Постанова
від 09.02.2012 по справі 14/399
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

01601, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.02.2012 № 14/399

Київський апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

головуючого: Шапран а В.В.

суддів: Моторного О.А .

Кошіля В.В.

за участю секретаря суд ового засідання: Майданевича Г.А.

за участю представників:

від позивача - Марченко М.А.

від відповідача - Григо р' єва К.Є.

від третьої особи 1 - ОСОБ А_4

від третьої особи 2 - ОСОБ А_5

розглянувши у відкритому с удовому засіданні матеріали апеляційної скарги Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «ОРО» на рішення Господа рського суду м. Києва від 30.11.2011 р оку (суддя - Мельник С.М.)

за позовом Товариства з обм еженою відповідальністю «ОР О»

до Товариства з об меженою відповідальністю «К иянка - плюс»

треті особи, які не заявляют ь самостійних вимог на предм ет спору

1. ОСОБА_6

2. ОСОБА_7

про визнання недій сним рішення загальних зборі в учасників товариства, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою від повідальністю «ОРО» (далі - позивач) звернулось до Госпо дарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обме женою відповідальністю «Кия нка-плюс» (далі - відповідач ) про визнання недійсним ріше ння загальних зборів учасник ів товариства.

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 17.10.2011 року за лучено до участі у справі О СОБА_6, ОСОБА_7 у якості тр етіх осіб, які не заявляють са мостійних вимог на предмет с пору.

Рішенням Господарського с уду м. Києва від 30.11.2011 року у задо воленні позову відмовлено.

Не погоджуючись з прийняти м рішенням, Товариство з обме женою відповідальністю «ОРО » звернулося з апеляційною с каргою до Київського апеляці йного господарського суду, в якій просить суд скасувати р ішення Господарського суду м . Києва від 30.11.2011 року та постано вити нове рішення, яким визна ти недійсним протокол загаль них зборів учасників № 1/08-11 від 08.11.2010 року.

Апеляційна скарга мотивов ана тим, що збори учасників То вариства з обмеженою відпові дальністю «Киянка - Плюс» в ід 08.11.2010 року були проведені з п орушенням 30 денного терміну з моменту їх скликання, як це пе редбачено ст. 61 Закону України «Про господарські товариств а», а також той факт, що на сами х зборах були присутні лише 30 % голосів, а не мінімальні 60 % пр оцентів, як того вимагає ст. 60 З акону України «Про господарс ькі товариства».

Ухвалою Київського апеляц ійного господарського суду в ід 27.12.2011 року апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відп овідальністю «ОРО» прийнято до провадження та призначен о її до розгляду на 19.01.2012 року.

Через відділ документальн ого забезпечення Київського апеляційного господарськог о суду від ОСОБА_7 надійшо в відзив на апеляційну скарг у, в якому останній просив суд залишити апеляційну скаргу без задоволення, а рішення мі сцевого господарського суду без змін.

У судовому засіданні 19.01.2012 ро ку на підставі ч. 3 ст. 77 ГПК Укра їни оголошено перерву на 09.02.2012 р оку.

Через відділ документальн ого забезпечення Київського апеляційного господарськог о суду від ОСОБА_7 надійшл и доповнення до відзиву з дод атковими документами по спра ві.

Колегія суддів, порадившис ь на місці ухвалила, долучити до матеріалів справи лист За критого акціонерного товари ства «Трикотажна фабрика «Ки янка» № 130 від 08.09.2010 року та лист Г олові правління ЗАТ «Трикота жна фабрика «Киянка» від 05.11.2010 р оку.

Через відділ документальн ого забезпечення Київського апеляційного господарськог о суду від ОСОБА_7 надійшл о клопотання, в якій третя осо ба 2 просить суд здійснити зап ит до Печерської районної у м . Києві державної адміністра ції.

Колегія суддів, розглянувш и дане клопотання, заслухавш и думку представників сторін , не знайшла підстав для його з адоволення, з огляду на те, що обставини стосовно того, кол и в ЄДР здійснено запис про вч инення реєстраційної дії «за міна керівника ТОВ «ОРО» ОС ОБА_6.», не оспорються позива чем по справі.

Відповідно до положень ст. 1 01 ГПК України у процесі перегл яду справи апеляційний госпо дарський суд за наявними у сп раві і додатково поданими до казами повторно розглядає сп раву. Апеляційний господарсь кий суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і переві ряє законність і обґрунтован ість рішення місцевого госпо дарського суду у повному обс язі.

Апеляційний господарський суд, розглянувши доводи апел яційної скарги, дослідивши н аявні матеріали справи, пере віривши повноту встановленн я обставин справи та їх юриди чну оцінку, проаналізувавши правильність застосування с удом першої інстанції норм м атеріального та процесуальн ого права, заслухавши поясне ння представників сторін вст ановив наступне.

Відповідно до ст. 4 Закону Ук раїни «Про господарські това риства» від 19.09.1991 року, № 1576-XII зі зм інами та доповненнями акціон ерне товариство, товариство з обмеженою і товариство з до датковою відповідальністю с творюються і діють на підста ві статуту, повне і командитн е товариство - засновницьког о договору. Установчі докуме нти товариства у випадках, пе редбачених чинним законодав ством, погоджуються з Антимо нопольним комітетом України .

Згідно ч. 1 ст. 82 Господарсько го кодексу України установчи м документом повного товарис тва і командитного товариств а є засновницький договір. Ус тановчим документом акціоне рного товариства, товариства з обмеженою відповідальніст ю і товариства з додатковою в ідповідальністю є статут.

Частиною 2 ст. 87 Цивільного ко дексу України встановлено, щ о установчим документом това риства є затверджений учасни ками статут або засновницьки й договір між учасниками, якщ о інше не встановлено законо м.

Відповідно до ч. 1 ст. 143 цього ж кодексу установчим документ ом товариства з обмеженою ві дповідальністю є статут.

Згідно ч. 1 ст. 58 Закону Україн и «Про господарські товарист ва» та п. 13.1 статуту найвищим ор ганом управління Товариства є Збори учасників.

08.11.2010 року проведені загальні збори учасників Товариства з обмеженою відповідальніст ю «Киянка - плюс», які оформл ені протоколом № 1/08-11 (а.с. 7).

Спір по справі виник у зв' я зку з тим, що на думку позивача ОСОБА_6, яка діяла від імен і позивача як директор, згідн о протоколу загальних зборів учасників ТОВ «ОРО» від 01.11.2010 р оку № 2/1210 була звільнена з поса ди директора, у зв' язку з чим на загальних зборах учасник ів TOB «Киянка-плюс» від 08.11.2010 року був відсутній повноважний п редставник TOB «ОРО» як учасник а, що володіє 70% статутного кап італу. Окрім того на протокол і № 1\08-11 від 08.11.2010 року відсутній в ідбиток печатки TOB «ОРО», що на думку позивача, підтверджує факт проведення загальних з борів TOB «Киянка-Плюс» за відс утності уповноважених предс тавників позивача.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об' єктивному розгляді в судовом у засіданні всіх обставин сп рави в їх сукупності, та врахо вуючи, що кожна сторона повин на довести ті обставини, на як і вона посилається як на підс таву своїх вимог і заперечен ь, колегія суддів не погоджує ться з висновком суду першої інстанції про відмову в позо вних вимогах виходячи з наст упного.

У відповідності до ч. 1 ст. 60 За кону України «Про господарсь кі товариства» загальні збор и учасників вважаються повно важними, якщо на них присутні учасники (представники учас ників), що володіють у сукупно сті більш як 60 відсотками голо сів.

Як вбачається з матеріалів справи, 08.11.2010 року на загальних зборах Товариства з обмежен ою відповідальністю «Киянка - Плюс» від імені Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «ОРО» була присутня ОСОБ А_6

Проте, ОСОБА_6 є неповнов ажним представником позивач а з огляду на наступне.

З матеріалів справи вбачає ться, що ОСОБА_6 була призн ачена директором Товариства з обмеженою відповідальніст ю «ОРО» згідно протоколу заг альних зборів засновників ві д 28.12.2002 року, але 14.05.2010 року ОСОБА _6 подала заяву з проханням з вільнити її із займаної поса ди від 14.05.2010 року (а.с. 38).

Рішення про звільнення О СОБА_6 було прийнято 01.11.2010 року протоколом загальних зборів учасників Товариства з обме женою відповідальністю «ОРО » № 2/1210 на підставі поданої зав и про звільнення (а.с. 36).

Твердження суду першої інс танції, про те, що на загальних зборах учасників Товариства з обмеженою відповідальніст ю «Киянка-плюс» ОСОБА_6 бу ла присутня у якості директо ра та повноважного представн ика TOB «ОРО», оскільки відпові дно до ч. 3 ст. 18 Закону України « Про державну реєстрацію юрид ичних осіб та фізичних осіб-п ідприємців» якщо відомості, які підлягають внесенню до Є диного державного реєстру, н е були до нього внесені, вони н е можуть бути використані в с порі з третьою особою, крім ви падків, коли третя особа знал а або могла знати ці відомост і, колегією суддів не приймаю ться до уваги, з огляду на те, щ о ОСОБА_6 знала про те, що у неї відсутні повноваження пр едставляти інтереси Товарис тва з обмеженою відповідальн істю «ОРО», а невнесення запи су в ЄДР щодо заміни керівник а Товариства з обмеженою від повідальністю «ОРО» ОСОБА _6 не надавало їй повноважен ь представляти інтереси Това риства з обмеженою відповіда льністю «ОРО» на зазначених зборах.

Крім того, з висновку спеціа ліста НДЕКЦ № 447/тдд від 25.11.2011 рок у вбачається, що підпис від ім ені ОСОБА_6 на протоколі з агальних зборів учасників То вариства з обмеженою відпові дальністю «ОРО» № 2/1210 від 10.11.2010 ро ку, яким ОСОБА_6 було звіль нено з посади директора ТОВ « ОРО» здійснено самою ОСОБА _6

Отже, з наведеного вище випл иває, що ОСОБА_6 знала, що її було звільнено з посади дире ктора ТОВ «ОРО».

Відповідно до ст. 237 ЦК Україн и представництвом є правовід ношення, в якому одна сторона (представник) зобов'язана або має право вчинити правочин в ід імені другої сторони, яку в она представляє. Не є предста вником особа, яка хоч і діє в ч ужих інтересах, але від власн ого імені, а також особа, уповн оважена на ведення переговор ів щодо можливих у майбутньо му правочинів. Представництв о виникає на підставі догово ру, закону, акта органу юридич ної особи та з інших підстав, в становлених актами цивільно го законодавства.

Тобто, повноважною особою п редставляти Товариство з обм еженою відповідальністю «ОР О» на загальних зборах Товар иство з обмеженою відповідал ьністю «Киянка - Плюс», як йо го учасника, що володіє 70 % стат утного капіталу, є директоро м Товариства з обмеженою від повідальністю «ОРО» або інша особа, згідно довіреності, оф ормленою з додержанням вимог чинного законодавства.

Станом на 08.11.2010 року ОСОБА_6 не була директором Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «ОРО» та не мала жодної до віреності на представництво Товариства з обмеженою відп овідальністю «ОРО» на загаль них зборах відповідача.

Таким чином, колегія суддів дійшла до висновку, що загаль ні збори учасників товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Киянка - Плюс» були пров едені без участі представник ів Товариства з обмеженою ві дповідальністю «ОРО», що є уч асником Товариства з обмежен ою відповідальністю «Киянка - Плюс» та володіє 70 %.

При таких обставинах справ и, колегія суддів дійшла до ви сновку про скасування рішенн я місцевого господарського с уду і прийняття нового рішен ня, яким позовні вимоги Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «ОРО» про визнання не дійсним рішення загальних зб орів учасників товариства за довольнити повністю.

Судові витрати за подання п озовної заяви та апеляційної скарги судом покладаються н а підставі ст. 49 ГПК України на відповідача.

Керуючись ст.ст. 49, 101, п. 2 ст. 103, п. 4 ч. 1 ст. 104, ст. 105 Господарського п роцесуального кодексу, Київс ький апеляційний господарсь кий суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Товарис тва з обмеженою відповідальн істю «ОРО» задовольнити.

Рішення Господарського су ду м. Києва від 30.11.2011 року у справ і № 14/399 скасувати.

Прийняти нове рішення, яким позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «ОРО» задовольнити у повном у обсязі.

Визнати недійсним рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відпо відальністю «Киянка - Плюс» оформлені протоколом № 1/08-11 ві д 08.11.2010 року.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Ки янка - плюс» (03022, м. Київ, вул. Ва сильківська, 30, ЄДРПОУ 32526296, р/р 26009 107247 в ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» м. Києва, МФО 380805) на к ористь Товариства з обмежено ю відповідальністю «ОРО» (01042, м . Київ, вул. Філатова, 10, офіс 2/33 ЄД РПОУ 32309628 р/р 2600405275001 в Печерській ф ілії ПриватБанк у м. Києві МФО 300711) 85,00 грн. (вісімдесят п' ять г ривень 00 коп.) державного мита та 236,00 грн. (двісті тридцять шіс ть гривень 00 коп.) витрат на інф ормаційно - технічне забезп ечення судового процесу.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Ки янка - плюс» (03022, м. Київ, вул. Ва сильківська, 30, ЄДРПОУ 32526296, р/р 26009 107247 в ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» м. Києва, МФО 380805) на к ористь Товариства з обмежено ю відповідальністю «ОРО» (01042, м . Київ, вул. Філатова, 10, офіс 2/33 ЄД РПОУ 32309628 р/р 2600405275001 в Печерській ф ілії ПриватБанк у м. Києві МФО 300711) 471,00 грн. (чотириста сімдесят одна гривня 00 коп.) судового зб ору за подання апеляційної с карги.

Видати наказ. Видачу наказу доручити Господарському суд у м. Києва.

Матеріали справи № 14/399 повер нути до Господарського суду м. Києва.

Головуючий суддя Шапран В.В.

Судді Моторний О.А.

Ко шіль В.В.

Дата ухвалення рішення09.02.2012
Оприлюднено01.03.2012
Номер документу21644349
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/399

Постанова від 08.06.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Владимиренко C.B.

Ухвала від 01.06.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Владимиренко C.B.

Ухвала від 15.01.2016

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Ропій Л.М.

Рішення від 25.11.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 10.11.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 02.04.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 10.04.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 16.03.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Постанова від 26.10.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Літвінова А.В.

Постанова від 25.03.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні