Ухвала
від 13.03.2012 по справі 50/307-б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел.230-31-34

УХВАЛА

Справа № 50/307-б 13.03.12

За заявою товариства з обмеженою відповідальніст ю "Бонус-Сістем"

до товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Карделіна"

про порушен ня справи про банкрутство

Суддя Головатюк Л.Д.

Представники:

Від заявника не з' явився

Від боржника О СОБА_1.(дов. від 30.08.2011)

Розп. майна - Бойко А.В.

Від ПАТ "ТАСкомбанк" ОСОБА_2.(дов. від 30.06.2011)

Від ПАТ «Сведбанк» ОСОБА_3. (дов. № 308 від 03.06.2011)

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Кредитор звернувся до суду із заявою про порушення справи про банкрутство борж ника, оскільки ТОВ "КАРДЕЛІНА " (код ЄДРПОУ 33831585) неспроможне с платити борг у сумі 150 021 057,00 грн. п ротягом трьох місяців після встановленого для його сплат и строку.

Ухвалою господарського су ду м. Києва від 04.11.2011 порушено пр овадження у справі №50/307-6 за заг альною процедурою банкрутст ва та призначено підготовче засідання суду на 25.11.2011.

Ухвалою підготовчого засі дання від 25.11.2011 визнано безспір ні грошові вимоги кредитора - товариства з обмеженою від повідальністю "БОНУС-СІСТЕМ" до ТОВ " КАРДЕЛІНА" на суму 321,00 г рн. перша черга, 150 020 736,00 грн. четв ерта черга задоволення, приз начено у справі № 50/307-б з метою з абезпечення майнових інтере сів кредиторів розпоряднико м майна арбітражного керуючо го Бойка Андрія Володимирови ча, зобов' язано заявника з м етою виявлення всіх кредитор ів та осіб, які виявлять бажан ня взяти участь у санації бор жника, за власний рахунок у де сятиденний строк подати до о фіційних друкованих органів оголошення про порушення сп рави про банкрутство боржник а з метою виявлення всіх кред иторів та осіб, які виявлять б ажання взяти участь у санаці ї боржника та надати суду док ази подання вищевказаного ог олошення протягом двох тижні в з моменту опублікування; з м етою виявлення всіх інших мо жливих кредиторів зобов”яза но арбітражного керуючого н аправити запити до державних органів, які здійснюють конт роль за правильністю та своє часністю справляння страхов их внесків на загальнообов”я зкове державне пенсійне стр ахування та інші види загаль нообов”язкового державного страхування, податків і збор ів (обов”язкових платежів) та зобов' язано розпорядника м айна - арбітражного керуючог о Бойка А.В. не пізніше двох мі сяців та десяти днів після да ти проведення підготовчого з асідання суду надати суду на затвердження реєстр вимог к редиторів боржника, у якому п овинні міститися відомості п ро кожного кредитора, розмір його вимог за грошовими зобо в'язаннями чи зобов'язаннями щодо сплати страхових внеск ів на загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування та інші види загальнообов'яз кового державного соціально го страхування, податків і зб орів (обов'язкових платежів), ч ерговість задоволення кожно ї вимоги, окремо розмір неуст ойки (штрафу, пені). Внести в ре єстр окремо відомості про ма йно боржника, яке є предметом застави згідно з державним р еєстром застав. Призначено п опереднє засідання суду на 24.0 2.2012.

Представник заявника в під готовче засідання суду 24.02.2012 не з' явився, причин неявки суд не повідомив, хоча про час та місце розгляду справи був по переджений належним чином.

Представники боржника, ПАТ "ТАСкомбанк" та розпорядник м айна в судове засідання з'яви лися та дали пояснення по спр аві.

Розгляд справи було відкла дено на 13.03.2012.

Представники заявника в с удове засідання 13.03.2012 не з' яви лися, причин неявки суд не пов ідомили, хоча про час та місце розгляду справи були повідо млені належним чином.

Представники заявника, ПАТ "ТАСкомбанк", ПАТ «Сведбанк»т а розпорядник майна в судове засідання 13.03.2012 з'явилися та да ли пояснення по справі.

Судом встановлено, що через канцелярію суду від ПАТ «ТАС комбанк»надійшла заява про з алишення заяви про визнання кредитором без розгляду.

Вказана заява обґрунтован а наступним:

Правовою підставою для кре диторських вимог ПАТ «ТАСком банк»до ТОВ «Карделіна»було те, що 14.01.2011 в забезпечення вико нання зобов'язань ПП «Дігнус »за Кредитним договором між АТ «ТАСкомбанк»та ТОВ «КАРДЕ ЛІНА»було укладено Договір п оруки №Т 04.03.2008 І 102 (надалі - Догові р поруки), який діє до повного погашення зобов'язання за Кр едитним договором, в забезпе чення якого надано поруку, а т акож договорів про внесення змін та доповнень нього (п.6.9. До говору поруки).

В подальшому між АТ «ТАСком банк»та ТОВ «Карделіна»24.01.2012 у кладено Договір про розірван ня Договору поруки № Т 04.03.2008 І 102 в ід 14.01.2010, тобто правові підстави для кредиторських вимог АТ « ТАСкомбанк» та ТОВ «Карделін а»в сумі 1 683 134 (один мільйон шіст сот вісімдесят три тисячі ст о тридцять чотири) грн. 58 коп. ві дсутні.

У зв' язку з наведеним суд з адовольняє клопотання ПАТ «Т АСкомбанк»про залишення зая ви про визнання кредитором б ез розгляду.

Судом встановлено, що на вик онання вимог ухвали підготов чого засідання заявником под ано оголошення про порушення справи про банкрутство ТОВ " КАРДЕЛІНА" (код ЄДРПОУ 33831585), яке опубліковано у газеті "Голос України" № 227 від 02.12.2011.

Відповідно до ч. 15 ст. 11 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом" піс ля опублікування оголошення про порушення справи про бан крутство в офіційному друков аному органі всі кредитори н езалежно від настання строку виконання зобов'язань мають право подавати заяви з грошо вими вимогами до боржника зг ідно зі статтею 14 цього Закону .

У відповідності до ч. 1 ст. 14 ЗУ «Про відновлення платоспром ожності боржника або визнанн я його банкрутом»кредитори, за вимогами, які виникли до по рушення провадження про банк рутство, протягом тридцяти д нів від дня опублікування ог олошення про порушення прова дження у справі про банкрутс тво подали до господарського суду письмові заяви з вимога ми до боржника.

Відповідно до ч. 2 ст. 15 ЗУ «Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом»у попередньому засіданні господарський суд розглядає реєстр вимог кред иторів, вимоги кредиторів, що до яких були заперечення бор жника і вимоги, які не були вкл ючені до реєстру вимог креди торів.

До реєстру вимог кредиторі в ТОВ "КАРДЕЛІНА" (код ЄДРПОУ 33 831585) розпорядником майна включ ені вимоги:

1. Товариства з обмеж еною відповідальністю “Бону с-Сістем»на суму 150 021 057,00 грн., з я ких 150 020 736,00 грн. - четверта черг а, 321,00 грн. - перша черга.

Зазначені вимоги визнані б оржником та документально пі дтверджуються наявними судо вими рішеннями, наказами на ї х виконання, виконавчими док ументами, а отже визнаються с удом обґрунтованими.

Крім того судом встановлен о, що з кредиторськими вимога ми до боржника на суму 36 057 086,25 гр н. звернулось публічне акціо нерне товариство «Свед-банк» .

Суд відмовляє у задоволенн і вказаних кредиторських вим ог ПАТ «Свед-банк»на суму 36 057 08 6,25 грн. у зв' язку з таким:

Як зазначено ПАТ «Свед-банк » в заяві про визнання кредит ором боржника: за умовами дог овору іпотеки №1260-Ф/1261-Ф/1262Ф/ІП-1 ві д 31.07.2008 ТОВ „Карделіна", виступа є майновим поручителем за кр едитними договорами укладен ими між ПАТ „Сведбанк" та ОС ОБА_4.(Кредитний договір №1261-Ф від 31.07.2008), ОСОБА_5.(Кредитній договір №1260Ф від 31.07.2008) та ОСОБ А_6. (Кредитній договір 1262Ф від 31.07.2008).

ПАТ «Свед-банк»в обґрунту вання включення своїх кредит орських вимог посилається на ст. 33 Закону України „Про іпот еку". Відповідно до вказаної с татті у разі невиконання або неналежного виконання боржн иком основного зобов'язання іпотекодержатель вправі зад овольнити свої вимоги за осн овним зобов' язанням шляхом звернення стягнення на пред мет іпотеки.

Відповідно до ст.1 Закону Ук раїни „Про іпотеку" іпотека - ц е вид забезпечення виконання зобов'язання нерухомим майн ом, що залишається у володінн і і користуван ні іпотекодав ця, згідно з яким іпотекодерж атель має право в разі невико нання боржни ком забезпечено го іпотекою зобов'язання оде ржати задоволення своїх вимо г за раху нок предмета іпотек и переважно перед іншими кре диторами цього боржника у по ряд ку, встановленому цим Зак оном.

Згідно зі ст. 33 Закону Україн и “Про іпотеку” у разі невико нання або неналежного викона ння боржником основного зобо в'язання іпотекодержатель вп раві задовольнити свої вимог и за основним зобов'язанням ш ляхом звернення стягнення на предмет іпотеки.

У разі порушення проваджен ня у справі про відновлення п латоспроможності іпотекода вця або визнання його банкру том або при ліквідації юриди чної особи - іпотекодавця іпо текодержатель набуває право звернення стягнення на пред мет іпотеки незалежно від на стання строку виконання осно вного зобов'язання, якщо іпот екодержатель і правонаступн ик іпотекодавця не досягнуть згоди про інше.

Звернення стягнення на пр едмет іпотеки здійснюється н а підставі рішення суду, вико навчого напису нотаріуса або згідно з договором про задов олення вимог іпотекодержате ля.

Відповідно до ст. 36 Закону У країни “Про іпотеку” сторони іпотечного договору можуть вирішити питання про звернен ня стягнення на предмет іпот еки шляхом позасудового врег улювання на підставі дого вору. Позасудове врегулюв ання здійснюється згідно із застереженням про задоволен ня вимог іпотекодержателя, щ о міститься в іпотечному дог оворі, або згідно з окремим до говором між іпотекодавцем і іпотекодержателем про задов олення вимог іпотекодержате ля, що підлягає нотаріальном у посвідченню, який може бути укладений одночасно з іпоте чним договором або в будь-яки й час до набрання законної си ли рішенням суду про звернен ня стягнення на предмет іпот еки.

Згідно зі ст. 37 Закону Україн и “Про іпотеку” іпотекодержа тель може задовольнити забез печену іпотекою вимогу шляхо м набуття права власності на предмет іпотеки. Правовою пі дставою для реєстрації права власності іпотекодержателя на нерухоме майно, яке є предм етом іпотеки, є договір про за доволення вимог іпотекодерж ателя або відповідне застере ження в іпотечному договорі, яке прирівнюється до такого договору за своїми правовим и наслідками та передбачає п ередачу іпотекодержателю пр ава власності на предмет іпо теки в рахунок виконання осн овного зобов'язання.

Отже, Законом України “Про і потеку” визначено лише дв а випадки задоволення іпо текодержателем своїх вимог з а основним зобов'язанням, а са ме: 1) шляхом звернення стягнен ня на предмет іпотеки на підс таві рішення суду, виконавчо го напису нотаріуса; 2) шляхом позасудового врегулювання н а підставі договору.

Як вбачається з матеріалів справи ні судового, ні позасу дового задоволення вимог іпо текодержателя - ПАТ «Свед-ба нк»не було здійснено.

Згідно зі ст. 1 Закону боржн иком в процедурі банкрутства є суб' єкт підприємницької діяльності, неспроможний вик онати свої грошові зобо в'язання перед кредиторами, п ри цьому, під грошовим зобов' язанням слід розуміти зоб ов' язання боржника заплати ти кредитору певну грошову с уму відповідно до цивільн о-правового договору та на ін ших підставах, передбачених цивільним законодавством Ук раїни.

Правовідносини між публіч ним акціонерним товариством „Сведбанк" та товариством з о бмеженою відповідальністю "К АРДЕЛІНА" виникли з договорі в іпотеки, за якими товариств о з обмеженою відповідальніс тю "КАРДЕЛІНА" виступило майн овим поручителем позичальни ка перед кредитодавцем, тобт о в іпотекодавця відсутні об ов' язки по сплаті на корист ь іпотекодержателя (кредитод авця) грошових коштів.

З системно-структурного а налізу Закону України “Про і потеку” та Цивільного кодек су України слідує, що виконан ня зобов' язань майнового по ручителя за іпотечним догово ром відбувається шляхом звер нення стягнення на предмет і потеки або шляхом позасудово го врегулювання на підставі договору і аж ніяк не шляхом б езпосереднього виконання ма йновим поручителем того обов ' язку, який взяв на себе борж ник, тобто, у даному випадку, м айновий поручитель (товарист во з обмеженою відповідальні стю "КАРДЕЛІНА") не зв' язаний з кредитором (публічним акці онерним товариством „Сведба нк") обов' язком перерахуван ня отриманих кредитних кошті в, відсотків за користування ними та сплати пені, нарахова ної на суму несплачених вчас но відсотків.

Статтею 1 Закону України "Пр о відновлення платоспроможн ості боржника або визнання й ого банкрутом" визначено нас тупне:

боржник - суб'єкт підприємни цької діяльності, неспроможн ий виконати свої грошові з обов'язання перед кредиторам и;

грошове зобов'язання - зобов 'язання боржника заплатит и кредитору певну гро шову су му відповідно до цивільно -правового договору та на інш их підставах, передба чених ц ивільним законодавством Укр аїни.

кредитор - юридична або фізи чна особа, яка має у встановле ному порядку під тверджені д окументами вимоги щодо гр ошових зобов'язань до боржни ка, щодо випла ти заборгов аності із заробітної плати п рацівникам боржника.

конкурсні кредитори - креди тори за вимогами до боржника , які виникли до по рушення про вадження у справі про банкру тство та вимоги яких не заб езпечені заста вою майна бор жника.

Відповідно до ст.14 Закону У країни „Про відновлення плат оспроможності бор жника або визнання його банкрутом" про тягом тридцяти днів від дня о публікування в офіційному др укованому органі оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство пись мові заяви з вимогами до борж ника до господарського суду зобов'яза ні подати конкур сні кредитори.

З наведеного слідує, що това риство з обмеженою відповіда льністю "КАРДЕЛІНА" не є боржн иком по відношенню до публіч ного акціонерного товариств а „Сведбанк" в розумінні Зако ну України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ” та не має грошових зобов' я зань перед вказаною особою п о сплаті саме грошових кошті в. Крім того, в силу правової п рироди правочинів, відповідн о до яких між банком та товари ством з обмеженою відповідал ьністю "КАРДЕЛІНА" виникли пр авовідносини, а саме: договор у іпотеки нерухомого майна, п ублічне акціонерне товарист во „Сведбанк" не вправі вимаг ати від боржника у справі № 50/307 -б сплати грошових коштів та, в ідповідно, не може бути визна но конкурсним кредитором бор жника.

Заслухавши розпорядника м айна суд приходить до виснов ку, що наявних в справі докуме нтів достатньо для прийняття рішення у даному судовому за сіданні про затвердження реє стру вимог кредиторів.

Відповідно до ч. 2 ст. 15 ЗУ «Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом»за результатам и розгляду господарський суд виносить ухвалу, в якій зазна чається розмір визнаних судо м вимог кредиторів, які включ аються розпорядником майна д о реєстру вимог кредиторів т а призначається дата проведе ння зборів кредиторів.

Враховуючи вказані обстав ини, у суду є підстави затверд ити реєстр вимог кредиторів боржника та закінчити попере днє засідання.

Керуючись ч. 4 ст. 12, ст.ст. 14, 15, аб з. 8 ч. 1 ст. 23 Закону України "Про в ідновлення платоспроможнос ті боржника", ст. 86 Господарськ ого процесуального кодексу У країни, господарський суд м. К иєва -

У Х В А Л И В:

1. Задовольнити клопотан ня публічного акціонерного т овариства «ТАСкомбанк»(іден тифікаційний код 09806443) про зали шення заяви про визнання кре дитором товариства з обмежен ою відповідальністю "Карделі на" на суму 1 683 134,58 грн. без розгля ду.

2. Визнати кредитором т овариства з обмеженою відпов ідальністю "КАРДЕЛІНА"(01011, м. Ки їв, Печерський район, вул. Пана са Мирного, буд. 16/13 літ. А, ідент ифікаційний код 33831585):

1. Товариство з обмеже ною відповідальністю “Бонус -Сістем»(ідентифікаційний ко д 35711438) на суму 150 021 057,00 грн., з яких 150 020 736,00 грн. - четверта черга, 321,00 г рн. - перша черга.

3. Вимоги конкурсних креди торів, що заявлені після закі нчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлен і взагалі, - не розглядаються і вважаються погашеними. Зазн ачений строк є граничним і по новленню не підлягає.

4. Відмовити публічному акц іонерному товариству «Свед-б анк»(ідентифікаційний код 19356 840) у включенні його кредиторс ьких вимог на суму 36 057 086,25 грн. до реєстру конкурсних вимог то вариства з обмеженою відпові дальністю "КАРДЕЛІНА"(іденти фікаційний код 33831585).

5. Затвердити реєстр вимог к редиторів боржника - товари ства з обмеженою відповідаль ністю "КАРДЕЛІНА"(01011, м. Київ, Печ ерський район, вул. Панаса Мир ного, буд. 16/13 літ. А, ідентифіка ційний код 33831585) на загальну сум у 150 021 057,00 грн.

6. Зобов' язати розпорядник а майна товариства з обмежен ою відповідальністю "КАРДЕЛІ НА"(ідентифікаційний код 33831585) а рбітражного керуючого Бойка А.В. протягом десяти днів з дн я винесення даної ухвали пов ідомити кредиторів про місце і час проведення зборів.

7. Зобов' язати розпорядник а майна товариства з обмежен ою відповідальністю "КАРДЕЛІ НА"(ідентифікаційний код 33831585) а рбітражного керуючого Бойка А.В. надати суду у строк, що не п еревищує строку дії процедур и розпорядження майном, прот окол зборів кредиторів боржн ика стосовно обрання комітет у кредиторів боржника, а тако ж протокол засідання комітет у кредиторів щодо вирішення питання про відкриття ліквід аційної процедури або процед ури санації боржника, призна чення ліквідатора або керуюч ого санацією боржника.

8. Дана ухвала може бути оска ржена.

9. Копію ухвали направити :

- заявнику; - боржнику; - ро зпоряднику майна; - публічном у акціонерному товариству «Т АСкомбанк»; - публічному акці онерному товариству «Свед-ба нк»; - Головному управлінню юс тиції у м. Києві(провул. Музейн ий 2-Б, м. Київ, 01001).

Суддя Головатюк Л.Д.

Дата ухвалення рішення13.03.2012
Оприлюднено22.03.2012
Номер документу21990154
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —50/307-б

Ухвала від 14.03.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Ухвала від 24.12.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Постанова від 12.09.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Гарник Л.Л.

Постанова від 12.07.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Ухвала від 12.06.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Хрипун O.O.

Постанова від 17.04.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Ухвала від 13.03.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Ухвала від 24.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Ухвала від 25.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Ухвала від 04.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні