Постанова
від 18.10.2011 по справі 4-2451/11
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу: 18.10.2011

Справа № 4-2451/11

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 жовтня 2011 року                                                                                          м. Запоріжжя

Орджонікідзевський  районний  суд м. Запоріжжя у складі головуючого судді Геєць Ю.В., при секретарі Ровенській В.В., за участю прокурора Бутенко А.Г., адвоката ОСОБА_1, слідчого Солов'євич А.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали за скаргою ОСОБА_2 на постанову старшого слідчого СУ ГУМВС України в Запорізькій області від 30 вересня 2011 про порушення кримінальної справи відносно ОСОБА_2 за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України,  

та матеріали кримінальної справи № 101052, -  

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 звернувся до суду зі скаргою на постанову  старшого слідчого СУ ГУМВС України в Запорізькій області від 30 вересня 2011 року про порушення кримінальної справи відносно ОСОБА_2 за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Вважає, що вказана постанова про порушення кримінальної справи є незаконною та підлягає скасуванню, так як на час порушення кримінальної справи були відсутні приводи і підстави для порушення кримінальної справи та рішення прийнято без достатнього обґрунтування.  

Дослідивши матеріали дослідчої перевірки кримінальної справи, заслухавши думку заявника та адвоката ОСОБА_1,  які просять скасувати зазначену постанову,  прокурора, слідчого, які просять скаргу залишити без задоволення, оскільки на час порушення кримінальної справи були достатні приводи та підстави для її порушення, суд вважає скаргу не підлягаючою задоволенню виходячи з наступного.

Відповідно до:

- статті 94 КПК України, приводами до порушення кримінальної справи є: 1) заяви або повідомлення підприємств, установ, організацій, посадових осіб, представників влади, громадськості або окремих громадян; 2) повідомлення представників влади, громадськості або окремих громадян, які затримали підозрювану особу на місці вчинення злочину або з поличним; 3) явка з повинною: 4) повідомлення, опубліковані в пресі; 5) безпосереднє виявлення органом дізнання, слідчим, прокурором або судом ознак злочину;

- статті 98 КПК України, якою врегульовано порядок порушення справи - при наявності приводів і підстав, зазначених у статті 94 цього Кодексу, прокурор, слідчий, орган дізнання або суддя зобов'язані винести постанову про порушення кримінальної справи, вказавши приводи і підстави до порушення справи, статтю кримінального закону, за ознаками якої порушується справа, а також дальше її спрямування.

При цьому, зі змісту статті 98 КПК випливає, що за наявності законних приводів (заяв або повідомлень про злочин) і достатніх підстав (доказів, що підтверджують реальність конкретної події злочину), а також за відсутності обставин, що виключають провадження по кримінальній справі, прокурор, слідчий, дізнавач або суддя виносять постанову про порушення кримінальної справи.    

Рішення про порушення кримінальної справи стосовно  ОСОБА_2 за ознаками злочину передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України прийнято 30 вересня 2011 року уповноваженою особою –старшим слідчим СУ ГУМВС України в Запорізькій області Солов'євич А.О., при наявності приводів і підстав, передбачених  ст. 94 КПК України, а саме приводом для порушення кримінальної справи стало безпосереднє виявлення слідчим ознак злочину.

В ході досудового слідства встановлено, що ОСОБА_2, працював з 19.09.2003 року і до 20.01.2009 року генеральним директором ТОВ «Торговий дім «Динар», яке знаходиться за юридичною адресою: м. Запоріжжя, вул. Жуковського, б. 57, кв. 15, будучи посадовою особою, що виконує організаційно-розпорядчі обов'язки по керівництву трудовим колективом відділення і адміністративно-господарські обов'язки по розпорядженню грошовими коштами, діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою заволодіння чужими грошовими коштами у особливо великих розмірах, шляхом зловживання посадовою особою своїм службовим положенням, 17.10.2003 року заволодів грошовими коштами ДП ЗМКБ «Прогрес»у особливо великих розмірах, якими розпорядився на свій розсуд.

У якості достатніх данних, що слугували підставами до порушення кримінальної справи, стали покази свідків ОСОБА_3 (протокол допиту від 26 лютого 2011 року), ОСОБА_4 (протокол допиту від 06 січня 2011 року), ОСОБА_2 (протокол допиту від 27 жовтня 2010 року), а також висновок експерта від 04 лютого 2011 року № 44/Д, висновок експерта від 13 травня 2011 року № 46, висновок експерта від 12 вересня 2011 року № 64, які вказували на те, що генеральний директор ТОВ «Торговий дім «Динар»ОСОБА_2, маючи намір на заволодіння чужими грошовими коштами у особливо великих розмірах, порушуючи умови договору, укладеного з ДП ЗМКБ «Прогрес», не маючи намірів поставляти продукцію в адресу ДП ЗМКБ «Прогрес», зловживаючи своїм службовим положенням, 17 жовтня 2003 року заволодів грошовими коштами державного підприємства в сумі 43 662, 72 грн., шляхом безпідставного перерахування їх за надання маркетингових послуг на разрахунковий рахунок ПП ОСОБА_4, який на момент укладення договору був співзасновником ТОВ «Торговий дім «Динар».

Зважаючи на обставини, що слугували підставами до порушення кримінальної справи судом встановлено, що на час порушення кримінальної справи органом досудового слідства встановлено достатньо даних для початку процедури кримінального переслідування.

Викладене свідчить, що підстав для скасування постанови старшого слідчого СУ ГУМВС України в Запорізькій області від 30 вересня 2011 про порушення кримінальної справи відносно ОСОБА_2 за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України не вбачається.

Доводи викладені в скарзі щодо недостатності доказів для порушення кримінальної справи відносно ОСОБА_2 у вчиненні вищевказаного в постанові злочину, відсутність достатніх доказів, при розгляді даної справи не може бути предметом дослідження, оскільки суд при вирішенні скарги на постанову про порушення кримінальної справи не вправі досліджувати та установлювати факти й обставини по кримінальній справі, оскільки такі завдання встановлені законом для органів досудового та судового слідства.   

Керуючись  ст.ст. 94, 97 , 98, 236-7, 236-8 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Скаргу ОСОБА_2 на постанову старшого слідчого СУ ГУМВС України в Запорізькій області від 30 вересня 2011 про порушення кримінальної справи відносно ОСОБА_2 за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України -  залишити без задоволення.

Постанова може бути оскаржена до апеляційного суду Запорізької області на протязі 7 діб з дня її  винесення.

          

          Суддя                                                                                               Ю.В.Геєць

СудОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення18.10.2011
Оприлюднено16.03.2012
Номер документу21505567
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-2451/11

Постанова від 18.10.2011

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

Постанова від 30.12.2011

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Бащенко С. М.

Постанова від 20.10.2011

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Вінниці

Михайленко А. В.

Постанова від 13.09.2011

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Гуменний П. П.

Постанова від 17.05.2011

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Царевич О. І.

Постанова від 17.05.2011

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Царевич О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні