Постанова
від 26.01.2012 по справі 2а-1870/9551/11
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІН ІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 січня 2012 р. Спр ава № 2a-1870/9551/11

Сумський окружний адмін істративний суд у складі:

головуючого судді - Опімах Л.М.,

за участю секретаря судов ого засідання - Шевченко В.М.,< Т екст >

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду в м. Суми адміністрати вну справу за позовом Білопі льського районного центру за йнятості до ОСОБА_1 про ст ягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Білопільський районний центр зайнятості (д алі по тексту - позивач, Біло пільський РЦЗ), звернувся до с уду з адміністративним позов ом, в якому просить стягнути з відповідача - ОСОБА_1 (да лі по тексту - відповідач, ОСОБА_1) - кошти, отримані як грошова допомога по безробі ттю в сумі 12064,08 грн. Свої вимоги мотивує тим, що відповідач, як ий надав недостовірні відомо сті до Білопільського районн ого центру зайнятості, незак онно отримав допомогу по без робіттю, яка підлягає поверн енню.

У судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримав у повному обсяз і та пояснив, що станом на день розгляду справи сума заборг ованості відповідачем залиш ається не сплаченою.

У судовому засіданні відпо відач позов не визнав, зазнач ив, що з 2000 року він підприємниц ьку діяльність не здійснює, к рім того, після винесення в 2004 р оці Господарським судом Сумс ької області рішення про при пинення підприємницької дія льності ОСОБА_1 вважав, що його підприємницьку діяльні сть припинено остаточно та в ін не повинен додатково прох одити процедуру державної ре єстрації припинення підприє мницької діяльності. Просив у задоволенні позову відмови ти.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, відповіда ча, вивчивши матеріали справ и, дослідивши письмові доказ и по справі, суд вважає, що поз ов підлягає задоволенню, вих одячи з наступного.

Відповідно до ч. 3 ст. 1 Закону України «Про зайнятіс ть населення»від 1 березня 1991 р оку N 803-XII в Україні до зайнятого населення належать громадян и, що проживають на території держави на законних підстав ах, які самостійно забезпечу ють себе роботою, включаючи п ідприємців.

Судом встановлено, що відп овідач - ОСОБА_1 - належи ть до категорії зайнятого на селення, оскільки є фізичною особою-підприємцем, зареєст рованим Білопільською район ною державною адміністраціє ю Сумської області від 10.08.1992 р., в ключений до Єдиного державно го реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (а .с. 13).

Відповідно до ст. 2 Закону Ук раїни «Про зайнятість населе ння»безробітними визнаютьс я працездатні громадяни прац ездатного віку, які через від сутність роботи не мають зар обітку або інших передбачени х законодавством доходів і з ареєстровані у державній слу жбі зайнятості як такі, що шук ають роботу, готові та здатні приступити до підходящої ро боти.

Як зазначив представник по зивача, ОСОБА_1 звертався до Білопільського районного центру зайнятості у 2005 році, 2008 році та 2011 році, де спеціалісто м центру зайнятості була зап овнена персональна картка й особистим підписом підтверд жено достовірність внесених до неї даних (а.с. 8, 9). Крім того, в ідповідач повідомив, що на мо мент звернення до центру зай нятості він не зареєстровани й як суб' єкт підприємницько ї діяльності, трудовою діяль ністю не займається і пенсію не отримує - відповідно до й ого особистих заяв від 14.07.2005, 17.07.20 08, 03.02.2011 (а.с. 10-12).

На підставі інформації, отр иманої з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фі зичних осіб-підприємців, вст ановлено, що гр. ОСОБА_1 зар еєстрований з 10.08.1992 р. як фізичн а особа-підприємець.

Під час перебування на облі ку гр. ОСОБА_1 не повідомив спеціаліста про те, що зареєс трований як суб' єкт підприє мницької діяльності, внаслід ок чого незаконно отримав ст атус безробітного та, відпов ідно, допомогу по безробіттю . Відповідно до довідок Білоп ільського РЦЗ № 1778 від 28.11.2011 р., № 1779 від 28.11.2011 р. та № 1780 від 30.11.2011 допомог а по безробіттю відповідачу була виплачена за період з 12 л ипня 2005 року по 05 липня 2006 року в р озмірі 1344,01 грн, з 17 липня 2008 року п о 23 липня 2009 року в розмірі 5601,92 гр н та з 03 лютого 2011 року по 28 листо пада 2011 року в розмірі 5118,15 (а.с. 15-17).

Білопільський районний це нтр зайнятості як робочий ор ган виконавчої дирекції Фонд у загальнообов'язкового держ авного соціального страхува ння України на випадок безро біття відповідно до ч. 3 ст. 35 За кону України «Про загальнооб ов' язкове державне соціаль не страхування на випадок бе зробіття»від 2 березня 2000 року N 1533-III (далі по тексту - Закон) ма є право перевіряти достовірн ість інформації, що надаєтьс я до центру зайнятості робот одавцями та фізичними особам и.

Відповідно до п. 5 Порядку ро зслідування страхових випад ків та обґрунтованості випла ти матеріального забезпечен ня безробітним, затвердженог о наказом Міністерства праці та соціальної політики Укра їни, Державної податкової ад міністрації України від 13 лют ого 2009 р. N 60/62, постановою правлін ня Пенсійного фонду України від 13 лютого 2009 р. N 7-1 та зареєстро ваного в Міністерстві юстиці ї України 12 березня 2009 р. за N 232/16248, п еревірка достовірності дани х, які є підставою для надання особі статусу безробітної т а виплати їй матеріального з абезпечення, проводиться цен трами зайнятості шляхом звір яння наданої особою інформац ії з відомостями, наявними в Д ержавній податковій адмініс трації України, Пенсійному ф онді України, у державних реє страторів.

На запит Білопільського ра йонного центу зайнятості до державного реєстратора отри мана відповідь, згідно з якою був підтверджений факт не ск асованої реєстрації ОСОБА _1 як підприємця.

Крім того, юридичний факт пр ипинення підприємницької ді яльності згідно з Законом Ук раїни «Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб-підприємців»від 15 трав ня 2003 року N 755-IV потребує підтвер дження шляхом внесення до Єд иного державного реєстру юри дичних осіб та фізичних осіб -підприємців відповідного за пису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичною особою- підприємцем.

Згідно з ч. 3 ст. 46 Закону Украї ни «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних о сіб-підприємців» фізична осо ба позбавляється статусу під приємця з дати внесення до Єд иного державного реєстру зап ису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи-п ідприємця.

Тобто лише після державної реєстрації припинення підпр иємницької діяльності фізич на особа матиме право набути в установленому порядку ста тусу безробітного та отримув ати допомогу по безробіттю.

Відповідно до Закону Украї ни «Про зайнятість населення »громадяни, які самостійно з абезпечують себе роботою, вк лючаючи підприємців, належат ь до зайнятого населення і не можуть бути визнані безробі тними та отримувати соціальн е забезпечення відповідно до Закону України «Про загальн ообов' язкове державне соці альне страхування на випадок безробіття».

Таким чином гр. ОСОБА_1 на дав відомості, які не відпові дають дійсності, незаконно о тримав допомогу по безробітт ю в загальному розмірі 12064,08 грн , яка підлягає поверненню.

Відповідно до ч. 2, 3 ст. 36 Закон у України «Про загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування на випадок безробі ття» застраховані особи, зар еєстровані в установленому п орядку як безробітні, зобов'я зані своєчасно подавати відо мості про обставини, що вплив ають на умови виплати їм забе зпечення та надання соціальн их послуг. Сума виплаченого з абезпечення та вартості нада них соціальних послуг застра хованій особі внаслідок умис ного невиконання нею своїх о бов'язків та зловживання ним и стягується з цієї особи від повідно до законодавства Укр аїни з моменту виникнення об ставин, що впливають на умови виплати їй забезпечення та н адання соціальних послуг.

Відповідно до матеріалів с прави, Білопільський районни й центр зайнятості повідомив відповідача про необхідніст ь повернути на рахунок Білоп ільського РЦЗ суму виплачено го матеріального забезпечен ня (а.с. 18), проте у встановлений строк кошти не сплачені.

Відповідно до п.п. 6, 8 Порядку розслідування страхових вип адків та обґрунтованості вип лати матеріального забезпеч ення безробітним, затверджен ого наказом Міністерства пра ці та соціальної політики Ук раїни, Державної податкової адміністрації України від 13 л ютого 2009 р. N 60/62, постановою правл іння Пенсійного фонду Україн и від 13 лютого 2009 р. N 7-1 та зареєст рованого в Міністерстві юсти ції України 12 березня 2009 р. за N 232/ 16248, у разі встановлення центро м зайнятості відповідно до ц ього Порядку належності безр обітної особи до категорії з айнятих така особа знімаєтьс я з обліку як безробітна в уст ановленому законодавством п орядку та повертає суму неза конно отриманого матеріальн ого забезпечення і вартості наданих соціальних послуг з моменту виникнення обставин , що впливають на умови виплат и матеріального забезпеченн я та надання соціальних посл уг. У разі відмови особи чи роб отодавця повернути кошти, а т акож у разі неповернення їх у встановлений строк стягненн я таких коштів здійснюється у судовому порядку відповідн о до законодавства.

Відповідно до ст. 12 Закону фу нкції робочих органів викона вчої дирекції Фонду покладаю ться на центр зайнятості Авт ономної Республіки Крим, обл асні, Київський і Севастопол ьський міські, районні, міськ районні, міські та районні у м істах центри зайнятості.

Невідшкодування цих витра т порушує інтереси держави, я ка є гарантом забезпечення з астрахованих осіб та надання їм відповідних соціальних п ослуг Фондом загальнообов' язкового соціального страху вання на випадок безробіття.

У зв' язку з тим, що відпові дач при реєстрації в службі з айнятості не повідомив про н е скасовану реєстрацію його як фізичної особи-підприємця , він не міг бути визнаний безр обітним і, відповідно, отриму вав матеріальне забезпеченн я за нормами Закону України « Про загальнообов' язкове де ржавне соціальне страхуванн я на випадок безробіття»безп ідставно та незаконно, а тому кошти, отримані як грошова до помога по безробіттю в сумі 120 64,08 грн, підлягають поверненню позивачу.

Таким чином судом достовір но встановлено, що кошти, отри мані як грошова допомога по б езробіттю в сумі 12064,08 грн, відпо відачем у добровільному поря дку не сплачені, що підтвердж ується матеріалами справи та поясненнями представника по зивача, тому суд приходить до висновку, що вимоги позивача щодо стягнення вказаної сум и заборгованості є обґрунтов аними, та такими, що підлягают ь задоволенню.

Керуючись ст. ст. 86, 94, 98, 158-163, 167, 186, 254 К АС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Білопільського районного це нтру зайнятості до ОСОБА_1 про стягнення заборгованос ті - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 (АДР ЕСА_1, ідентифікаційний ном ер НОМЕР_1) на користь Біло пільського районного центру зайнятості (41800, м. Білопілля, ву л. Старопутивльська, 33, р/р 37176002000296 ГУДКСУ в Сумській області, МФ О 837013, код 21112983) кошти в розмірі 12 064 грн 08 коп (дванадцять тисяч ш істдесят чотири грн 08 коп) в ра хунок повернення виплаченої допомоги по безробіттю.

Постанова може бути оскарж ена до Харківського апеляцій ного адміністративного суду через Сумський окружний адм іністративний суд шляхом под ачі апеляційної скарги на по станову суду протягом десяти днів з дня отримання ко пії повного тексту постанови .

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не с касовано, набирає законної с или після закінчення апеляці йного розгляду справи.

Суддя (підпис) Л.М. Опімах

З оригіналом згід но

Суддя Л.М. Опімах

Повний текст постанови ск ладено 30 січня 2012 року.

СудСумський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.01.2012
Оприлюднено24.02.2012
Номер документу21494167
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1870/9551/11

Ухвала від 30.03.2017

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Л.М. Опімах

Ухвала від 30.03.2017

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Л.М. Опімах

Постанова від 26.01.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Л.М. Опімах

Постанова від 26.01.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Л.М. Опімах

Ухвала від 11.04.2012

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Ральченко І.М.

Ухвала від 01.03.2012

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Ральченко І.М.

Постанова від 26.01.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Л.М. Опімах

Ухвала від 27.12.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Л.М. Опімах

Ухвала від 27.12.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Л.М. Опімах

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні