Ухвала
від 06.02.2012 по справі 5020-111/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. СЕВАСТОПОЛЯ

5020-111/2012

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

УХВАЛА

про порушення провадження у справі

06 лютого 2012 року справа № 5020-111/2012

22.02.2012 12:00  Єфременко Оксана Олександрівна

        Суддя господарського суду міста Севастополя Єфременко О.О., розглянувши позовну заяву

Комунального підприємства Сімеїзської селищної ради «Управління житлово-комунального господарства»

(вул. Зоряна, 2, смт. Сімеїз, м. Ялта, АР Крим, 98680)

до Концерну «Техвоєнсервіс»

(пр-кт Повітрофлотський, 6, м. Київ, 03168)

про стягнення 101 159,48 грн.,

визнав подані матеріали достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду.

        Позивач звернувся до суду з позовом до Концерну «Техвоєнсервіс», місцезнаходженням якого є: пр-кт Повітрофлотський, 6, м. Київ.

        Відповідно до частин першої та другої статті 15 Господарського кодексу України справи, що виникають при укладанні, зміні та розірванні господарських договорів, справи у спорах про визнання договорів недійсними розглядаються господарським судом за  місцезнаходженням сторони, зобов'язаної за договором здійснити на користь другої сторони певні дії, такі як: передати майно, виконати роботу, надати послуги, сплатити гроші тощо.

        Справи у спорах, що виникають при виконанні господарських договорів та з інших підстав, а також справи про визнання недійсними актів розглядаються господарським судом за місцезнаходженням відповідача.

         Проте, як вбачається з матеріалів позовної заяви,  підставою виникнення спору стали договори №96 та №97 від 12.05.2008, укладені між Комунальним підприємством Сімеїзської селищної ради «Управління житлово-комунального господарства»та Філією Концерну «Техвоєнсервіс»«Севастопольський автомобільний ремонтний завод».

         Відповідно до Спеціального витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 06.02.2012 статус відомостей про юридичну особу –Державне підприємство «Севастопольський автомобільний ремонтний завод»не підтверджено.

         Із Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, наданого позивачем, вбачається, що Концерн «Техвоєнсервіс»має відокремлений підрозділ юридичної особи –Філія Концерну «Техвоєнсервіс»«Севастопольський автомобільний ремонтний завод»(код 34579140, м. Севастополь, вул. Шабаліна, буд. 2).

         У пункті 20.2. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України №10 від 24.10.2011 «Про деякі питання підвідомчості і підсудності справ господарським судам»зазначено, що територіальна підсудність справи за участю відособленого підрозділу юридичної особи визначається відповідно до вимог статті 15 Господарського процесуального кодексу України за місцем знаходження відособленого підрозділу, якому надано право здійснювати повноваження сторони від імені юридичної особи. Господарським судам слід також враховувати, що оскільки відособлений підрозділ юридичної особи діє у межах наданих йому повноважень, то подання позову за місцем знаходження цього підрозділу правомірне лише тоді, коли спір випливає саме з його діяльності.

         Отже, позов повинен бути пред'явлений до Концерну «Техвоєнсервіс»в особі Філії Концерну «Техвоєнсервіс»«Севастопольський автомобільний ремонтний завод».

                  Положеннями статті 95 Цивільного кодексу України встановлено, що філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Філії не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.

         Частиною четвертою статті 28 Господарського процесуального кодексу України визначено, що повноваження сторони або третьої особи від імені юридичної особи може здійснювати її відособлений підрозділ, якщо таке право йому надано установчими або іншими документами.

          У пункті 1.7. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України №18 від 26.12.2011 «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції»зазначено, що коло повноважень відокремленого підрозділу юридичної особи стосовно здійснення у господарському суді повноваження сторони у справі від імені цієї особи визначається установчими документами останньої, положенням про відособлений підрозділ, яке затверджено юридичною особою, або довіреністю, виданою нею ж у встановленому порядку керівникові цього підрозділу. При цьому слід мати на увазі, що стороною у справі є юридична особа, від імені якої діє відособлений підрозділ, і рішення приймається саме стосовно підприємства чи організації - юридичної особи, але в особі її відокремленого підрозділу, наприклад: "Стягнути з підприємства "А" в особі його відокремленого підрозділу - філії N 1 на користь організації "Б" в особі її Н-ської філії таку-то суму".

           Відповідно до положень статті 65 Господарського процесуального кодексу України з метою забезпечення правильного і своєчасного вирішення господарського спору суддя вирішує питання про залучення до участі у справі іншого відповідача та про виключення чи заміну неналежного відповідача.

           Згідно з частиною першою статті 24 Господарського процесуального кодексу України господарський суд за наявністю достатніх підстав має право до прийняття рішення залучити за клопотанням сторони або за своєю ініціативою до участі у справі іншого відповідача.

           Таким чином, суд вважає необхідним замінити неналежного відповідача –Концерн «Техвоєнсервіс» належним –Концерн «Техвоєнсервіс»в особі Філії Концерну «Техвоєнсервіс»«Севастопольський автомобільний ремонтний завод».

           Керуючись статтями 24, 61, 64, 65, 86 Господарського процесуального кодексу України,

                                                                УХВАЛИВ:

1.  Прийняти позовну заяву до розгляду та порушити провадження у справі.

     2. Замінити неналежного відповідача –Концерн «Техвоєнсервіс»належним –Концерн «Техвоєнсервіс» в особі Філії Концерну «Техвоєнсервіс»«Севастопольський автомобільний ремонтний завод».

3. Призначити справу до розгляду в судовому засіданні на 12 год. 00 хв. 22 лютого                 2012 року.

   Засідання відбудеться  у приміщенні  господарського  суду  м. Севастополя за адресою:  м. Севастополь, вул. Павліченко, 5, зал судових засідань № 3.

   Для пропуску у приміщення представники учасників судового процесу повинні мати з собою документ, який посвідчує їх особу (паспорт), документ, що підтверджує їх повноваження, та цю ухвалу.

4. У порядку підготовки справи до розгляду зобов'язати сторони в строк до 22.02.2012 надати суду:

позивача:  

-   оригінали документів, доданих до позовної заяви (для огляду в судовому засіданні);

-   документи, що підтверджують наявність у позивача статусу юридичної особи, в тому числі: установчі документи, виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на лютий 2012 року (оригінали для огляду та належним чином засвідчені копії для приєднання до матеріалів справи);

-          документи, що підтверджують повноваження осіб, які представлятимуть інтереси позивача у судовому засіданні (оригінали –для огляду; належним чином засвідчені копії – для приєднання до матеріалів справи);

-          інші докази, які мають значення для справи.

відповідача:

-    відзив на позовну заяву та документи, що підтверджують зазначені в ньому обставини,      докази направлення копії відзиву позивачеві;

-          документи, що підтверджують наявність у відповідача статусу юридичної особи, в тому числі: установчі документи, виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на лютий 2012 року (оригінали для огляду та належним чином засвідчені копії для приєднання до матеріалів справи);

-          документи, що підтверджують повноваження осіб, які представлятимуть інтереси відповідача у судовому засіданні (оригінали –для огляду; належним чином засвідчені копії –для приєднання до матеріалів справи);

-    інші докази, які мають значення для справи.

   Копії документів, що надаються до суду, повинні бути засвідчені належним чином, згідно з пунктом 5.27 Держстандарту України №4163-2003 “Уніфікована Система організаційно–розпорядчої документації. Вимоги до оформлювання документів”, і подаються з супровідним листом.

        На підставі пункту 5 частини першої статті 83 Господарського процесуального кодексу України господарський суд має право стягнути на користь державного бюджету штраф у розмірі до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 1 700,00 грн.) за  ухилення від вчинення дій, покладених ним на сторону.

Суддя                                                                                                                                 О.О.Єфременко

< Залучення третьої особи >

Дата ухвалення рішення06.02.2012
Оприлюднено13.02.2012
Номер документу21346651
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5020-111/2012

Постанова від 10.07.2012

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Черткова Ірина Валентинівна

Ухвала від 17.05.2012

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Черткова Ірина Валентинівна

Рішення від 17.04.2012

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Єфременко Оксана Олександрівна

Ухвала від 06.02.2012

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Єфременко Оксана Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні