Рішення
від 25.09.2008 по справі 7/88-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

7/88-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

  

23.09.08р.

Справа № 7/88-08

За позовом  Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Дніпропетровську, м. Дніпропетровськ     

До  Відкритого акціонерного товариства "Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод", м. Дніпропетровськ   

Про стягнення  31 194, 59 грн.

Суддя  Коваль Л.А.

Представники:

від позивача: провідний спеціаліст Савчук Н.О., дов. № 587ю від 27.02.2008р.;

від відповідача:  представник Калюшик Х.М., дов. № б/н від 17.09.2008р. 

СУТЬ СПОРУ:

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Дніпропетровську (м. Дніпропетровськ) просить стягнути в порядку регресу з Відкритого акціонерного товариства "Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод" (м. Дніпропетровськ) на свою користь суму відшкодованих виплат потерпілій на виробництві Косенко Л.М. в розмірі 31 194, 59 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що Косенко Любов Миколаївна, працюючи у відповідача, отримала профзахворювання, в зв'язку з чим їй встановлено 45% втрати професійної працездатності безстроково. Позивач у відповідності з приписами Закону України „Про  загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” відшкодував Косенко Л.М. шкоду, заподіяну здоров'ю, здійснивши наступні виплати: одноразова допомога в разі стійкої втрати працездатності у сумі 19 840, 00 грн., щомісячні страхові виплати за 11 місяців, починаючи з 04.04.2006р. по 01.03.2007р., в загальній сумі 4 957, 15 грн., щомісячні страхові виплати за 12 місяців, починаючи з 01.03.2007р. по 01.03.2008р., в загальній сумі 6 397, 44 грн., а всього: 31 194, 59 грн. Позивач вважає, що профзахворювання Косенко Л.М. спричинене порушенням відповідачем норм Закону України „Про охорону праці”, за що відповідач несе безпосередню відповідальність. Посилаючись на ч.1 ст. 1191 ЦК України, позивач вважає, що має право зворотної вимоги (регресу) до винної особи у розмірі виплаченого відшкодування.

Відповідач проти позову заперечує. Відповідач вважає, що обов'язок по відшкодуванню шкоди потерпілим на виробництві покладається на Фонд соціального страхування від  нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України. На відповідача лише покладається обов'язок нараховувати та сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду. Відповідач  заперечує проти застосування до спірних правовідносин ст. ст. 225, 228 ГК України, оскільки не вбачає як господарського зобов'язання, яке є порушеним, так і можливості віднести здійснені позивачем виплати до складу збитків. Відповідач заперечує правомірність застосування до спірних правовідносин норм права про регрес.

В судовому засіданні 23.09.2008р. за погодженням представників сторін оголошено  вступну та резолютивну частини рішення.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Згідно постанов Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Дніпропетровську (м. Дніпропетровськ) від 19.06.2006р. № 6387, від 16.03.2007р. у справі № 6387.05 Косенко Любові Миколаївні в зв'язку з ушкодженням здоров'я внаслідок професійного захворювання за час роботи у Відкритому акціонерному товаристві  "Нижньодніпровський трубопрокатний завод", правонаступником якого є Відкрите акціонерне товариство "Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод" (м. Дніпропетровськ), та в зв'язку встановленням за висновком МСЕК від 25.04.2006р., серія ДНА-02 № 011846, стійкої втрати професійної працездатності 45% та третьої групи інвалідності безстроково призначені:

-          одноразова допомога в разі стійкої втрати професійної працездатності у сумі 19 840, 00 грн.;

-          щомісячна грошова сума в разі часткової чи повної втрати професійної працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку, в розмірі 450, 65 грн. з 04.04.2006р.;

-          щомісячна грошова сума в разі часткової чи повної втрати професійної працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку, в розмірі 533, 12 грн. з 01.03.2007р.

Позивач посилається на обставини виплати в зв'язку з наведеними призначеннями Косенко Л.М. відшкодування шкоди у загальній сумі 31 194, 59 грн. (одноразова допомога в разі стійкої втрати працездатності у сумі 19 840, 00 грн., щомісячні страхові виплати за 11 місяців, починаючи з 04.04.2006р. по 01.03.2007р., в загальній сумі 4 957, 15 грн., щомісячні страхові виплати за 12 місяців, починаючи з 01.03.2007р. по 01.03.2008р., в загальній сумі 6 397, 44 грн.), вважає, що виплачена ним сума в порядку регресу підлягає стягненню з Відкритого акціонерного товариства "Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод", що і є причиною спору. 

Відповідно до ст. 4 Основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування (надалі –Основи) одним із видів загальнообов'язкового державного соціального страхування є страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.

Основами передбачено  відшкодування  збитків, заподіяних  працівникові  каліцтвом чи іншим ушкодженням здоров'я, пов'язаним з виконанням ним своїх  трудових  обов'язків  (пункт  4 частини першої статті 25).

Правову основу, економічний механізм та організаційну структуру загальнообов'язкового державного соціального страхування громадян від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які призвели до втрати працездатності або загибелі застрахованих на виробництві визначає Закон України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” (надалі –Закон).

Одним із основних принципів страхування від нещасного випадку відповідно до абзацу  третього статті 5 Закону є своєчасне та повне відшкодування шкоди страховиком, яким є Фонд  соціального   страхування   від   нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (далі - Фонд соціального страхування від нещасних випадків) (ст. 6 Закону).

Згідно з частиною першою статті 25 Закону всі види страхових виплат і соціальних послуг застрахованим та особам, які перебувають на їх утриманні, а також усі види  профілактичних заходів провадяться Фондом соціального страхування від нещасних випадків за рахунок його коштів.

До страхових виплат  належать,  зокрема: страхові  виплати  втраченого  заробітку (або відповідної його частини) залежно від ступеня втрати потерпілим професійної працездатності (щомісячна страхова виплата), страхові виплати в установлених випадках одноразової допомоги потерпілому (ст. 28 Закону).

Закон визначає систему фінансування та джерела коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків (ст. 46 Закону). Одним із джерел фінансування Фонду соціального страхування від нещасних випадків є внески роботодавців, які визначаються відповідно до страхових тарифів, диференційованих по галузях економіки (видах економічної діяльності) залежно від класу професійного ризику виробництва, та які   встановлюються законом (ст. 47 Закону). Сума страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків повинна забезпечувати фінансування заходів, спрямованих на вирішення завдань, передбачених статтею 1 Закону; створення відповідно до пункту 9 частини сьомої статті 17 Закону резерву коштів Фонду для забезпечення його стабільного функціонування; покриття витрат Фонду, пов'язаних із здійсненням соціального страхування від нещасного випадку.

Отже,  Фонд соціального страхування від нещасних випадків та його виконавчі дирекції уповноважені Законом на здійснення страхових виплат, які включають і спірні виплати, застрахованим особам, які мають на це право, у разі настання страхового випадку.

Роботодавці, яким у спірних правовідносинах є відповідач, приймають участь у фінансуванні Фонду соціального страхування від нещасних випадків та не відповідають окремо перед Фондом у вигляді відшкодування витрат Фонду по кожному страховому випадку.

Неправомірним є застосування до спірних правовідносин ст. 1191 ЦК України з огляду на те, що визначальним у спірних правовідносинах є законодавство про страхування від    нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які призвели до втрати працездатності або загибелі застрахованих на виробництві, яке складається із Основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування, Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності”, Кодексу законів про працю України, Закону України "Про охорону праці" та інших нормативно-правових актів, та яке, визначаючи страховика, як особу, відповідальну за відшкодування шкоди потерпілому, не передбачає право зворотної вимоги цієї особи до страхувальника.

З огляду на викладене суд відхиляє доводи позивача у справі.

Позовні вимоги заявлені безпідставно та не підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 1, 22, 33, 34, 43, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

В позові –відмовити.

                

     Суддя

 Л. А. Коваль

Дата підписання рішення,оформленого відповідно до вимог ст. 84 ГПК України, - 29.09.2008р.     

 

   

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення25.09.2008
Оприлюднено25.10.2008
Номер документу2174971
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/88-08

Ухвала від 20.01.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Банасько О.О.

Ухвала від 24.02.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Банасько О.О.

Ухвала від 03.02.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Банасько О.О.

Ухвала від 16.12.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Банасько О.О.

Постанова від 17.11.2008

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Головко В.Г.

Ухвала від 30.10.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Рижков М.Б.

Ухвала від 24.10.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Рижков М.Б.

Рішення від 25.09.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваль Л.А.

Ухвала від 03.07.2008

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лепеха Г.А.

Постанова від 24.03.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Рижков М.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні