Ухвала
від 19.01.2012 по справі 2а-121/11
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 2а-121/11 Голову ючий у 1-й інстанції: Пономаре нко Н.В.

Суддя-доповідач: Глущен ко Я.Б.

У Х В А Л А

Іменем України

"19" січня 2012 р. м. Київ

Київський апеляційний а дміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого - судді Глущенко Я.Б.,

суддів П илипенко О.Є., Романчук О.М.,

при секретарі Іванчуку В.М.,

за участю:

представника позивача - Ігнатуши М.О.,

представника відповідача - Ткаченко А.Т.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні справу за адміністративним позовом Об 'єднання співвласників багат оквартирного будинку «Прову лок Михайлівський,8»до Київс ької міської ради про визнан ня протиправною бездіяльнос ті, визнання незаконною та ск асування відмови в наданні д озволу на розроблення докуме нтації із землеустрою та зоб ов' язання вчинити дії, за ап еляційною скаргою Київської міської ради на постанову Ше вченківського районного суд у м. Києва від 12 квітня 2011 року,

В С Т А Н О В И В :

У червні 2010 року Об'єдна ння співвласників багатоква ртирного будинку «Провулок М ихайлівський,8»звернулось у суд з позовом до Київської мі ської ради, в якому, з урахуван ням уточнень позовних вимог, просило визнати протиправно ю бездіяльність відповідача щодо не розгляду у встановле ний законом строк клопотання позивача від 30.03.2010 року №К-16276 про надання дозволу на розробле ння документації із землеуст рою для отримання у власніст ь земельної ділянки за кадас тровим номером 8000000000:82:010:0008, орієнт овним розміром 490 кв.м. по прову лку Михайлівський, 8 в м. Києві для експлуатації та обслуго вування житлового будинку; в изнати незаконною та скасува ти відмову Київської міської ради від 02.06.2010 року в наданні ві дповідного дозволу та зобов' язати відповідача розглянут и клопотання про надання ОСБ Б «Провулок Михайлівський,8» названого дозволу і прийняти в місячний строк з дня набран ня постановою законної сили рішення відповідно до чинног о законодавства.

Постановою Шевченківськог о районного суду м. Києва від 1 2 квітня 2011 року позов задоволе но в повному обсязі.

Не погоджуючись із судовим рішенням, відповідач подав а пеляційну скаргу, в якій прос ить скасувати постанову суду та прийняти нове рішення про відмову в задоволенні позов них вимог.

Заслухавши суддю-доповіда ча, дослідивши матеріали спр ави та доводи скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає залишенню б ез задоволення, а постанова с уду - без змін з таких підста в.

Так, суд першої інстанції ді йшов висновку про порушення відповідачем прав позивача п ри розгляді клопотання остан нього поза межами встановлен ого законодавством строку та про протиправність оскаржув аного рішення відповідача, о скільки таке не ґрунтується на чинних нормах права.

З такими висновками суду не можна не погодитися.

Колегією суддів установле но та не заперечується сторо нами по справі, що 30 березня 2010 р оку ОСББ «Провулок Михайлівс ький,8»направив до відповіда ча клопотання про надання до зволу на розроблення докумен тації із землеустрою для отр имання у власність земельної ділянки за кадастровим номе ром 8000000000:82:010:0008, орієнтовним розмі ром 490 кв.м. по провулку Михайлі вський, 8 в м. Києві для експлуа тації та обслуговування житл ового будинку.

У зв'язку з ненадходженням в ідповіді на вказане клопотан ня у встановлені законодавст вом строки, 12.05.2010 року позивач з вернувся до відповідача із л истом про надання такої відп овіді.

01 червня 2010 року листом, підпи саним першим заступником нач альника Головного управлінн я земельних ресурсів №03-23/16752 поз ивача повідомлено, що на його клопотання стосовно відведе ння у власність земельної ді лянки площею 0,4 га для експлуа тації та обслуговування житл ового будинку Головним управ лінням підготовлено проект в исновку постійної Комісії Ки ївради з питань земельних ві дносин, містобудування та ар хітектури і проект дозволу К иївського міського голови на розроблення документації із землеустрою, для вказаного ц ільового призначення, які бу ли повернуті згідно з проток олом №12 засідання постійної к омісії Київради з питань зем ельних відносин, містобудува ння та архітектури від 28.04.2010 рок у. Відповідно до витягу з зазн аченого протоколу Головним у правлінням підготовлено про ект висновку постійної коміс ії Київради з питань земельн их відносин, містобудування та архітектури і проект відм ови в наданні дозволу на розр облення документації із земл еустрою щодо відведення земе льної ділянки, які 26.05.2010 року пе редані до Київської міської ради для повторного розгляду .

Після звернення позивача д о відповідача 02.06.2010 року ним бул о отримано копію витягу із пр отоколу №12 від 28.04.2010 року та копі ю відмови КМР в наданні дозво лу на розроблення документац ії із землеустрою щодо відве дення у власність вищевказан ої земельної ділянки для екс плуатації та обслуговування житлового будинку.

Відповідно до копії витягу з протоколу №12 засідання пост ійної комісії з питань земел ьних відносин, містобудуванн я та архітектури від 28.04.2010 року міському голові рекомендова но відмовити ОСББ «Провулок Михайлівський,8»в наданні до зволу на розроблення докумен тації із землеустрою земельн ої ділянки площею 0,049 га у власн ість для експлуатації та обс луговування житлового будин ку по пров. Михайлівський, 8 у Ш евченківському районі м. Киє ва.

Сама ж відмова в наданні доз волу на розроблення документ ації із землеустрою від 02.06.2010 ро ку за підписом заступника Ки ївського міського голови - секретаря Київради О.Довгого аргументована посиланням на висновок постійної комісії Київради з питань земельних відносин, містобудування та архітектури, який міститься у витязі з протоколу №12 засіда ння названої комісії від 28.04.2010 р оку.

Обговорюючи питання щодо п равомірності оскаржуваних п озивачем дій та рішень відпо відача, судова колегія зважа є на наступне.

Статтею 13 Конституції Украї ни закріплено, що земля є об'єк том права власності Українсь кого народу. Від імені Україн ського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого са моврядування в межах, визнач ених Конституцією.

У відповідності до положен ь ч. 1. ст. 2, ч. 1 ст. 3 Земельного код ексу України земельними відн осинами є суспільні відносин и щодо володіння, користуван ня і розпорядження землею, як і, у свою чергу, регулюються Ко нституцією України, цим Коде ксом, а також прийнятими відп овідно до них нормативно-пра вовими актами.

Згідно обставин справи поз ивач оскаржує бездіяльність відповідача щодо не розгляд у у місячний строк клопотанн я про надання дозволу на розр обку проекту відведення земе льної ділянки у м. Києві. Також позивач вважає, що у міської р ади відсутні законні підстав и для відмови у наданні дозво лу на розробку документації землекористування.

Зі змісту статті 9 та 12 ЗК Укр аїни убачається, що розпоряд ження землями територіально ї громади міста, у тому числі н адання їх у користування, нал ежить до повноважень міської ради та здійснюється відпов ідно до вимог цього Кодексу. Д о повноважень Київської місь кої ради у галузі земельних в ідносин віднесено, зокрема, р озпорядження землями терито ріальної громади міста, пере дача земельних ділянок комун альної власності у власність громадян та юридичних осіб в ідповідно до цього Кодексу, н адання земельних ділянок у к ористування із земель комуна льної власності відповідно д о цього Кодексу, тощо.

На реалізацію наведених по ложень Конституції та Земель ного кодексу України Київськ ою міської радою прийнято рі шення «Про порядок передачі (надання) земельних ділянок в користування або у власніст ь у місті Києві»від 15.07.2004 року № 457/1867 з наступними змінами та до повненнями, яким, зокрема, зат верджено Тимчасовий порядок передачі (надання) земельних ділянок в користування або у власність у місті Києві (далі по тексту - Тимчасовий поря док).

Відповідно до п. 1 ст. 1 Тимчас ового порядку він визначає з агальні положення і встановл ює особливості та процедуру надання в постійне користува ння, встановлення сервітуту (права на обмежене користува ння), передачі в оренду та у вл асність земельних ділянок в м. Києві, оформлення права кор истування землею та посвідче ння права власності на землю на підставі прийнятих Київс ькою міською радою рішень.

Порядок подання клопотанн я щодо надання дозволу на роз роблення документації із зем леустрою щодо відведення зем ельної ділянки та прийняття рішення за наслідками розгля ду названого клопотання врег ульовані статтями 5 та 6 Тимчас ового порядку.

Відповідно до змісту назва них правових норм, після нахо дження клопотання щодо надан ня дозволу на розроблення до кументації із землеустрою що до відведення земельної діля нки, оформленого відповідно до вимог ч. 1 та 2 статті 5, воно з д орученням (резолюцією) Київс ького міського голови або за ступника міського голови - се кретаря Київради передаєтьс я в установленому порядку до Головного управління земель них ресурсів для опрацювання .

За результатами опрацюван ня клопотання про надання до зволу на розроблення докумен тації із землеустрою Головне управління земельних ресурс ів готує проект дозволу Київ ської міської ради на розроб лення документації із землеу строю та проект відповідного висновку Комісії.

Комісія розглядає проект в исновку та клопотання, і разі погодження Комісії з проект ами документів, підготовлени ми Головним управлінням земе льних ресурсів, за результат ами розгляду головою та секр етарем комісії підписується висновок і передається до пр иймальні Київради із земельн их питань.

Приймальня Київради із зем ельних питань не пізніше нас тупного робочого дня після о тримання підписаного виснов ку Комісії передає його разо м із клопотанням та проектом дозволу на розроблення доку ментації із землеустрою (або відмову в наданні дозволу) на розгляд Київському міському голові або заступнику міськ ого голови - секретарю Київра ди.

Якщо Комісія не погоджуєть ся з проектами документів, пі дготовленими Головним управ лінням земельних ресурсів, т о за результатами розгляду К омісія надає витяг з протоко лу засідання Комісії, підпис аний головою та секретарем К омісії, до Головного управлі ння земельних ресурсів для п ідготовки проекту дозволу на розроблення документації із землеустрою або відмови у на данні дозволу, - відповідно до витягу з протоколу.

На підставі витягу із прото колу засідання Комісії Голов не управління земельних ресу рсів подає через приймальню Київради із земельних питань на розгляд Київського міськ ого голови або заступника мі ського голови - секретаря Киї вради проект дозволу Київськ ої міської ради на розроблен ня документації із землеустр ою або відмови у наданні дозв олу, який підписує дозвіл Киї вської міської ради на розро блення документації із земле устрою або відмову у наданні такого дозволу.

Відповідно до положень ч. 3 с т. 123 ЗК України відповідний ор ган виконавчої влади або орг ан місцевого самоврядування в межах їх повноважень у міся чний строк розглядає клопота ння і дає дозвіл на розроблен ня проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянк и або надає мотивовану відмо ву у його наданні.

Таким чином, на законодавчо му рівні чітко визначений ст рок, протягом якого відповід ний орган виконавчої влади а бо місцевого самоврядування в межах їх повноважень зобов ' язаний розглянути клопота ння про надання дозволу на ро зроблення проекту землеустр ою щодо відведення земельної ділянки.

З огляду на те, що положення ми статті 19 Конституції Украї ни закріплено обов' язок орг анів державної влади та орга нів місцевого самоврядуванн я, їх посадових осіб діяти лиш е на підставі, в межах повнова жень та у спосіб, що передбаче ні Конституцією та законами України, колегія суддів пого джується з висновком суду пр о порушення прав позивача ві дповідачем шляхом не розгляд у клопотання у встановлені з аконом строки.

Розглядаючи вимогу позива ча про визнання незаконною т а скасування відмови Київськ ої міської ради від 02.06.2010 року в наданні ОСББ «Провулок Миха йлівський,8»дозволу на розро блення документації із земле устрою для отримання у власн ість спірної земельної ділян ки, судова колегія зважає на т аке.

Відповідно до положень ч. 3 с т. 132 ЗК України та п. 8 ст. 6 Тимчас ового порядку передачі (нада ння) земельних ділянок у кори стування або у власність у мі сті Києві підставою відмови у наданні такого дозволу мож е бути лише невідповідність місця розташування земельно ї ділянки вимогам законів, пр ийнятих відповідно до них но рмативно-правових актів, а та кож генеральних планів насел ених пунктів, іншої містобуд івної документації, схем зем леустрою і техніко-економічн их обґрунтувань використанн я та охорони земель адмініст ративно-територіальних утво рень, проектів землеустрою щ одо впорядкування території населених пунктів, затвердж ених у встановленому законом порядку.

Аналізуючи витяг з протоко лу №12 засідання постійної ком ісії з питань земельних відн осин, містобудування та архі тектури від 28.04.2010 року, під час р озгляду клопотання позивача про передачу у власність зем ельної ділянки для експлуата ції та обслуговування житлов ого будинку по пров. Михайлів ський, 8 у Шевченківському рай оні, надання дозволу на розро блення документації із земле устрою було постановлено у з алежність від вирішення пита нь майнових відносин та пого дження землекористувача. Про те, за наслідками ухваленого рішення міському голові рек омендовано відмовити позива чу в наданні дозволу на розро блення документації із земле устрою земельної ділянки без зазначення будь-якої підста ви такої відмови.

Аналогічний недолік місти ть і сама відмова в наданні до зволу на розроблення докумен тації із землеустрою від 02.06.2010 р оку.

Посилання апелянта на поло ження статті 151 ЗК України, яки ми закріплено, що погодження матеріалів місць розташуван ня об'єктів на особливо цінни х землях, а також земельних ді лянок для розміщення та обсл уговування будівель і споруд дипломатичних представницт в та консульських установ ін оземних держав, представницт в міжнародних організацій пр овадиться Верховною Радою Ук раїни, колегія суддів до уваг и не приймає, оскільки оскарж увана позивачем відмова відп овідача від 02.06.2010 року не містит ь будь-яких посилань на відне сення земельної ділянки, на я ку претендує позивач до особ ливо цінних земель, як про це з азначає відповідач в апеляці йній скарзі.

Також колегія суддів вважа є обґрунтованим висновок суд у першої інстанції щодо зобо в' язання відповідача розгл янути клопотання позивача, о скільки суд таким своїм ріше нням не вийшов за межі своєї к омпетенції та не обмежив орг ан місцевого самоврядування в його можливості прийняти в ідповідне рішення або про за доволення, або про відмову в з адоволенні клопотання позив ача.

Згідно зі ст.ст. 198 ч. 1 п. 1, 200 КАС У країни, суд апеляційної інст анції залишає скаргу без зад оволення, а постанову суду - без змін, якщо визнає, що суд п ершої інстанції правильно вс тановив обставини справи та ухвалив судове рішення з дод ержанням норм матеріального і процесуального права.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 160, 195, 196, 198, 200, 205, 206, 212, 254 КАС України, суд

У Х В А Л И В :

Апеляційну скаргу Киї вської міської ради - залиш ити без задоволення.

Постанову Шевченківського районного суду м. Києва від 12 к вітня 2011 року - залишити бе з змін.

Ухвала набирає законної с или з моменту проголошення т а може бути оскаржена протяг ом двадцяти днів з дня складе ння в повному обсязі шляхом п одання касаційної скарги без посередньо до Вищого адмініс тративного суду України.

Головуючий суддя Глущенко Я.Б.

Судді: Романчук О.М

П илипенко О.Є.

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.01.2012
Оприлюднено23.02.2012
Номер документу21498571
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-121/11

Ухвала від 27.01.2011

Адміністративне

Буринський районний суд Сумської області

Міщенко В. М.

Ухвала від 27.01.2011

Адміністративне

Буринський районний суд Сумської області

Міщенко В. М.

Постанова від 04.03.2011

Адміністративне

Житомирський районний суд Житомирської області

Баренко С. Г.

Ухвала від 20.01.2011

Адміністративне

Житомирський районний суд Житомирської області

Баренко С. Г.

Постанова від 21.02.2011

Адміністративне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Попов Г. Г.

Ухвала від 17.02.2011

Адміністративне

Бродівський районний суд Львівської області

Бородійчук О. І.

Ухвала від 25.03.2011

Адміністративне

Городоцький районний суд Львівської області

Струс Л. Б.

Постанова від 24.01.2011

Адміністративне

Болехівський міський суд Івано-Франківської області

Поляниця М.М. М. М.

Ухвала від 26.03.2012

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Мацький Є.М.

Постанова від 14.03.2011

Адміністративне

Снятинський районний суд Івано-Франківської області

Собко В.М. В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні