Постанова
від 31.01.2012 по справі 2а-1870/9234/11
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

копія

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІ СТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31 січня 2012 р. Справа № 2a-1870/9234/11

Сумський окружний адміні стративний суд у складі:

головуючого судді - Шевченк о І.Г.

за участю секретаря судово го засідання - Сахно М.В.,

представника позивача - Л атіпова Р.Р.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду в м. Суми адміністрати вну справу за позовом Держав ної податкової інспекції в м істі Суми до приватного під приємства "Виробничо-комерці йна фірми "Сам склю", третя осо ба: виконавчий комітет Сумсь кої міської ради про скасув ання державної реєстрації зм ін до установчих документів, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Державна под аткова інспекція в м. Суми (дал і по тексту - позивач, ДПІ в м. Суми), звернувся до суду з адм іністративним позовом до при ватного підприємства «Вироб ничо-комерційна фірми «Сам с клю» (далі по тексту - відпов ідач, ПП «ВКФ «Сам склю»), трет я особа: виконавчий комітет С умської міської ради, про ска сування державної реєстраці ї змін до установчих докумен тів ПП «ВКФ «Сам склю», іденти фікаційний код 34682134, а саме щодо зміни місцезнаходження з ад реси: 49000, м. Дніпропетровськ, Ба бушкінський район, вул. Ленін а, буд.10 на адресу - 40000, Сумська об ласть, Зарічний район, м. Суми, вул. Дзержинського, буд.21. Свої вимоги мотивує тим, що ПП «ВКФ «Сам склю» при зміні юридичн ої адреси подало державному реєстратору недостовірні да ні, оскільки за новою адресою підприємство ніколи не знах одилося та не знаходиться, що , на думку податкового органу , свідчить про те, що відповіда ч юридичної адреси не змінюв ав, та не мав наміру здійснюва ти за новою адресою підприєм ницьку діяльність, а тому від омості, які подавались до дер жавного реєстратора щодо змі н до установчих документів, м істили неправдиві відомості . Внесення ж до Єдиного держав ного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців недостовірних відомостей пр о місцезнаходження ПП «ВКФ « Сам склю», відмічає позивач, п озбавляє органи державної по даткової служби можливості з дійснювати контроль за дотри манням вимог податкового зак онодавства, що в свою чергу мо же призвести до ухилення під приємства від сплати податкі в, зборів та інших загальнооб ов' язкових платежів до бюдж ету.

У судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги з вищезазначених підстав підтримав у повному обсязі т а просив суд їх задовольнити .

Відповідач у судове засіда ння не прибув, про дату час і м ісце розгляду справи повідом лявся за останнім відомим мі сцем реєстрації (а.с.6,24), проте д о суду повернувся конверт за неврученням адресату. Відпо відно до ч. 11 ст. 35 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни у разі повернення пошт ового відправлення із повіст кою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, в важається, що така повістка в ручена належним чином.

Представник третьої особи , належним чином повідомлени й про час і місце розгляду спр ави (а.с.23), в судове засідання н е прибув, про причини неявки с уд не повідомив.

Зважаючи на вказане суд вва жав можливим розглянути спра ву у відсутності представник ів сторін, які не з' явились. Д одому

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, перевірив ши матеріали справи та оціни вши докази в їх сукупності, су д вважає, що позов не підлягає задоволенню, виходячи з наст упного.

У судовому засіданні встан овлено, що відповідач ПП «ВКФ «Сам склю» зареєстрований 26.1 0.2006р. виконавчим комітетом Дні пропетровської міської ради Дніпропетровської області з а адресою: 49000, Дніпропетровськ а область, Бабушкінський рай он, м. Дніпропетровськ, вул. Ле ніна, будинок 10, номер запису № 1 про державну реєстрацію юри дичної особи - 1 000 2669041 (а.с.4).

08.07.2011 року до Єдиного державн ого реєстру юридичних осіб т а фізичних осіб-підприємців було внесено інформацію про внесення змін до установчих документів ПП «ВКФ «Сам склю » в частині зміни місцезнахо дження юридичної особи та вн есено дані про нову юридичну адресу підприємства - 40000, Сум ська область, Зарічний район , м. Суми, вул. Дзержинського, бу д.21. Дана обставина підтверджу ється копією довідки з ЄДР юр идичних осіб та фізичних осі б-підприємців (а.с.4-6).

16.08.2011 року державним реєстрат ором виконавчого комітету Су мської міської ради до Єдино го державного реєстру юридич них осіб та фізичних осіб-під приємців внесений запис №10 пр о взяття на облік ПП «ВКФ «Сам склю» (а.с.6).

Разом з тим, відповідно до д овідки про встановлення факт ичного місцезнаходження пла тника податків, складеної на чальника ГВПМ ДПІ в м. Суми ві д 05.12.2011. № 16 (а.с.7), встановлено, що за адресою 40000, Сумська область, З арічний район, м. Суми, вул. Дзе ржинського, буд.21, знаходитьс я багатоповерховий житловий будинок, офіс відповідача вс тановити не вдалось. У зв' яз ку з даною обставиною посадо вими особами податкового орг ану було зроблено висновок п ро те, що ПП «ВКФ «Сам склю» бу ло внесено зміни до установч их документів в частині змін и місцезнаходження підприєм ства лише формально, з метою з дійснення фіктивної підприє мницької діяльності, оскільк и відповідач не мав наміру зд ійснювати свою господарську діяльність за новим місцезн аходженням.

Однак, суд не може погодитис ь з вказаним висновком позив ача, приймаючи до уваги насту пне.

Пунктом 67.2 ст. 67 Податкового к одексу України органи держав ної податкової служби в уста новленому законом порядку ма ють право звертатися до суду про винесення судового ріше ння, в тому числі, щодо скасува ння державної реєстрації змі н до установчих документів.

Таким чином, орган державно ї податкової служби України наділений повноваженням на з вернення до суду з позовом са ме стосовно скасування держа вної реєстрації змін до уста новчих документів. Однак, вка зана норма Податкового кодек су України є відсилочною.

Правовідносини, які виника ють у сфері державної реєстр ації юридичних осіб, а також ф ізичних осіб-підприємців, вр егульовані Законом України « Про державну реєстрацію юрид ичних осіб та фізичних осіб-п ідприємців» від 15 травня 2003 рок у №755-IV, відповідно до ст. 1 якого місцезнаходження юридичної особи - адреса органу або особ и, які відповідно до установч их документів юридичної особ и чи закону виступають від її імені.

Відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону України «Про державну реєст рацію юридичних осіб та фізи чних осіб-підприємців» відом ості про юридичну особу або ф ізичну особу - підприємця вкл ючаються до Єдиного державно го реєстру шляхом внесення з аписів на підставі відомосте й з відповідних реєстраційни х карток та відомостей, що над аються юридичними особами де ржавному реєстратору за місц езнаходженням реєстраційно ї справи згідно із законодав ством України.

Стаття 29 вказаного Закону п ередбачає, що для проведення державної реєстрації змін д о установчих документів юрид ична особа повинна подати (на діслати поштовим відправлен ням з описом вкладення) вичер пний перелік документів. Дер жавному реєстратору заборон яється вимагати документи дл я проведення державної реєст рації змін до установчих док ументів юридичної особи, якщ о вони не передбачені частин ами першою - шостою цієї статт і. Державний реєстратор не пі зніше наступного робочого дн я з дати проведення державно ї реєстрації змін до установ чих документів юридичної осо би повинен видати (надіслати поштовим відправленням з оп исом вкладення) заявнику оди н примірник оригіналу устано вчих документів у старій ред акції з відмітками державног о реєстратора про проведення державної реєстрації змін д о установчих документів та в той же день передати відпові дним органам статистики, дер жавної податкової служби, Пе нсійного фонду України відом ості з реєстраційної картки на проведення державної реєс трації змін до установчих до кументів юридичної особи із зазначенням номера та дати в несення відповідного запису до Єдиного державного реєст ру.

Таким чином, Законом Україн и «Про державну реєстрацію ю ридичних осіб та фізичних ос іб-підприємців» на державног о реєстратора не покладено о бов'язку перевіряти достовір ність наданих відомостей щод о місцезнаходження юридично ї особи. Крім того, позивачем н е надано суду доказів недотр имання державним реєстратор ом вимог Закону України «Про державну реєстрацію юридичн их осіб та фізичних осіб-підп риємців».

Також суд відмічає, що відпо відно до ч. 3 ст. 8 зазначеного За кону відповідальність за від повідність установчих докум ентів законодавству несуть з асновники (учасники) юридичн ої особи.

Отже, державний реєстратор несе відповідальність за по вноту відомостей в установчи х документах, а засновники юр идичної особи - за відповід ність цих відомостей законод авству.

Крім того, статтею 31 Закону У країни «Про державну реєстра цію юридичних осіб та фізичн их осіб-підприємців» передба чено, що у разі постановлення судового рішення щодо скасу вання рішення засновників (у часників) юридичної особи аб о уповноваженого ними органу про внесення змін до установ чих документів юридичної осо би, або про визнання повністю або частково недійсними змі н до установчих документів ю ридичної особи суд у день наб рання законної сили судовим рішенням надсилає його держа вному реєстратору для внесен ня запису про судове рішення щодо скасування державної р еєстрації змін до установчих документів юридичної особи.

Разом з тим, позивачем не на дано суду доказів того, що ріш ення засновників (учасників) або уповноваженого ними орг ану юридичної особи ПП «ВКФ « Сам склю», на підставі якого б уло здійснено реєстрацію міс цезнаходження підприємства визнано недійсним в судовом у порядку або визнано повніс тю або частково недійсними з міни до установчих документі в юридичної особи.

Таким чином, запис про держа вну реєстрацію змін до устан овчих документів ПП «ВКФ «Са м склю», вчинений державним р еєстратором виконавчого ком ітету Дніпропетровської міс ької ради Дніпропетровської області, та запис про взяття н а облік ПП «ВКФ «Сам склю», вчи нений державним реєстраторо м виконавчого комітету Сумсь кої міської ради, були внесен і до Єдиного державного реєс тру юридичних осіб та фізичн их осіб-підприємців відповід но до вимог Закону України «П ро державну реєстрацію юриди чних осіб та фізичних осіб-пі дприємців».

Що стосується посилання по зивача на фактичну відсутніс ть підприємства за зареєстро ваним місцезнаходженням як н а підставу скасування держав ної реєстрації зміни до уста новчих документів ПП «ВКФ «С ам склю», за адресою: 40000, Сумськ а область, м. Суми, Зарічний ра йон, вул. Дзержинського, буд. 21 с уд зазначає наступне.

Згідно з ч. 2 ст. 38 Закону Украї ни «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних о сіб-підприємців» підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юрид ичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особ и, серед іншого є наявність в Є диному державному реєстрі за пису про відсутність юридичн ої особи за вказаним її місце знаходженням.

Таким чином відсутність юр идичної особи за вказаним її місцезнаходженням є підстав ою для постановлення судовог о рішення про припинення юри дичної особи, а не скасування державної реєстрації змін д о установчих документів в ча стині зміни місцезнаходженн я юридичної особи.

Окремо варто зауважити, що в довідці з Єдиного державног о реєстру юридичних осіб та ф ізичних осіб-підприємців не міститься даних про відсутні сть ПП «ВКФ «Сам склю»за юрид ичною адресою. Дана обставин а спростовує твердження поса дових осіб ДПІ в м. Суми про те , що зміни до установчих докум ентів відповідача, в частині місцезнаходження юридичної особи, були проведені, через в ідсутність наміру здійснюва ти свою господарську діяльні сть за новим місцезнаходженн ям, лише з метою здійснення фі ктивної підприємницької дія льності.

Враховуючи встановлені в с удовому засіданні обставини у справі та досліджені доказ и, суд не вбачає підстав для за доволення позовних вимог ДПІ в м. Суми.

Керуючись ст. ст. 86, 94, 98, 158-163, 167, 186, 254 К АС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

В задоволенні адмініс тративного позову Державно ї податкової інспекції в міс ті Суми до приватного підпри ємства "Виробничо-комерційно ї фірми "Сам склю" про скасуван ня державної реєстрації змін до установчих документів - відмовити у повному обсязі.

Постанова може бути оскарж ена до Харківського апеляцій ного адміністративного суду через Сумський окружний адм іністративний суд шляхом под ачі апеляційної скарги на по станову суду протягом десяти днів з дня отримання копії повного тексту постанови.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не с касовано, набирає законної с или після закінчення апеляці йного розгляду справи.

Суддя (підпис) І.Г. Шевченко

З оригіналом згідно

Суддя І.Г. Шевченко

Повний текст постанови скл адено 06.02.2012року.

СудСумський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення31.01.2012
Оприлюднено05.03.2012
Номер документу21690489
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1870/9234/11

Постанова від 31.01.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Постанова від 31.01.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Ухвала від 13.11.2012

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Донець О.Є.

Ухвала від 29.05.2012

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Мельнікова Л.В.

Ухвала від 19.03.2012

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Мельнікова Л.В.

Постанова від 31.01.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Ухвала від 21.12.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Ухвала від 21.12.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Ухвала від 21.12.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні