скарзі, є необґрунтован ими та такими, що не підлягают ь задоволенню, а рішення суду першої інстанції законним т а таким, що прийняте у відпові дності з нормами чинного зак онодавства.

Позивач зазначив, що вільні ціни і тарифи встановлюютьс я на всі види продукції, товар ів і послуг, за винятком тих, п о яких здійснюється державне регулювання. Позивач вважає , що відповідач не навів жодно го нормативного акту з перел іком тарифів на перевезення вантажів, затвердженого будь -якою залізницею, сфера якого поширюються на діяльність п ідприємства промислового за лізничного транспорту.

Враховуючи те, що відповіда ч був належним чином повідом лений про судове засідання 19.0 1.2012р. та те, що норми ст. 38 ГПК Укра їни, щодо обов`язку господарс ького суду витребувати у сто рін документи і матеріали, не обхідні для вирішення спору, кореспондуються з диспозити вним правом сторін подавати докази, п. 4 ч. 3 ст. 129 Конституції України визначає одним з при нципів судочинства свободу в наданні сторонами суду свої х доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, суд ова колегія вважає, що судом в межах наданих ним повноваже нь створені належні умови дл я надання сторонами доказів та вважає за можливе розгляд ати справу за наявними у спра ві документами.

Розглянувши матеріали спр ави, дослідивши доводи апеля ційної скарги, вислухавши до води представників позивача , перевіривши правильність з астосування норм матеріальн ого та процесуального права, колегія суддів Харківського апеляційного господарськог о суду встановила наступне.

В обґрунтування своїх вимо г позивач зазначив, що у відпо відності до ч.5 ст. 181 ГК України він 19.08.2011 року направив протоко л узгодження розбіжностей, а ле між сторонами виникли роз біжності щодо редакції пункт ів договору ( п. 1.2; 2.13; 3.1; 3.2; 4.1; 4.2; 7.2.2; 8.2; 11.4; 11.5; 11.6 договору про надання посл уг з перевезення вантажів та додаткових послуг, пов'язани х з перевезенням вантажів та додаток № 1 до договору). При ць ому, позивач зазначив, що на ви конання вимог ч. 6 ст. 179 ГК Украї ни він змушений укласти дого вір з відповідачем згідно рі шення адміністративної коле гії Полтавського обласного т ериторіального відділення А нтимонопольного комітету Ук раїни прийняла рішення № 01/90-рш (арк. справи 53-58).

Згідно рішення адміністра тивної колегії Полтавського обласного відділення Антимо нопольного комітету України від 10.08.2011р. № 01/90-рш позивача визна но монополістом на ринку над ання послуг з перевезення ва нтажів.

Статтею 181 ГК України передб ачено загальний порядок укла дання господарських договор ів.

Згідно ч. 5 ст. 181 ГК України сто рона, яка одержала протокол р озбіжностей до договору, зоб ов'язана протягом двадцяти д нів розглянути його, у цей же с трок вжити заходів для врегу лювання розбіжностей з друго ю стороною та включити до дог овору всі прийняті пропозиці ї, а ті розбіжності, що залишил ись неврегульованими, переда ти в цей же строк до суду, якщо на це є згода другої сторони.

Якщо строк встановлено для вчинення дії, вона може бути в чинена до закінчення останнь ого дня строку. У разі, якщо ця дія має бути вчинена в устано ві, то строк спливає тоді, коли у цій установі за встановлен ими правилами припиняються в ідповідні операції (ч. 1 ст. 255 ЦК України).

Відповідно до ч. 4 ст. 51 ГПК Укр аїни процесуальна дія, для як ої встановлено строк, може бу ти вчинена до 24-ї години остан нього дня строку. Якщо позовн у заяву, відзив на позовну зая ву, заяву про перегляд рішенн я та інші документи здано на п ошту чи телеграф до 24 години о станнього дня строку, строк н е вважається пропущеним.

Як вбачається з матеріалів справі, 26.07.2011 р. ТОВ "Завод ЗБВ № 7" отримав від позивача проект договору на послуги з переве зення вантажів залізничним т ранспортом (арк. справи 37-40). 03 се рпня 2011 року представник пози вача отримав підписаний прое кт договору від 26.07.2011 р. з проток олом розбіжностей (арк. справ и 43). 22 серпня 2011 року позивачем т а відповідачем підписано про токол узгодження розбіжност ей до договору від 26.07.2011р.. 30 серп ня 2011 року позивач звернувся д о суду з позовною заявою про с понукання укласти договір. З позовом позивач звернуся че рез 27 днів з дня отримання про токолу розбіжностей.

Частиною 7 ст. 181 ГК України за значено, що якщо сторона, яка о держала протокол розбіжност ей щодо умов договору, заснов аного на державному замовлен ні або такого, укладання його є обов'язковим для сторін на п ідставі закону, або сторона - в иконавець за договором, що в у становленому порядку визнан ий монополістом на певному р инку товарів (робіт, послуг), я ка одержала протокол розбіжн остей, не передасть у зазначе ний двадцятиденний строк до суду розбіжності, що залишил ися неврегульованими, то про позиції другої сторони вважа ються прийнятими.

Суд першої інстанції при ви несенні рішення неправомірн о вищезазначеного не врахува в, а послався на те, що позивач звертався до суду з позовом в ід 22.08.2011 р., але даний позов ухвал ою судді господарського суду Полтавської області від 29.08.2011 р . було повернуто, і позивач пов торно 30.08.2011 р. направив позовну заяву до суду. В зв'язку з цим с уд першої інстанції помилков о вважає, що позов до суду було подано вчасно. При цьому, суд першої інстанції не врахував вимоги ст. 53 ГК України в якій з азначено, що за заявою сторон и, прокурора чи з своєї ініціа тиви господарський суд може визнати причину пропуску вст ановленого законом процесуа льного строку поважною і від новити пропущений строк. Про відновлення пропущеного стр оку зазначається в рішенні, у хвалі чи постанові господарс ького суду. Заяв від позивача до суду щодо відновлення стр оку не надходило.

Також, суд першої інстанції при винесенні рішення посил ається на ч. 2 ст. 642 ЦК України, а саме, на те, що ТОВ "Завод ЗБВ № 7 " в період з 03.08.2011 р. до 31.08.2011 р. отрим ував від позивача послуги та сплачував їх, що підтверджує ться підписами актами, тому, Т ОВ "Завод ЗБВ № 7" погодився з ре дакцією договору позивача.

Відповідно до ч. 2 ст. 642 ЦК Укра їни, якщо особа, яка одержала п ропозицію укласти договір, у межах строку для відповіді в чинила дію відповідно до вка заних у пропозиції умов дого вору (відвантажила товари, на дала послуги, виконала робот и, сплатила відповідну суму г рошей тощо), яка засвідчує її б ажання укласти договір, ця ді я є прийняттям пропозиції, як що інше не вказане в пропозиц ії укласти договір або не вст ановлено законом.

Підписання актів ТОВ "Завод ЗБВ № 7" не є доказом того, що ві дповідач погодився з пропози цією позивача, так як 03.08.2011 року позивач отримав від ТОВ "Заво д ЗБВ № 7" підписаний проект до говору з протоколом розбіжно стей.

Ухвалами Харківського апе ляційного господарського су ду від 07.12.2011р. та від 19.01.2012р. сторон и було зобов' язано узгодити розбіжності за договором, дл я чого позивачу слід прибути до відповідача, акт узгоджен ня надати суду.

Однак, позивач не виконав ви моги суду та не надав доказів його прибуття до відповідач а для узгодження розбіжносте й за договором.

На підставі викладеного, до води апеляційної скарги знай шли підтвердження в матеріал ах справи, тому, рішення госпо дарського суду Полтавської о бласті від 01.11.2011р. по справі № 18/2478 /11 підлягає скасуванню, а апел яційна скарга - задоволенню.

Керуючись ст. ст. 99, 101, 102, п. 2 ст. 103, п. 4 ч. 1 ст. 104, ст. 105 Господарського процесуального кодексу Укра їни, судова колегія,

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу зад овольнити.

Рішення господарського су ду Полтавської області від 01.1 1.2011р. у справі № 18/2478/11 скасувати та прийняти нове рішення.

В позові відмовити.

Стягнути з Приватного акці онерного товариства "Київ-Дн іпровське міжгалузеве підпр иємство промислового залізн ичного транспорту" (02092, м. Київ, в ул. Алма-Атинська, 37, код ЄДРПОУ 04737111, р/р 260053011067 в ВАТ "Ощадбанк" м. Ки єва, МФО 300465) в особі Полтавсько ї філії Приватного акціонерн ого товариства "Київ-Дніпров ське міжгалузеве підприємст во промислового залізничног о транспорту" (36014, м. Полтава, вул . Харчовиків, 19А, код ЄДРПОУ 34425528, р/р 26007060073859 в КБ ПГРУ "Приватбанк", МФО 331401) на користь Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Завод залізобетонних виро бів № 7" (36007, м. Полтава, пров. Шевче нко, 20, код ЄДРПОУ 01270078, р/р 260095765 в АБ "Полтава-банк", МФО 331489) 470,50 грн. суд ового збору за розгляд апеля ційної скарги.

У разі надання доказів спис ання стягуваної суми за нака зом господарського суду Полт авської області від 15.11.2011р. вида ти поворотний наказ.

Дана постанова набирає зак онної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена протяг ом двадцяти днів до касаційн ої інстанції Вищого господар ського суду України.

Головуючий суддя О .А. Істоміна

суддя Л.М. Бабакова

суддя С.В. Барбашова

Повний текст постано ви підписаний 23.01.2012р.

Дата ухвалення рішення23.01.2012
Оприлюднено10.02.2012
Номер документу21323228
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/2478/11

Ухвала від 07.12.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Бабакова Л.М.*

Ухвала від 20.12.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Бабакова Л.М.*

Ухвала від 22.09.2011

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Тимощенко О.М.

Ухвала від 18.10.2011

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Тимощенко О.М.

Постанова від 22.08.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Васищак І.М.

Ухвала від 13.08.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Васищак І.М.

Постанова від 25.05.2012

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Слободін М.М.

Рішення від 01.11.2011

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Тимощенко О.М.

Постанова від 23.01.2012

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Бабакова Л.М.

Ухвала від 31.08.2011

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Тимощенко О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні