Постанова
від 30.01.2012 по справі 2а/0570/14728/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 січня 2012 р. спр ава № 2а/0570/14728/2011

Приміщення суду за адр есою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвар дійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 10-10 год.

Донецький окружний адміні стративний суд в складі:

головуючого судді Стирана В.В.

при секретарі Сніховській О.В.

за участю:

представника позивача - Маковецької Н.В.

представників відповідача - Бойко Н.І., Чифліклі В .М.

розглянувши у відкр итому судовому засіданні адм іністративну справу за позов ом Державної податкової інсп екції у Ворошиловському райо ні м.Донецька до Товариства з обмеженою відповідальністю «Консалтинг Систем» м.Донец ьк про припинення юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю «Консалти нг Систем»,

ВСТАНОВИВ :

Позивач 26 серпня 2011 року зве рнувся до суду із зазначеним позовом.

Свої вимоги мотивував тим , що відповідач не надає протя гом року з червня 2010 року до под аткової інспекції податкови х декларацій та інших докуме нтів фінансової звітності, п осилаючись при цьому на норм и пункт 2 статті 38 Закону Украї ни «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних о сіб - підприємців».

Просив припинити юридичн у особу.

В судовому засіданні пред ставник позивача позов підт римав та просила його задово льнити.

Представники відпо відача у судовому засіданні позов не визнали, вказали, що вважають його необґрунтован им та таким, що не підлягають задоволенню, суду надали пис ьмові заперечення.

Вислухавши пояснення пре дставників сторін, дослідивш и матеріали справи, суд вважа є встановлене наступне.

Позивач - Державна п одаткова інспекція у Ворошил івському району міста Донець ка є суб' єктом владних повн оважень - органом виконавчої влади, який в цих правовіднос инах здійснює повноваження, покладені на нього Законом У країни «Про Державну податко ву службу в Україні» та Подат кового кодексу України.

Відповідач - товариство з обмеженою відповідальністю «Консалтинг Систем» є юриди чною особою, зареєстрованою виконавчим комітетом Донець кої міської ради 31 березня 2005 р оку за № 1 266 102 000 006307, включене до ЄД РПОУ за номером 33489245, що підтвер джується свідоцтвом про держ авну реєстрацію юридичної о соби серія А00 № 306455.

Свою діяльність ТОВ «Конса лтинг Систем» здійснює на пі дставі Статуту, зареєстрован ого загальними зборами учасн иків від 22 березня 2005 року (прот окол № 01).

Як вбачається із довідки ві д 26 липня 2011 року б/н, ТОВ «Конса лтинг Систем» перебуває на п одатковому обліку у ДПІ у Вор ошилівському районі міста Д онецька з 31 березня 2005 року.

Спірні правовідносини щод о виникли у період до 2011 року, о тже, відповідно до статті 58 Ко нституції України застосову є нормативно - правові акти України, які діяли в той періо д.

Згідно статті 16 Зако ну Украни «Про оподаткування прибутку підприємств», стат тя 7 Закону України «Про подат ок на додану вартість», статт я 9 Закону України «Про систе му оподаткування» (з змнами т а доповненнями), платники под атку зобовязані у встановлен чинним законодавством строк и подавати податков декларац ї, бухгалтерську звтнсть дер жавнй податковй нспекц, на як у покладен згдно з пунту 3 стат ті 10 Закону Украни «Про держав ну податкову службу в Укран» функц по контролю за свочасн им х представленням.

01 січня 2011 року набрав законної сили Податковий ко декс України.

Відповідно до пункт у 16.13 статті 16 кодексу платник п одатків зобов' язаний подав ати до контролюючих органів у порядку, встановленому под атковим та митним законодавс твом, декларації, звітність т а інші документи, пов' язані із обчисленням і сплатою под атків і зборів.

Подання податкової декларації до органів держа вної податкової служби регла ментований статтею 49 Податко вого кодексу України, пункто м 49.2 якої передбачене, що плат ник податків зобов'язаний за кожний встановлений цим Код ексом звітний період подават и податкові декларації щодо кожного окремого податку, пл атником якого він є, відповід но до цього Кодексу незалежн о від того, чи провадив такий п латник податку господарську діяльність у звітному періо ді.

Позивач підставою для припинення юридичної осо би - ТОВ «Консалтинг Систем» зазначає те, що відповідач не звітує до податкового орга ну з червня 2010 року, та у якості доказів надає суду акт ДПІ у В орошилівському районі міста Донецька № 186 від 25 серпня 2011 рок у.

Згідно із частиною 1 статті 71 КАС України кожна сторона п овинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимог и та заперечення.

Суд вважає, що позивачем не доведено правомірність обст авин, на які він посилався при зверненні до суду із даним по зовом, з огляду на наступне.

Відносини, які виникають у сфері державної реєстраці ї юридичних осіб, а також фізи чних осіб - підприємців, рег улюються Законом України «Пр о державну реєстрацію юридич них осіб та фізичних осіб - п ідприємців» (зі змінами та до повненнями).

Порядок державної реєстр ації припинення юридичної ос оби на підставі судового ріш ення, що не пов'язане з банкрут ством юридичної особи реглам ентоване нормами статті 38 Зак ону.

Як передбачене частиною 2 зазначеної статті 38 Закону, підставами для постановленн я судового рішення щодо прип инення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юри дичної особи, в тому числі, є н еподання протягом року орган ам державної податкової служ би податкових декларацій, до кументів фінансової звітнос ті відповідно до закону.

Встановлено в процесі ро згляду справи, що рішенням ДП І у Ворошилівському районі м іста Донецьку № 491 від 08 жовтня 2008 року анульоване реєстраці ю ТОВ «Консалтинг Систем» як платника ПДВ.

Також, із матеріалів справ и вбачається, що постановою Д онецького окружного адмініс тративного суду від 26 листопа да 2008 року задоволений позов ДПІ у Ворошилівському район і міста Донецька до ТОВ «Конс алтинг Систем» про припинен ня юридичної особи.

Постановою Донецького ап еляційного адміністративно суду від 15 липня 2011 року апеляц ійну скаргу ТОВ «Консалтинг Систем» задоволено, постано ву Донецького окружного адмі ністративного суду від 26 лист опада 2008 року скасоване, у задо воленні позову про припиненн я юридичної особи відмовлено .

У судовому засіданні тако ж встановлено, визнано сторо нами, що у відповідності до но рм статті 72 КАС України є обст авиною, що не потребує доказу ванню, а також матеріалами сп рави, а саме: листом ДПІ у Воро шилівському районі міста Дон ецька від 22 серпня 2011 року № 36251/10/10 -013 та довідкою з ЄДРПОУ серія АЄ № 676133, що 04 серпня 2011 року скасо ване реєстраційну дію за суд овим рішенням «Внесення судо вого рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов' язано з її банкрутством» та з 19 серпня 2011 року ТОВ «Консалти нг Систем» знаходиться на по датковому обліку в інспекції .

Отже, статус юридичної ос оби ТОВ «Консалтинг Систем» має з серпня 2011 року, а позов пр о припинення юридичної особи податковим органом поданий 26 серпня 2011 року.

Із аналізу норми частини 2 статті 38 Закону про реєстрац ію вбачається, що вона є імпе ративною, оскільки забороняє припинення юридичної особи з підстав неподання податков им органам фінансової звітн ості протягом періоду, меншо го аніж рік.

Отже, рік, протягом якого юридична особа не звітує пер ед відповідними податковими органами, повинен обчислюва тися з дати, коли необхідна зв ітність була надана (або пови нна була бути наданою) в остан ній раз.

Таким чином, позивачем з авчасно подано позов про при пинення юридичної особи ТОВ «Консалтинг Систем».

Нормами частини 2 статті 19 Конституції України перед бачено, що органи державної в лади та органи місцевого са моврядування, та їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повнов ажень та у спосіб, що передбач ені Конституцією та законам и України.

Таким чином, оскільки у с удовому засіданні встановл ено, позивач у даних правовід носинах діяв у межах повнова жень, але не у спосіб, що перед бачений діючим законодавств ом, суд відмовляє у задоволен ні позову про припинення юри дичної особи ТОВ «Консалтинг Систем».

На підставі вищевикладе ного, керуючись ст.ст. 8 - 11, 158 - 163 КА С України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні позо ву Державної податкової інсп екції у Ворошиловському райо ні м.Донецька до Товариства з обмеженою відповідальністю «Консалтинг Систем» м.Донец ьк про припинення юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю «Консалти нг Систем» відмовити в повно му обсязі.

Вступну та резолютив ну частини постанови проголо шено 30 січня 2012 року у присутно сті представників сторін.

Повний текст постано ви виготовлено 03 лютого 2012 року .

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Донецького апеляційного ад міністративного суду через с уд першої інстанції шляхом п одачі в 10-денний строк з дня пр оголошення постанови апеляц ійної скарги, з подачею її коп ії до апеляційної інстанції, або в порядку ч.2 ст.186 КАС Украї ни.

Суддя Стиран В.В.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення30.01.2012
Оприлюднено12.03.2012
Номер документу21783303
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/14728/2011

Ухвала від 24.02.2012

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Лях О.П.

Ухвала від 24.02.2012

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Лях О.П.

Ухвала від 29.08.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Мандичев Д. В.

Ухвала від 29.03.2012

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Лях О.П.

Постанова від 30.01.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Стиран В.В.

Ухвала від 08.12.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Стиран В.В.

Ухвала від 02.12.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Стиран В.В.

Ухвала від 06.10.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Мандичев Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні