Рішення
від 26.01.2012 по справі 26/387
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

26/387

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №  26/387

26.01.12 р.

За позовом Державного підприємства  “ Енергоринок ”

До          Державного підприємства  “ Національна атомна енергогенеруюча компанія “ Енергоатом ”

Про          визнання правочину по зарахуванню зустрічних однорідних вимог недійсним.

                                                                                                                              Суддя Пінчук В.І.

Представники:

від позивача                    Стос В.К. –предст.  

від відповідача                    Вавдійчик Б.П. –предст.   

Рішення прийняте 26.01.2012 р., оскільки у судовому засіданні 05.01.2012 р. оголошувалась перерва.

Обставини справи:

          Позивач звернувся до суду з позовною заявою про визнання правочину по зарахуванню зустрічних однорідних вимог недійсним.

          Представник відповідача у відзиві на позовну заяву проти позовних вимог позивача заперечує та просить суд у задоволенні позову відмовити, посилаючись на те, що заява про припинення зобов'язання шляхом зарахування зустрічних однорідних вимог від 12.05.2011 р. відповідає положенням чинного законодавства.

          Дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення представників сторін, суд -

ВСТАНОВИВ:

          

          17.05.2011 р. державне підприємство  “ Національна атомна енергогенеруюча компанія “ Енергоатом ” ( відповідач ) надіслало державному підприємству  “ Енергоринок ” ( позивачу ) заяву про припинення зобов'язання шляхом зарахування зустрічних однорідних вимог від 12.05.2011 р.

          Відповідно до змісту зазначеної заяви відповідач заявив про припинення зобов'язань щодо сплати заборгованості ДП НАЕК “ Енергоатом ” ( відповідача ) перед ДП “ Енергоринок ” ( позивачем ) за куповану ним в ОРЕ електроенергію в сумі 1 154, 50 грн., внаслідок припинення зобов'язань ДП “ Енергоринок ” перед ДП НАЕК “ Енергоатом ” за договором ДЧОРЕ від 15.11.1996 р. за електроенергію, відпущену  останнім у січні 2006 р. на загальну суму 1 154,50 грн.

          В результаті зарахування зустрічних однорідних вимог заборгованість ДП “ Енергоринок ” перед ДП НАЕК “ Енергоатом ” за договором ДЧОРЕ від 15.11.1996 р. за електроенергію відпущену ДП НАЕК                            “ Енергоатом ” у січні 2006 р., становить 55 628 434, 29 грн., а заборгованість ДП НАЕК “ Енергоатом ” перед ДП “ Енергоринок ” в сумі 1 154,50 грн. погашена у повному обсязі.

          Посилаючись на те, що зазначена заява суперечить порядку проведення розрахунків на ОРЕ, що закріплений Законом України “Про електроенергетику”, а також не відповідає положенням постанови Кабінету Міністрів України “ Про утворення державного підприємства “ Енергоринок ” № 755 від 5 травня 2000 р., позивач просить суд задовольнити позов та визнати правочин про зарахування зустрічних однорідних вимог від 12.05.2011 р. недійсним.

          Разом з тим, суд вважає позовні вимоги позивача такими, що не підлягають задоволенню, з наступних підстав:

          Згідно ст. 601 Цивільного кодексу  України припинення господарських зобов'язань шляхом зарахування зустрічних однорідних вимог здійснюється за заявою однієї із сторін.

          Відповідно до вимог п. 5 ст. 602 зазначеного кодексу України зарахування зустрічних однорідних вимог не допускається, зокрема, у інших випадках, встановлених договором або законом.

          Відповідно до ст. 15 Закону України “ Про електроенергетику ” купівля всієї електричної енергії, виробленої на електростанціях, потужність чи обсяг відпуску яких більші за граничні показники, а також на вітроелектростанціях, незалежно від величини встановленої потужності чи обсягів відпуску електричної енергії та весь її оптовий продаж здійснюється на оптовому ринку електричної енергії України. Функціонування інших оптових ринків електричної енергії в Україні забороняється. Оптовий ринок електричної енергії України створюється на підставі договору.

          Договір між членами оптового ринку електричної енергії України укладений 15.11.1996 р.

          Порядок проведення розрахунків на оптовому ринку електричної енергії встановлений ст. 151 вищезгаданого Закону. Цей порядок передбачає, що для проведення розрахунків за закуплену на оптовому ринку електричної енергії України та спожиту електроенергію енергопостачальники, які здійснюють підприємницьку діяльність з постачання електричної енергії на закріпленій території, їх відокремлені підрозділи та оптовий постачальник електричної енергії, яким є позивач, відкривають в установах уповноваженого банку поточні рахунки із спеціальним режимом використання (до 2002 року – розподільчі рахунки). Такі рахунки призначені для накопичення коштів, отриманих за електричну енергію від споживачів, та розрахунків з учасниками оптового ринку електричної енергії. Зокрема, перерахування коштів енергогенеруючим компаніям та іншим суб'єктам підприємницької діяльності, які проводять продаж електричної енергії на оптовому ринку, здійснюється уповноваженим банком з поточного рахунку із спеціальним режимом використання оптового постачальника електричної енергії відповідно до алгоритму (порядку розподілу коштів), встановленого Національною комісією регулювання електроенергетики України. На оптового постачальника електричної енергії покладено обов'язок забезпечити інформування учасників оптового ринку електричної енергії про стан проведення розрахунків.

          Таким чином, Законом України “ Про електроенергетику ” передбачено порядок здійснення розрахунків за закуплену на оптовому ринку електричну енергію. При цьому, у Законі відсутні будь-які положення щодо заборони припинення зобов'язань шляхом зарахування зустрічних однорідних вимог.

          Відсутня така заборона і в постанові Кабінету Міністрів України “ Про утворення державного підприємства “ Енергоринок ” № 755 від 05.05.2000 р., абз. 3 п. 6 якої, зокрема, передбачені випадки розрахунків за куповану на оптовому ринку електричної енергії шляхом зарахування зустрічних однорідних вимог згідно із законодавством.

          Суд вважає, що заява державного підприємства “ Національна атомна енергогенеруюча компанія                  “ Енергоатом ” про зарахування зустрічних однорідних вимог від 12.05.2011 р. відповідає  вимогам чинного законодавства і зокрема Закону України “ Про електроенергетику ”, а доводи позивача з цього приводу є безпідставними.

          З урахуванням викладеного, керуючись ст. ст. 33, 49, 82-85  ГПК України, суд, -

                                                            В И Р І Ш И В:

          В позові відмовити.  

          Рішення набирає законної сили після  закінчення  десятиденного  строку з дня  його  підписання, а у разі, якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення, воно набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 цього Кодексу.

                        Суддя                                                      В.І.Пінчук

дата підписання повного тексту рішення 06.02.2012 р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення26.01.2012
Оприлюднено20.02.2012
Номер документу21434487
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —26/387

Постанова від 13.06.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Дунаєвська Н.Г.

Ухвала від 28.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Дунаєвська Н.Г.

Постанова від 18.04.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Лобань О.І.

Рішення від 26.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пінчук В.І.

Ухвала від 02.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пінчук В.І.

Рішення від 27.11.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пінчук В.І.

Постанова від 31.07.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Данилова T.Б.

Ухвала від 16.07.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Данилова T.Б.

Постанова від 12.05.2008

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Павловський П.П.

Постанова від 27.11.2007

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Коротун О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні