Постанова
від 06.03.2012 по справі 13/72
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"06" березня 2012 р. Справа № 13/72

Вищий господарський суд України у складі колегії суд дів:

головуючого Овечкіна В.Е.,

суддів : Чернова Є.В., Цвігун В.Л.,

за участю представників:

позивача - не з'явився,

відповідача - не з'явився,

розглянувши матеріали

касаційної скарги

ПАТ "Укртелеком" в осо бі Чернівецької філії

на постанову Львівського апеляційного господарського суду від 21.12.2011

у справі №13/72

за позовом ПАТ "Укртелеком" в особі Чер нівецької філії

до Управління з питань надзв ичайних ситуацій та у справа х захисту населення

від наслідків Чорнобильсь кої катастрофи Чернівецької облдержадміністрації

про стягнення 42364,56 грн. неустойк и та зобов'язання повернути о рендоване майно

В С Т А Н О В И В :

Рішенням господарськог о суду Чернівецької області від 13.10.2011 (суддя Гушилик С.М.) позо в задоволено частково - на під ставі ст.785 ЦК України стягнут о з відповідача на користь ПА Т "Укртелеком" в особі Черніве цької філії, м.Чернівці, вул.Че рвоноармійська,7 (код 22838086) 23445,61 гр н. неустойки, нарахованої за п еріод з 11.01.2010р. по 10.07.2010р. внаслідок прострочення повернення оре ндованого майна орендодавцю після припинення договору о ренди від 01.01.2008 №81-29/113. В решті позо вних вимог про стягнення неу стойки відмовлено. Припинено на підставі п.4 ч.1 ст.80 ГПК Украї ни провадження у справі в час тині позовних вимог про зобо в'язання повернути орендован е майно у зв'язку з відмовою по зивача від цієї частини позо ву.

Постановою Львівського ап еляційного господарського с уду від 21.12.2011 (судді: Данко Л.С., Ду бник О.С., Процик Т.С.) рішення ск асовано в частині стягнення 23445,61 грн. неустойки та прийнято нове рішення про відмову в по зові в цій частині. В решті ріш ення залишено без змін.

ПАТ "Укртелеком" в особі Чер нівецької філії у поданій ка саційній скарзі просить пост анову скасувати, рішення зал ишити без змін в повному обся зі, посилаючись на порушення апеляційним судом норм мате ріального та процесуального права, а саме ст.ст.785,795 ЦК Украї ни, ст.ст.34,36,103 ГПК України. Зокре ма, скаржник вважає, що реаліз ація позивачем права на відм ову від позову в частині зобо в'язання відповідача поверну ти орендоване майно не може р озцінюватися як продовження дії договору оренди від 01.01.2008 № 81-29/113, оскільки судами достемен но встановлено факти припине ння цього договору 31.12.2009 року та подальшого безпідставного к ористування відповідача зай маними приміщеннями, а переу класти договір на новий стро к відповідач відмовився. Окр ім того, на думку заявника, дов іреністю, виданою директору Чернівецької філії ОСОБА_1 , останнього уповноважено в ід імені юридичної особи (ПАТ "Укртелеком") представляти її інтереси в органах Державно ї виконавчої служби, в тому чи слі подавати виконавчі докум енти до стягнення, одержуват и присуджене майно або грошо ві кошти, а тому суд першої інс танції в п.2 резолютивної част ини рішення вірно вказав про стягнення коштів на користь ПАТ "Укртелеком" в особі його структурного підрозділу.

Колегія суддів, перевіривш и в межах вимог скарги (в части ні стягнення 23445,61 грн. неустойк и) фактичні обставини справи на предмет правильності зас тосування судами попередніх інстанцій норм матеріальног о та процесуального права, ді йшла висновку, що касаційна с карга підлягає частковому за доволенню, оскаржувана поста нова - скасуванню в частині ві дмови в задоволенні позовних вимог про стягнення 23445,61 грн. не устойки, а рішення суду першо ї інстанції - частковій зміні з наступних підстав.

Скасовуючи рішення суду пе ршої інстанції в частині стя гнення 23445,61 грн. неустойки та пр иймаючи нове рішення про від мову в позові в цій частині, су д апеляційної інстанції вихо див з того, що позивач 04.03.2011р. за с воїм волевиявленням відмови вся від позову в частині вимо ги про повернення орендовано го майна, подавши письмову за яву, відмову від позову в цій ч астині прийнято місцевим гос подарським судом під час нов ого розгляду справи та припи нено провадження у справі в ц ій частині позову відповідно до п.4 ч.1 ст.80 ГПК України, тому в ідсутні підстави для стягнен ня 23445,61 грн. неустойки, нарахова ної згідно зі ст.785 ЦК України в наслідок несвоєчасного пове рнення орендованого майна ор ендодавцю. Крім того, довірен істю, виданою директору Черн івецької філії ОСОБА_1, ос таннього не уповноважено пра вом замість юридичної особи (ПАТ "Укртелеком") отримувати к ошти за судовими рішеннями. С тягнення господарським судо м Чернівецької області 23445,61 гр н. неустойки одночасно на кор исть юридичної особи (ПАТ "Укр телеком") без зазначення в суд овому рішенні місцезнаходже ння та коду ЄДРПОУ юридичної особи, в тому числі і на корис ть структурного підрозділу - Чернівецької філії ПАТ "Укрт елеком" м.Чернівці, вул.Червон оармійська,7 (код 22838086), як про це в казано в п.2 резолютивної част ини рішення, суперечить вимо гам ст.95 ЦК України, оскільки з гадана філія не є юридичною о собою в розумінні ст.ст.80-83,87,89-94,96 ц ього Кодексу.

Однак, касаційна інстанція не може погодитися з висновк ами апеляційного суду про на явність підстав для відмови у задоволенні позовних вимог про стягнення 23445,61 грн. неустой ки з огляду на таке.

Відповідно до ст.785 ЦК Україн и у разі припинення договору найму наймач зобов'язаний не гайно повернути наймодавцев і річ у стані, в якому вона бул а одержана, з урахуванням нор мального зносу, або у стані, як ий було обумовлено в договор і. Якщо наймач не виконує обов 'язку щодо повернення речі, на ймодавець має право вимагати від наймача сплати неустойк и у розмірі подвійної плати з а користування річчю за час п рострочення.

Судами попередніх інстанц ій достеменно встановлено то й факт, що договір оренди неру хомого майна від 01.01.2008 №81-29/113 прип инився 31.12.2009р., однак, після цьог о відповідач орендовані прим іщення не звільнив та продов жував безпідставно використ овувати їх для власних потре б.

Крім того, згідно з ч.2 ст.795 ЦК України повернення наймачем предмета договору найму офо рмляється відповідним докум ентом (актом), який підписуєть ся сторонами договору.

З матеріалів справи не вбач ається, судами не встановлен о та відповідачем не доведен о складання та підписання мі ж сторонами відповідного акт а приймання-передачі об'єкта оренди.

За таких обставин, колегія п огоджується з твердженням за явника про те, що сама по собі реалізація позивачем права н а відмову від позову в частин і зобов'язання відповідача п овернути орендоване майно не може розцінюватися як продо вження дії договору оренди в ід 01.01.2008 №81-29/113, оскільки судами до стеменно встановлено факти п рипинення цього договору 31.12.200 9 року та подальшого безпідст авного користування відпові дача займаними нежилими прим іщеннями. При цьому, в матеріа лах справи наявні належні до кази відмови орендодавця від пролонгації договору оренди від 01.01.2008 №81-29/113 у порядку, передба ченому ст.764 ЦК України (лист-по відомлення від 21.01.2010 №29/93).

Таким чином, апеляційний су д дійшов помилкового висновк у про те, що підставою для відм ови у стягненні 23445,61 грн. неусто йки є обставини подання пози вачем заяви про відмову від п озову в частині зобов'язання відповідача повернути оренд оване майно та припинення пр овадження у справі в цій част ині позову відповідно до п.4 ч. 1 ст.80 ГПК України.

Стосовно відмови апеляцій ного суду у стягненні 23445,61 грн. н еустойки з мотивів помилково го зазначення в п.2 резолютивн ої частини рішення про стягн ення спірної суми неустойки на користь структурного підр озділу - Чернівецької філії П АТ "Укртелеком" м.Чернівці, вул .Червоноармійська,7 (код 22838086), як а (філія) не є юридичною особою , а не на користь юридичної осо би - ПАТ "Укртелеком" (без зазна чення в судовому рішенні міс цезнаходження та коду ЄДРПОУ юридичної особи), то з цього п риводу касаційна інстанція в важає за необхідне зазначити наступне.

Відповідно до ч.ч.1,3 ст.95 ЦК Укр аїни філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, щ о розташований поза її місце знаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Філії та представництва не є юриди чними особами. Вони наділяют ься майном юридичної особи, щ о їх створила, і діють на підст аві затвердженого нею положе ння.

Відповідно до абзацу 2 ч.1 ст.1 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб т а фізичних осіб-підприємців" відокремлений підрозділ юри дичної особи - це філія, інший підрозділ юридичної особи, щ о знаходиться поза її місцез находженням та виробляє прод укцію, виконує роботи або опе рації, надає послуги від ім ені юридичної особи, або п редставництво, що здійснює п редставництво і захист інтер есів юридичної особи.

Згідно з ч.4 ст.4 та ч.2 ст.17 Закон у України "Про державну реєст рацію юридичних осіб та фізи чних осіб-підприємців" відок ремлені підрозділи юридично ї особи не підлягають держав ній реєстрації. В Єдиному дер жавному реєстрі містяться, з окрема, такі відомості щодо ю ридичної особи, як ідентифік аційний код юридичної особи, дані про відокремлені підро зділи юридичної особи.

У відповідності з ч.ч.1,2 ст.8 За кону України "Про виконавче п ровадження" сторонами у вико навчому провадженні є стягув ач і боржник. Стягувачем є фіз ична або юридична особа, на ко ристь чи в інтересах якої вид ано виконавчий документ. Бор жником є фізична або юридичн а особа, визначена виконавчи м документом.

З врахуванням вимог ст.84 ГПК України у резолютивній част ині рішення у спорі, пов'язано му зі стягненням грошових су м, мають зазначатися, зокрема , дані, визначені п.3 ч.1 ст.18 Закон у України "Про виконавче пров адження", а саме місцезнаходж ення стягувача і боржника (дл я юридичних осіб), ідентифіка ційний код суб'єкта господар ської діяльності стягувача т а боржника за його наявності (для юридичних осіб).

Отже, стягувачем або боржни ком є юридична особа, а не її в ідокремлений структурний пі дрозділ, тому в резолютивній частині рішення слід зазнач ати місцезнаходження та іден тифікаційний код стягувача і боржника (юридичних осіб).

Водночас, Пленум Вищого гос подарського суду України у п .1.7 постанови від 26.12.2011 №18 "Про деяк і питання практики застосува ння Господарського процесуа льного кодексу України судам и першої інстанції" роз'яснив , що відповідно до чинного зак онодавства, зокрема, Цивільн ого та Господарського кодекс ів України, Законів України "П ро господарські товариства", "Про акціонерні товариства", " Про банки і банківську діяль ність", юридичні особи для зді йснення своїх функцій мають право створювати філії, пред ставництва, відділення та ін ші відокремлені підрозділи, які не є юридичними особами. К оло повноважень відокремлен ого підрозділу юридичної осо би стосовно здійснення у гос подарському суді повноважен ня сторони у справі від імені цієї особи визначається уст ановчими документами останн ьої, положенням про відособл ений підрозділ, яке затвердж ено юридичною особою, або дов іреністю, виданою нею ж у вста новленому порядку керівнико ві цього підрозділу. При цьом у, слід мати на увазі, що сторо ною у справі є юридична особа , від імені якої діє відособле ний підрозділ, і рішення прий мається саме стосовно підпри ємства чи організації - юриди чної особи, але в особі її відо кремленого підрозділу.

Таким чином, як правильно за значив апеляційний суд, Черн івецька філія ПАТ "Укртелеко м", не будучи юридичною особою , сама по собі не може виступат и стягувачем за судовим ріше нням, а тому її реквізити (місц езнаходження та ідентифікац ійний код) не повинні зазнача тися в судовому рішенні замі сть відповідних реквізитів ю ридичної особи-стягувача.

Наведеним також повністю с простовується посилання зая вника на те, що довіреністю, ви даною директору Чернівецько ї філії ОСОБА_1, останньог о уповноважено від імені ю ридичної особи (ПАТ "Укртелек ом") представляти її інтер еси в органах Державної вико навчої служби, в тому числі по давати виконавчі документи д о стягнення, одержувати прис уджене майно або грошові кош ти, а тому суд першої інстанці ї в п.2 резолютивної частини рі шення нібито вірно вказав пр о стягнення коштів на корист ь ПАТ "Укртелеком" в особі його структурного підрозділу.

Адже, заявник помилково ото тожнює повноваження предста вника діяти від імені юридич ної особи та самостійні повн оваження філії юридичної осо би отримувати на свій рахуно к кошти, стягнуті на виконанн я судового рішення, прийнято го на користь юридичної особ и, а не її відокремленого підр озділу.

Разом з тим, враховуючи, що в казане процесуальне порушен ня не призвело до прийняття с удом першої інстанції неправ ильного по суті рішення, апел яційний суд не мав підстав дл я відмови у задоволенні позо вних вимог про стягнення 23445,61 г рн. неустойки на користь публ ічного акціонерного товарис тва “Укртелеком” в особі Чер нівецької філії ВАТ “Укртеле ком”, а, навпаки, мав вагомі пі дстави для зміни п.2 резолютив ної частини рішення шляхом с тягнення 23445,61 грн. неустойки на користь публічного акціонер ного товариства “Укртелеком ” в особі Чернівецької філії ВАТ “Укртелеком” із зазначе нням місцезнаходження та іде нтифікаційного коду (коду ЄД РПОУ) юридичної особи-дійсно го стягувача.

Відтак, рішення суду першої інстанції підлягає часткові й зміні шляхом стягнення з ві дповідача на користь публічн ого акціонерного товариства “Укртелеком” в особі Чернів ецької філії ВАТ “Укртелеком ”, м.Київ, бульв.Тараса Шевченк а,18, (код 21560766) 23445,61 грн. неустойки.

Правомірність відмови в за доволенні позовних вимог про стягнення 18918,95 грн. неустойки т а припинення провадження у с праві в частині позовних вим ог про зобов'язання повернут и орендоване майно не є предм етом даного касаційного оска рження, в зв'язку з чим законні сть та обґрунтованість судов их рішень в цій частині касац ійною інстанцією не перевіря ється виходячи з меж перегля ду справи в порядку касації.

Враховуючи викладене та ке руючись ст.ст.49,1115,1117-11111 Господарс ького процесуального кодекс у України, Вищий господарськ ий суд України,

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу ПАТ "Укр телеком" в особі Чернівецько ї філії задовольнити частков о.

Постанову Львівського апе ляційного господарського су ду від 21.12.2011 у справі №13/72 скасува ти в частині відмови в задово ленні позовних вимог про стя гнення 23445,61 грн. неустойки.

Рішення господарського су ду Чернівецької області від 13.10.2011 змінити, виклавши пункт 2 й ого резолютивної частини в н аступній редакції:

"Стягнути з Управління з пит ань надзвичайних ситуацій та захисту населення від наслі дків Чорнобильської катастр офи Чернівецької обласної де ржавної адміністрації, м.Чер нівці, вул.Чапаєва,37, (код 23000095) на користь публічного акціонер ного товариства “Укртелеком ” в особі Чернівецької філії ВАТ “Укртелеком”, м.Київ, буль в.Тараса Шевченка,18, (код 21560766) 23445,61 грн. неустойки".

В решті рішення та постанов у залишити без змін.

Витрати ПАТ "Укртелеком" в о собі Чернівецької філії у ви гляді судового збору в сумі 804 ,75 грн., сплаченого за подання к асаційної скарги, покласти н а відповідача.

Наказ доручити видати госп одарському суду Чернівецько ї області.

Головуючий, суддя В.Овечкін

Судді : Є.Чернов

В.Цвігун

Дата ухвалення рішення06.03.2012
Оприлюднено15.03.2012
Номер документу21829496
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/72

Ухвала від 04.11.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Данко Л.С.

Ухвала від 07.12.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Данко Л.С.

Ухвала від 27.11.2012

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фетисова І.А.

Ухвала від 13.11.2012

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фетисова І.А.

Ухвала від 04.12.2012

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фетисова І.А.

Рішення від 25.12.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 25.12.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 10.12.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 10.07.2013

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Миронюк Сергій Олександрович

Ухвала від 03.07.2013

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гушилик Світлана Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні